TOATE >>  
 
VREMEA
Bârlad, ora  07:00
Temperatura-2.1 °C
Umiditatea 97%
Presiunea 993.3 mb
Vânt0.3 m/s
Sursa: ANM
RADAR INMH
RADAR WINDY
WX CHARTS
RADAR LEMN
CURS VALUTAR
27-02-2024
VALUTARON
EUR4.9686
USD4.5785
GBP5.8072
XAU299.7224
Sursa: BNR
HARTA din SATELIT
HARTA la 1906
BÂRLAD ALTĂDATĂ
COLECŢIA RLV
VOCEA TUTOVEI
CODURILE POŞTALE
EVENIMENTE
CONF. DE PRESĂ
ŞEDINŢE CLB
FAZA ZILEI
TRAILERE
EMISIUNI
BEST OF
SPORT
ARHIVA CONYSAT
COMUNICATE
NAŢIONAL
ARHIVĂ CONCERTE
ANUNŢURI
IMOBILIARE
ANGAJĂRI - OFERTE
ANGAJĂRI - CERERI
TELEFOANE
CALCULATOARE
AUTOMOTO

BÂRLAD ONLINE

17 Decembrie 2013
Mircea Vintilescu - Nimeni nu poate spune cum se vor fisura rocile, care vor fi direcţiile de propagare a fisurilor

      Sunt de profesie cercetător ştiinţific gr. I, doctor în ştiinţe cu specialitatea monitoringul integrat al mediului, sunt cadru didactic cu titlul de profesor asociat şi predau la cursurile de master mai multe probleme legate de protecţia mediului înconjurător, inclusiv problemele legate de impactul unor activităţi din domeniul extracţiei de hidrocarburi lichide şi gazoase. Sunt atestat de Ministerul mediului ca specialist cu rangul cel mai înalt în mai multe domenii legate de evaluarea impactului de mediu. Deci pot vorbi în cunoştinţă de cauză şi nu îmi permit să-mi dau cu părerea.

      Exemple privind producerea de seisme cu magnitudini mici sau medii în urma producerii executării de foraje de medie şi mică adncime sunt cu duiumul. Numai în Elveţia acum o săptămnă s-au produs cteva. n ceea ce priveşte exploatarea diferitelor fluide (lichide sau gazoase) prin intermediul acestor foraje exemple sunt peste tot unde se practică această activitate, inclusiv în localitatea Izvoarele din judeţul Galaţi.

      Referitor la exploatarea gazelor de şist, situaţia este mult mai complicată, iar tehnologia propusă este bine ascunsă de de către firmele care practică aşa ceva. n realitate, pe lngă forajul vertical care are impactul său caracteristic asupra mediului mediului înconjurător, forajul orizontal în care se vor executa operaţiuni de fracturare mecanică (explozii în subteran) şi fracturare hidraulică (introducerea de fluide la presiuni foarte mari care spală stratul sfărmat mecanic), se asociază cu o activitate nu de foraj, ci de exploatare minieră barbară şi total necontrolabilă de la suprafaţa terenului.

      Aici este cea mai mare problemă, căci se deranjează o tectonică a straturilor care nu va mai putea fi remediată sub nici o formă. Impactul numai asupra mediului geologic nici nu poate fi cuantificat pentru că nimeni nu poate spune cum se vor fisura rocile, care vor fi direcţiile de propagare a fisurilor şi cum şi mai ales unde se vor produce tasări şi reaşezări de straturi. Ce se întmplă la suprafaţă cu detritusul scos din fracturarea hidraulică (detritus intens contaminat chimic şi probabil şi radioactiv), reprezintă o altă problemă care necesită un amplu spaţiu pentru comentarii.

      Personal nu doresc ca Dumneavoastră să aveţi de suferit de pe urma efectelor distructive ale acestor activităţi, căci ele vă pot afecta direct viaţa, sănătatea, bunurile materiale şi nivelul de trai. Dacă prin absurd ajungeţi să fiţi afectat de aceste lucrări, nimeni nu va putea să vă despăgubească cu nimic şi probabil atunci nu o să mai fiţi partizanul datului cu părerea şi nici al textelor cu iz satiric pe care le proliferaţi. Dacă vreţi să vă respectaţi pe Dumneavoastră, trebuie să respectaţi pe cei care şi-au ros coatele pe băncile şcolilor, al bibliotecilor şi care nu îşi permit să se dezonoreze cu nimic pentru a fi pe placul puterii sau unor mici grupuri de interese.

Sursa: Mircea Vintilescu pe Facebook, 10 Decembrie 2013 [ cache ]
 
PUBLICITATE
INSTITUŢII
INSTITUŢII JUDEŢENE
SPORT
MASS-MEDIA
Google
 
anunturi | livecam | foto | top
Copyright © 2005 OCF. Toate drepturile rezervate. Termeni şi condiţii.
Logo-ul Bârlad Online este marcă înregistrată a OCF. Toate celelalte mărci sunt proprietatea companiilor deţinătoare. Reproducerea conţinutului din acest site este permisă numai cu acordul Online Content Factory SRL. Pentru orice neclarităţi, informaţii suplimentare, sugestii sau comentarii vă rugăm să ne contactaţi: support at b-o dot ro sau prin SMS la 0724 227.523 (0724 BARLAD). Atenţie ! Acest număr nu are servicii de voce, dacă sunaţi sună în gol. Vă rugăm trimiteţi doar SMS. Tarif normal în funcţie de reţea.

Pagina generata in 0.1047 secunde.