Ministrul economiei, Lucian Bode, se va intalni maine, 6 martie, cu reprezentantii companiei americane Chevron pentru a discuta pe tema gazelor de sist din Romania, au declarat pentru HotNews surse guvernamentale. In ultima perioada, grupuri de activitisti ecologisti au inceput sa pledeze pentru o interzicere completa a extragerii de gaze de sist in Romania, prin fracturare hidraulica. Contactat recent de HotNews, Alexandru Patruti, presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), a declarat ca in Romania, Chevron poate sa demareze lucrarile de explorare "deoarece faza de explorare a gazelor de sist nu difera de explorarea clasica".

Practic, Romania nu va lua exemplul Bulgariei care a decis sa retraga companiei americane Chevron licenta de explorare si exploatare de gaze de sist, invocand preocupari pentru mediu.

Patruti a mai spus ca la nivelul Uniunii Europene va fi constituit un grup de lucru format din experti care sa analizeze impactul exploatarii gazelor neconventionale asupra mediului.

Patruti a precizat ca in Europa exista tari, precum Polonia, care sustin exploatarea gazelor neconventionale si tari, precum Franta, care se opun.

In Europa,cea mai avansata tara din punct de vedere al explorarilor este Polonia. Statele Uniunii Europene, cu exceptia Frantei, sunt deschise posibilitatii exploatarii rezervelor de gaze naturale. De altfel, anul trecut, Franta a deschis calea legislativa pentru interzicerea explorarii si exploatarii gazelor de sist din motive legate de protectia mediului.

  • In Bulgaria, decizia de retragere a licentei a fost luata in urma protestelor organizatiilor de mediu si a populatiei. "Guvernul a retras permisiunea de explorare acordata Chevron la mijlocul lunii iunie. Aceasta decizie este motivata de lipsa datelor pentru a asigura protectia mediului inconjurator a perimetrului din cauza utilizarii metodei de fracturare hidraulica", se arata intr-un comunicat al guvernului bulgar.

In Romania, Chevron detine un perimetru in zona Barladului unde lucrarile de explorare sunt programate sa inceapa chiar in aceasta vara. De asemenea, detine trei licente de explorare si exploatare (perimetrul EX-17 Costinesti, in perimetrul EX-18 Vama Veche si in perimetrul EX-19 Adamclisi). Gigantul energetica anuntat in luna octombrie a anului trecut ca va fora prima sonda de explorare a gazelor de sist pe teritoriul Romaniei in a doua parte a anului 2012.

Pe langa Chevron, mai sunt interesate de gazele de sist din Romania companiile MOL si Sterling Resources.

Un raport din 5 aprilie 2011 al Energy Information Administration (EIA) arata ca Romania, Ungaria si Bulgaria au impreuna rezerve recuperabile de gaze de sist de 19 trilioane de picioare cubice (aproximativ 550 miliarde de metri cubi), in vreme ce Polonia are 187 trilioane de picioare cubice.

Intr-un interviu acordat HotNews.ro anul trecut, Mihail Batistatu, Conf. Univ. la Institutul National de Petrol si Gaze din Ploiesti, a declarat ca inca nu au fost facute cercetari privind potentialul Romaniei in privinta gazelor de sist. Din experienta altor state, s-a constatat ca tehnologia utilizata in exploatarea acestor gaze "este destul de neprietenoasa cu mediul, a spus Batistatu.

Rezervele dovedite de gaze naturale din Romania ar putea fi epuizate in 10-11 ani, potrivit celor mai noi estimari. In conditiile in care nu exista siguranta descoperirii unor noi mari resurse, riscul cresterii dependentei de gazele rusesti este foarte mare. De aceea autoritatile romane sunt obligate sa-si concentreze atentia asupra proiectelor de diversificare a surselor. O solutie ar mai fi exploatarea gazelor neconventionale, mai exact a gazelor de sist.