TOATE >>  
 
VREMEA
Bârlad, ora  17:00
Temperatura16.6 °C
Umiditatea 70%
Presiunea 975.7 mb
Vânt1.6 m/s
Sursa: ANM
RADAR INMH
RADAR WINDY
WX CHARTS
RADAR LEMN
CURS VALUTAR
25-04-2024
VALUTARON
EUR4.9763
USD4.6386
GBP5.8067
XAU346.8933
Sursa: BNR
HARTA din SATELIT
HARTA la 1906
BÂRLAD ALTĂDATĂ
COLECŢIA RLV
VOCEA TUTOVEI
CODURILE POŞTALE
EVENIMENTE
CONF. DE PRESĂ
ŞEDINŢE CLB
FAZA ZILEI
TRAILERE
EMISIUNI
BEST OF
SPORT
ARHIVA CONYSAT
COMUNICATE
NAŢIONAL
ARHIVĂ CONCERTE
ANUNŢURI
IMOBILIARE
ANGAJĂRI - OFERTE
ANGAJĂRI - CERERI
TELEFOANE
CALCULATOARE
AUTOMOTO

BÂRLAD ONLINE

Discurs dur şi aprins al primarului Constantinescu la finalul şedinţei de consiliu local de vineri, 29 Aprilie 2011

Constantin Constantinescu, primar Bârlad:

▶ [TC 00:00]
Stimaţi colegi, mai înainte de toate ţin să vă mulţumesc pentru votul dat propunerilor noastre, cele pe care le-aţi avut în dosarele de şedinţă, totodată să mulţumesc şi celor 3 consilieri de la PNL care, într-adevăr, prin votul lor negativ, ne-au mai atenţionat o dată asupra legalităţii unor acte normative şi unor documente pe care noi le promovăm aici.

▶ [TC 00:31]
Vreau să vă spun următorul lucru: probabil că intrăm în curând în ultimul an din mandatul nostru de 4 ani de zile şi situaţia politică şi economică a municipiului Bârlad este cea pe care ar trebui şi cred că o ştiţi cu toţii: este foarte precară din punct de vedere a bugetului iar din punct de vedere politic ne aflăm în al 6-7-lea an consecutiv în opoziţie cu puterea de la Bucureşti. 4 ani de zile am avut o guvernare liberală, veţi vedea de ce fac această introducere, şi încă 2-3 ani de zile, probabil 4, vom avea tot o guvernare de dreapta o guvernare a PDL. Şi din acest punct de vedere oraşul nostru are în continuare enorm de suferit, pentru că ar trebui să ştiţi şi probabil ştiţi cu toţii, câte greutăţi întâmpinăm în promovarea unor proiecte care chiar atunci când sunt făcute de oameni capabili, care chiar atunci când sunt făcute de societăţi specializate în întocmirea acestor proiecte, nu numai cu salariaţii noştri, societăţi ale căror proiecte au trecut de multe ori în totalitate în alte oraşe, la noi nu au trecut.

▶ [TC 01:40]
Deci aşa cum vă spuneam, urmează un an de zile, cel puţin din acest punct de vedere, foarte greu. De aceea, eu vă rog să fiţi alături de mine şi, aşa cum aţi făcut mai cu seamă în ultima vreme şi aţi analizat punct cu punct ordinea de zi pe care eu v-am propus-o, să vă gândiţi bine că suntem în ultimul, repet, an din cei 4 pe care-i avem cu toţii, şi lumea ne va cântări nu cât de mult ne-am certat şi nu ce insignă am purtat în piept, ci lucrurile pe care le-am făcut bune şi care au rămas după noi.

▶ [TC 02:15]
Vreau să vă amintesc următorul lucru: suntem într-o situaţie delicată, pentru că în următorul an, ultimul aşa cum vă spuneam din cei 4, avem câteva obiective, cele mai importante, poate, din istoria post-decembristă a municipiului Bârlad. Şi-am să vă recapitulez câteva din aceste lucruri şi la urmă am să vă spun de ce-am intervenit, şi veţi vedea şi dvs.

▶ [TC 02:40]
În primul rând, ne-a ajutat bunul Dumnezeu şi nu numai, ca după 3-4 ani de chinuri, cel puţin, să fie semnat proiectul pentru reabilitatea şi pentru modernizarea străzilor din Deal. Este vorba de cei 25 de km, o lucrare de cca. 14-15 milioane de EURO. Cu toate impedimentele, piedicile puse, atât din timpul guvernării liberale, cât şi dincoace când proiectul nostru a trebuit să aştepte atât de mult, când practic ne-au fost furate 3 miliarde de lei pe care noi ne-am angajat că le punem de la bugetul local şi, ca să nu pierdem proiectul, le-am transformat în cheltuieli eligibile, adică suportate de noi, în ceasul al 12-lea, prin unele intervenţii făcute, şi pot să spun că şi organizaţia judeţeană a PD-ului ne-a ajutat în acest sens, doamna Elena Udrea, ministrul dezvoltării, a înţeles lucrul acesta şi, în luna Ianuarie, cum ştiţi cu toţii, am fost la Bucureşti într-un soi de umilinţă generalizată am semnat acest proiect.

▶ [TC 03:42]
El este în derulare, dar nu vă ascund că şi atunci şi acum avem foarte foarte multe greutăţi şi nu înţeleg de ce. Şi ca să vă dau un exemplu foarte clar, licitaţia finală de lucrări este precedată de alte licitaţii mai puţin importante sau mai puţin grele, ca să le numesc aşa. Prima dintre ele care a avut loc acum cca. o lună de zile, în ordinea calendarului pe care l-am anunţat eu în conferinţa de presă şi-n şedinţa de consiliu local, priveşte stabilirea şi licitarea firmei care va executa întocmirea caietului de sarcini. Noi am pregătit tema pentru licitaţie şi caietul de sarcini pentru licitaţie foarte laborios şi foarte atent, dându-le eu ultimatum salariaţilor din primărie să fie foarte atenţi şi s-au făcut zeci de drumuri la Agenţia de Nord-Est specializată în aşa ceva, ca să nu se facă greşeli, s-a întocmit acest caiet de sarcini, s-a făcut licitaţia şi o firmă, o oarecare firmă, întâmplător firma aceea, a contestat licitaţia.

▶ [TC 04:51]
A contestat licitaţia, am pierdut deja o lună, că pentru acest lucru a fost făcută contestaţia, am revenit, am făcut din nou licitaţia şi, paradoxal, aici vreau să înţelegeţi lucrul ăsta, ca început de discuţie, firma care a contestat nici n-a participat la contestaţie. Şi noi ne-am interesat şi e o specializată în contestaţii. De ce? Ca să ne amânte începerea lucrărilor. Şi vă daţi seama că până la licitaţia finală care conform graficului iniţial de lucrări era prin luna Iunie, dacă vom urmări acest grafic de licitaţii care vor veni una după alta până la cea finală, probabil că în loc de 6 luni se va duce la 1 an, exact cât ar trebui celor care nu ne iubesc să ne arate cu degetul.

▶ [TC 05:34]
Repet, paradoxal, firma care a făcut contestaţia şi care a fost aprobată, o chestiune... nu mai intru în detalii... pur şi simplu... nesemnificativă, repet, nu mai intru în detalii, bineînţeles că firma care-a fost trimisă special era în coroborare cu firma care-a analizat dar iar nu intru în detalii, nu a participat la licitaţie! Deci am înţeles, contest o licitaţie pentru că eu am fost nedreptăţit atunci când am vrut să particip la ea, după care s-a revenit, mi s-a făcut dreptate, şi-am participat la ea, la licitaţia propriu-zisă. Firma n-a mai participat! Şi mă gândesc că, după acest model, vor veni şi altele, până la licitaţia finală.

▶ [TC 06:10]
Deci ne aflăm în acest stadiu cu investiţia de sus, mult visată şi dorită de toţi, inclusiv cei care stăm pe-acolo. Mă gândeam la dvs. domnu' consilier. (Arată spre consilierul PNL Dumitru Boroş. Dumitru Boroş ridică din umeri şi arată spre consilierul PSD Sorin Răducanu. Acesta din urmă ridică şi el din umeri şi râde.)

▶ [TC 06:22]
Pe de o parte. Pe de altă parte o a doua lucrare la fel de importantă ca prima este, din nefericire pentru noi, etapa a doua în proiectul la care se lucrează de vreo 7 ani în judeţul Vaslui şi Consiliul Judeţean lucrează de vreo 7-8 ani de zile, reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare. Vă readuc aminte că acum 3 ani de zile s-a făcut o parte, a 10-a parte din lucrări, în Bârlad de 1 milion de EURO, în Vaslui şi Huşi de mai multe milioane dar nu mai revin, etapa a doua, când eram în pragul de face licitaţia, am făcut licitaţia, nu mai sunt bani, se trece de la un minister pe un post, deci iar o lucrare amânată, tot cu iz politic şi-aşa mai departe.

▶ [TC 07:03]
Trei. Strada Republicii. Strada Republicii se află într-o dispută extraordinar de mare. L-am rugat iniţial, acum câtva timp în urmă, şi s-a arătat dispus să ne ajute, pe domnul deputat Adrian Solomon. Nu a fost ajutat, dimpotrivă.... a primit răspunsul... pe care-l putea primi orice deputat din opoziţie care-şi face datoria. Care datorie? Aceea de a critica puterea, că de asta îl plăteşte lumea, să facă opoziţie. L-am rugat pe domnul preşedinte al PSD de la judeţ, domnul Buzatu, "ajutaţi-ne", cu domnul deputat care-a fost ministrul muncii, Sârbu, şi cu Oprea. Oameni care-au fost ajutaţi la rându-i de Buzatu. Nici ei n-au putut face nimic. S-a angajat domnul Pintilie că ne-ajută. Nu a făcut nimic şi nu mai comentez lucrul ăsta! În cele din urmă, nu ascund nimănui, s-a angajat domnul deputat Dan Marian că ne ajută. Şi se pare că aici voi reveni la sfârşit. Deci facem efoturi foarte mari, pentru că ar fi o ruşine foarte mare pentru municipiul Bârlad, ca proiectul acesta mare, de modernizare, cu bani de la UE, Galaţi - Tecuci - Bârlad - Crasna - Albiţa, să treacă pe lângă Bârlad şi Bârladul să nu beneficieze de lucrări, aşa cum au beneficiat aproape toate oraşele prin care a trecut o asemenea lucrare dar care, fac o paranteză, au avut primari PDL-işti sau vânduţi la PDL. Şi exemplu este aproape de noi.

▶ [TC 08:45]
Avem o lucrare foarte importantă, 120 de apartamente ANL. Proiectul terminat, licitaţia de minister făcută, în toate oraşele din România unde se află la guvernare reprezentanţi, primari ai PDL, se fac aceste lucrări, în Bârlad concret, deşi am avut promisiuni de anul trecut, nici anul acesta firma câştigătoare a proiectului nu a reuşit să primească avizul favorabil de la minister. Repet, deşi licitaţia de lucrări a fost făcută, a fost declarat învingător, a venit, a făcut organizarea de şantier şi n-a mai primit banii.

▶ [TC 09:26]
O altă lucrare la fel de importantă pentru noi toţi o consider, după strada Republicii, cea mai importantă: este vorba de canalizarea pe care eu am propus-o de acum 2-3 ani de zile şi la care lucrăm de 2-3 ani de zile şi avem şi proiect şi studiu de fezabilitate, este apă-canalizare Munteni - Podeni. Spre lauda lui, domnul senator Pintilie a căutat să ne ajute. Nu a reuşit să facă nimic. Este la ministerul dezvoltării dar probabil nu sunt bani din surse apropiate pentru această lucrare. Şi atunci, poate găsim altă posibilitate. Deci v-am aduc aminte de o altă lucrare, pentru care facem toate eforturile eu, împreună cu dvs. şi aparatul propriu dar nu avem succes din motivele arătate mai devreme.

▶ [TC 10:08]
Şi ar mai fi multe de spus. V-am spus lucrurile acestea pentru că, repet, urmează un an foarte greu şi aş vrea să înţelegem atât noi care suntem aici prezenţi cât şi cei care ne conduc de pe fotolii mai înalte că a venit vremea să înţelegem măcar acum, în ceasul al 12-lea, că nu prea are importanţă ce culoare are pisica ci important e să mănânce şoareci. Adică vreau să vă spun că dacă, mai mult sau mai puţin întâmplător, prin Bârlad va trece primul-ministru şi cu o parte din guvern să avem bunul simţ să stăm în banca noastră să nu punem fanfarele şi alte lucruri de genul ăsta să cânte pentru că aşa am făcut de 6-7 ani de zile şi vreau să vă spun că statistica spune lucrul acesta şi dacă aţi avut bunul simţ să vă uitaţi pe Strategia de Dezvoltare (a Bârladului, n.r.) statisticile spun la zi "Bârladul este într-un declin continuu, în ultimii 20-50 de ani de zile". Şi noi suntem contemporani şi cu prestaţia noastră, de multe ori incalificabilă, participăm la acestă dărâmare continuă.

▶ [TC 11:17]
De aceea eu vă rog, atât colaboratorii mei din primărie, cât şi colegii din partid şi ceilalţi, să înţeleagă că suntem în ceasul al 12-lea, că urmează un an decisiv pentru noi. Şi aici fac o paranteză: ştiţi foarte bine, şi aparatul propriu şi cei din consiliul local din vechea legislatură şi acuma, că pe stradă oamenii când ne întâlnesc atunci când am făcut lucruri bune ne-au lăudat şi ne-au spus şi ne-au adus mulţumiri. Aşa că n-aş vrea să se treacă şi anul viitor şi să ne arate lumea de data asta cu degetul ci dimpotrivă.

▶ [TC 11:49]
Aşa că să lăsăm animozităţile, să transmitem şefilor noştri de unde or fi ei că noi suntem dispuşi să facem tot ce este posibil şi depinde de noi ca Bârladul să se schimbe sau să profite şi el de binefacerile banilor de la UE si guvern aşa cum beneficiază majoritatea oraşelor unde se află primari PDL, să punem toţi, să zicem la figurat, mână de la mână, creier de la creier şi să nu mai creem animozităţi şi spirite nefavorabile pentru că cu toţii vom avea de pierdut.

▶ [TC 12:23]
Nu întâmplător vă spun lucrul ăsta pentru că aşa cum vă spuneam e posibil ca pe lângă Bârlad sau prin Bârlad să treacă primul-ministru şi cu ceilalţi, poate nu acum, poate peste o lună, şi eu abia îi aştept la Bârlad să le spun de necazurile noastre şi, repet, nu să le opresc fanfara pe la Murgeni sau pe la Zorleni. Nu vor voi să treacă, nu vor voi să oprească, este ţinuta pe care vor s-o aibă ei şi probabil că electoratul îi va taxa aşa cum se cuvine: cu respect dacă se opresc şi ne întreabă şi ne-ajută şi pe noi şi invers dacă nu vor face lucrul acesta.

▶ [TC 12:55]
V-am spus lucurile aceastea pentru că vreau să fiu înţeles atât de colegii de partid cât şi de ceilalţi. Vă mulţumesc.

3.076 vizualizări |28 comentarii13m16s

Vezi comentarii
(ultimul adăugat acum 12 ani)
 
PUBLICITATE
INSTITUŢII
INSTITUŢII JUDEŢENE
SPORT
MASS-MEDIA




anunturi | livecam | foto | top
Copyright © 2005 OCF. Toate drepturile rezervate. Termeni şi condiţii.
Logo-ul Bârlad Online este marcă înregistrată a OCF. Toate celelalte mărci sunt proprietatea companiilor deţinătoare. Reproducerea conţinutului din acest site este permisă numai cu acordul Online Content Factory SRL. Pentru orice neclarităţi, informaţii suplimentare, sugestii sau comentarii vă rugăm să ne contactaţi: support at b-o dot ro sau prin SMS la 0724 227.523 (0724 BARLAD). Atenţie ! Acest număr nu are servicii de voce, dacă sunaţi sună în gol. Vă rugăm trimiteţi doar SMS. Tarif normal în funcţie de reţea.

Pagina generata in 0.1111 secunde.