TOATE >>  
 
VREMEA
Bârlad, ora  08:00
Temperatura4.2 °C
Umiditatea 91%
Presiunea 982.4 mb
Vânt1.4 m/s
Sursa: ANM
RADAR INMH
RADAR WINDY
WX CHARTS
RADAR LEMN
CURS VALUTAR
18-04-2024
VALUTARON
EUR4.9763
USD4.6625
GBP5.8158
XAU356.8680
Sursa: BNR
HARTA din SATELIT
HARTA la 1906
BÂRLAD ALTĂDATĂ
COLECŢIA RLV
VOCEA TUTOVEI
CODURILE POŞTALE
EVENIMENTE
CONF. DE PRESĂ
ŞEDINŢE CLB
FAZA ZILEI
TRAILERE
EMISIUNI
BEST OF
SPORT
ARHIVA CONYSAT
COMUNICATE
NAŢIONAL
ARHIVĂ CONCERTE
ANUNŢURI
IMOBILIARE
ANGAJĂRI - OFERTE
ANGAJĂRI - CERERI
TELEFOANE
CALCULATOARE
AUTOMOTO

BÂRLAD ONLINE

Tudor Ciuhodaru - lege împotriva gazelor de şist

PARLAMENTUL ROMÂNIEI
CAMERA DEPUTATILOR

                Doctorul Tudor Ciuhodaru sustine necesitatea adoptarii unei solutii legislative in acord cu dorintele cetatenilor care sa rezolve multiplele controverse privind valorificarea gazelor de sist prin fracturare hidraulica. Deputatul va depune pe 4 aprilie , ziua protestelor nationale impotriva acestei tehnici extractive, un proiect de act normativ ce prevede atat interzicerea utilizarii fracturarii hidraulice in valorificarea gazelor de sist in Romania cat si santiuni pentru cei care incalca acest lucru. Totodata proiectul prevede obligatia titularilor licentelor de valorificare a acestui tip de resurse sa raporteze tehnica utilizata si anularea licentelor si sanctionarea celor care nu fac acest lucru in interval de 30 de zile

                ,, România nu are in prezent un act normativ pentru reglementarea explorării şi exploatării gazelor de sist si nici nu interzice explorarea şi exploatarea gazelor de şist. Moratoriul privind obtinerea de avize si autorizatii in acest domeniu a exipirat in decembrie 2012.

                Multiplele controverse legate de beneficiile si riscurile legate de valorificarea gazelor de sist, absenta unor studii de impact precum si dorinta cetatenilor au dus la acest proiect de act normativ ce isi propune reglementarea situatiei juridice in acest domeniu pe baza directivelor europene.

                Proiectul legislativ prevede interzicerea utilizarii fracturarii/fisurarii hidraulice pentru explorarea şi exploatarea hidrocarburilor gazoase sau lichide. pe teritoriul Romaniei si pe platforma teritoriala a Marii Negre. Totodata se prevad sanctiuni pentru cei care utilizeaza aceasta tehica. Fapta de a utiliza fracturarea/ fisurarea hidraulica constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la trei la cinci ani sau cu amenda de la 1.000.000 la 2.000.000 de lei pentru persoanele juridice sau de la 25.000 la 50.000 de lei pentru persoanele fizice.

                Aceasta lege in ii obliga pe titularii licenţelor de explorare exlusive a zăcămintelor de hidrocarburi gazoase sau lichide sa trimite un raport privind tehnica utilizata in explorare catre autoritatea competenta ce le-a emis licenta de explorare exclusiva si anularea licentelor si sanctionarea celor care nu fac acest lucru in interval de 30 de zile.

                Conform acestui act normativ fapta de a nu raporta in maximum 30 de zile autoritatii competente tehnica utilizata in explorarea zacamintelor de hidrocarburi constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la trei ani sau cu amenda de la 50.000 la 1.000.000 de lei pentru persoanele juridice sau de la 5.000 la 15.000 de lei pentru persoanele fizice.

                Fracturarea hidraulică (fracking) este o tehnica extrem de controversata utilizata pentru valorificarea zacamintelor de hidrocarburi (gazoase sau lichide) aflate in sisturi (roci laminate) din zona continentala sau maritima constand in injectarea cu mare presiune a unei importante cantitatide apa amestecată cu nisip şi compuşi chimici in scopul a fragmentarii rocilor pentru a elibera gazul natural existent în acestea.

                Multiplele controverse se refera atat la efectele asupra mediului fiind invocate consumul urias de apa 35000 de metri cubi doar pentru initiere, poluarea apei freatice si a aerului, distrugerea unei uriaşe zone de teren, a florei si a faunei. scoaterea unor importante suprafete din circuitul agricol sau producerea de cutremure si alunecari de teren, tratarea dificila a apelor reziduale precum si efectele nocive asupra sanatatii intrucat fluidul utilizat contine 750 de substante chimice din care cel putin 38 substante extrem de toxice si 8 cancerigene.

                Parlamentului European susţine dreptul fiecarui stat de a lua decizii privind valorificarea gazelor de sist dar recomanda prudenta maxima în avizarea exploatării combustibililor fosili neconvenţionali până la stabilirea exacta a riscurilor legate de utilizarea acestei tehnici si a unei legislatii europene adecvate in acest domeniu.

                Deciziile pe tema gazelor de şist trebuie sa fie bazate in primul rand pe studii de impact serioase si acceptate de toti factorii in acord cu dorintele cetatenilor si nu sub influenta politicilor de lobby.”


Tudor Ciuhodaru
deputat de Barlad



ÃŽn format PDF.

2.202 vizualizări |

 
PUBLICITATE
INSTITUŢII
INSTITUŢII JUDEŢENE
SPORT
MASS-MEDIA




anunturi | livecam | foto | top
Copyright © 2005 OCF. Toate drepturile rezervate. Termeni şi condiţii.
Logo-ul Bârlad Online este marcă înregistrată a OCF. Toate celelalte mărci sunt proprietatea companiilor deţinătoare. Reproducerea conţinutului din acest site este permisă numai cu acordul Online Content Factory SRL. Pentru orice neclarităţi, informaţii suplimentare, sugestii sau comentarii vă rugăm să ne contactaţi: support at b-o dot ro sau prin SMS la 0724 227.523 (0724 BARLAD). Atenţie ! Acest număr nu are servicii de voce, dacă sunaţi sună în gol. Vă rugăm trimiteţi doar SMS. Tarif normal în funcţie de reţea.

Pagina generata in 0.1065 secunde.