joi, 22 aprilie 2010









Pe data de 8 aprilie 2010, la Casa de Cultură a Sindicatelor "George Tutoveanu" din Bârlad a avut loc o lansare de carte, GOBLEN DE PATIMI, autor Marcel Cuperman. Bârlădean de origine, plecat cu mulţi ani din ţară, mai întâi în Israel, apoi în Canada, actualmente stabilit în Statele Unite, Marcel Cuperman a revenit în urbea natală, printre vechii prieteni şi foşti colegi şi profesori, să-şi lanseze scrierea lui de suflet. A venit însoţit de iubirea de-o viaţă, soţia sa, Geta Cuperman, fostă Beldie, bârlădeancă şi ea. Astfel, lansarea de carte a devenit o întâlnire de suflet: foşti colegi, prieteni, profesori, public dornic de vedea şi revedea un român care nu şi-a uitat locurile, după care tânjeşte în ungherele sufletului său. Atmosfera a fost destinsă, prietenească... Au vorbit despre OMUL Cuperman directorul Casei de Cultură, profesor Virgil Giuşcă, iar despre SCRISUL său, profesorii Gruia Novac şi Petruş Andrei.
Postăm câteva fotografii care să ne susţină cele spuse.










Cu o intarziere nedorita, postam cateva fotografii de la manifestarea culturala dedicata lui Nichita Stănescu de pe data de 31.03.2010

luni, 29 martie 2010

Miercuri, 31 martie 2010, ora 17:00, sunteţi aşteptaţi în Sala Mică a Casei de Cultură a Sindicatelor"George Tutoveanu" din Bârlad pentru a ne a reaminti împreună de cel supranumit "îngerul blond", NICHITA STĂNESCU, care, pe 31 martie anul acesta ar fi împlinit 77 de ani.
Elevi şi profesori de la Liceul Pedagogic "Al. Vlahuţă" din Bârlad au pregătit un program , din care spicuim:
IN MEMORIAM - VIAŢA, OPERA, CRITICA - prezintă profesorii Marilena Mititelu, Nicoleta Luca, Diana, Stoica, Anca Băncianu, Raluca Bojian (prezentare Power Point, comentarii, intervenţii)
- RECITAL DE POEZIE - recitări din lirica nichitiană în limba română, engleză şi franceză. coordonare: profesorii Cristina Nistor, Florentina Forcos şi Irina Niţuc
- MOMENT MUZICAL - susţinut de elevi sub îndrumarea profesorului Dragoş Gheorghiu


luni, 11 ianuarie 2010


Se apropie ziua de 15 ianuarie, ziua Luceafărului... Adevarul e ca măcar de două ori pe an nu-l uităm pe Eminescu, sau, mai bine zis, ne reamintim de el. Iată motivul pentru care sunteţi invitaţi pe data de 13 ianuarie, la ora 17:00, în sala de conferinţe, la Casa de Cultură a Sindicatelor "George Tutoveanu" Bârlad, la o întâlnire cu pictura, muzica şi poezia.
Picturile aparţin elevilor de la Liceul "Mihai Eminescu", coordonaţi de profesorul Florin Stoian, vernisează prof. Didu Clapon.
Muzica, pe versuri eminesciene, ne va încânta prin vocile celor de la grupul DING-DONG al Şcolii nr. 11, grup condus de prof. Ana-Maria Luchian.
Versurile eminesciene vor fi recitate de actrita Geta Cacevschi si de actorul/fost secretar literar al Teatrului, Vasile Mălinescu.
Câteva vorbe, puţine, despre Mihai Eminescu, si le va îngădui bibliotecara instituţiei, prof. Mariana Sava.
Nu ne rămâne decât speranţa că veţi simţi din plin emoţia unei reîntâlniri cu frumuseţea eminesciană, indiferent cum se manifestă aceasta.

joi, 24 septembrie 2009




Casa de Cultura a Sindicatelor "George Tutoveanu" si Colegiul Tehnic "Al.I.Cuza" Barlad va invita vineri, 25 septembrie a.c., ora 17:00, in sala mica a institutiei, sa participati la manifestarea prilejuita de Ziua europeana a limbilor straine.
In program: recitari si cantece in limbi de circulatie europeana, referate tematice, prezentari in power point adecvate momentului, etc.
Participa elevi si profesori de la Colegiul Tehnic "Al.I.Cuza", Scoala 4, Scoala 5 si Scoala 11 Barlad.
Activitatea este coordonata de prof. Anca Dumitrascu si prof. Mariana Sava.

miercuri, 24 iunie 2009

Incepand cu data de 1 iulie, Biblioteca institutiei va fi inchisa, bibliotecara intrand in concediu de odihna.
Pana pe 30 iunie, cei interesati pot veni sa imprumute cartile dorite, anunt valabil mai ales pentru elevii care au primit o lista de lecturi...
Activitatea Bibliotecii va fi reluata pe data de 12 august.

Pe perioada vacantei de vara, expozitia de arta plastica a elevilor, din sala de conferinte a institutiei noastre, va ramane deschisa pentru cei ce doresc sa-si incante privirea cu frumusetile imaginate de catre micii pictori.

De asemenea, in toata aceasta perioada, la Secretariatul Casei de Cultura, pot fi facute inscrieri la diferite cursuri (de initiere in diferite domenii, universitare, etc.).

Nu ne ramane decat sa va uram vacanta placuta, concediile pe care vi le doriti si sa ne reintalnim la inceput de toamna.

marți, 19 mai 2009


Salutam pe cititorii blogului nostru!
La Barlad au inceput "Zilele culturale", motiv pentru care si institutia noastra s-a alaturat manifestarilor dedicate de catre Primarie si Consiliul Local acestui eveniment anual. Daca amanunte despre actiunile la nivel de municipiu puteti afla de pe http://www.b-o.ro/, noi va vom informa despre ceea ce facem in institutia noastra.
Ca preambul la eveniment, sambata, 16 mai, ora 16:00, in sala de Consiliu a Casei de Cultura s-au intalnit, sub sigla EVENIMENT MARCA ADSUM, membrii Cenaclului literar "Al. Vlahuta" (Cenaclul institutiei), "Aripi tinere" (Cenaclul Liceului "M. Eminescu" Barlad) si ai "Cenaclului de Seara" din Bucuresti. Domnul profesor Puflea Ioan, alias Simion Bogdanescu, poetul, a fost prezent impreuna cu cenaclistii sai, dupa cum, de la Bucuresti, ni s-au alaturat, pe langa Ioan Gabriel Pusca si Costache Popescu, pictor si scriitor, Floarea Necsoiu, profesor si scriitor (dumneaei si-a lansat la Barlad si volumul de proza BOABE), Robert Toma, critic literar, Florin Iordache, profesor si scriitor (lansand la Barlad volumul TIPARELE IUBIRII), Adina Stoicescu, poeta, Alex Groza, poet.
Dintre barladeni au citit Simion Bogdanescu, George Simion, Olaru N., Olivian Luncasu, etc.
Invitatii au fost primiti, in buna traditie a Cenaclului de Seara, cu paine si sare.
Invitat de onoare, cum l-a numit Ioan Gabriel Pusca, a fost profesorul barladean, Gruia Novac.
Cuvantul de bun venit a fost al doamnei profesor Mariana Sava, bibliotecara institutiei.
Dupa lectura si discutiile aferente, dupa sarjele amicale, s-a trecut la un moment inedit: concursul de poezie. Acesta s-a desfasurat pe terasa Art Club, unde fiecare poet a construit din foaia de hartie pe care era tehnoredactata poezia un avion...da... un avion facut ca in copilarie... si de la un punct fix fiecare si-a lansat "aeronava poetica".
Persoana al carei avion a flanat cel mai departe a fost castigatoarea marelui premiu ce a constat intr-un tablou realizat de pictorul Costache Popescu. Urmatoarea clasata a primit o masca populara, creata de artistul Dan Horgan, iar ultima clasata a primit carti de la Editura ZIP Bucuresti, al carei director este Ioan Gabriel Pusca. Maniera in care s-a desfasurat concursul a uimit atat pe cei implicati direct, dar si pe barladenii aflati la mesele de pe terasa Art Club. Totul s-a petrecut cu buna dispozitie si in zambetele privitorilor.
Consideram ca intalnirea intre cenacluri este un bun schimb de opinii, o imbogatire spirituala pentru toti participantii.
Luni, 18 mai, ora 18:00, in sala de conferinte a Casei de Cultura a avut loc vernisajul expozitiei de arta plastica ARMONII, la care au expus artisti plastici contemporani barladeni., printre care amintim: prof. Eugen Iftene, prof. Constantin Chitimus, prof. Antonio Palie, prof. Dionisie Gradu, prof. Sebastian Pascu, Iont Silviu rebegea, , prof. Nelu Gradeanu, Mihaela Stoian, Florin Stoian, Valentin Stoian. Prezentarea a fost facuta de prof. dr Laurentiu Chiriac. Sala s-a dovedit a fi neincapatoare pentru doritorii de arta, incantati si de modul original cu care a fost deschis evenimentul cultural: trupa de dans X-TAZY a Casei de Cultura a prezentat un interesant dans chinezesc pe un fond muzical adecvat.
Urmatorul eveniment la care va invitam este cel de miercuri, 20 mai, de la ora 18:00, tot in sala de conferinte a institutiei, unde va avea loc lansarea romanului LA MARGINEA NOPTII si a volumului de aforisme MINIATURI PENTRU BUZUNARUL DIN STANGA, ambele ale cunoscutului profesor barladean, CONSTANTIN CLISU, revenit in tara din Canada, unde locuieste in prezent.
Invitati speciali sunt prof. univ. dr. C.D.Zeletin si prof. Teodor Pracsiu, jurnalist, fiecare realizand prefata la roman si, respectiv, la volumul de miniaturi.
Va asteptam!