TOATE >>  
 
VREMEA
Bârlad, ora 04:00
Temperatura15.3 °C
Umiditatea 48%
Presiunea 996.0
Vânt2.3 m/s
Sursa: ANM
RADAR INMH
RADAR WINDY
RADAR LEMN
CURS VALUTAR
22-10-2021
VALUTARON
EUR4.9467
USD4.2501
GBP5.8655
XAU244.9416
Sursa: BNR
HARTA din SATELIT
HARTA la 1906
BÂRLAD ALTĂDATĂ
COLECŢIA RLV
VOCEA TUTOVEI
CODURILE POŞTALE
EVENIMENTE
CONF. DE PRESĂ
ŞEDINŢE CLB
FAZA ZILEI
TRAILERE
EMISIUNI
BEST OF
SPORT
ARHIVA CONYSAT
COMUNICATE
NAŢIONAL
ARHIVĂ CONCERTE
ANUNŢURI
IMOBILIARE
LOCURI DE MUNCĂ
TELEFOANE
CALCULATOARE
AUTOMOTO

BÂRLAD ONLINE

Conferinţă de presă Adrian Solomon, 14 Februarie 2013

- Anul trecut Pleşu şi ceilalţi erau pentru gazele de şist, fiind la putere, iar azi ei sunt împotrivă pentru că se află în opoziţie.
- Eu anul trecut eram în opoziţie şi eram împotrivă, astăzi sunt la putere şi sunt împotrivă.
- Spre deosebire de cetăţenii respectivi eu mă uit cu mare respect şi cu mare drag la conducătorii mei politici şi le respect opţiunile aşa cum şi ei îmi respectă mie opţiunea.
- Dezbatere gazelor de şist a avut doar un singur sens, din partea celor care sunt împotrivă, pentru că din partea celor care sunt pentru nu am văzut o atitudine bazată pe argumente, indiferent de câţi oameni de ştiinţă se perindă prin faţa televizoarelor şi prin dezbateri publice.
- Din păcate nu voi putea fi prezent la mitingul de pe 27 Februarie, şi se ştia lucrul ăsta dar s-a anunţat poate din cauză că se ştia că nu-s aici.
- Am de o lună de zile convocare la Marea Adunare Naţională a Bisericii Ortodoxe Române, sunt membru de 3 ani şi nu pot lipsi de la această întâlnire cu Preafericitul Patriarh Daniel.
- La ora 9 voi fi la Palatul Patriarhal, vom începe Adunarea, probabil în jur de ora 12.30 voi putea să plec din Bucureşti dar cum nu am avion şi nu cred că în două ore jumătate pot să ajung la acest marş am să-l trimit pe Marius ca reprezentant al meu acolo, împreună cu toţi colegii din organizaţie, să ne reprezinte cât mai bine.
- Lumea să fie convinsă că sunt alături de ei prin fapte, nu prin vorbe sau prin gând.
- Să intrăm în măruntaiele acestei afaceri şi să vedem desecretizat acordul petrolier semnat ilegal în Iunie 2010 de către guvernul Boc.Adrian Solomon, deputat USL:
▶ [TC 02:01]
- De la un postac de-ăsta de pe Facebook am pornit şi noi la ideea să facem astăzi o conferinţă de presă.

▶ [TC 02:52]
- Da... domnul Pleşu, care are Facebook! Eu n-am Facebook, cu toate că am văzut că nişte tembeli mi-au făcut pagină pe Facebook, ca să mă înjure. Au luat poza de pe site-ul Camerei Deputaţilor.

▶ [TC 04:57]
- Anul trecut, domnul Pleşu şi cu domnul Dan Marian şi cu doamna Mihaela Cososchi, făceau tot posibilul înaintea primului miting, care a fost pe 22 Martie, ei pe 21 Martie au făcut conferinţă şi făceau tot posibilul să împiedice lumea să se ducă... că vor face ei referendum, că vor face ei nu ştiu, numai să nu participe lumea la mitingul convocat atunci de domnul primar şi de subsemnatul şi la care s-au raliat mai mulţi oameni de bine din municipiul Bârlad şi care au rămas raliaţi până în zilele noastre.

▶ [TC 05:45]
- Anul trecut Pleşu şi ceilalţi erau pentru gazele de şist, fiind la putere, iar azi ei sunt împotrivă pentru că se află în opoziţie.
- Eu anul trecut eram în opoziţie şi eram împotrivă, astăzi sunt la putere şi sunt împotrivă.
- Spre deosebire de cetăţenii respectivi eu mă uit cu mare respect şi cu mare drag la conducătorii mei politici şi le respect opţiunile aşa cum şi ei îmi respectă mie opţiunea.
- În Bârlad, cât timp noi vom fi treji - noi toţi, împreună, nu eu sau primarul, ci toţi, inclusiv cei din GISCB şi din presă şi din rândul oamenilor obişnuiţi - nu se va pune problema, în Colegiul Bârlad, pe care îl reprezint şi al cărui vot m-a trimis în Parlament, şi pe o rază de 20km, cam cât e zona periurbană, de influenţă şi de confluenţă a intereselor economice şi nu numai, a Bârladului şi a comunelor din jur, nu se va pune problema, vreodată, în istoria trăită de noi, ca vreun investitor să vină şi să-şi monteze vreo sondă pe aceste meleaguri.

▶ [TC 08:01]
- Metodele pot fi convingătoare dacă sunt studii independente, asumate de către instituţii guvernamentale şi europene, universal valabile şi care vor convinge şi pe fracezi să dea drumul la exploatare, şi pe bulgari, şi pe luxemburghezi care şi-au exprimat, în decembrie 2012, opinia printr-o lege împotriva exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică.
- Când toate acele ţări din UE, şi nu numai, vor fi convinse, precum şi opinia publică din Bârlad şi jurul Bârladului.
- Când cei 13.900 de votanţi vor fi convinşi că metoda este sigură şi vor veni sub geamul meu aici şi vor striga că vrem gaze de şist atunci şi eu voi vrea gaze de şist.
- Atâta timp cât cei mulţi spun că nu sunt convinşi că metodele sunt sigure şi că nu vor să rişte atunci şi eu voi spune ca ei.
- Voi spune asta şi în dezbaterile publice, şi în Parlament, şi oriunde voi fi întrebat.

▶ [TC 09:40]
- Problema este însă de altă natură.
- Eu nu pot să-mi asum, ca reprezentant al bârlădenilor, veleităţi judeţene sau naţionale.
- Nu sunt pacificatorul, nici salvatorul, nici highlander, nici nimeni.
- Eu dacă mă duc la Băceşti ăia nu mă ştiu şi nu m-au votat şi poate ne trimit acasă, ca şi pe oricare dintre dvs.
▶ [TC 10:40]
- Sunt alţi deputaţi şi oameni, care îi reprezintă pe cei din Băceşti, care să îşi exprime public punctul de vedere, pro sau contra, să ia atitudine, să facă mitinguri.
▶ [TC 10:56]
- A doua problemă ar fi ca noi să stăm aici şi să mărşăluim în voie o viaţă şi să nu ne bage nimeni în seamă pentru că s-au horătâr deja, la Bârlad nu se fac explorări, exploatări şi nici în jurul Bârladului.
- Şi-atunci ce-am rezolvat?
- Stăm şi ne plimbăm pe-un bulevard în Bârlad şi zicem c-am protestat.
- De aceea eu fac un apel către GISCB să-şi caute aliaţi în mai toate zonele judeţului şi-a ţării.
- Băceştiul este mai aproape de Roman decât de Vaslui şi este o ţintă pe care trebuie să o aibă în vedere dacă vor dori să aibă succes vreodată ca glasul oamenilor să fie auzit de corporaţii şi de oamenii care decid la nivel central.
▶ [TC 11:55]
- Din punctul meu de vedere eu intru într-o logică instituţională de acestă dată. Am făcut o adresă către Agenţia de Mediu Vaslui prin care am cerut, în conformitate cu statutul senatorilor şi deputaţilor, prin care se spune destul de clar că orice director de serviciu deconcentrat este obligat - obligat, nu "poate" - să ajute deputaţii şi senatorii în exercitarea mandatului ca în virtutea acestui articol dintr-o lege organică aflată în vigoare, să fiu înştiinţat când se vor face întrunirile privind consultarea publică în legătură cu cele 3 certificare de urbanism emise de CJ.
- Acele 3 certificate spun destul de clar că în urma acelor consultări se va stabili dacă acest tip de lucrări intră în lista, conform legii, prin care este obligatoriu studiu de impact asupra mediului.
- Sper ca în urma acelor consultări împreună cu toţii să sensibilizăm organismele statului că trebuie respectată legea.
- Pentru că în lege se spune clar că acest tip de lucrări au nevoie de studiu de impact.
- Studiul de impact se face la nivel guvernamental, se aprobă prin hotărâre de guvern şi durează cel puţin 2 ani de zile până când este realizat.

▶ [TC 14:00]
- După cum ştiţi doamna Plumb a spus deocamdată până în luna martie, când la nivelul UE la Bruxelles se va decide într-un fel sau altul, România nu poate aproba niciun fel de aviz sau de acord de mediu în această privinţă. Şi nici nu se va întâmpla.
- Pe site-ul Comisiei Europene există un chestionar prin care cetăţenii europeni, inclusiv cei din Bârlad, sunt întrebaţi în legătură cu opinia lor despre explorarea şi exploatarea gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice.
- Îi rog pe toţi să intre pe internet, în şcoli vom face de asemeni o popularizare absolut necesară, pentru a răspunde chestionarului şi pentru ca opinia noastră să ajungă până la Bruxelles în mod direct şi neintermediată de nimeni. Nici de-un Pleşu, nici de-un Solomon, şamd. Ci direct opinia oamenilor.
- Eu cred în continuare în forţa opiniei generale, a cetăţenilor cu drepturi depline, de a-şi spune tare şi răspicat punctul de vedere.
- Guvernanţii nu au altă şansă decât să respecte opinia oamenilor.
▶ [TC 15:52]
- Societatea civilă, care din punct de vedere al manifestărilor publice face un lucru bun, ar trebui să-şi diversifice direcţiile de acţiune, să exporte acest tip de atitudine şi-n afara Bârladului ca să aibă succes.
- În caz contrar vor rămâne izolaţi şi singulari, vulnerabili în faţa oricăror acuzaţii care vin în special din partea unor indivizi foarte apropiaţi de cercurile de interese ale corporaţiilor americane cum că-s plătiţi de alţii, că reprezintă interesele altor companii, şamd.
▶ [TC 17:11]
- Această dezbatere a avut doar un singur sens, din partea celor care sunt împotrivă.
- Din partea celor care sunt pentru nu am văzut o atitudine bazată pe argumente, indiferent de câţi oameni de ştiinţă se perindă prin faţa televizoarelor şi prin dezbateri publice.
- E bine că nu am văzut, deocamdată, nicio demonstraţie că acest lucru este unul bun.
▶ [TC 17:48]
- Poate că dpdv economic cu toţii dorim să fim mai puternici, mai bogaţi, mai independenţi enegetic. Cu siguranţă. Nu cred că este vreunul nici în cadrul GISCB care să nu-şi dorească să crească economia, să avem Texasul românesc în judeţul Vaslui şamd.
- Dar nici să facem totul pentru creştere economică nu cred că este normal pentru că nicio creştere economică făcută împotriva oamenilor nu este de dorit şi nu este valabilă.
- Nu vreau să devenim o Africă în care - nu atac pe nimeni aici - interese străine fac legea dpdv al exploatărilor miniere şi altor operaţiuni de acest gen.

▶ [TC 19:42]
- Vreau, ca prin atitudinea noastră, nu să blocăm creşterea economică a României sau să ne opunem ci vrem ca toate drepturile cetăţenilor din România să fie respectate.
- Vreau ca drepturile cetăţenilor şi nu a delfinilor să fie primordiale în dezbaterea guvernamentală.
- Dacă am ajuns să vorbim despre delfini atunci ne ducem şi scriem poezii, nu mai stăm la ministerul economiei.

▶ [TC 20:23]
- Pentru el (ministrul economiei, Varujan Vosganian, n.r.) nu erau oamenii foarte importanţi, ci mai importanţi ca oamenii erau delfinii, lucru care mie, vă spun drept, că-mi displace. Nu că nu mi-ar place delfinii. Dar dincolo de orice, societatea omenească este cea guvernată şi organizată dpdv constituţional, instituţional, şamd, nu societatea delfinilor sau prietenilor delfinilor.

▶ [TC 21:13]
- Din păcate nu voi putea fi prezent la mitingul de pe 27 Februarie, şi se ştia lucrul ăsta dar s-a anunţat poate din cauză că se ştia că nu-s aici.
- Nu mă doare capul, să-l facă şi fără mine. Că dacă vine Pleşu deja e mai mult decât nimic.

▶ [TC 22:02]
- Am de o lună de zile convocare la Marea Adunare Naţională a Bisericii Ortodoxe Române, sunt membru de 3 ani şi nu pot lipsi de la această întâlnire cu Preafericitul Patriarh Daniel.
- La ora 9 voi fi la Palatul Patriarhal, vom începe Adunarea, probabil în jur de ora 12.30 voi putea să plec din Bucureşti dar nu am avion. Încă.
- Şi nu cred că în două ore jumătate pot să ajung la acest marş de aceea o să-l trimit pe Marius ca reprezentant al meu acolo, împreună cu toţi colegii din organizaţie, să ne reprezinte cât mai bine.
- Lumea să fie convinsă că sunt alături de ei prin fapte, nu prin vorbe sau prin gând.
▶ [TC 23:14]
- Aştept dezbaterea publică.
- Înţeleg că deja Chevronul şi-a retras, în urma acelei adrese, toate documentele de la Agenţia Mediului Vaslui, cerând la Bacău.
- Trebuie să trimitem şi la Bacău adresa respectivă şi chiar la Agenţia Naţională pentru că trebuie să-i căutăm pe aştia instituţional de-acum.
- Apoi avem exemplu Roşiei Montane unde există autorizaţiei de construcţie din 1999 şi n-au mutat niciun gram de pământ dintr-un loc în altul pentru că există posibilitatea ca aceste documente, odată obţinute, să fie contestate în instanţă.
- Vom face lucrul acesta, vă asigur.

▶ [TC 24:35]
- Sper să fie o participare cât mai numeroasă la marşul de pe 27 Februarie dar nu vom rezolva nimic dacă ne vom învârti prin Bârlad strigând într-un fel sau altul.
- Lumea ştie, şi din Bârlad, şi din afară, că aici există o opinie creată, care nu va putea fi schimbată deocamdată decât de argumente.
- Argumente legate de metodele folosite, demonstrate ştiinţific şi vizual.

▶ [TC 25:47]
- Să intrăm în măruntaiele acestei afaceri.
- Să vedem desecretizat acordul petrolier semnat în Iunie 2010 de către guvernul Boc, ilegal.

▶ [TC 28:39]
- În constituţie se spune că resursele minerale sunt propritate publică. Statul gestionează proprietatea publică. Dar statul este doar un administrator, proprietarul este poporul român. Şi poporul român are ultimul cuvânt în această chestiune.
- Sunt de acord cu ce spune premierul, că avem nevoie de aceste resurse pentru a scăpa de importurile de gaze din alte ţări. Dar totodată premierul spune că numai după ce vom elucida toate aspectele ce ţin de mediu şi a spus-o răspicat de fiecare dată.▶ [TC 30:46]
Despre bugetul României pe 2013

2.598 vizualizări |46m29s

 
PUBLICITATE
INSTITUŢII
INSTITUŢII JUDEŢENE
SPORT
MASS-MEDIA
Google
 
anunturi | livecam | foto | top
Copyright © 2005 OCF. Toate drepturile rezervate. Termeni şi condiţii.
Logo-ul Bârlad Online este marcă înregistrată a OCF. Toate celelalte mărci sunt proprietatea companiilor deţinătoare. Reproducerea conţinutului din acest site este permisă numai cu acordul Online Content Factory SRL. Pentru orice neclarităţi, informaţii suplimentare, sugestii sau comentarii vă rugăm să ne contactaţi: support at b-o dot ro sau prin SMS la 0724 227.523 (0724 BARLAD). Atenţie ! Acest număr nu are servicii de voce, dacă sunaţi sună în gol. Vă rugăm trimiteţi doar SMS. Tarif normal în funcţie de reţea.

Pagina generata in 0.1282 secunde.