TOATE >>  
 
VREMEA
Bârlad, ora  09:00
Temperatura11.9 °C
Umiditatea 70%
Presiunea 977.7 mb
Vânt4.7 m/s
Sursa: ANM
RADAR INMH
RADAR WINDY
WX CHARTS
RADAR LEMN
CURS VALUTAR
24-04-2024
VALUTARON
EUR4.9761
USD4.6567
GBP5.7878
XAU346.6114
Sursa: BNR
HARTA din SATELIT
HARTA la 1906
BÂRLAD ALTĂDATĂ
COLECŢIA RLV
VOCEA TUTOVEI
CODURILE POŞTALE
EVENIMENTE
CONF. DE PRESĂ
ŞEDINŢE CLB
FAZA ZILEI
TRAILERE
EMISIUNI
BEST OF
SPORT
ARHIVA CONYSAT
COMUNICATE
NAŢIONAL
ARHIVĂ CONCERTE
ANUNŢURI
IMOBILIARE
ANGAJĂRI - OFERTE
ANGAJĂRI - CERERI
TELEFOANE
CALCULATOARE
AUTOMOTO

BÂRLAD ONLINE

Conferinţă de presă cu public a Grupului de Iniţiativă a Societăţii Civile Bârlădene. 25 Februarie 2013
107m31s
Descarcă în format: HD 1080i

▶ [TC 00:00]
Ioan Igescu - deschiderea conferinţei

▶ [TC 00:54]
gen (r) Neculai Rotaru

▶ [TC 05:54]
prezentare document "Fapte Chevron"
JPG, PDF, 3.3 MB

▶ [TC 15:37]
comentarii după prezentare

▶ [TC 19:27]
prezentare document "Tablou comparativ"
JPG

▶ [TC 33:03]
comentarii după prezentare

▶ [TC 36:17]
protopop Vasile Lăiu

▶ [TC 39:20]
Gabriel Milan Sava - expert tehnic geolog şi doctor în geologie - expunere foarte interesantă, de urmărit toate cele 33 de minute (39:20 -> 71:55)

- Am să combat ştiinţific punctele de vedere din această scrisoare.

▶ [TC 41:46]
Gabriel Milan Sava - expert tehnic geolog şi doctor în geologie
- România importă circa 25-30% din gaze la ora actuală. Nu este cazul Poloniei, unde raportul este invers: importă 80% din gaze.
- ÃŽn momentul în care ni se va plăti o redevenţă gazul nu mai este al nostru. Deci de unde e vorba de dependeţă ? Eu înţeleg că eşti independent de ceva în momentul în care tu gestionezi întreaga resursă şi atunci devii independent. Ori cum putem vorbi de independenţă energetică în situaţia în care noi am dat sau vom da gazul integral unei alte companii ? Şi atenţie, în Polonia cele mai multe companii care vor exploata sunt de stat. Ori, la noi nu sunt.

▶ [TC 42:47]
Gabriel Milan Sava - expert tehnic geolog şi doctor în geologie
- Această dependenţă energetică este o himeră, este o falsă butadă aruncată, tocmai pentru a accepta în final ceva ce nu o să existe ! Această securitate energetică este un fals grosolan, spus cu zâmbetul pe faţă !

▶ [TC 46:33]
Gabriel Milan Sava - expert tehnic geolog şi doctor în geologie
- Se specifică în scrisoare că "nu este nicio experienţă europeană pe această temă". Evident că nu există, pentru că, atenţie, nicăieri în Europa nu s-au exploatat vreodată gaze de şist ! Sau cum spun ei din "argile gazeifere". Repet, în Europa, nu în România ! Deci nu avem experienţă în acest domeniu.

▶ [TC 48:04]
Gabriel Milan Sava - expert tehnic geolog şi doctor în geologie
- Scrie în scrisoare că "numărul sondelor de explorare a gazelor de şist în Polonia a ajuns la 39, la sfârşitul primei săptămâni din Ianuarie 2013". S-a menţionat că în Polonia există independeţă energetică datorită acestor exploatări a gazelor din şist. Păi de unde ?! Păi dacă abia acum se explorează aceste gaze ?! Sunt 39 de sonde de explorare, iar explorarea înseamnă de fapt a determina cantitatea, calitatea şi indicatorii tehnico-economici a acelor gaze de şist. Deci de unde, dintr-o dată, Polonia s-a salvat când nici măcar nu are numărul de sonde necesare ?

▶ [TC 53:09]
Gabriel Milan Sava - expert tehnic geolog şi doctor în geologie
- Citat: "Potrivit opiniei companiei Exxon Mobil, fracturarea curată, fără utilizarea de produse chimice, ar putea fi disponibilă la scară comercială în circa 2 ani, cu o reducere semnificativă a consumului de apă. Se foloseşte nisipul de bauxită şi amidon de porumb". Haideţi să lămurim un lucru: nisip de bauxită nu există ! Deci există nisip sau bauxită. Nisip de bauxită nu există. L-am întrebat chiar şi pe domnul profesor Codrea şi a spus că probabil cel care a folosit termenul mai mult ca sigur nu era de specialitate şi probabil că a sunat foarte bine în gura lui. Probabil a alăturat doi termeni şi în felul acesta a produs confuzie. Nu există nisip de bauxită ! Cel mult poate să ia bauxita să o sfărâme la un nivel arenitic, adică să fie ca un nisip.

▶ [TC 54:37]
Gabriel Milan Sava - expert tehnic geolog şi doctor în geologie
- Este posibil să existe o metodă curată, nu neg acest lucru şi asta este şi tendinţa, dar în niciun caz nisip de bauxită şi amidon de porumb.

▶ [TC 55:09]
Gabriel Milan Sava - expert tehnic geolog şi doctor în geologie
- Din punctul meu de vedere şi al domnului profesor Codrea nu există asemenea ingrediente care să aibă rezultate pentru asemenea fracturare.

▶ [TC 55:48]
Gabriel Milan Sava - expert tehnic geolog şi doctor în geologie
- ÃŽn Europa rocile de şist se găsesc la adâncime mai mare, undeva mai jos, decât în Statele Unite. Asta înseamnă porozităţi şi permeabilităţi mult mai scăzute decât cele din fomaţiunile Marcellus sau Barnett din Statele Unite. Asta înseamnă de fapt că e nevoie de nişte ingrediente mult mai puternice de dizlocare a acelor gaze din interior ! Ori, cum putem să credem noi că se poate face cu amidon de porumb şi cu nisip de bauxită atunci când condiţiile geologice sunt mult mai grele ?!

▶ [TC 58:16]
Gabriel Milan Sava - expert tehnic geolog şi doctor în geologie
- Citez: "Profesorul Nicolae Anastasiu, din cadru Universităţii Bucureşti, membru al Academiei Române" - scuzaţi-mă, este membru corespondent al Academiei Române, este o diferenţă mare între "membru" şi "membru corespondent" - "a fost audiat în Octombrie 2012 în Comisia de Petiţii a Parlamentului European în calitate de expert în exploatarea gazelor de şist". Scuzaţi-mă, domnul Anastasiu a fost lectorul meu în facultate. Dânsul nu a stat nicio zi pe la vreo sondă şi nu ştie să facă diferenţa între o prăjină de foraj de 2 ţoli şi una de 6 ţoli. Nu cred că ştie ce e aia o broască sau să ştie să facă un calcul de rezerve de substanţe utile pentru apă sau pentru gaz.
- De unde până unde dintr-o dată, cu tot respectul pentru domnul Anastasiu, s-a ajuns să apară peste noapte experţi în gaze de şist când tot în scrisoare scrie clar că nu s-au exploatat gaze de şist în România ?! De un experienţă dintr-o dată pentru aşa ceva ?! Este foarte interesant cum dintr-odată apar experţi peste noapte !

▶ [TC 60:59]
Gabriel Milan Sava - expert tehnic geolog şi doctor în geologie
- A doua soluţie dată de către domnul Anastasiu spune aşa: "Este nevoie de o metodă specifică de extracţie" - este interesant că a depăşit metoda cu amidonul. "O soluţie care se poate utiliza /.../ este injecţia de dioxid de carbon pentru că acesta, combinat cu apă" - dioxid de carbon cu apă ştiţi ce dă, da? - "ar putea să genereze o fluidizare a acestor substanţe şi ar rezolva şi problema gazulu cu efect de seră".
- Păi staţi puţin, care e gazul cu efect de seră ? Nu dioxidul de carbon ? A, deci folosim gazul cu efect de seră pentru a anihila problema gazului cu efect de seră ! V-am spus că e interesantă scrisoarea ?

▶ [TC 66:58]
Gabriel Milan Sava - expert tehnic geolog şi doctor în geologie
- Să vă fac o mărturisire, am fost curtat timp de 3 zile, de sâmbătă până luni, de către preşedintele acestui Comitet Naţional Român pentru Consiliul Mondial al Energiei, spunându-mi ce avantaje voi avea dacă voi face parte dintr-un comitet din acesta... intergalactic, al energiei. Acum îmi dau seama ce am pierdut. Am pierdut să fac parte din "Centrul European de Excelenţă în Gaze Naturale din Argile Gazeifere care reuneşte 60 de cadre universitare şi specialişti" - vedeţi ce-am pierdut? - "din toate centrele universitare din România şi are drept obiectiv elaborarea unui studiu multidisciplinar şi în premieră mondială girat de întreaga comunitate ştiinţifică din România despre potenţialul şi implicaţiile exploatării gazelor de şist".
- Deci ceea ce se va întâmpla în România va fi un lucru extraodinar. Nici americanii nu au avut până acum această şansă, să facă un centru de excelenţă în care să spună aceste beneficii ale gazelor din şist, şi întrebarea mea este: "Cine îi plăteşte?". Că vă spun eu, după cum îi cunosc pe marea majoritate, să ştiţi că lucrează pe bani.

▶ [TC 69:02]
Gabriel Milan Sava - expert tehnic geolog şi doctor în geologie
- "Orizontul de timp pentru care se estimează că ar putea începe o producţie în Europa este anul 2020". 2020 ! "Dar probabil la preţuri necompetitive în raport cu gazul convenţional". Uitaţi, aşa scrie aici ! Deci va fi mai scump !

▶ [TC 71:00]
Gabriel Milan Sava - expert tehnic geolog şi doctor în geologie
- Din punctul meu de vedere este o scrisoare care a fost scrisă de nişte specialişti, categoric, dar cel care a asamblat-o nu a fost unul dintre ei.
- Această combinaţie de fragmente ştiinţifice aproape devine fără sens la un moment dat. Chiar hilare, câteodată.

▶ [TC 71:57]
ing. Ovidiu Tiron

▶ [TC 78:17]
Gabriel Milan Sava - expert tehnic geolog şi doctor în geologie

▶ [TC 78:57]
Lulu Fânaru

▶ [TC 83:45]
ÃŽntrebări din sală

▶ [TC 107:31]
end

3.839 vizualizări |1080i | 107m31s

 
PUBLICITATE
INSTITUŢII
INSTITUŢII JUDEŢENE
SPORT
MASS-MEDIA




anunturi | livecam | foto | top
Copyright © 2005 OCF. Toate drepturile rezervate. Termeni şi condiţii.
Logo-ul Bârlad Online este marcă înregistrată a OCF. Toate celelalte mărci sunt proprietatea companiilor deţinătoare. Reproducerea conţinutului din acest site este permisă numai cu acordul Online Content Factory SRL. Pentru orice neclarităţi, informaţii suplimentare, sugestii sau comentarii vă rugăm să ne contactaţi: support at b-o dot ro sau prin SMS la 0724 227.523 (0724 BARLAD). Atenţie ! Acest număr nu are servicii de voce, dacă sunaţi sună în gol. Vă rugăm trimiteţi doar SMS. Tarif normal în funcţie de reţea.

Pagina generata in 0.1086 secunde.