TOATE >>  
 
VREMEA
Bârlad, ora 05:00
Temperatura1.4 °C
Umiditatea 88%
Presiunea 990.1
Vânt3.4 m/s
Sursa: ANM
RADAR INMH
RADAR WINDY
CURS VALUTAR
22-01-2021
VALUTARON
EUR4.8740
USD4.0034
GBP5.4696
XAU238.5807
Sursa: BNR
HARTA din SATELIT
HARTA la 1906
BÂRLAD ALTĂDATĂ
COLECŢIA RLV
VOCEA TUTOVEI
CODURILE POŞTALE
EVENIMENTE
CONF. DE PRESĂ
ŞEDINŢE CLB
FAZA ZILEI
TRAILERE
EMISIUNI
BEST OF
SPORT
ARHIVA CONYSAT
COMUNICATE
NAŢIONAL
ARHIVĂ CONCERTE
ANUNŢURI
IMOBILIARE
LOCURI DE MUNCĂ
TELEFOANE
CALCULATOARE
AUTOMOTO

BÂRLAD ONLINE

Vremea Nouă - Interviu cu cărţile pe faţă cu primarul Bârladului, Constantin Constantinescu

[VIDEO: NU]
[AUDIO: NU]
[TEXT: DA]

Interviu cu cărţile pe faţă cu primarul Bârladului, Constantin Constantinescu
Sursa: Vremea Nouă

Explicaţii De ce e supărat primarul Constantinescu pe vasluieni, în general, şi pe Dumitru Buzatu, în special? Simplu, pentru că acesta din urmă, spune primarul Bârladului, a urmat linia comuniştilor şi a defavorizat Bârladul. Acesta mai spune că are deja pregătit un sediu pentru viitoarea Prefectură de la Bârlad. Oricum, primarul Constantinescu e convins că, în curând, Vasluiul va ajunge la nivelul unei comune. În ce priveşte probleme pe care acesta le are pe linie de partid, Constantinescu e liniştit şi nu-şi face probleme de un eventual duel în alegeri cu Adrian Solomon.

Vremea Nouă: Domnule primar, când v-aţi plătit ultima dată cotizaţia la PSD? Pentru că, dacă nu aţi plătit mai multe luni, conform statutului puteţi fi exclus!

Constantin Constantinescu, primar Bârlad: Să fiu cinstit n-am plătit-o niciodată eu personal, ci o plăteşte un salariat al meu. Habar nu am dacă a plătit, dar cred că da, că nu întârzie niciodată. Dacă ar fi asa cum ziceţi dumneavoastră, m-aş căi foarte tare, ar fi o pierdere grea pentru mine. Chiar am să verific imediat. Eu sunt vicepreşedintele organizaţiei locale PSD (Bârlad – n.r.) şi da, am verificat acum, am plătit cotizaţia la zi.

Vremea Nouă: Aveţi o problemă cu Vasluiul?

Constantin Constantinescu, primar Bârlad: Da, de când s-a făcut capitală de judeţ acolo. Şi problema este aşa: nu am numai eu, ci toţi bârlădenii, în special cei din generaţia mea, au o oarecare nemulţumire faţă de înfiinţarea judeţului Vaslui. Bârlădenii nu au ciudă, ca să folosesc un termen neacademic, faţă de oamenii din Vaslui, pentru că oamenii nu au nicio vină ci aşa cum spuneam acum ceva timp, de s-au supărat cei din PSD Vaslui, au faţă de oamenii îmbrăcaţi în roşu, comuniştii care au făcut capitala de judeţ la Vaslui. Ceauşescu, ca să îi plătească o poliţă lui Gheorghe Gheorghiu Dej, prin Virgil Trofin, a făcut capitala judeţului la Vaslui şi nu la Bârlad. Este o mare nedreptate care s-a făcut Bârladului, care a pierdut enorm de mult de atunci. Am în plan să întocmesc împreună cu specialiştii în economie din Bârlad, o listă cu toate pierderile pe care Bârladul le-a avut de-a lungul timpului, de când capitala judeţului a fost stabilită în mod nedrept la Vaslui şi nu la Bârlad. Lumea va fi şocată când vor vedea că miliarde de euro sau de dolari s-au dus înspre Vaslui în detrimentul Bârladului. Şi atunci nu este normal să mă întreb de ce se duc banii şi acum cei mai mulţi la Vaslui? De aceea am o oarecare supărare pe domnul Buzatu şi pe PSD, pentru că ei au fost la conducere şi nu au făcut nimic pentru Bârlad, deci, au urmat acelaşi stil ca şi comuniştii, dând Bârladului ceea ce li se scurgea printre degete. Repet, pierderile sunt imense. Bârladul era, atunci când s-au făcut judeţele (în 1968 – n.r.), peste alte oraşe din ţară, regiunea Bârlad se întindea până la limita cu Harghita, era un oraş comparabil atunci cu Focşaniul. Ei, unde-i Focşani (din toate punctele de vedere) acum şi unde-i Bârladul? Este normal să fiu nemulţumit şi nu pe oamenii din Vaslui, ci pe conducerea judeţului.

Vremea Nouă: Este o inadvertenţă, pentru că, în anul 2008, Vasile Mihalachi a ieşit preşedintele CJ Vaslui şi cu voturile celor de la Bârlad, nu?

Constantin Constantinescu, primar Bârlad: Nu este nicio inadvertenţă, din mai multe rele, am ales-o pe cea mai puţin rea. Bârlădenii au conştientizat lucrul acesta.

Vremea Nouă: Totuşi, nu exageraţi cumva? Aşa ar putea să spună şi cei din Constanţa că o parte din încasările lor se duc în altă parte, poate şi Bucureştiul la fel...

Constantin Constantinescu, primar Bârlad: Nu, domnule, nu-i aşa! Dacă cei din Bârlad de atunci, care aveau poziţia mea, erau la fel de nemulţumiţi ca mine acum, acum capitala de judeţ era la Bârlad. Chiar şi după 1989, eu cred că, dacă senatorul Popa, care era liderul PDSR-ului pe judeţ ar fi luptat şi, ulterior am aflat că şi Iliescu era de acord, să mutăm capitala de judeţ la Bârlad, eu cred că se putea întâmpla. Aşa că, faţă de imensele pierderi pe care le-am avut noi, bârlădenii, atitudinea mea este minimală! Nu vă daţi seama, în 1968 eram cât Focşaniul şi acum suntem sub Vaslui?? Aproape că ne-o ia Huşiul înainte! Este normal asa ceva?

Vremea Nouă: Unde ar fi sediul Prefecturii dacă ar fi capitala de judeţ la Bârlad?

Constantin Constantinescu, primar Bârlad: Cum unde? Pe Bulevardul Epureanu, este făcut special sediul pentru Prefectură şi Consiliul Judeţean. Şi mâine se pot muta aceste instituţii acolo!

"Vasluiul aproape că se autodesfiinţează ca oraş"

Vremea Nouă: Ce are Bârlad în plus faţă de Vaslui?

Constantin Constantinescu, primar Bârlad: Nu există termene de comparaţie, nici nu discutăm asa ceva. La Vaslui în plus sunt inspectoratele, serviciile deconcentrate, în rest nici nu se compară din niciun punct de vedere cu Bârladul. Nici economic şi nici cultural. Din nefericire pentru locuitorii Vasluiului, acolo lucrează în aparatul de stat circa 12 000 de oameni, la Bârlad doar 3-4000 şi dacă, spre bucuria mea, se va face regionalizarea, după părerea mea, Vasluiul aproape că se autodesfiinţează ca oraş şi mulţi dintre funcţionarii vasluieni vor face naveta la Bârlad. Este foarte simplu, pentru că va fi descentralizare totală şi la Bârlad, Vaslui, Huşi, Negreşti, Murgeni se vor înfiinţa birouri, unde vor lucra cei care vor pleca de la serviciile descentralizate. Prin aceasta se va mări numărul de salariaţi din administraţie în oraşele menţionate, mai puţin Vaslui, unde va scădea. Oraşe ca Bârlad, Huşi, Negreşti şi altele vor creşte în importanţă în zonele lor, iar oraşe create artificial ca Vasluiul vor pierde din importanţa pe care au avut-o. Îmi pare rău s-o spun, dar la Vaslui, în afară de Prefectură, Consiliul Judeţean, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi echipa de fotbal FC Vaslui nu mai aveţi nimic! La Bârlad avem încă 3500 de salariati la Rulmenţi, 1500 la Confecţii, alţi 3 - 4000 pe la societăţile private! Trebuie să spunem lucrurilor pe nume.

Vremea Nouă: Sunteti pregătit să mai candidaţi o dată?

Constantin Constantinescu, primar Bârlad: Dacă nu erau atâtea proiecte pornite, poate că întrebarea avea sens, dar aşa e clar răspunsul: Da! Doar nu faci un copil ca să-l arunci la gunoi, cum fac unele aşa-zise mame. Trebuie să-l cresc şi să-l aduc la maturitate eu, cel care l-am conceput, aşa şi cu proiectele, trebuie să le duc la bun sfârşit.

Vremea Nouă: Cu ce susţinere politică o veţi face?

Constantin Constantinescu, primar Bârlad: Nu mă interesează susţinerea politică. Deocamdată, sunt social-democrat, membru marcant, vicepreşedintele organizaţiei judeţene şi al organizaţiei locale. Sunt mândru de lucru acesta şi bucuros, dar nu mă interesează politica, vreau să fiu un bun administrator şi atât. Politică poate să facă domnul deputat Adrian Solomon, domnul deputat Dan Marian, doamna senator Doina Silistru, eu vreau să fac administraţie.

Vremea Nouă: V-aţi gândit vreodată că o să candidaţi împotriva lui Adrian Solomon, preşedintele PSD Bârlad?

Constantin Constantinescu, primar Bârlad: Nu, nu mi-am pus această întrebare. Pe el să-l întrebaţi acest lucru, nu pe mine. Dacă joacă FC Vaslui cu Victoria Stănileşti, aţi întreba Vasluiul, care joacă în Liga Europeană, dacă are curaj să joace împotriva Stănileştiului din Divizia judeţeană? Întrebaţi Stănilestiul dacă are curaj să joace cu Vaslui! Întrebaţi-l pe el dacă are curaj să candideze împotriva mea.

"Chiar dacă ne place PDL sau nu ne place, ei au adus foarte mulţi bani în judeţul Vaslui, cât n-au adus toţi cei din istoria Vasluiului"

Vremea Nouă: Parteneriatul încheiat la nivel declarativ între administraţia locală şi Guvernul României este cel care v-a afectat relaţiile din interiorul partidului? Pentru că atât finul Solomon cât şi naşul Buzatu au început o tiradă împotriva dumneavoastră şi au acreditat ideea că sunteţi şantajat ca să colaboraţi cu guvernul. Sunteţi santajat?

Constantin Constantinescu, primar Bârlad: Întrebaţi-i pe ei dacă au vreo problemă cu mine referitor la parteneriat. Cât despre şantaj, nu este adevărat. Sunt ajutat în administrarea oraşului şi, dacă asta înseamnă şantaj, numiţi-l cum vreti. Să îţi intre 20 de milioane de euro în trei ore, plus proiectul cu străzile din Deal II, de 15 milioane de euro în decurs de un an… Dacă şi acesta este santaj... Eu aş zice că este un ajutor nesperat dat de guvern unei zone uitate de Dumnezeu. Cei care strigă "santaj" se simt cu musca pe căciulă, din anumite motive şi nu as numi lipsa de profesionalism aici cât reaua intenţie. Poate că nu au fost atâţia bani de la UE până acum, dar nu pot să înţeleg ceva: timp de 20 de ani, fondurile atrase de ei pentru a-şi onora funcţiile pe care le-au avut şi le au şi acum, când PSD, când Bichineţ, când viceversa, au fost minimale, minore faţă de cei de la guvernarea de acum. Chiar dacă ne place PDL sau nu ne place, ei au adus foarte mulţi bani în judeţul Vaslui, cât n-au adus toţi cei din istoria Vasluiului. Că banii sunt de la Guvern sau UE este altă treabă, dar ei au fructificat destul de bine situaţia, iar cei din PSD Vaslui, ca Buzatu, Mihalache şi alţii ca Bichinet sunt un pic invidioşi. Şantajat cum sunt acum, ar fi bine să fiu toată viaţa, adică să vină bani pentru proiectele oraşului, dacă asta, repet, credeţi că este şantaj!

Vremea Nouă: Sunteţi supărat că, în urma votului masiv dat PSD-ului de bârlădeni în 2004 şi 2008, oraşul nu este reprezentat la nivel de conducere a judeţului?

Constantin Constantinescu, primar Bârlad: Domnule ziarist, aportul Consiliului Judetean la dezvoltarea Bârladului este relativ mic faţă de nevoile Bârladului şi recunosc că investiţia pentru reabilitarea centrului istoric (Teatru, Muzeu, parcul teatrului) este esenţială şi aportul lor în această problemă este total. Dar este puţin fată de cât s-a făcut la Vaslui. Şi asta se datorează, spun eu, faptului că n-am fost reprezentaţi la nivel de Prefectură sau CJ Vaslui. N-am avut nici un subprefect, nici un vicepreşedinte de CJ, nimic! Mă deranjează, de exemplu, că Adrian Solomon nici n-a intrat în discuţie ca şi candidat ipotetic la conducerea CJ Vaslui. Adică, tot la domnul Buzatu s-au gândit, tot la Bichineţ... prin zona asta pe acolo. Mi se pare o nedreptate. Discuţia nu are sens după părerea mea. Am fost dintotdeauna nedreptăţiţi, cu precădere în ultimii 20 de ani.

Vremea Nouă: Daţi-ne un nume din Bârlad, în afară de Solomon de care am discutat, care ar fi putut reprezenta Bârladul la nivel judeţean.

Constantin Constantinescu, primar Bârlad: Sunt multe nume de valoare în Bârlad, nu vreau să creez disensiuni între ei, Solomon a fost un exemplu. Uite, când vremelnic ar fi trebuit să punem prefect la Vaslui, noi PSD-ul, propunerea a fost Ion Ţibulcă. Şi Bârladul a venit cu solicitarea ca în funcţia de subprefect să fie numită Magda Riglea, jurista CLM Bârlad. Nici n-au vrut să audă, zicând că n-are experienţă, că se supără membrii mai vechi etc. Vedeţi? N-au vrut să pună în funcţie un om care n-avea legătură cu comunismul, cu capitalismul, cu găştile, cu politica, cu nimic. Este o profesionistă de excepţie. Şi Solomon ar fi fost perfect pentru orice funcţie, chiar de prefect sau preşedinte al CJ, ar fi fost cu mult mai bun decât cei care sunt acum. Este printre cei preferaţi si de PS Corneliu Bârlădeanu, episcopul Husilor, care l-a luat în conducerea Episcopiei, pentru că este un politician de viitor. Oricum, regionalizarea va rezolva problema.

Vremea Nouă: Acum deputatul Adrian Solomon v-a atacat decizia de a face parteneriat cu guvernul, el este cel care avansează ideea că sunteţi şantajat. Veţi mai face vreodată echipă cu el?

Constantin Constantinescu, primar Bârlad: Eu nu am înţeles, de ce nu aş face echipă cu Adrian Solomon? Şi cu Dan Marian se poate face echipă. Ambii sunt oameni de echipă, valoroşi. Adrian Solomon este foarte valoros, este deştept, mai are şi unele derapaje, verbale să zicem aşa, dar este un om care se poate îndrepta în timp şi asta o spun adversarii lui, nu eu. Cei de vârsta mea ar trebui să se gândească la retragere, viitorul politic fiind a celor ca Adrian Solomon şi Dan Marian, care pot face multe pentru cei care îi aleg.

"Ciupilan mi-a dat o lecţie"

Vremea Nouă: O lungă perioadă de timp aţi fost împotriva tuturor guvernelor. Lui Călin Popescu Tăriceanu i-aţi făcut bannere în tot oraşul, i-aţi trimis fanfara la intrarea în Bârlad...

Constantin Constantinescu, primar Bârlad: A fost o greşeală, recunosc acest lucru şi recunoaste şi el că a greşit. Tăriceanu mă cunoaşte bine şi când ne-am întâlnit am recunoscut amândoi că am greşit: eu că l-am jignit cu acele bannere şi el că trebuia să vină la Primărie şi nu să se ia după Drăgan sau alţii care îi şopteau lucruri rele în urechi. Ultima dată m-am întâlnit cu el la ziua regelui Mihai al României.

Vremea Nouă: Când aţi conştientizat că a avea un dialog cu guvernul actual este un lucru bun pentru Bârlad? Care a fost momentul?

Constantin Constantinescu, primar Bârlad: Momentul în care exemplul lui Ioan Ciupilan, primarul Huşului, a fost edificator. Aşa cum este Ciupilan, cu toate plusurile şi minusurile lui, mi-a dat o lecţie, să ştiţi. L-am luat ca model şi nu-mi este jenă să recunosc. Mi-am cerut scuze faţă de el pentru că l-am numit cândva trădător. Vedeţi, în câteva luni, din ianuarie până acum, am primit atâtea fonduri la Bârlad câte nu s-au dat de 100 de ani încoace, domnule ziarist! Exact suma de are am fost furaţi de când s-a făcut Vasluiul judeţ!

Vremea Nouă: Să înţelegem că în următoarea campanie electorală, din 2012, veţi susţine la conducerea CJ Vaslui un bârlădean?

Constantin Constantinescu, primar Bârlad: Da. Ori un bârlădean, ori un om care a ajutat Bârladul. Este cazul lui Dan Marian, care a dovedit că ajută Bârladul, nu putem pune la îndoială acest lucru şi va primi susţinerea mea până în ceasul al doisprezecelea. Dacă între timp altcineva, poate chiar şi de la Vaslui sau din orice zonă a ţării o să ne ajute... Dar vă spun eu, că nu mă întreabă nimeni nimic pe mine. Toţi au ştiut să vină la Bârlad să ceară voturi, să primescă omagii, dar când a fost vorba de funcţii şi de ajutat orasul... nu au dat nimic. Cei de la Vaslui s-au ferit mereu, ca dracul de tămâie de oamenii valoroşi din Bârlad. Au adus în fruntea lor oameni "valoroşi" de la Huşi, Negreşti sau de la Murgeni! Au ţinut ei de pâine şi de colac şi au făcut-o bine! Dar Vasluiul nu are industrie, domnule ziarist! Vasluienii au trăit bine dintotdeauna din banii statului. Dacă mai trăia Gheorghe Gheorghiu Dej, fabrica de automobile Dacia era la Bârlad! Dar l-au omorât şi s-a zis cu dezvoltarea economică visată de el în zona Moldovei. O să-i facem o statuie lui Gheorghe Gheorghiu Dej, aici unde s-a născut, o să vedeţi, pentru că şi Hitler are statuie acolo unde s-a născut el. Timpul va rezolva şi problema asta a comunismului, care n-a avut numai părţi rele, a avut şi părţi bune!

Vremea Nouă: Cu vă mai merge firma?

Constantin Constantinescu, primar Bârlad: Nu aşa cum ar trebui, dar nici foarte prost. Sunt mulţumit, pentru că o firmă merge sinusoidal, are puncte de maxim şi de minim. Nu sunt nici la maxim, nici la minim ci undeva în zona neutră. Am o cifră de afaceri care mă mulţumeste pentru viitor. Cel mai prost mi-a mers anul trecut şi acum doi ani când am avut un beneficu, al meu personal ca acţionar, de şase miliarde de lei. Dacă nu eşti mulţumit nici cu un aşa profit, înseamnă că esti bolnav.

Sursa: Vremea Nouă

7.085 vizualizări |26 comentarii

Vezi comentarii
(ultimul adăugat acum 9 ani)
 
PUBLICITATE
INSTITUŢII
INSTITUŢII JUDEŢENE
SPORT
Google
 
anunturi | livecam | foto | top
Copyright © 2005 OCF. Toate drepturile rezervate. Termeni şi condiţii.
Logo-ul Bârlad Online este marcă înregistrată a OCF. Toate celelalte mărci sunt proprietatea companiilor deţinătoare. Reproducerea conţinutului din acest site este permisă numai cu acordul Online Content Factory SRL. Pentru orice neclarităţi, informaţii suplimentare, sugestii sau comentarii vă rugăm să ne contactaţi: support at b-o dot ro sau prin SMS la 0724 227.523 (0724 BARLAD). Atenţie ! Acest număr nu are servicii de voce, dacă sunaţi sună în gol. Vă rugăm trimiteţi doar SMS. Tarif normal în funcţie de reţea.

Pagina generata in 0.1389 secunde.