TOATE >>  
 
VREMEA
Bârlad, ora 22:00
Temperatura3.1 °C
Umiditatea 74%
Presiunea 1010.1
Vânt3.9 m/s
Sursa: ANM
RADAR INMH
RADAR WINDY
CURS VALUTAR
14-02-2020
VALUTARON
EUR4.7694
USD4.4000
GBP5.7297
XAU222.8755
Sursa: BNR
HARTA din SATELIT
HARTA la 1906
BÂRLAD ALTĂDATĂ
COLECŢIA RLV
VOCEA TUTOVEI
CODURILE POŞTALE
EVENIMENTE
CONF. DE PRESĂ
ŞEDINŢE CLB
FAZA ZILEI
TRAILERE
EMISIUNI
BEST OF
SPORT
ARHIVA CONYSAT
COMUNICATE
NAŢIONAL
ARHIVĂ CONCERTE
ANUNŢURI
IMOBILIARE
LOCURI DE MUNCĂ
TELEFOANE
CALCULATOARE
AUTOMOTO

BÂRLAD ONLINE

Conferinţă de presă Dumitru Bouroş, 22 August 2010

Dumitru Bouroş, preşedinte PNL Bārlad: "Pentru ca lucrurile să fie clare, iar nouă nu ne place să rămānă aşa īn coadă de peşte, voi explica īn concret poziţia consilierilor liberali de la şedinta CL din Iulie 2010. După cum ştiţi la 3 proiecte noi am votat "īmpotrivă" şi acel vot al nostru a provocat mari discuţii īn rāndurile PSD-ului, īn mass-media, şi totuşi poziţia noastră īn concret nu a fost cunoscută pentru că s-a ajuns a se discuta că suntem īmpotriva oraşului Bārlad, că noi nu vrem prosperitatea, că nu īnţelegem sensul acelor hotărāri."

Dumitru Bouroş, preşedinte PNL Bārlad: "Este vorba de centrul SPA de la baia comunală, cinematograful Victoria şi cele 6 terenuri de tenis, terenul de fotbal şi pavilionul din Grădina Publică. Trebuie să menţionez de la īnceput că noi nu suntem īmpotriva realizării acestor obiective. Propunerea noastră a fost de a se realiza īn parteneriat public-privat, ca să nu facem un efort din partea primăriei Bārlad să cheltuim 3 milioane jumătate de EURO atāta timp cāt avem această posbilitate de a realiza aceste 3 obiective."

Dumitru Bouroş, preşedinte PNL Bārlad: "Propunerea noastră nu a fost īmbrăţişată de majoritarii din CL Bārlad, respectiv consilierii PSD, dar n-am observat nicio mişcare din partea PDL-ului, nu la această şedinţă dar de mult timp PDL-ul practic nu se manifestă pe scena politică din Bārlad."

Dumitru Bouroş, preşedinte PNL Bārlad: "Īn ceea ce priveşte centrul SPA am făcut acestă propunere şi am avut ca argument de a vota "īmpotrivă" şi alte dovezi sau susţineri. V-aduc aminte că prin anul 2005 actualul edil al Bārladului afirma că nu mai face investiţii la acest obiectiv deoarece situaţia juridică a bunului nu este clară. Mai bine zis, bunul era revendicat. Vreau să vă spun că de atunci şi pānă īn prezent mai nimic nu s-a schimbat, imobilul clădit şi neclădit este īn proces, dosarul se află pe rolul Tribunalului Vaslui, are nr. 576/89/2009 şi are termen īn Septembrie 2010. Altfel că nu ştiu ce s-a īntāmplat de astăzi, īn 2010, se doreşte a se face o investiţie la un bun a cărui situaţie juridică nu este clară. N-ar fi singura problemă. Dar ideea avansată de noi cred că era mai bună, de a realiza obiectivul īn parteneriat public-privat, noi să venim cu terenul şi construcţia iar investitorul să continue investiţia şi să realizăm un obiectiv de unde, aşa cum susţin edilii bārlădeni, am putea realiza anumite profituri."

Dumitru Bouroş, preşedinte PNL Bārlad: "Vreau să vă spun că şedinţă şi īn comisii s-a discutat şi s-a solicitat să ni se pună la dispoziţie şi nouă un calcul, o... ceva. Nu ni s-a pus la dispoziţie nimic şi-atunci am avut anumite rezerve, dacă ei nu prezintă un calcul, şi probabil de asta nici nu vine un investitor privat pentru că nimeni nu-şi cheltuieşte banii neavānd o certitudine sau o garanţie că suma va fi recuperată."

Dumitru Bouroş, preşedinte PNL Bārlad: "Această atitudine a noastră a făcut valuri după şedinţa CL, īnsă noi ne menţinem acest punct de vedere cu privire la această investiţie şi ne menţinem punctul de vedere şi cu privire la celalte 2 obiective, respectiv cinematograful Victoria, cele 6 terenuri de tenis terenul de fotbal şi pavilion administrativ."

Dumitru Bouroş, preşedinte PNL Bārlad: "Şi la cinematograful Victoria am avut acelaşi vot negativ, şi-aici lucrurile pot fi realizate īn aceeaşi modalitate avansată de noi şi dacă dvs. aţi fost la şedinţă v-aduc aminte că unul din colegii mei le-au cerut celor care-au iniţiat proiectul, sau susţinătorilor proiectului, să ne spună cāt costă achiziţionarea unui film pentru 3D. Vreau să vă spun că nu s-a putut da un răspuns din partea celor care au iniţiat proiectul, astfel că poziţia exprimată de noi eu cred că este una corectă, nu īmpotriva realizarii lor dar īn altă modalitate, iar cele milioane jumătate de EURO cu siguranţă nu vor fi 3 milioane jumătate, pot fi folosiţi la infrastructura oraşului."

Dumitru Bouroş, preşedinte PNL Bārlad: "Īn legătură cu cele 6 terenuri de tenis, terenul de fotbal şi pavilion administrativ. Vreau să vă spun că eu īn principiu sunt īmpotriva realizării de investiţii īn Grădina Publică din Bārlad. Este locul unde omul merge să se adune, să se recreeze, nu de-acuma īmi mai vine o idee mai construim ceva, mai facem un teren de fotbal, mai aducem pe cineva cu o investiţie privată la intrarea īn Grădina Zoologică după cum ştiţi. Eu cred că lucrurile trebuie păstrate aşa cum sunt şi dacă cineva vrea să investească īn terenuri de tenis poate s-o facă oriunde īn limitele actuale ale municipiului Bārlad."

Dumitru Bouroş, preşedinte PNL Bārlad: "Acestea ar fi argumentele pe care le-am avut noi īn linii mari (...) care ne-au determinat să votăm īmpotriva celor 3 proiecte şi cu precizarea că nu suntem īmpotriva realizării lor dar nu cu īmprumuturi bancare. Dacă facem īmprumuturi ideea noastră a fost să investim īn infrastructura oraşului. Şi nu īn cartierul unde locuiesc eu. Nu neapărat, acolo vin fonduri europene de-acum 2 ani de zile, aşa cum ni s-a promis că-n primăvară ne apucăm de cartier, ne apucăm de cartier. Avem şi alte cartiere, Munteni, Podeni, zona Gării, Mihai Eminescu, Bariera Puieşti, Ţuguieta 1."

Dumitru Bouroş, preşedinte PNL Bārlad: "Nu ştiu dacă mai există vreun oraş aşa cu o infrastructură la pămānt cum este municipiul Bārlad."

Dumitru Bouroş, preşedinte PNL Bārlad: "Poliţia Comunitară a fost decimată, au rămas 69 de poliţişti, nici nu se mai pot realiza obiectivele pe care le are Poliţia Comunitară. Am rămas surprins pentru că am īnţeles (...) că la Vaslui nu s-a īntāmplat acestu lucru, numai la Bārlad. Dar e o chestiune de gestiune, dacă edilii actuali aşa au īnţeles, aşa vom avea ordinea şi siguranţa cetăţenilor īn continuare."

Dumitru Bouroş, preşedinte PNL Bārlad: "O atenţie deosebită cred că ar trebui acordată acelui proiect de hotărāre, şi va trebui urmărit īn timp, prin care s-a aprobat prelungirea cu 3 ani a contractelor de īnchiriere pentru spaţiile privind panourile publicitare. O atenţie deosebită voi acorda acestui proiect de hotărāre. Mai sunt şi alte aspecte īn legătură cu acest proiect īnsă las deliciul presei īn continuare să se ocupe şi să-l analizeze īn amănunt."

Dumitru Bouroş, preşedinte PNL Bārlad: "Am observat o preocupare, aşa, la nivelul administraţiei locale, după prima şedinţă (de CL, n.r.) din Iulie, spre a ironiza punctul nostru de vedere, aşa o băşcălie ca şi cum noi am fi īmpotrivă şi īn loc să se ocupe de problemele majore ale Bārladului, ironizăm pe toată lumea īn stānga şi-n dreapta."

Dumitru Bouroş, preşedinte PNL Bārlad: "Nu se mai spune nimic de acele limite administrative ale municipiului Bārlad. Noi cānd am pus-o īn discuţie īn campania electorală ni s-a reproşat că "Veniţi acuma īn campanie? Pānă acuma unde-aţi fost?". Eu vreau să spun că această problemă a rămas īn atenţia noastră, astăzi iar o pun īn discuţie şi este o problema foarte-foarte importantă a municipiului Bārlad."

Dumitru Bouroş, preşedinte PNL Bārlad: "Am mai observat ceva dat pe site-ul Bārladului, acea scrisoare a domnului primar pe care a intitulat-o "Īn loc de drept la replică", parcă am reţinut, scrisă de un cetăţean care se numea Tess Minulescu. Văzānd acea scrisoare frumos articulată şi compusă, am fost curios şi-am făcut şi eu o verificare, zic "sigur va fi din rāndurile PSD-ului". Şi n-am găsit acest cetăţean īn rāndurile PSD-ului, şi-atunci am lărgit aria şi l-am căutat īn municipiul Bārlad. Nu l-am găsit nici īn municipiul Bārlad. Şi-am zis sigur e vreun cetăţean din comunele din jurul Bārladului care vine īn Bārlad şi vede realizările astea ăăă... ale ăăă... Bārladului şi-a rămas omul impresionat şi s-a simţit nevoit să trimeată această scrisoare. Nu l-am găsit nici īn comunele din jurul Bārladului."
Adrian Arnăutu, redactor Monitorul de Vaslui: "Poate-a semnat cu pseudonim."
Dumitru Bouroş, preşedinte PNL Bārlad: "Şi-atunci am cătat īn tot judeţul! Vreau să vă spun că, din informaţiile pe care le avem noi, nu există niciun cetăţean cu acest nume īn judeţul Vaslui. Acum, se desprinde o idee. Şi-anume că... nu prea s-au schimbat lucrurile la PSD. Şi-nainte, cānd comandatul suprem pleca undeva, mai lipeam cāte un măr īn copac, cāte o pară, mai mutam vitele dintr-o fermă īn alta, mai... le băleiam, le dădeam cu cremă unghiile ca să pară frumoase, şi-aici se scriu scrisori! Vă las pe dvs. să ghiciţi unde-a fost elaborată această scrisoare şi cine-a redactat-o."

Dumitru Bouroş, preşedinte PNL Bārlad: "Eu am fost curios şi-am vrut chiar să intru-ntr-o discuţie cu dumnealui, fie privată fie publică, să discutăm pe marginea acestui subiect. Dar nu am găsit, nu ştiu la nivel de ţară dacă există un asemenea cetăţean cu numele de Tess Minulescu. Poate fi o alăturare, Tess şi Minulescu, undeva."

Dumitru Bouroş, preşedinte PNL Bārlad: "Acum am şi eu un fel de drept la replică, să spunem aşa, dar să ştiţi că este scrisă de un cetăţean care-a semnat şi există. Este vorba de-un articol scris de Cătălin Ştefănescu. Cel care prezintă emisiunea "Garantat 100%". Şi dumnealui şi-a făcut timp să facă un articol despre Bārlad, un articol foarte frumos pe care eu am să vi-l pun la dispoziţie să vedeţi cum laudă realizările măreţe ale municipiului Bārlad. Nu este bārlădean, nu puteţi acuza de subiectivism, este un om care pur şi simplu văzut această ştire cu īmprumutul de 3 milioane şi ceva de EURO. L-a inspirat, a scris un articol foarte frumos, eu cred că o să-l lecturaţi cu plăcere."

Dumitru Bouroş, preşedinte PNL Bārlad: "Şi ca să īnchei, de acord să facem obiectivele, nu īn varianta propusă de primărie, de acord să facem īmprumut dar să lucrăm la infrastructura municipiului Bārlad care este dezastruoasă."

Dumitru Bouroş, preşedinte PNL Bārlad: "Am preferat să nu vorbesc de centura oraşului pentru că am văzut [că] toată lumea trage de acest obiectiv şi-ncercă să-şi creeze aşa o imagine şi ştiind că se vorbeşte "cine va realiza această centură sigur va mai avea 2 mandate la municipiul Bārlad"".

Adrian Arnăutu, redactor Monitorul de Vaslui: "Dvs. n-aţi observat că ăsta-i un pamflet?"
Dumitru Bouroş, preşedinte PNL Bārlad: "Da, dom'le, da, da, da. Şi spune la final ce l-a determinat să scrie. Citiţi la final."

Timona Balmuş, redactor Radio Unison: "Dar, vă īntreb, doriţi să candidaţi la locale? (pentru postul de primar īn 2012, n.r.)"
Dumitru Bouroş, preşedinte PNL Bārlad: "Nu s-a discutat această problemă."
Timona Balmuş, redactor Radio Unison: "Nu, c-am văzut că se vehiculează ideea c-aţi fi un posibil candidat."
Dumitru Bouroş, preşedinte PNL Bārlad: ""Un posibil"! Unul din cei care... Or mai fi probabil. Nu s-a discutat īn mod concret despre această chestiune la nivelul organizaţiei."
Timona Balmuş, redactor Radio Unison: "Dar v-ar tenta?"
Dumitru Bouroş, preşedinte PNL Bārlad: "Īncă nu sunt hotărāt. Mai e... mai e timp."
Adrian Arnăutu, redactor Monitorul de Vaslui: "Măcar spuneţi-ne cānd o să vă hotărāţi."
Dumitru Bouroş, preşedinte PNL Bārlad: "Am să spun, evident. O să vă chem, da."

Articolul din revista Dilema Veche prezentat de dl. Bouroş drept replică la scrisoarea "Īn loc de replică" a primarului Constantinescu (sursa originală):

"BLADE FUNNER
Cătălin ŞTEFĂNESCU

Īn snobismul şi ţopenia noastră, ignorăm frumuseţile şi realizările minunii de ţară īn care trăim, şi călătorim ca apucaţii, prin lumea largă, īn căutare de locuri frumoase şi senzaţii tari. Consumismul ăsta tembel, combinat cu mirajul aşa-zisei lumi civilizate, ne-au pus o ceaţă pe ochi, oprindu-ne să vedem că la noi e mult mai bine decīt la alţii. Iau un exemplu, la īntīmplare. Oraşul Bīrlad. Cīţi compatrioţi care se dau educaţi şi umblaţi au vizitat acestă veritabilă minune europeană? Aud?! Cīţi patrioţi de cafenea au avut curiozitatea să vadă, cu ochii lor, faptul că, la Bīrlad, viitorul a īnceput alaltăieri?

Spre deosebire de multe oraşe lăsate de izbelişte īn ţara asta, odată intrat īn Bīrlad ai senzaţia că ai pătruns īntr-o altă lume. Dacă vii dinspre Tecuci, cum intri pe poarta sudică a oraşului, dai peste Domul Artistic al Nemuririi Neamului, cel mai modern complex de spectacole din Europa acestui moment. O echipă de arhitecţi veniţi din Islanda, Coasta de Fildeş şi Insula Paştelui, īmpreună cu constructorii chinezi, a scos la iveală o capodoperă a arhitecturii contemporane. Uriaşul edificiu adăposteşte nenumărate spaţii dedicate artelor, ateliere de creaţie şi galerii dotate cu tehnologii de ultimă oră, grădini suspendate, spaţii de repetiţie pentru actori şi muzicieni, totul culminīnd cu o sală de concerte, despre care Peter Gabriel, cunoscutul cantautor, a declarat c㠄…e dincolo de cuvinte. Londra, ar fi norocoasă să aibă aşa ceva īn următorii treizeci-patruzeci de ani“. Pe acelaşi bulevard metropolitan cu patru benzi pe sens, după ce treci de impresionantul Dom, pe mīna stīngă, descoperi o zonă verde, un parc dendrologic de o frumuseţe rară. Parcul conţine o seră gigantică, cea mai mare din emisfera nordică. Īn aceast㠄catedrală a frumuseţii naturii“, aşa cum īi spun localnicii, elevii de la Colegiul Naţional „Gheorghe Roşca Codreanu“ vin la cursuri speciale de ştiinţe ale naturii. Deseori, autorităţile locale pun la dispoziţia acestei venerabile instituţii de īnvăţămīnt sume importante pentru aducerea unor profesori cu reputaţie mondială, pedagogi şi cercetători de la colegii şi universităţi din Germania, Anglia şi Statele Unite. Rezultatele unor asemenea politici vizionare s-au văzut īn foarte scurt timp. Anul trecut, colegiul bīrlădean figura īn topul mondial al celor mai moderne instituţii de educaţie, pe locul al treilea. Foarte puţini romāni ştiu că tot aici e şi locul īn care s-a folosit, īn premieră mondială, programul de studiu cu vizualizare holografică, o tehnologie revoluţionară, care īnlocuieşte clasica tablă neagră pe care se scria cu cretă.

Bīrlădenii au denumit faimosul lor parc „Marele Plămīn Verde al Oraşului“. Pe o suprafaţă de cīteva hectare, te plimbi īntr-o lume desprinsă parcă din filme, un univers vegetal incredibil, cu plante aduse din lumea largă, un smarald pe gigantica diademă care este Bīrladul. Pe latura vestică a parcului se īnalţă complexul Hypocrate. O stradă şerpuită, străjuită pe ambele laturi de clădiri albe, cu forme organice, un proiect de arhitectură contemporană despre care romānii nu ştiu nimic, dar care a cīştigat marele premiu al Bienalei de la Veneţia. Īn urmă cu trei ani, la un referendum local, bīrlădenii au hotărīt că īn oraşul lor era nevoie de un centru medical de diagnostic şi tratament. Complexul Hypocrate a răsărit ca o minune, īn foarte scurt timp, dovedind īncă o dată, dacă mai era nevoie, că legendara colaborare a comunităţii cu autorităţile locale nu e doar o poveste. Bīrlădenii s-au ales cu un complex de clinici medicale dotate cu aparatură de ultimă generaţie, un adevărat templu al medicinei, unde vin azi să se trateze pacienţi din toată Europa.

Dar marea atracţie a ultimului an e programul Teatrului „Victor Ion Popa“. După ce a trecut, recent, printr-un program de renovare şi modernizare, teatrul bīrlădean a primit o finanţare record pentru un proiect teatral fără precedent. Cunoscutul regizor Peter Brook s-a mutat pentru cinci ani īn urbea bīrlădeană, preluīnd conducerea PATB (Proiectul de Antropologie Teatrală Bīrlad). Īn toţi aceşti ani, īn cadrul unui program de educaţie alternativă, marele regizor va preda lecţii de teatru la şcolile din oraş, īşi va invita confraţii din lumea largă la congresul anual al PATB şi va monta, īn fiecare stagiune, cīte un spectacol, pe scena teatrului bīrlădean. La sosirea pe noul aeroport al oraşului, regizorul a declarat emoţionat: „Bīrladul e un paradox. Īn vremuri de mare criză, totul īnfloreşte la voi. Asta īnseamnă să ai autorităţi locale care fac politici vizionare. Īntr-un fel miraculos, oamenii de aici refac, la sute de ani distanţă, experienţa umană a īnceputului democraţiei americane, aşa cum ne-a relatat-o Alexis de Tocqueville īn cartea sa – Despre democraţie īn America“.

Iată de ce o ştire pe care am citit-o recent nu mă miră absolut deloc. Autorităţile locale de la Bīrlad au luat cu īmprumut vreo trei milioane de euro de la bănci, pentru a construi un cinematograf 3D şi un centru spa. E absolut normal. După ce ani īn şir ai construit o infrastructură exemplară, după ce ai finanţat programe sociale de mare complexitate şi de lungă durată, e absolut firesc să te ocupi şi de spaţiile de distracţie. Īn plus, ce sens are să faci un cinema clasic, atīta vreme cīt elevii de la colegiul naţional studiază pe holograme? Ar fi ca o īntoarcere de la laptop, la abac. Iar centrul spa era vital. Acum, toate gospodinele şi mamele eroine din Bīrlad īşi pot permite un program de īntreţinere corporală. Şi e bine să se ocupe de asta cīt mai repede, pentru că e foarte posibil ca la Zilele Oraşului să apară invitaţi Brad Pitt, Roger Waters şi Bono.

Cătălin Ştefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1. "

Nota redacţiei: Bold-uirile din articol aparţin Bārlad Online.

6.407 vizualizări |90 comentarii29m17s

Vezi comentarii
(ultimul adăugat acum 9 ani)
 
PUBLICITATE
INSTITUŢII
INSTITUŢII JUDEŢENE
SPORT
Google
 
anunturi | livecam | foto | top
Copyright © 2005 OCF. Toate drepturile rezervate. Termeni şi condiţii.
Logo-ul Bârlad Online este marcă înregistrată a OCF. Toate celelalte mărci sunt proprietatea companiilor deţinătoare. Reproducerea conţinutului din acest site este permisă numai cu acordul Online Content Factory SRL. Pentru orice neclarităţi, informaţii suplimentare, sugestii sau comentarii vă rugăm să ne contactaţi: support at b-o dot ro sau prin SMS la 0724 227.523 (0724 BARLAD). Atenţie ! Acest număr nu are servicii de voce, dacă sunaţi sună în gol. Vă rugăm trimiteţi doar SMS. Tarif normal în funcţie de reţea.

Pagina generata in 0.2667 secunde.