TOATE >>  
 
VREMEA
Bârlad, ora 19:00
Temperatura12.4 °C
Umiditatea 57%
Presiunea 999.9
Vânt2.8 m/s
Sursa: ANM
RADAR INMH
RADAR WINDY
RADAR LEMN
CURS VALUTAR
22-10-2021
VALUTARON
EUR4.9467
USD4.2501
GBP5.8655
XAU244.9416
Sursa: BNR
HARTA din SATELIT
HARTA la 1906
BÂRLAD ALTĂDATĂ
COLECŢIA RLV
VOCEA TUTOVEI
CODURILE POŞTALE
EVENIMENTE
CONF. DE PRESĂ
ŞEDINŢE CLB
FAZA ZILEI
TRAILERE
EMISIUNI
BEST OF
SPORT
ARHIVA CONYSAT
COMUNICATE
NAŢIONAL
ARHIVĂ CONCERTE
ANUNŢURI
IMOBILIARE
LOCURI DE MUNCĂ
TELEFOANE
CALCULATOARE
AUTOMOTO

BÂRLAD ONLINE

Autorităţile locale sunt īmpotriva exploatării gazelor de şist prin metoda fracţionării hidraulice. Primăria Bārlad a respins īncă de pe 30 Mai 2011 cererea firmei de prospecţiuni pentru construcţia unui depozit de explozivi (!) pe strada Zefirului din Bārlad. Conferinţă de presă extraordinară Adrian Solomon, invitat special Constantin Constantinescu

▶ [TC 03:12]
Adrian Solomon, deputat PSD:  "Va trebui să existe o reacţie pe măsură a comunităţii locale şi a opiniei publice mai larg răspāndită nu doar din partea ecologiştilor ci din partea tuturor celor care trăim īn acest oraş şi īn jurul Bārladului pentru că reacţia opiniei publice a dus īn Bulgaria la sistarea acestui tip de exploatare şi la intertzicerea metodelor respective pe teritoriul Bulgariei."

▶ [TC 03:48]
Adrian Solomon, deputat PSD:  "Eu voi iniţia un proiect legislativ prin care să se interzică metoda fracţionării hidraulice pe teritoriul Romāniei şi fac apel la toţi cei care se pricep să mă contacteze pentru a redacta o expunere de motive cāt se poate de fundamentată ştiinţific /.../"

▶ [TC 05:04]
Adrian Solomon, deputat PSD:  "Pentru că am văzut mai multe reacţii care ar fi... ştiu eu, indus ideea că autorităţile bārlădene nu sunt īmpotriva acestui tip de exploatare a gazelor de şist, trebuie să facă nişte lămuriri, domnul primar are nişte documente pe care vi le poate prezenta /.../"

▶ [TC 06:16]
Adrian Solomon, deputat PSD:  "Principala noastră resursă acum şi īn viitor trebuie să fie apa. Pentru că gazul vine, se arde şi dispare. Apa va fi principala resursă īn viitor /.../ şi prin urmare va trebui să avem grijă de resursele de adāncime dar şi de cele de suprafaţă."

▶ [TC 06:48]
Adrian Solomon, deputat PSD:  "După cum am văzut circulānd cu alte scopuri prin judeţ, prin jurul Bārladului, cetăţenii aceştia prospectau īn coada barajului de la Cuibul Vulturilor, īn coada barajului de la Rāpa Albastră la Băcani şi īn lunca Bārladului la Banca. Prin urmare ambele surse de apă ale Bārladului sunt īn pericol şi nu īntāmplător pentru că ştiţi că au nevoie de mari cantităţi de apă ca să exploateze aceste zăcăminte dar şi sursa principală de apă de pucioasă, sursa de adāncime a Bārladului poate fi īn pericol dacă nu māine cel puţin īn viitor şi, se ştie, se introduc īn acele foraje tot felul de substanţe care la un moment dat pot să urce pānă īn straturile superioare inclusiv īn apa freatică şi ne vom putea trezi că bānd apă de pucioasă īn viitor īn Bārlad să avem destule probleme de sănătate."

▶ [TC 08:00]
Adrian Solomon, deputat PSD:  "De aceea pentru a lămuri şi pe semnatarii scrisorii deschise dar şi pe toţi cei din Bārlad īl rog pe domnul primar să vă prezinte documentele tocmai pentru a vedea că nu s-a acceptat niciun moment din partea Primăriei Bārlad o astfel de prezenţă īn interiorul oraşului. Īn exterior nu sunt atribuţiuni din partea primăriei şi prin urmare va trebui să facem apel la cele judeţene şi celelalte guvernamentale."

▶ [TC 09:03]
Constantin Constantinescu, primar Bârlad: "Pur şi simplu intuitiv, pentru că nu ştiam despre firma Chevron mai nimic la vremea respectivă şi nici de intenţia lor de a fora sau a face prospecţiuni īn zonă, pur şi simplu mie nu mi s-a părut de prima dată curată această afacere, īnceput de afacere şi, la o adresă pe care vă voi citi-o imediat, eu am răspuns īn mod negativ īncă din luna Mai (2011, n.r.) cānd poate mulţi dintre noi şi tinerii aceia care pe bună dreptate vor să ia poziţie şi nu numai, pe internet am īnţeles că este o opinie colectivă īmpotriva acestei afaceri, să o numesc aşa, īncă din luna Mai eu am fost primul care am pus piciorul īn prag acestei afaceri, să-i zicem aşa, mai mult intuitiv."

▶ [TC 09:51]
Constantin Constantinescu, primar Bârlad: "Eu am o adresă pe care o voi citi /.../, ea este din 30.05 deci din luna Mai 2011 cānd, repet, eu nu ştiam de această afacere dar pur şi simplu veţi vedea la ce se referă ea. Şi scrie aşa:
"Către Primăria Municipiului Bārlad, Domnul primar ing. Constantin Constantinescu". Se spune: "Societatea comercială Prospecţiuni SA este specializată īn prospecţiuni geofizice şi geologice avānd 60 de ani de experienţă īn descoperirea structurilor purtătoare de hidrocarburi, subtanţe minerale utile solide, ape subterane, cărbuni", şi-aşa mai departe. "Īn acest moment Prospecţiuni SA este contractor pentru execuţia de prospecţiuni seismice", repet, prospecţiuni seismice se scrie īn adresa asta, "īntr-un perimetru situat īn zona Bārlad concesionat de compania Chevron, SUA, de la Agenţia Naţională de Resurse Minerale". Punct. "Chevron va desfăşura īn această zonă un program de explorare şi investiţii", atenţie, deci şi investiţii, "pentru surse neconvenţionale shale gas". Gaz de şist. Şi-acuma cererea efectivă pentru ce au făcut ei această adresă /.../ "Pentru efectuarea lucrărilor de prospecţiune avem nevoie de un depozit temporar de exploziv īn zona Bārlad. Īn acest scop vă rugăm să ne sprijiniţi cu īnchirierea unui teren īn suprafaţă de 6.700mp necesar pentru amplasarea depozitului de substanţe explozive. Am identificat un asemea plasament īn zona străzii Zefirului". Mai spune īn continuare, am să vă citesc şi asta, "Lucrările de prospecţiune vor īncepe la data de 1 August 2011, dată la care depozitul trebuie să fie funcţional. De aceea avem nevoie de sprijinul primăriei pentru obţinerea certificatului de urbanism şi a autorizaţiei de construcţie".
▶ [TC 11:58]
Constantin Constantinescu, primar Bârlad: "Bineīnţeles că nu le-am acordat acest sprijin, nu le-am mai pus īn Consiliul Local pentru că mi-am dat seama de atunci, pur şi simplu intuitiv, că ceva nu este curat şi am trimis pe specialiştii din primărie să se adreseze poliţiei şi unităţii militare, de ce, pentru a lua legătura cu oameni de specialitate, pentru că trebuia să am o poziţie cāt de cāt oficială şi bazată pe anumite lucruri. Din discuţiile cu cei de la unitatea militară /.../ a rezultat că depozitul nu poate să... comportă anumite riscuri la Bārlad, nu prea este conform, ei au vrut iniţial să īnchirieze de la unitatea militară, pānă la urmă au vrut să construiască unul īn nişte recipiente de metal şi-aşa mai departe. Īn orice caz noi nu am fost de acord şi-am refuzat. Am impresia totuşi că ei au continuat demersurile lor şi au făcut un asemenea depozit la Banca. Nu ştiu exact, nu este treaba Primăriei Bārlad. Ce-am vrut eu să vă arăt cu acest lucru, am vrut să vă demonstrez că noi am fost īmpotrivă de prima clipă cānd am aflat despre acest lucru, neştiind că au avansat sau nu."
▶ [TC 13:08]
Constantin Constantinescu, primar Bârlad: "Am fost informat din presă că ei au primit o autorizaţie de construcţie pentru prospecţiuni de la Consiliul Judeţean, nu ştiu exact, nu-i treaba mea, doar am citit īn presă, deci am această reţinere /.../"

▶ [TC 13:22]
Constantin Constantinescu, primar Bârlad: "Īn ultima vreme /.../ am luat la cunoştinţă despre nemulţumirea cetăţenilor municipiului Bārlad pentru că au apărut imediat ca răspuns la prospecţiunile pe care firma le-a făcut deja īn judeţul Vaslui īn zona Bārladului, reacţii negative din partea... din media locală şi nu numai. Şi filmuleţul acela despre care spune domnul deputat Solomon, am vorbit īmpreună cu domnul Giuşcă să poată prezenta la Casa de Cultură, e o etapă īn demersul nostru."

▶ [TC 14:36]
Constantin Constantinescu, primar Bârlad: "Acum o săptămānă am făcut o adresă, vă voi citi-o, "Către Agenţia pentru Protecţia Mediului Vaslui, domnului director Remus Mitrea. Prin prezenta vă aducem la cunoştinţă că am luat act din media locală şi centrală de faptul că s-au făcut prospecţiuni geologice īn vederea depistării de zăcăminte de gaze de şist īn zona municipiului Bārlad. Tehnologia este extrem de poluantă şi nocivă pentru organisme vii şi mai mult provoacă cutremure de suprafaţă, Bārladul aflāndu-se īn pragul unei catastrofe ecologice de proporţii. Avānd īn vedere că īn apropierea Bārladului se află acumularea de apă Rāpa Albastră şi că aceasta va deveni printr-un program POS Mediu principală sursă de apă a municipiului nostru şi că pe raza municipiului avem un număr de peste 50 de puţuri de mare adāncime ce furnizează apă potabilă de foarte bună calitate atāt cetăţenii cāt şi noi ca autoritate locală ne exprimăm īngrijorarea pentru dezastrul ecologic ce s-ar putea declanşa ca urmare īnceperii lucrărilor de exploatare. Ţinānd cont de cele relatate, vă rugăm să ne comunicaţi punctul dvs. de vedere asupra celor relatate, dacă aţi eliberat autorizaţie de mediu şi dacă Ministerul Mediului va comunicat ceva īn acest sens. Cu stimă," semnez eu. Deci īncă de acum o săptămānă eu am făcut acest demers şi vă voi citi şi răspunsul primit de la Agenţia pentru Protecţia Mediului, cea mai autorizată instituţie din judeţul Vaslui pentru a da un răspuns... oficial, să zicem aşa. Şi aici se spune: "Urmare a adresei dvs. prin care ne solicitaţi punctul de vedere privind viitoarele exploatări de zăcăminte de gaze de şist de către firma Chevron vă informăm că pānă īn acest moment nu s-a depus la Agenţia pentru Protecţia Mediului Vaslui şi nici nu este īn desfăşurare o solicitare de acord de mediu pentru explorarea de gaze de şist. Menţionăm că īn momentul solicitării de acord de mediu se va lua īn considerare prevederile Comisiei Europene privind emiterea de acord de mediu pentru exploatarea gazelor de şist care necesită evaluarea impactului asupra mediului". Semnează domnul director Mitrea. Deci practic ni se aduce la cunoştinţă că exploatarea propriu-zisă nu a īnceput dar putem intui că prospecţiunile deja s-au făcut /.../"
▶ [TC 17:30]
Constantin Constantinescu, primar Bârlad: "Deci noi īncă din luna Mai (2011, n.r.) am luat o poziţie īmpotriva acestei afaceri /.../"

▶ [TC 17:58]
Constantin Constantinescu, primar Bârlad: "Mă gāndesc, am vorbit şi cu domnul deputat, să venim īn īntāmpinarea cetăţenilor, cei care doresc să ia poziţie īmpotriva acestei afaceri, o numesc afacere īn continuare, şi noi cei de la primărie cu acordul consilierilor şi nu numai vom pune un banner mare īn faţa primăriei unde vom informa cetăţenii şi opinia publică /.../ despre felul īn care noi vedem acestă chestiune īn sensul că nu suntem de acord cu acest program."

▶ [TC 19:19]
Constantin Constantinescu, primar Bârlad: "Asta ca o primă măsură, am vorbit cu domnul deputat poate vom organiza şi o manifestare, un marş pe stradă, dincolo de acţiunile pe care orice cetăţean, orice grup de cetăţeni - am īnţeles că tinerii de la Codreanu vor să facă un astfel de marş de protest, noi venim īn īntāmpinarea lor /.../"

▶ [TC 19:43]
Constantin Constantinescu, primar Bârlad: "Eu cānd am dat interviul ăla īn Vremea Nouă (copie īn format PNG) nu prea ştiam, n-am īnţeles prea bine īntrebarea Cezarei şi de aceea n-am... Este normal, fac o mică paranteză, că nu numai eu, orice bārlădean s-ar bucura ca īn zona Bārladului să găsească surse de petrol, de gaze naturale, de... să putem să ieşim din... dar nu īn felul acesta, bineīnţeles."

6.252 vizualizări |105 comentarii46m10s

Vezi comentarii
(ultimul adăugat acum 9 ani)
 
PUBLICITATE
INSTITUŢII
INSTITUŢII JUDEŢENE
SPORT
MASS-MEDIA
Google
 
anunturi | livecam | foto | top
Copyright © 2005 OCF. Toate drepturile rezervate. Termeni şi condiţii.
Logo-ul Bârlad Online este marcă înregistrată a OCF. Toate celelalte mărci sunt proprietatea companiilor deţinătoare. Reproducerea conţinutului din acest site este permisă numai cu acordul Online Content Factory SRL. Pentru orice neclarităţi, informaţii suplimentare, sugestii sau comentarii vă rugăm să ne contactaţi: support at b-o dot ro sau prin SMS la 0724 227.523 (0724 BARLAD). Atenţie ! Acest număr nu are servicii de voce, dacă sunaţi sună în gol. Vă rugăm trimiteţi doar SMS. Tarif normal în funcţie de reţea.

Pagina generata in 0.1341 secunde.