TOATE >>  
 
VREMEA
Bârlad, ora  13:00
Temperatura12.9 °C
Umiditatea 43%
Presiunea 982.8 mb
Vânt1.4 m/s
Sursa: ANM
RADAR INMH
RADAR WINDY
WX CHARTS
RADAR LEMN
CURS VALUTAR
19-04-2024
VALUTARON
EUR4.9764
USD4.6687
GBP5.8125
XAU357.7647
Sursa: BNR
HARTA din SATELIT
HARTA la 1906
BÂRLAD ALTĂDATĂ
COLECŢIA RLV
VOCEA TUTOVEI
CODURILE POŞTALE
EVENIMENTE
CONF. DE PRESĂ
ŞEDINŢE CLB
FAZA ZILEI
TRAILERE
EMISIUNI
BEST OF
SPORT
ARHIVA CONYSAT
COMUNICATE
NAŢIONAL
ARHIVĂ CONCERTE
ANUNŢURI
IMOBILIARE
ANGAJĂRI - OFERTE
ANGAJĂRI - CERERI
TELEFOANE
CALCULATOARE
AUTOMOTO

BÂRLAD ONLINE

"Am ajuns la o singură concluzie: cei de la Chevron nu vor regreta niciodată dacă vor ajunge să facă un prăpăd ecologic la noi". Conferinţă de presă a Grupului de Iniţiativă a Societăţii Civile Bârlădene în replică la seminarul Chevron. 11 Februarie 2013
128m39s
Descarcă în format: HD 1080i

▶ [TC 00:00]
Ioan Igescu - deschiderea conferinţei

▶ [TC 03:09]
Gabriel Milan Sava - expert tehnic geolog şi doctor în geologie

▶ [TC 04:09]
- Domnul profesor Nicolae Anastasiu, membru corespondent al Academiei Române, exprimă un punct de vedere care nu este argumentat ştiinţific iar acest lucru nu face cinste Academiei. Este în defavoarea ştiinţei din ţara noastră.

▶ [TC 05:05]
- Există 3 faze: prospecţiune, explorare şi exploatare.
- Prospecţiunea se face prin metode evazive, prin care se stabilesc anumite condiţii generale de viitoare exploatare.
- Prospecţiunea au făcut-o atunci când aţi văzut acele maşini multe, acum 1-2 ani.
- Ce-au făcut, au făcut seismometrie în mod special, o metodă evazivă care dă informaţii cu caracter general şi au depistat unde sunt acele falii, microfalii, pentru a nu putea să piardă circulaţie la noroiul de foraj.

▶ [TC 06:35]
- Această fază de prospectare nu aduce niciun efect negativ asupra mediului.
- Acum s-a ajuns la faza de explorare în care se determină în mod exact cantitatea, calitatea şi indicatorii tehnico-economici ai viitoarei substanţe minerale utile care se doreşte a fi exploatată.
- Să ştiţi că nu totdeauna ceea ce se determină poate să fie şi extras.

▶ [TC 07:56]
- Domnul Anastasiu a uitat să menţioneze ceea ce domnul Tom Holst a şi menţionat, cred că i-a scăpat, şi anume faptul că la explorare vor folosi o microfracturare.
- Microfracturarea înseamnă de fapt o microfracturare la o singură sondă.
- Este clar că înseamnă o microexploatare pe nivelul unei singure sonde.

▶ [TC 08:48]
- Cei care au făcut prezentări la seminarul Chevron au făcut foarte multe omisiuni.
- Nu duc până la capăt ceea ce spun, duc până unde se doreşte a se duce iar apoi informaţia este lăsată undeva suspendată.
- Cine îl aude pe domnul Anastasiu că este membru corespondent al Academiei Române crede şi ce spune. Dar mai sunt şi unii care au învăţaţ şi geologie şi chiar nu sunt de acord cu el şi nu numai în persoana mea, sunt şi alţi colegi de-ai mei care nu sunt de acord şi oricând pot să susţină acest lucru.

▶ [TC 09:12]
- O altă omisiune a fost faptul că au vorbit despre un cu totul alt rezervor de extragere a acestui gaz. Să ne lămurim: este vorba de metan, care odată s-a acumulat mai sus în scoarţă, şi vorbim de gaze convenţionale, şi odată mai jos în scoarţă şi vorbim de gazele acestea neconvenţionale.

▶ [TC 10:25]
- Domnul Anastasiu a spus, şi vă rog să mă urmăriţi că l-am învăţat pe de rost, că "Bârladul se află pe platforma scitică, o continuare a orogenului nord Dobrogean, o zonă, un craton care dpdv este foarte stabil, şi unde aţi auzit dvs. de cutremure în munţii Măcin?". Să vă traduc? A vrut să spună aşa, că Bârladul se află pe o zonă stabilă tectonic şi că în Bârlad n-au fost şi nu vor fi niciodată cutremure!" (Vociferări din sală: "Mincinoşi, mincinoşi!")

▶ [TC 11:45]
- Gândiţi-vă că sunt "n" sonde aflate în exploatare şi are loc un seism major. Şi am întrebat cine îşi asumă riscul?
Din sală: - El!
- Nu, dom' profesor e departe, e departe din multe puncte de vedere.

▶ [TC 12:23]
- Domnul profesor omite un lucru foarte important, omite să spună că există un risc major prin iniţierea unui seism în zona noastră atunci când acele sonde, care se află în plin marş, se fisurează sau se rup iar în acel moment tot ce înseamnă apă de la 0 la 300m va fi pierdută pentru cât va trăi acest Pământ vreodată. Nu se poate face tratarea apei pentru aşa ceva.
- Ori, o populaţie fără apă dispare. Pleacă din acea zonă.
- ÃŽntrebarea este cine îşi asumă riscul. Ni-l asumăm noi, şi-l asumă cei care vor face fracturare sau cei care ne conduc astăzi sau maine?
Din sală: - Nimeni!
- Cine va plăti?
Sala în cor: - Noi!
Din sală: - Cu viaţa!

▶ [TC 15:11]
- Dacă s-ar pune în exploatare toate sondele din zona noastră, acestea ar consuma cantitatea de apă pe care Bârladul o consumă în peste 300 de ani.

▶ [TC 17:09]
- Un alt factor de risc sunt substanţele radioactive care sunt scoase din sol.
- Va fi câte un micro-Cernobâl multiplicat la fiecare sondă în parte.

▶ [TC 18:39]
ing. Ovidiu Tiron

▶ [TC 18:48]
- ÃŽn contractul desecretizat din Dobrogea la capitolul 8.1.2 se spune clar că titularul contractului are dreptul să folosească sursele de apă, de suprafaţă sau subterane, de unde doreşte dumnealui, fără să plătească nimic, asta în condiţiile în care orice firmă sau persoană fizică din această ţară plăteşte, destul de mult, apa pe care o foloseşte.
- Poate cu ocazia asta se sesizează şi autorităţile competente ale statului să vadă ce prejudiciu şi ce sabotaj se produce la economia naţională.
- Am calculat că Chevron ar folosi în total aproximativ 2 miliarde de metri cubi de apă, care ar costa peste 20 de milioane de EURO, bani pe care i-am pierde pentru că s-au omis din aceste contracte.

▶ [TC 21:45]
- Norvegia încasează un impozit pe venit de 28% plus o taxa pe supraprofit de 50% pentru exploatarea resurselor petroliere.
- Marea Britanie încasează un impozit pe venit de 28% plus o taxă pe supraprofit de 20%.

▶ [TC 22:50]
- Domnul Ponta a declarat un moratoriu pe anul 2012 ca să-i fie lui bine la alegeri.

▶ [TC 25:50]
- Să nu uităm că s-a vândul Petromul românesc cu 600 de milioane de dolari cu tot cu rezerve iar in sarcina statului român a rămas ecologizarea zonelor. ÃŽn mass-media a apărut o ştire că această ecologizare costă 400 de milioane de dolari. Deci am făcut afaceri.

▶ [TC 27:41]
- Tot în aceste acorduri desecretizate, la capitolul 8.1.5, se spune negru pe alb: titularul contractului are dreptul să vândă gazele extrase oricui, inclusiv să le exporte.
- Deci gazele pe care le vor extrage americanii vor fi ale lor.
- Atunci, despre ce independenţă energetică vorbim?
- ÃŽn loc să cumpărăm gaze de la ruşi vom cumpăra de la americani.

▶ [TC 31:03]
- Gazele vor fi, în mod clar, mai scumpe şi vor fi exportate la acei care vor avea bani să le cumpere iar noi vom rămâne şi săraci, şi bolnavi, şi fără apă şi cu mediul poluat.

▶ [TC 32:45]
gen (r) Neculai Rotaru

- Pe cei de la Chevron i-am perceput şi ca nişte oameni care au vrut să ne facă o demonstraţie de forţă. Au adus, pentru câţiva inşi câţi suntem noi aici, un grup numeros de paznici, de bodyguarzi, care nu ne lăsau să intrăm înăuntru. Nici pe noi, nici pe alţii. Când au auzit de numele unuia din grup vă rog să mă credeţi că au sărit cinci pe unul dintre noi!
- Am reuşit să intrăm cu mari eforturi, cu rugăminţi, cu insistenţă şi, bineînţeles, după ce am lăsat acolo o serie de documente, am făcut o listă cu numele, prenumele, buletin, cu tot ce vreţi dvs.
- Am sesizat din intervenţiile dumnealor o preocupare foarte interesantă: indiferent de problema la care se raportau ajungeau numai la bucurii şi fericire pentru noi. Nimic din ce este rău pentru noi.

▶ [TC 34:57]
- Am văzut la dumnealor că sunt pricepuţi şi în alte lucruri şi anume că sunt foarte dibaci în manipulare şi în a spune minciuni ticluite.

▶ [TC 35:18]
- De exemplu atunci când li s-a pus întrebarea "domnilor, nu vă supăraţi, activitatea pe care o desfăşuraţi dvs. este ilegală! Deşi obiectul de activitate a fost iniţial petrolier, acum la dvs. vorbiţi de gazele de şist!". Ştiţi ce-a făcut? A sugrumat aşa, pas cu pas, această informaţie până a suprimat-o. N-am înţeles nimic. Deci evident o metodă de manipulare destul de bine cunoscută.
- Atunci când li s-a pus întrebarea "domnilor, vă asumaţi ceea se s-a întâmplat în Ecuador, ceea ce s-a întâmplat în Nigeria, ceea ce de fapt s-a întâmplat şi în America?", a apelat la altă metodă şi anume la minimalizare.
- ÃŽncet, încet au micşorat toate aceste lucruri şi au crescut acele aspecte referitoare la bucuria noastră.
- Am ajuns la o singură concluzie: nu vor regreta niciodată dacă vor ajunge să facă un prăpăd ecologic la noi.

▶ [TC 38:31]
- Dumnealor, toţi, vor să ne transmită ceva, şi anume "domnilor, fiţi bucuroşi, fiţi fericiţi, trăiţi o bucurie enormă". Noi nu avem voie să gândim, n-avem voie să-i analizăm, n-avem voie să le reproşăm, n-avem voie decât să spunem "Vaaai, ce bine-i! Doamne ajută! ÃŽn sfârşit, a venit laptele şi mierea la casele noastre.".

▶ [TC 39:52]
- Să vă scot în evidenţă una din expresii: "domnilor, dacă vrem să avem dezvoltare durabilă, trebuie să ne asumăm nişte riscuri". Şi, de aici încolo, nu s-a mai spus nimic... Adică puncte-puncte. Păi, eu întreb, un conducător responsabil, care într-adevăr ţine la urbea lui şi la populaţia din zonă şi aşa mai departe, aşa trebuie să se exprime?

▶ [TC 41:15]
- Domnilor, degeaba căutăm personalităţi şi oameni iubitori de ţară şi de neam, la toate curţile înalte, sau mai joase la noi în ţară. Nu mai găsim un Titulescu, nu mai găsim un Iorga.
Din sală: - 1907!
- Am ajuns la situaţia ca să răspundem noi de noi! Asta înseamnă că noi şi numai noi ne putem apăra! Prin numărul şi prin forţa noastră putem opri această belea! Bulgarii au demonstrat-o. Noi dacă demonstrăm 20 de oameni e una, dacă venim 70.000 e alta.

▶ [TC 44:37]
protopop Vasile Lăiu

▶ [TC 45:02]
- Mă adresez acelui segment de presă serios, eu am fost contactat în ultimul timp de nenumăraţi reporteri şi agenţii de presă, şi naţionale şi internaţionale. Mă adresez şi acelor care ne ascultă când vorbesc la telefon! Ascultătorilor noştri şi ai mei în special care, probabil, sunt şi în sală, aici. Şi ai dumneavoastră.
- Şi vreau să exprim un punct de vedere oficial şi-al meu personal.
- Atunci când s-a luat decizia de a nu fi prezenţi noi acolo la acel seminar, care a fost un seminar dar a fost totul cenzurat, s-a datorat tot unui segment de presă care este dornică de scandal şi are alt scop în această societate şi anume acela de a inflama şi de a căuta scandalul, cum s-a demonstrat, cum că acolo vor veni pochii şi vor face mare scandal! Aşa s-a exprimat!
- Eu am fost întrebat pe diferite canale, "părinte protopop, veţi merge acolo, veţi face scandal?". Am rămas mască, am spus clar, şi am aici câţiva martori, chiar şi de la Digi 24. Zic "este o informaţie falsă!". "Dar veţi mai merge?". "Eu personal voi merge, sper că am timp să merg, dar voi lua o hotărâre în speţă.".
- Şi având în vedere această aşa-zisă scenarită cum că pochii vin acolo şi vor face scandal am luat hotărârea să nu mergem acolo fiindcă deja era posibil să ni se însceneze un scandal acolo, să o pună pe seama noastră, a bisericii.
- Acesta a fost şi sensul acelui mesaj al Episcopiei Huşilor.

▶ [TC 47:27]
- Care este poziţia noastră? Noi ce apărăm de fapt acum? Suntem împotriva guvernului? Suntem împotriva acestei naţii? Suntem împotriva acestui neam? Nu! Ne apărăm dreptul la viaţă şi la demnitate.

▶ [TC 48:40]
- Domnul, distinsul mister Tom Holst, spunea că Vasluiul se aseamănă cu peisajul Pennsylvaniei. Cu văi... cu dealuri... cu ape. "A, da. Interesant, apă! Water!".

▶ [TC 49:41]
- Şi am adus-o pe această domnişoară bârlădeancă, care s-a bâlbăit, care n-are acea pregătire de PR cum o au cei de la Chevron. Ea vorbeşte pe limbajul nostru, cu emoţia nostră, cu trăirea noastră. Şi vă va prezenta ceea ce a trăit acolo în Pittsburg timp de 3 ani de zile, unde a terminat un doctorat, la o universitate din Pittsburg.

▶ [TC 50:22]
Cristina Cânepă, fost rezindent SUA

▶ [TC 54:06]
- Cei din Pittsburg au interzis fracturarea hidraulică pe teritoriul oraşului şi ar vrea să interzică pe tot statul însă lobby-ul făcut de companie este imens.
- Sunt foarte mulţi americani de aceeaşi parte a baricadei cu noi deci luptăm practic împotriva companiilor şi-a unor guvernanţi corupţi care sunt de acord să otrăvească oamenii şi mediul.

▶ [TC 55:01]
- La un moment dat în ziarul New York Times a apărut o analiză a acestor exploatări de gaze de şist din SUA iar un reprezentant al unei companii în cauză a recunoscut faptul că "ar trebui să ne mai uităm şi în oglindă, nu să dăm vina doar pe filmele documentare".
- După o oră articolul a fost dispărut de pe site-ul ziarului, dar a apucat să fie copiat de către vizitatori.
- ÃŽn Pennsylvania mass-media naţională nu prezintă mai nimic despre gazele de şist, pe când cea locală prezintă.
- Aproape la fel ca şi la noi.

[TD 57:00]
- Trebuie interzis la nivel naţional pentru că dacă interzicem noi în Vaslui dar în Vrancea se acceptă nu am făcut nimic pentru că apele circulă.

▶ [TC 57:23]
Lulu Fânaru

▶ [TC 57:38]
- Pe lângă faptul că se folosesc cantităţi enorme de apă, în contract este prevăzut ca apele reziduale să fie reinjectate în sol, ceea ce nu se mai întâmplă nicăieri - probabil că-n Ecuador şi-n ţările din lumea a treia s-a mai întâmplat.

▶ [TC 58:59]
- Cu bună ştiinţă vor otrăvi totul, şi apa, şi pământul şi atunci catastrofa va fi inevitabilă.

▶ [TC 59:08]
- Am o mare durere, eu cu domnul Buzatu mereu m-am contrazis, îmi pare tare rău că prin votul nostru a ajuns acolo unde a ajuns.
- Am speculat două expresii ale domnului Buzatu de la seminarul de la Vaslui: "Am fi putut să decidem pe baze legale, sau puteam să fi decis într-un fel şi să înghiţiţi ceilalţi care nu vă convine". Deci asta este o atitudine.
- Ce să înghiţim? Pe care baze legale să decidă pentru că noi nu avem legislaţie pentru fracturare hidraulică.
- Singura lege pe care dânşii încearcă să se bazeze este legea petrolului, 238/2004, dar este o lege pentru resurse convenţionale, nu pentru gaze de şist.

▶ [TC 60:06]
- Domnul Buzatu uită că în legea mediului sunt nişte principii.
- Principiul precauţiei în luarea deciziilor. Observaţi că ei sunt extrem de precauţi.
- Principiul acţiunii preventive, dar munca de prevenţie se pare că o ducem noi. Noi, societatea civilă din Bârlad. Să ştiţi că lumea este cu ochii pe noi, suntem un exemplu pentru ţară şi trebuie în continuare să fim.
- Principiul informării şi participării publicului la luare deciziilor. Aţi observat câte informări s-au făcut, cât de bine au fost intenţionaţi.

▶ [TC 61:03]
- Statul ar trebui să ne apere. Ăsta este un lucru clar, că nu ne apără. Băsescu, cu domnii premieri care au fost şi sunt, sunt în barcă cu marile companii, iarăşi este un lucru cert.
- Domnul preşedinte al Consiliului Judeţean se vede, şi dânsul, cu cine votează. Deci ăştia sunt politicienii noştri infatuoşi, maliţioşi, care ne reprezintă.

▶ [TC 62:17]
- Toată lumea trebuie să înţeleagă că trebuie să ne apărăm viaţa.

▶ [TC 62:48]
Nicolaie Mihai, preşedinte CARP Bârlad

▶ [TC 63:07]
- Eu am reţinut ceva totuşi, că acest pământ, România, este binecuvântat de Dumnezeu. Acest pământ a fost iubit de Imperiul Roman, de Imperiul Habsburgic, de Imperiul Otoman, de Imperiul Austro-Ungar, de Rusia sovietică, şi de America prin Chevron!

▶ [TC 64:06]
- Deci ăsta-i scopul României! A ajuns o colonie! O colonie, datorită tuturor regimurilor, inclusiv regimul pe care-l avem astăzi la putere! Ne-am înşelat în vara anului trecut! S-au prefăcut că sunt alături de noi la mitinguri! Au venit la cele două conferinţe! Lui domnul Buzatu SĂ-I FIE RUŞINE! (aplauze în sală) SĂ-I FIE RUŞINE!!! (aplauzele continuă) Care este vorba dumnealui?! Atunci când a vorbit la miting şi a auzit o ţară întreagă sau acum când a venit Chevron şi l-a compromis?!

▶ [TC 65:04]
- Noi trebuie să fim uniţi, dragi bârlădeni! Nu unii să iasă la Marşul Tăcerii iar alţii să râdă din crâşme şi din cafenele! Nu unii să stea la balcoane şi să râdă de noi, cei care mergeam pe stradă!

▶ [TC 65:40]
- Tineţi minte ce vă spunem! Vom ajunge ca un iad aici! Se va crea jihadul! Pentru că Chevronul are interesul personal, nu are interesul populaţiei Bârladului, nici a populaţiei României! Ponta NU VEDE! Nu vrea să vadă! Ne-a minţit cu acel moratoriu!

▶ [TC 66:13]
- Deci politicienii în campanie ne iubesc, numai miere de albine... nu mai zic, că-mi venea ceva la gură şi...

▶ [TC 66:49]
- Populaţia trebuie să iasă la vot jumătate plus unul ca referendumul să fie legal! De-asta nici Băsescu n-a căzut! Că n-a înţeles populaţia României să iasă la vot! A preferat crâşme, a preferat bârfe, c-ăstai românul: bârfă şi grija altuia!

▶ [TC 67:23]
- Da, domnule, în Bulgaria au ieşit 2-300.000 de oameni! Aş vrea şi eu în Bârlad, pe 27 februarie, să văd 30.000 de oameni şi cu 20.000 de oameni din mediul rural! Şi când or vedea 50-60.000 de oameni trebuie şi guvernanţii, până la urmă, să se apropie de noi!
- Dumneavoastră nu trebuie să uitaţi un principiu fundamental! Conducătorii sunt aleşi de mase şi nu masele sunt alese de conducători! Conducătorii în momentul alegerii uită de mase!

▶ [TC 68:15]
- Ţin să vă anunţ, cu onor, că, din toţi parlamentarii bârlădeni, singurul la ora actuală, care deşi... are botniţă, să-i spunem aşa în româneşte ca-n "Ciocoii vechi şi noi", Adrian Solomon este alături de noi! (aplauze în sală) De asemenea, alături de noi este şi primarul municipiului Bârlad! Am discutat personal, mâine dimineaţă avem autorizaţia! Deci vreau să vă spun că organizaţia locală PSD este alături de noi! Chiar dacă de la Bucureşti li s-a impus, chiar dacă ei nu vor să recunoască, să nu se implice prea mult în această problemă de interes a Bârladului şi de fapt de interes a României!
- Eu atât am avut de spus, treziţi-vă! Şi vă mai spun ceva. "Ridicaţi-vă popoare / C-o s-ajungeţi colonii", spunea Păunescu.
- Ridicaţi-vă bârlădeni, c-o s-ajungeţi slugarnici în Bârladul dvs, o s-ajungeţi nişte epave fără urmaşi, fără teritoriu, fără dealuri şi câmpii, şi-aşa mai departe cum spunea Otilia Cazimir.

▶ [TC 70:06]
ing. Violeta Cozar

▶ [TC 73:06]
- Prezenţa dvs. trebuie să fie cât mai mare. Este singura forţă care poate să mai oprească ceva din demersurile care sunt aproape deja bătute în cuie.

▶ [TC 75:30]
- Prezent la seminarul Chevron, domnul Buzatu, care este preşedintele partidului şi a USL pe judeţ, ar fi trebuie să aibă o altă atitudine. Dar din atitudinea dumnealui nu s-a putut înţelege decât că acolo ne-am dus să ascultăm, să ne însuşim şi să plecăm acasă liniştiţi, că dânşii au un interes major în a apăra interesele şi sănătatea populaţiei din zonă.

▶ [TC 77:20]
- Dacă se va ajunge la fracturarea hidraulică necazurile care vor apărea sunt mult mai mari decât ne putem imagina. De aceea este mai bine să luăm atitudine acum.

▶ [TC 79:19]
Andrei

▶ [TC 81:24]
Anda Irimescu, chimist

▶ [TC 84:46]
- ÃŽn procesul de fracturare cantitatea de fluid este foarte mare. La o cantitate de 20.000 de metri cubi de fluid ajung aproximativ 50 de metri cubi de substanţe chimice în sol. Care rămân acolo.
- ÃŽn cazul ăsta nu ştiu ce agricultură s-ar putea face sau ce produse s-ar putea consuma din zonă.
- Pentru că este inevitabil ca aceste substanţe să nu ajungă în apă.

▶ [TC 85:32]
- Vreau să fac un apel la cei care fac agricultură. Şi care vor să mai facă agricultură! Să ia atitudine.

▶ [TC 85:51]
ÃŽntrebare Media TV

▶ [TC 86:59]
Gabriel Milan Sava - expert tehnic geolog şi doctor în geologie

▶ [TC 89:57]
ÃŽntrebare cetăţean #1

▶ [TC 91:22]
ÃŽntrebare cetăţean #2

▶ [TC 93:23]
ÃŽntrebare Media TV

▶ [TC 95:30]
Gabriel Milan Sava - expert tehnic geolog şi doctor în geologie
- ÃŽn România la ora actuală nu s-au făcut fracturări hidraulice aşa cum vor să spună ei. Nu s-au făcut niciodată. S-au făcut stimulări de substanţe utile. Şi vă dau exemplu de stimulare care se cheamă, dacă vreţi, tot fracturare: Ocnele Mari. Cum au stimulat? Au injectat apă şi-au scos saramura.
- Asta înseamnă stimulare a acelui zăcământ. Exact ce se face şi aici şi stimulează acel zăcământ cu nisip şi cu acei aditivi, subtanţe chimice.
- Să ştiţi că acei aditivi nu reprezintă ce s-a spus, că ar fi ce-aveţi dvs. în baie, în bucătărie şi în trusa de machiaj. Aş vrea să văd eu pe cei care spun că ar fi aşa să se dea ei pe barbă, pe ochi şi mai ştiu eu pe unde. Dar nu vă spun. Şi diferenţa e cu presiunea, să dea şi cu presiune oleacă!
- Din păcate, cei care sunt cu suflet de român în toate agenţiile de protecţie a mediului şi la SGA-uri (Sistemele de Gospodărire a Apelor, n.r.) şi care or să audă această filmare, că or să se uite, chiar dacă doresc, şi au toate argumentele să se opună acestor avize şi acorduri sau autorizaţii, nu vor putea s-o facă.
- Şi mai e un lucru, neştiind şi neavând experienţă în domeniu, pentru că în România nu s-a făcut fracturare hidraulică, cum încearcă ei să spună, din 1995. Nu avem oameni cu experienţă. Chiar dacă eu am lucrat 20 şi ceva de ani pe sonde, asta nu înseamnă că am experienţă de gaze de şist.
- ÃŽn România nu există nici un geolog care să fi lucrat pe gaze de şist. Punct.
- Şi atunci se va cere studiu de impact de mediu. Doamna ministru Rovana Plumb a şi specificat că în condiţiile exploatării se va cere studiu de impact de mediu.
- Cine va face studiul de impact de mediu, vă spun?
Din sală: - Domnul Anastasiu.
- Probabil, sau o firmă adusă de-afară, plătită evident de-afară, care va spune că nu va curge decât lapte şi miere iar cei care sunt aici la Agenţia de Protecţie a Mediului Vaslui vor citi că "lapte aici, miere aici, în partea ailaltă iese... dăm, că scrie!".
- Cum pot eu să mă opun acestui studiu de impact? N-am cum! N-am niciun contraargument.
- Aceasta este marea problemă la noi, legislaţia. Pentru că din punct de vedere al hârtiilor să ştiţi că vom fi copleşiţi de cât lapte şi miere va curge pentru dvs. Ştiţi câte locuri de muncă vor da? Toţi pensionarii vor fi angajaţi la Chevron, vă spun eu! Toţi! Copii, şi nepoţii! Toţi acolo, de la 1 an la 80 de ani toţi vor fi angajaţi acolo!
- S-a spus că, în Statele Unite, 600.000 de locuri a dat această industrie! ÃŽn România, dacă-i lăsăm, sunt convins că se va dubla acest număr. Numai pentru judeţul Vaslui! N-o să avem noi oameni câte locuri de muncă or să fie pentru...

▶ [TC 98:49]
Doina Săcăreanu, Media TV:
- La sonda la care-am fost şi-am filmat la Fitioneşti primarul ne-a informat că au fost create 32 de locuri de muncă, firma respectivă au spus că au fost create 15 locuri de muncă, în fapt ştiţi câţi oameni din Fitioneşti lucrau? Unul! Un bucătar.

▶ [TC 99:18]
gen (r) Neculai Rotaru
- Legat de aceste legi, aş vrea să vă aduc la cunoştinţă mimica domnului Holst atunci când i s-a pus întrebarea ce părere are de legile româneşti în domeniul mediului şi a protecţiei omului? Nu cumva le consideră că sunt prea permisive? Şi ca atare să spună dacă e mulţumit sau nu. Ştiţi ce-a făcut? A zâmbit. Ce înseamnă asta? Că era prea satisfăcut de el.

▶ [TC 100:00]
ÃŽntrebare Vremea Nouă

▶ [TC 101:06]
protopop Vasile Lăiu
- Ideea de a interzice procedeul de fracturare hidraulică în consiliile locale din comune a venit după modelul Pittsburg.

▶ [TC 103:08]
- La seminarul Chevron, când domnul Ovidiu Tiron prezenta argumentele noastre că această tehnologie este periculoasă pe baza unui studiu făcut de comisia Parlamentului European, domnul Cosmin Ghiţă a spus imediat că studiul nu este asumat de Consiliul European. Dar ceea ce vrei dumneata, ca firmă interesată să faci această exploatare, este asumat de Consiliul European? Nu! Atunci, fiecare lucrăm cu ceea ce avem.

▶ [TC 106:14]
- Aceea este ceea ce putem să facem noi. Să vă informăm iar unii dintre dvs. ne priviţi de la terasă cum facem marş şi mitinguri prin oraşul acesta!
- Problema este următoare: biserica, dacă se implică, de ce se implică! Dacă nu se implică, de ce nu se implică! Oricum ar face, greşeşte!

▶ [TC 107:56]
- Noi am vrut în seara aceasta să facem aşa cum ne pricepem noi. Aţi văzut, nu avem nici materiale, n-avem nici resurse, n-am avut... căşti cum au avut dumnealor timp să facă, nu v-am pregătit un bufet aici, cu şniţel... N-avem nişte maşini la ieşire ca să vă îmbarcăm să vă ducem să vedeţi ce... dricuri am făcut noi rost şi-aşa mai departe!

▶ [TC 108:59]
- ÃŽn ceea ce priveşte exploatarea resurselor minerale neconvenţionale, în care se includ gazele de şist, nu există legislaţie nici mondială, d-apoi românească! Asta-i realitatea! Tocmai de aceasta profită cei care vin peste noi.

▶ [TC 109:26]
ÃŽntrebare Media TV

▶ [TC 110:12]
protopop Vasile Lăiu

▶ [TC 110:39]
- Nu am fost dar am învăţat conferinţa de la Chevron, am învăţat-o pe de rost!

▶ [TC 111:57]
ÃŽntrebare cetăţean #3

▶ [TC 112:43]
Nicolaie Mihai, preşedinte CARP Bârlad
- Pentru primar vă răspund eu. Deci vă garantez că primarul este cu noi, alături de deputatul Adrian Solomon. Deci e clară! Doamnă, dacă n-aveţi încredere mergeţi cu mine la deputat şi la primar.

▶ [TC 113:32]
ing. Ovidiu Tiron, răspuns legat de locurile de muncă

▶ [TC 115:47]
ÃŽntrebare Radio Unison
- Aţi avut parte de presiuni? Şi dacă nu, ce veţi face în perioada următoare când, cu siguranţă, se vor face presiuni asupra unor dintre dvs. Ştim foarte bine că în România că dacă se doreşte un om poate fi redus la tăcere imediat. Părinte, aţi fost... presat, de vreo cineva?

▶ [TC 116:23]
protopop Vasile Lăiu
- Mi s-a mai pus această întrebare: "Părinte, aţi fost ameninţat?"
- N-am fost ameninţat direct dar m-a întrebat "Părinte, nu vă este frică?" şi eu am spus aşa, l-am întrebat pe acel reporter chiar prin telefon, probabil era reporter 2 şi-un sfert sau din alte servicii.
- Şi l-am întrebat, dom'le, zic "Dom'le, dumneata de câte ori te-ai născut?".
- "N-am înţeles întrebarea... o dată!"
- "De câte ori mori?"
- "Tot odată."
- La fel am spus şi eu, m-am născut o dată şi mor tot o dată. Depinde cum mori. Cu capul sus, sau cu capul în noroiul Chevronului. Eu nu vreau să mor cu capul în noroiul Chevronului. Indiferent ce s-ar întâmpla.
- Şi o să auziţi despre mine, pe seama mea, tot felul de scenarii. O să-mi găsiţi copii pe nu ştiu pe unde o să-i găsiţi, o să-mi găsiţi tot felul de afaceri făcute, şi-aşa mai departe. O să aflaţi multe despre mine de-aici încolo care nici eu nu le ştiu dar mi le descoperă şi mi le inventează alţii. Dar nu numai mie. Aşa se va întâmpla cu toţi cei care încă mai rămânem fermi pe poziţie.

▶ [TC 117:36]
- Daţi-mi voie să citesc ceva, vis-a-vis de binefacerile care vin asupra noastră.
- Din mapa clientului, de la Chevron. Sună foarte frumos, trebuie să audă lumea această mare binefacere. De când umblu cu Chevronu', trebuie să port ochelari.
- "La Elias, unde a fost încheiată o astfel de operaţiune Chevron", adică cum urmăreşte să fie la noi, "singurul sunet care mai deranjează împrejurimile este sâsâitul slab al gazului care intră într-o conductă subterană. Este de fapt sunetul dolarilor care se tot adună, se-adună, se-adună, se-adună..."
- Unde? Bună întrebare! Unde şi pentru cine! Şi în detrimentul cui!?
- Fraţilor, spuneţi-mi, dvs. care aveţi copii acasă, sugari, la grădiniţă, nu-i amăgiţi cu-aşa ceva? "Hai, dragul mamei, bunicii, că-ţi dau, o să-ţi luăm şi iPhone şi cutare", spune multe, şi el crede! Cam aşa suntem şi noi. Nişte sugari cărora ni s-a băgat în gură suzeta! Plină de otrava exploatării gazelor de şist!

▶ [TC 119:55]
- Avem nădejdea în Dumnezeu că singurii aliaţi ai acestui popor care n-au înşelat niciodată au fost Marea Neagră, munţii şi Dumnezeu. Atât doar. ÃŽn rest, toţi au înşelat. Chiar şi românii i-au înşelat pe români.

▶ [TC 121:21]
ing. Ovidiu Tiron

▶ [TC 121:36]
- Cei care reprezentau compania Chevron au recunoscut în mod oficial că în faza de explorare vor folosi fracturarea hidraulică. Aş vrea să audă asta şi primul ministru Victor Ponta, care declara că la explorare nu se vor folosi metode periculoase.

▶ [TC 123:10]
Ioan Igescu - închiderea conferinţei

▶ [TC 124:02]
- Recent s-a alăturat un jucător important, Asociaţia Berarilor din SUA. Păi îi afectează direct la apa curată! Şi au declarat război frack-iştilor, celor care fracturează!

▶ [TC 124:31]
- Pe plan local, chiar înainte de simpozionul Chevron, ni s-a alăturat Asociaţia Apicultorilor, prin domnul Marius Popovici.

▶ [TC 125:29]
- Consiliul Judeţean din Bihor, prin preşedintele său, a spus că se opune gazelor de şist iar arhitectul judeţului a spus că nu crede că certificatul de urbanism va trece! Iată, alţi oameni, altă atitudine!

3.681 vizualizări |1080i | 128m39s

 
PUBLICITATE
INSTITUŢII
INSTITUŢII JUDEŢENE
SPORT
MASS-MEDIA




anunturi | livecam | foto | top
Copyright © 2005 OCF. Toate drepturile rezervate. Termeni şi condiţii.
Logo-ul Bârlad Online este marcă înregistrată a OCF. Toate celelalte mărci sunt proprietatea companiilor deţinătoare. Reproducerea conţinutului din acest site este permisă numai cu acordul Online Content Factory SRL. Pentru orice neclarităţi, informaţii suplimentare, sugestii sau comentarii vă rugăm să ne contactaţi: support at b-o dot ro sau prin SMS la 0724 227.523 (0724 BARLAD). Atenţie ! Acest număr nu are servicii de voce, dacă sunaţi sună în gol. Vă rugăm trimiteţi doar SMS. Tarif normal în funcţie de reţea.

Pagina generata in 0.1090 secunde.