Home » Administratie » Biblioteca municipală „Stroe S. Belloescu” a marcat împlinirea a 99 de ani de la Unirea Basarabiei cu România

Biblioteca municipală „Stroe S. Belloescu” a marcat împlinirea a 99 de ani de la Unirea Basarabiei cu România

Luni, 27 martie, Biblioteca „Stroe S. Belloescu” din Bârlad, împreună cu Școala Gimnazială nr. 1 din Băcani, au organizat o activitate emoționantă cu ocazia împlinirii a 99 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

Lăcrămioara Ivan, profesor la Școala nr. 1 din Băcani, ne-a declarat că a dorit ca prin această activitate elevii să conștientizeze că principalul obiectiv pe care l-au avut înaintașii noștri a fost acela de a-și apăra hotarele. Aceasta, împreună cu Romeo Chelaru, profesor de istorie la aceeași școală, au făcut o prezentare a principalelor evenimente istorice de la Regele Burebista pana la Unirea din 1918, prilej cu care cei prezenți au aflat dinamica modificării hotarelor țării. Profesorul Chelaru a prezentat o noutate publicului legată de originea cuvântului Basarabia: Este vorba de o actualizare a denumirii de Basarabia, în sensul că ultimele cercetări acreditează ideea ca numele de Basarabia, pentru sudul Moldovei, este rezultatul unei confuzii cartografice. Cartografii din sec XVI confundau Valahia cu Moldova, le inversau sau scriau pe aceeași hartă mai multe denumiri echivalente. Basarabia nu exista ca denumire în evul mediu, Basarabia însemna Țara Românească”, a declarat profesorul Chelaru.

Acesta a reamintit și celelalte doua explicații pentru denumirea de Basarabia. O prima explicație ar fi că teritoriul a fost ocupat de Basarab Întemeietorul sau chiar de Mircea Cel Bătrân care ar fi numit Basarabia după Valahia ceea ce era același lucru.

Istoricul basarabean Ion Țurcanu este de părere că numele dinastiei Basarabilor vine de la o populație de origine cumană, care ar fi fost localizată în sudul Moldovei și alungată în Oltenia de invazia tătară. Profesorul Romeo Chelaru din Băcani este adeptul teoriei cercetătorului Marian Coman din București, care a adus dovezi despre faptul că denumirea de Basarabia s-ar datora unei confuzii cartografice.

Momentele de istorie prezentate cu ajutorul videoproiectorului au fost presărate cu momente artistice, cântece și poezii interpretate de Elena Varlam și Mihai Gheciu. La activitate au participat bârlădeni iubitori de istorie dar și foarte mulți unioniști, membri ai „Acțiunii 2012 – Aducem Basarabia acasă”, filiala Bârlad.

Au fost prezente, îmbrăcate în ii și trei eleve din Basarabia, care învață la Colegiul „Gheorghe Roșca Codreanu”. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor