TOATE >>  
 
VREMEA
Bârlad, ora 16:00
Temperatura1.0 °C
Umiditatea 93%
Presiunea 1012.1
Vânt3.1 m/s
Sursa: ANM
RADAR INMH
RADAR WINDY
CURS VALUTAR
17-01-2020
VALUTARON
EUR4.7792
USD4.2976
GBP5.6074
XAU215.0476
Sursa: BNR
HARTA din SATELIT
HARTA la 1906
BÂRLAD ALTĂDATĂ
CODURILE POŞTALE
EVENIMENTE
CONF. DE PRESĂ
ŞEDINŢE CLB
FAZA ZILEI
TRAILERE
EMISIUNI
BEST OF
SPORT
ARHIVA CONYSAT
COMUNICATE
NAŢIONAL
ARHIVĂ CONCERTE
ANUNŢURI
IMOBILIARE
LOCURI DE MUNCĂ
TELEFOANE
CALCULATOARE
AUTOMOTO

BÂRLAD ONLINE

Premieră istorică īn Romānia ! Muzeograful Dumitru Ciprian Vīntdevară de la Observatorul Astronomic al Muzeului "Vasile Pārvan" din Bārlad a descoperit o Novă Roşie Luminoasă ! 24 Martie 2015

                Īn data de 10 februarie 2015, muzeograful Dumitru Ciprian Vīntdevară a descoperit cu ajutorul telescopului principal al Observatorului Astronomic din cadrul Muzeului "Vasile Pārvan" din Bārlad o novă roşie luminoasă īntr-o galaxie apropiată: Messier 101 (Pinwheel Galaxy), situată la aproximativ 21 milioane de ani lumină, pe teritoriul constelaţiei Ursa Mare.
                Acest tip de nove sunt foarte rare şi din acest motiv nu sunt īnţelese foarte bine de către oamenii de ştiinţă. Din cāte se ştie pānă acum, nova roşie luminoasă este o explozie stelară cauzată de fuziunea a două stele din secvenţa principală. Este caracterizată printr-o culoare roșie distinctă. Nova roșie luminoasă nu trebuie confundată cu nova standard, ce se caracterizează prin explozii care au loc pe suprafața unor stele pitice albe.
                Sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/Luminous_red_nova.
                Pe 10 februarie 2015, am raportat la Biroul Central de Telegrame Astronomice (CBAT), o posibilă supernovă cu magnitudinea 16.5 īn galaxia M 101.
                Pe 13 februarie 2015, astronomul neozeelandez Stu Parker a utilizat un telescop din Spania și a confirmat că īntr-adevăr există un nou obiect īn galaxia M 101. Ulterior s-a constatat că noua descoperire nu este o supernovă, și o perioadă de timp natura acestui obiect a fost incertă. Au apărut mai multe publicații pe forumurile internaționale de astronomie, cel mai bun exemplu este revista italiană de astronomie COELUM: http://www.coelum.com/news/unaltra-supernova-in-m101-no-ma-controllate-i-vostri-archivi.
                Tocmai pe 11 martie 2015 a fost publicată o nouă telegramă astronomică, īn care se confirmă spectografic că noul obiectul este de fapt o novă roșie luminoasă (luminos red nova/LRN) http://www.astronomerstelegram.org/?read=7206
                Noile informaţii ce confirmă natura acestui obiect au fost achiziţionate īn urma mai multor observaţii astronomice ştiinţifice, cu ajutorul mai multor observatoare astronomice din Rusia, printre care şi telescopul SAO de 6 metri BTA, cu camera spectrală SCORPIO din Munţii Caucaz.
                Pentru mine şi echipa de la Observatorul Astronomic este un moment unic şi cu siguranţă va rămāne īn istorie. Am demonstrat că avem dotarea şi posibilitatea să facem descoperiri ştiinţifice īn acest domeniu.
                Observatorul Astronomic al Muzeului "Vasile Pārvan" din Bārlad, județul Vaslui, a devenit primul observator astronomic din Romānia care a descoperit o novă roşie luminoasă īntr-o altă galaxie.
                Legat de această descoperire găsiţi informaţii pe website-uri specializate, de exemplu: www.rochesterastronomy.org. Pentru informații detaliate puteţi accesa: year 2015 sau Sorted by Name.
                Mai multe informaţii pe website-ul AstroBārlad: https://astrobarlad.wordpress.com/2015/03/24/o-descoperire-istorica-realizata-la-observatorul-astronomic-din-cadrul-muzeului-vasile-parvan-din-barlad/

Dumitru Ciprian Vīntdevară
Muzeograf Planetariul/Observatorul Astronomic al Muzeului "Vasile Pārvan" Bārlad
Coordonatorul Astroclubului "Perseus" Bārlad1.787 vizualizări |

 
PUBLICITATE
INSTITUŢII
INSTITUŢII JUDEŢENE
SPORT
Google
 
anunturi | livecam | foto | top
Copyright © 2005 OCF. Toate drepturile rezervate. Termeni şi condiţii.
Logo-ul Bârlad Online este marcă înregistrată a OCF. Toate celelalte mărci sunt proprietatea companiilor deţinătoare. Reproducerea conţinutului din acest site este permisă numai cu acordul Online Content Factory SRL. Pentru orice neclarităţi, informaţii suplimentare, sugestii sau comentarii vă rugăm să ne contactaţi: support at b-o dot ro sau prin SMS la 0724 227.523 (0724 BARLAD). Atenţie ! Acest număr nu are servicii de voce, dacă sunaţi sună în gol. Vă rugăm trimiteţi doar SMS. Tarif normal în funcţie de reţea.

Pagina generata in 0.1265 secunde.