Angajatii din invatamant isi vor primi salariile cu o intarziere de aproximativ o saptamana, iar sindicatele din educatie acuza Ministerul Finantelor ca a intarziat plata salariilor in urma emiterii unui ordin privind adoptarea unor masuri fiscal-bugetare. "Acest act normativ trebuie transpus in practica incepand cu data de 1 ianuarie 2014, ignorandu-se atat faptul ca Trezoreriile judetene nu au o logistica adaptata multiplelor cerinte care deriva din aceste instructiuni, cat si volumul enorm de munca pe care trebuie sa-l faca serviciile de secretariat si de contabilitate din unitatile de invatamant pentru intocmirea documentelor care stau la baza platii salariilor", arata reprezentantii Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, intr-un comunicat.

UPDATE (ora 12:20): FSLI a inregistrat joi o adresa la Ministerul Finantelor, in care solicita institutiei sa dispuna "in regim de urgenta masurile necesare pentru a se evita intarziarile majore in plata salariilor personalului din invatamant."

Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant reprezinta interesele a peste 172 de mii de salariati din invatamantul preuniversitar din totalul de peste 316 mii, ceea ce reprezinta un procent de 54,4%.

"Victimele acestei masuri prost aplicate sunt, in primul rand, salariatii din invatamant care vor primi salariile cu o intarziere de aproximativ o saptamana. Avand in vedere ca noile cerinte impuse de M.F.P. implica calculul salariilor pe cicluri de invatamant, serviciile de secretariat si de contabilitate din unitatile scolare vor fi excesiv birocratizate pentru ca sunt foarte multe cadre didactice care predau la doua sau trei cicluri de invatamant (primar, gimnazial si liceal) si salariile acestora si darile aferente catre stat trebuie calculate separat", a declarat presedintele F.S.L.I., Simion Hancescu.

Plata salariilor in invatamant ar fi trebuit sa inceapa pe 5 ianuarie, iar liderul FSLI atrage atentia ca multi dintre salariatii din educatie au rate la banci, iar intarzierea achitarii acestor rate inseamna penalizari "pe care nu le plateste Guvernul".

Reprezentantul sindical considera ca Ministerul Finantelor ar fi trebuit sa faca aceasta schimbare treptat, astfel incat personalul din invatamant sa nu aiba de suferit, iar in acest moment reprezentantii MFP trebuie sa gaseasca urgent o solutie, pentru ca plata salariilor sa fie facuta in cel mai scurt timp.