Cel mai surprinzător loc în care se poate păstra vinul de calitate

Data publicării:
The Annual Wine Competition Tastings In Tel Aviv
TEL AVIV, ISRAEL - MARCH 19: An expert reaches for a glass of Cabernet Sauvignon during a tasting session as more than 250 wines from some 60 Israeli wineries compete for coveted awards to be announced next week March 19, 2007 in Tel Aviv. Wines have been produced in the Holy Land since pre-biblical times, but the Muslim conquest of 636 AD forced a hiatus in the tradition. Currently Israeli per capita wine consumption has doubled but compared to European countries it remains low. (Photo by David Silverman/Getty Images)

Marea Mediterană poate fi locul ideal pentru păstrarea vinului de calitate. Au descoperit-o, întâmplător, mai mulţi cercetători şi viticultori francezi. Apoi au depozitat pe fundul mării zeci de sticle de vin şi le-au cerut experţilor să compare gustul licorii "învechite" în adâncuri cu cel al băuturii depozitate, clasic, într-o cramă. Verdictul experţilor a fost categoric: vinul din mare a devenit mai bun într-o perioadă mult mai scurtă.

The Annual Wine Competition Tastings In Tel Aviv
FOTO: Getty Images

Jerome Vincent, scafandru: „Am găsit sticle de şampanie şi de vin scufundate accidental în urmă cu zeci de ani, iar cei care au gustat băutura au spus că are gust foarte bun”.

A fost momentul în care a prins viaţă proiectul cercetătorilor francezi. Şi-au dat seama că vinul se păstrează foarte bine la 40 de metri adâncime, iar procesul de îmbătrânire e favorizat de temperatura constantă şi de întunericul de pe fundul Mării Mediterane.

Guillame Tari, viticultor: „Două lucruri sunt cu adevărat importante: nu doar să trăieşti mult, ci şi să trăieşti bine, iar dacă ajungem să câştigăm şi zece ani, cu atât mai bine.”

Zeci de sticle de vin au fost coborâte pe fundul mării, iar apoi degustători renumiţi au fost chemaţi să-şi dea cu părerea despre calitatea vinului îmbătrânit în adâncuri.

Gisele Marguin, oenolog: „Cel roşu are o consistenţă foarte bună, o structură frumoasă, cu câteva arome secundare. Este un vin promiţător.”

Viticultorii francezi se gândesc deja la câştigurile pe care le-ar putea obţine grăbind procesul de înnobilare a vinului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri