„Nu sunt de acord cu moartea mea şi cu genocidul care va avea loc”

Exploatarea gazelor de şist din zona municipiului Bârlad a stârnit panică şi nemulţumire în oraşul vasluian. Oamenii au început deja să strângă semnături pentru oprirea proiectului. Efectele extragerii gazelor, care ar înseamna poluare şi chiar creşterea numărului de cazuri de cancer, i-au determinat pe bârlădeni să se organizeze împotriva exploatării.

Locuitorii Barladului acuză guvernanţii de faptul că nu ţin cont de interesele locuitorilor din zonă şi solicită sprijinul populaţiei în determinarea Guvernului să nu permită exploatarea.

Autorităţile locale spun că autorizaţiile de prospecţie acordate firmei care se ocupă de exploatare ar trebui retrase. Bârlădenii vor organiza un protest în 22 martie pentru a încerca să oprească exploatarea sub sloganul”Nu sunt de acord cu moartea mea şi cu genocidul care va avea loc”, anunţă Antena3.ro.

Un studiu publicat de Oklahoma Geological Survey a arătat că metoda fracturării hidraulice, folosită pentru extragerea gazelor de şist, ar fi fost, cel mai probabil, cauza unui şir de mici cutremure, produse în acest început de an în Oklahoma. Cutremurele au avut loc la 18 ianuarie, iar magnitudinea a fost mică – 2,8 grade pe scara Richter.

Anunţul vine după ce Cuadrilla Resources, o companie care se ocupă cu exploatarea gazelor de şist în Marea Britanie, a admis că metoda folosită (fracturarea hidraulică) este „probabil” responsabilă pentru două cutremure, de 1,5 şi 2,3 grade Richter, produse în Lancashire, Anglia, scrie The Economist.

Aceste anunţuri ar putea determinarea interzicerea metodei în mai multe state, mai ales în Europa, unde Franţa a făcut deja acest pas. Specialiştii se tem că exploatarea gazelor de şist ar putea provoca seisme mai puternice decât acestea.

Pe lângă temerile legate de declanşarea cutremurelor, metode de fracturare hidraulică pentru extragerea gazelor de şist este contestată şi pentru efectele pe care le-ar avea asupra pânzei freatice. Potrivit unor organizaţii de mediu, circa 596 de substanţe chimice sunt folosite în aditivii folosiţi, alături de apă, la fracturarea stratului de rocă, în vederea eliberării gazului metan. Aceleaşi organizaţii susţin că unele dintre aceste substanţe sunt cancerigene.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.