TOATE >>  
 
VREMEA
Bârlad, ora  07:00
Temperatura5.3 °C
Umiditatea 84%
Presiunea 982.0 mb
Vânt0.7 m/s
Sursa: ANM
RADAR INMH
RADAR WINDY
WX CHARTS
RADAR LEMN
CURS VALUTAR
18-04-2024
VALUTARON
EUR4.9763
USD4.6625
GBP5.8158
XAU356.8680
Sursa: BNR
HARTA din SATELIT
HARTA la 1906
BÂRLAD ALTĂDATĂ
COLECŢIA RLV
VOCEA TUTOVEI
CODURILE POŞTALE
EVENIMENTE
CONF. DE PRESĂ
ŞEDINŢE CLB
FAZA ZILEI
TRAILERE
EMISIUNI
BEST OF
SPORT
ARHIVA CONYSAT
COMUNICATE
NAŢIONAL
ARHIVĂ CONCERTE
ANUNŢURI
IMOBILIARE
ANGAJĂRI - OFERTE
ANGAJĂRI - CERERI
TELEFOANE
CALCULATOARE
AUTOMOTO

BÂRLAD ONLINE

Conferinţă de presă Dumitru Bouroş, 22 August 2010

Dumitru Bouroş, preşedinte PNL Bârlad: "Pentru ca lucrurile să fie clare, iar nouă nu ne place să rămână aşa în coadă de peşte, voi explica în concret poziţia consilierilor liberali de la şedinta CL din Iulie 2010. După cum ştiţi la 3 proiecte noi am votat "împotrivă" şi acel vot al nostru a provocat mari discuţii în rândurile PSD-ului, în mass-media, şi totuşi poziţia noastră în concret nu a fost cunoscută pentru că s-a ajuns a se discuta că suntem împotriva oraşului Bârlad, că noi nu vrem prosperitatea, că nu înţelegem sensul acelor hotărâri."

Dumitru Bouroş, preşedinte PNL Bârlad: "Este vorba de centrul SPA de la baia comunală, cinematograful Victoria şi cele 6 terenuri de tenis, terenul de fotbal şi pavilionul din Grădina Publică. Trebuie să menţionez de la început că noi nu suntem împotriva realizării acestor obiective. Propunerea noastră a fost de a se realiza în parteneriat public-privat, ca să nu facem un efort din partea primăriei Bârlad să cheltuim 3 milioane jumătate de EURO atâta timp cât avem această posbilitate de a realiza aceste 3 obiective."

Dumitru Bouroş, preşedinte PNL Bârlad: "Propunerea noastră nu a fost îmbrăţişată de majoritarii din CL Bârlad, respectiv consilierii PSD, dar n-am observat nicio mişcare din partea PDL-ului, nu la această şedinţă dar de mult timp PDL-ul practic nu se manifestă pe scena politică din Bârlad."

Dumitru Bouroş, preşedinte PNL Bârlad: "În ceea ce priveşte centrul SPA am făcut acestă propunere şi am avut ca argument de a vota "împotrivă" şi alte dovezi sau susţineri. V-aduc aminte că prin anul 2005 actualul edil al Bârladului afirma că nu mai face investiţii la acest obiectiv deoarece situaţia juridică a bunului nu este clară. Mai bine zis, bunul era revendicat. Vreau să vă spun că de atunci şi până în prezent mai nimic nu s-a schimbat, imobilul clădit şi neclădit este în proces, dosarul se află pe rolul Tribunalului Vaslui, are nr. 576/89/2009 şi are termen în Septembrie 2010. Altfel că nu ştiu ce s-a întâmplat de astăzi, în 2010, se doreşte a se face o investiţie la un bun a cărui situaţie juridică nu este clară. N-ar fi singura problemă. Dar ideea avansată de noi cred că era mai bună, de a realiza obiectivul în parteneriat public-privat, noi să venim cu terenul şi construcţia iar investitorul să continue investiţia şi să realizăm un obiectiv de unde, aşa cum susţin edilii bârlădeni, am putea realiza anumite profituri."

Dumitru Bouroş, preşedinte PNL Bârlad: "Vreau să vă spun că şedinţă şi în comisii s-a discutat şi s-a solicitat să ni se pună la dispoziţie şi nouă un calcul, o... ceva. Nu ni s-a pus la dispoziţie nimic şi-atunci am avut anumite rezerve, dacă ei nu prezintă un calcul, şi probabil de asta nici nu vine un investitor privat pentru că nimeni nu-şi cheltuieşte banii neavând o certitudine sau o garanţie că suma va fi recuperată."

Dumitru Bouroş, preşedinte PNL Bârlad: "Această atitudine a noastră a făcut valuri după şedinţa CL, însă noi ne menţinem acest punct de vedere cu privire la această investiţie şi ne menţinem punctul de vedere şi cu privire la celalte 2 obiective, respectiv cinematograful Victoria, cele 6 terenuri de tenis terenul de fotbal şi pavilion administrativ."

Dumitru Bouroş, preşedinte PNL Bârlad: "Şi la cinematograful Victoria am avut acelaşi vot negativ, şi-aici lucrurile pot fi realizate în aceeaşi modalitate avansată de noi şi dacă dvs. aţi fost la şedinţă v-aduc aminte că unul din colegii mei le-au cerut celor care-au iniţiat proiectul, sau susţinătorilor proiectului, să ne spună cât costă achiziţionarea unui film pentru 3D. Vreau să vă spun că nu s-a putut da un răspuns din partea celor care au iniţiat proiectul, astfel că poziţia exprimată de noi eu cred că este una corectă, nu împotriva realizarii lor dar în altă modalitate, iar cele milioane jumătate de EURO cu siguranţă nu vor fi 3 milioane jumătate, pot fi folosiţi la infrastructura oraşului."

Dumitru Bouroş, preşedinte PNL Bârlad: "În legătură cu cele 6 terenuri de tenis, terenul de fotbal şi pavilion administrativ. Vreau să vă spun că eu în principiu sunt împotriva realizării de investiţii în Grădina Publică din Bârlad. Este locul unde omul merge să se adune, să se recreeze, nu de-acuma îmi mai vine o idee mai construim ceva, mai facem un teren de fotbal, mai aducem pe cineva cu o investiţie privată la intrarea în Grădina Zoologică după cum ştiţi. Eu cred că lucrurile trebuie păstrate aşa cum sunt şi dacă cineva vrea să investească în terenuri de tenis poate s-o facă oriunde în limitele actuale ale municipiului Bârlad."

Dumitru Bouroş, preşedinte PNL Bârlad: "Acestea ar fi argumentele pe care le-am avut noi în linii mari (...) care ne-au determinat să votăm împotriva celor 3 proiecte şi cu precizarea că nu suntem împotriva realizării lor dar nu cu împrumuturi bancare. Dacă facem împrumuturi ideea noastră a fost să investim în infrastructura oraşului. Şi nu în cartierul unde locuiesc eu. Nu neapărat, acolo vin fonduri europene de-acum 2 ani de zile, aşa cum ni s-a promis că-n primăvară ne apucăm de cartier, ne apucăm de cartier. Avem şi alte cartiere, Munteni, Podeni, zona Gării, Mihai Eminescu, Bariera Puieşti, Ţuguieta 1."

Dumitru Bouroş, preşedinte PNL Bârlad: "Nu ştiu dacă mai există vreun oraş aşa cu o infrastructură la pământ cum este municipiul Bârlad."

Dumitru Bouroş, preşedinte PNL Bârlad: "Poliţia Comunitară a fost decimată, au rămas 69 de poliţişti, nici nu se mai pot realiza obiectivele pe care le are Poliţia Comunitară. Am rămas surprins pentru că am înţeles (...) că la Vaslui nu s-a întâmplat acestu lucru, numai la Bârlad. Dar e o chestiune de gestiune, dacă edilii actuali aşa au înţeles, aşa vom avea ordinea şi siguranţa cetăţenilor în continuare."

Dumitru Bouroş, preşedinte PNL Bârlad: "O atenţie deosebită cred că ar trebui acordată acelui proiect de hotărâre, şi va trebui urmărit în timp, prin care s-a aprobat prelungirea cu 3 ani a contractelor de închiriere pentru spaţiile privind panourile publicitare. O atenţie deosebită voi acorda acestui proiect de hotărâre. Mai sunt şi alte aspecte în legătură cu acest proiect însă las deliciul presei în continuare să se ocupe şi să-l analizeze în amănunt."

Dumitru Bouroş, preşedinte PNL Bârlad: "Am observat o preocupare, aşa, la nivelul administraţiei locale, după prima şedinţă (de CL, n.r.) din Iulie, spre a ironiza punctul nostru de vedere, aşa o băşcălie ca şi cum noi am fi împotrivă şi în loc să se ocupe de problemele majore ale Bârladului, ironizăm pe toată lumea în stânga şi-n dreapta."

Dumitru Bouroş, preşedinte PNL Bârlad: "Nu se mai spune nimic de acele limite administrative ale municipiului Bârlad. Noi când am pus-o în discuţie în campania electorală ni s-a reproşat că "Veniţi acuma în campanie? Până acuma unde-aţi fost?". Eu vreau să spun că această problemă a rămas în atenţia noastră, astăzi iar o pun în discuţie şi este o problema foarte-foarte importantă a municipiului Bârlad."

Dumitru Bouroş, preşedinte PNL Bârlad: "Am mai observat ceva dat pe site-ul Bârladului, acea scrisoare a domnului primar pe care a intitulat-o "În loc de drept la replică", parcă am reţinut, scrisă de un cetăţean care se numea Tess Minulescu. Văzând acea scrisoare frumos articulată şi compusă, am fost curios şi-am făcut şi eu o verificare, zic "sigur va fi din rândurile PSD-ului". Şi n-am găsit acest cetăţean în rândurile PSD-ului, şi-atunci am lărgit aria şi l-am căutat în municipiul Bârlad. Nu l-am găsit nici în municipiul Bârlad. Şi-am zis sigur e vreun cetăţean din comunele din jurul Bârladului care vine în Bârlad şi vede realizările astea ăăă... ale ăăă... Bârladului şi-a rămas omul impresionat şi s-a simţit nevoit să trimeată această scrisoare. Nu l-am găsit nici în comunele din jurul Bârladului."
Adrian Arnăutu, redactor Monitorul de Vaslui: "Poate-a semnat cu pseudonim."
Dumitru Bouroş, preşedinte PNL Bârlad: "Şi-atunci am cătat în tot judeţul! Vreau să vă spun că, din informaţiile pe care le avem noi, nu există niciun cetăţean cu acest nume în judeţul Vaslui. Acum, se desprinde o idee. Şi-anume că... nu prea s-au schimbat lucrurile la PSD. Şi-nainte, când comandatul suprem pleca undeva, mai lipeam câte un măr în copac, câte o pară, mai mutam vitele dintr-o fermă în alta, mai... le băleiam, le dădeam cu cremă unghiile ca să pară frumoase, şi-aici se scriu scrisori! Vă las pe dvs. să ghiciţi unde-a fost elaborată această scrisoare şi cine-a redactat-o."

Dumitru Bouroş, preşedinte PNL Bârlad: "Eu am fost curios şi-am vrut chiar să intru-ntr-o discuţie cu dumnealui, fie privată fie publică, să discutăm pe marginea acestui subiect. Dar nu am găsit, nu ştiu la nivel de ţară dacă există un asemenea cetăţean cu numele de Tess Minulescu. Poate fi o alăturare, Tess şi Minulescu, undeva."

Dumitru Bouroş, preşedinte PNL Bârlad: "Acum am şi eu un fel de drept la replică, să spunem aşa, dar să ştiţi că este scrisă de un cetăţean care-a semnat şi există. Este vorba de-un articol scris de Cătălin Ştefănescu. Cel care prezintă emisiunea "Garantat 100%". Şi dumnealui şi-a făcut timp să facă un articol despre Bârlad, un articol foarte frumos pe care eu am să vi-l pun la dispoziţie să vedeţi cum laudă realizările măreţe ale municipiului Bârlad. Nu este bârlădean, nu puteţi acuza de subiectivism, este un om care pur şi simplu văzut această ştire cu împrumutul de 3 milioane şi ceva de EURO. L-a inspirat, a scris un articol foarte frumos, eu cred că o să-l lecturaţi cu plăcere."

Dumitru Bouroş, preşedinte PNL Bârlad: "Şi ca să închei, de acord să facem obiectivele, nu în varianta propusă de primărie, de acord să facem împrumut dar să lucrăm la infrastructura municipiului Bârlad care este dezastruoasă."

Dumitru Bouroş, preşedinte PNL Bârlad: "Am preferat să nu vorbesc de centura oraşului pentru că am văzut [că] toată lumea trage de acest obiectiv şi-ncercă să-şi creeze aşa o imagine şi ştiind că se vorbeşte "cine va realiza această centură sigur va mai avea 2 mandate la municipiul Bârlad"".

Adrian Arnăutu, redactor Monitorul de Vaslui: "Dvs. n-aţi observat că ăsta-i un pamflet?"
Dumitru Bouroş, preşedinte PNL Bârlad: "Da, dom'le, da, da, da. Şi spune la final ce l-a determinat să scrie. Citiţi la final."

Timona Balmuş, redactor Radio Unison: "Dar, vă întreb, doriţi să candidaţi la locale? (pentru postul de primar în 2012, n.r.)"
Dumitru Bouroş, preşedinte PNL Bârlad: "Nu s-a discutat această problemă."
Timona Balmuş, redactor Radio Unison: "Nu, c-am văzut că se vehiculează ideea c-aţi fi un posibil candidat."
Dumitru Bouroş, preşedinte PNL Bârlad: ""Un posibil"! Unul din cei care... Or mai fi probabil. Nu s-a discutat în mod concret despre această chestiune la nivelul organizaţiei."
Timona Balmuş, redactor Radio Unison: "Dar v-ar tenta?"
Dumitru Bouroş, preşedinte PNL Bârlad: "Încă nu sunt hotărât. Mai e... mai e timp."
Adrian Arnăutu, redactor Monitorul de Vaslui: "Măcar spuneţi-ne când o să vă hotărâţi."
Dumitru Bouroş, preşedinte PNL Bârlad: "Am să spun, evident. O să vă chem, da."

Articolul din revista Dilema Veche prezentat de dl. Bouroş drept replică la scrisoarea "În loc de replică" a primarului Constantinescu (sursa originală):

"BLADE FUNNER
Cătălin ŞTEFĂNESCU

În snobismul şi ţopenia noastră, ignorăm frumuseţile şi realizările minunii de ţară în care trăim, şi călătorim ca apucaţii, prin lumea largă, în căutare de locuri frumoase şi senzaţii tari. Consumismul ăsta tembel, combinat cu mirajul aşa-zisei lumi civilizate, ne-au pus o ceaţă pe ochi, oprindu-ne să vedem că la noi e mult mai bine decît la alţii. Iau un exemplu, la întîmplare. Oraşul Bîrlad. Cîţi compatrioţi care se dau educaţi şi umblaţi au vizitat acestă veritabilă minune europeană? Aud?! Cîţi patrioţi de cafenea au avut curiozitatea să vadă, cu ochii lor, faptul că, la Bîrlad, viitorul a început alaltăieri?

Spre deosebire de multe oraşe lăsate de izbelişte în ţara asta, odată intrat în Bîrlad ai senzaţia că ai pătruns într-o altă lume. Dacă vii dinspre Tecuci, cum intri pe poarta sudică a oraşului, dai peste Domul Artistic al Nemuririi Neamului, cel mai modern complex de spectacole din Europa acestui moment. O echipă de arhitecţi veniţi din Islanda, Coasta de Fildeş şi Insula Paştelui, împreună cu constructorii chinezi, a scos la iveală o capodoperă a arhitecturii contemporane. Uriaşul edificiu adăposteşte nenumărate spaţii dedicate artelor, ateliere de creaţie şi galerii dotate cu tehnologii de ultimă oră, grădini suspendate, spaţii de repetiţie pentru actori şi muzicieni, totul culminînd cu o sală de concerte, despre care Peter Gabriel, cunoscutul cantautor, a declarat c㠄…e dincolo de cuvinte. Londra, ar fi norocoasă să aibă aşa ceva în următorii treizeci-patruzeci de ani“. Pe acelaşi bulevard metropolitan cu patru benzi pe sens, după ce treci de impresionantul Dom, pe mîna stîngă, descoperi o zonă verde, un parc dendrologic de o frumuseţe rară. Parcul conţine o seră gigantică, cea mai mare din emisfera nordică. În aceast㠄catedrală a frumuseţii naturii“, aşa cum îi spun localnicii, elevii de la Colegiul Naţional „Gheorghe Roşca Codreanu“ vin la cursuri speciale de ştiinţe ale naturii. Deseori, autorităţile locale pun la dispoziţia acestei venerabile instituţii de învăţămînt sume importante pentru aducerea unor profesori cu reputaţie mondială, pedagogi şi cercetători de la colegii şi universităţi din Germania, Anglia şi Statele Unite. Rezultatele unor asemenea politici vizionare s-au văzut în foarte scurt timp. Anul trecut, colegiul bîrlădean figura în topul mondial al celor mai moderne instituţii de educaţie, pe locul al treilea. Foarte puţini români ştiu că tot aici e şi locul în care s-a folosit, în premieră mondială, programul de studiu cu vizualizare holografică, o tehnologie revoluţionară, care înlocuieşte clasica tablă neagră pe care se scria cu cretă.

Bîrlădenii au denumit faimosul lor parc „Marele Plămîn Verde al Oraşului“. Pe o suprafaţă de cîteva hectare, te plimbi într-o lume desprinsă parcă din filme, un univers vegetal incredibil, cu plante aduse din lumea largă, un smarald pe gigantica diademă care este Bîrladul. Pe latura vestică a parcului se înalţă complexul Hypocrate. O stradă şerpuită, străjuită pe ambele laturi de clădiri albe, cu forme organice, un proiect de arhitectură contemporană despre care românii nu ştiu nimic, dar care a cîştigat marele premiu al Bienalei de la Veneţia. În urmă cu trei ani, la un referendum local, bîrlădenii au hotărît că în oraşul lor era nevoie de un centru medical de diagnostic şi tratament. Complexul Hypocrate a răsărit ca o minune, în foarte scurt timp, dovedind încă o dată, dacă mai era nevoie, că legendara colaborare a comunităţii cu autorităţile locale nu e doar o poveste. Bîrlădenii s-au ales cu un complex de clinici medicale dotate cu aparatură de ultimă generaţie, un adevărat templu al medicinei, unde vin azi să se trateze pacienţi din toată Europa.

Dar marea atracţie a ultimului an e programul Teatrului „Victor Ion Popa“. După ce a trecut, recent, printr-un program de renovare şi modernizare, teatrul bîrlădean a primit o finanţare record pentru un proiect teatral fără precedent. Cunoscutul regizor Peter Brook s-a mutat pentru cinci ani în urbea bîrlădeană, preluînd conducerea PATB (Proiectul de Antropologie Teatrală Bîrlad). În toţi aceşti ani, în cadrul unui program de educaţie alternativă, marele regizor va preda lecţii de teatru la şcolile din oraş, îşi va invita confraţii din lumea largă la congresul anual al PATB şi va monta, în fiecare stagiune, cîte un spectacol, pe scena teatrului bîrlădean. La sosirea pe noul aeroport al oraşului, regizorul a declarat emoţionat: „Bîrladul e un paradox. În vremuri de mare criză, totul înfloreşte la voi. Asta înseamnă să ai autorităţi locale care fac politici vizionare. Într-un fel miraculos, oamenii de aici refac, la sute de ani distanţă, experienţa umană a începutului democraţiei americane, aşa cum ne-a relatat-o Alexis de Tocqueville în cartea sa – Despre democraţie în America“.

Iată de ce o ştire pe care am citit-o recent nu mă miră absolut deloc. Autorităţile locale de la Bîrlad au luat cu împrumut vreo trei milioane de euro de la bănci, pentru a construi un cinematograf 3D şi un centru spa. E absolut normal. După ce ani în şir ai construit o infrastructură exemplară, după ce ai finanţat programe sociale de mare complexitate şi de lungă durată, e absolut firesc să te ocupi şi de spaţiile de distracţie. În plus, ce sens are să faci un cinema clasic, atîta vreme cît elevii de la colegiul naţional studiază pe holograme? Ar fi ca o întoarcere de la laptop, la abac. Iar centrul spa era vital. Acum, toate gospodinele şi mamele eroine din Bîrlad îşi pot permite un program de întreţinere corporală. Şi e bine să se ocupe de asta cît mai repede, pentru că e foarte posibil ca la Zilele Oraşului să apară invitaţi Brad Pitt, Roger Waters şi Bono.

Cătălin Ştefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1. "

Nota redacţiei: Bold-uirile din articol aparţin Bârlad Online.

6.957 vizualizări |90 comentarii29m17s

Vezi comentarii
(ultimul adăugat acum 13 ani)
 
PUBLICITATE
INSTITUŢII
INSTITUŢII JUDEŢENE
SPORT
MASS-MEDIA




anunturi | livecam | foto | top
Copyright © 2005 OCF. Toate drepturile rezervate. Termeni şi condiţii.
Logo-ul Bârlad Online este marcă înregistrată a OCF. Toate celelalte mărci sunt proprietatea companiilor deţinătoare. Reproducerea conţinutului din acest site este permisă numai cu acordul Online Content Factory SRL. Pentru orice neclarităţi, informaţii suplimentare, sugestii sau comentarii vă rugăm să ne contactaţi: support at b-o dot ro sau prin SMS la 0724 227.523 (0724 BARLAD). Atenţie ! Acest număr nu are servicii de voce, dacă sunaţi sună în gol. Vă rugăm trimiteţi doar SMS. Tarif normal în funcţie de reţea.

Pagina generata in 0.1077 secunde.