Dezvoltarea foarte rapida a norilor cumulonimbus (nori de furtuna) asociati unui front atmosferic rece, extins dinspre Bosnia Hertegovina, peste Serbia si Ungaria, pe fondul unui contrast termic deosebit de puternic (temperaturile au scazut de la 31-32 de grade la 16 grade) a determinat producerea fenomenelor meteo deosebit de violente din vestul tarii, soldate cu 8 morti si 137 de raniti, afirma Administratia Nationala de Meteorologie, care a fost criticata de mai multe voci pentru faptul ca nu a avertizat mai devreme asupra acestor fenomene.

Urmarile furtunii de la TimisoaraFoto: AGERPRES

ANM precizeaza, intr-un comunicat publicat luni, ca baza acestor nori cumulonimbus a fost foarte apropiata de sol (500 - 600 m), in timp ce varful acestora a atins 10.000 - 13.000 m.

"Aceasta dezvoltare exploziva a reprezentat un proces la scara locala, de tip supercelular, cu caracter distructiv, a fost monitorizat si gestionat cu ajutorul radarului meteorologic si imaginilor satelitare, in acord cu practicile internationale in domeniul avertizarii fenomenelor convectice severe", afirma ANM.

Iata mai jos explicatiile ANM:

In dupa-amiaza zilei de 17 septembrie 2017, incepand cu ora 15:00, in partea de vest a tarii, cerul s-a innorat treptat iar vantul s-a intensificat.

La ora 15.06, Administratia Nationala de Meteorologie a emis primul mesaj cod galben pentru fenomene meteorologice periculoase imediate cu o anticipatie de o ora pana la sase ore (de tip nowcasting), pentru judetele Timis si Arad, cu urmatorul continut: "Fenomene meteorologice asteptate: intensificari ale vantului, care vor depasi la rafala 55-60 km/h, izolat 70 km/h si care trecator pot lua aspect de vijelie, frecvente descarcari electrice. Fenomene asociate: averse de ploaie care vor cumula izolat 15-20 l/mp, izolat grindina".

Aceste fenomene au fost asociate unui front atmosferic rece, extins dinspre BosniaHertegovina, peste Serbia si Ungaria, front care s-a deplasat foarte rapid catre vestul Romaniei in dupa-amiaza zilei de 17 septembrie.

Evolutia acestui sistem frontal a fost anuntata de catre Administratia Nationala de Meteorologie in prognozele emise in ultima saptamana, inclusiv in data de 16 septembrie, pentru zonele din vestul, centrul si nordul tarii, pentru care in data de 17 septembrie, au fost emise atentionari/avertizari de fenomene meteorologice periculoase imediate (de tip nowcasting).

Dezvoltarea foarte rapida a norilor cumulonimbus (nori de furtuna) asociati acestui front atmosferic, in conditiile unui contrast termic deosebit de puternic (scaderea temperaturii aerului de la 31-32 de grade la 16 grade) a determinat producerea acestor fenomene deosebit de violente. Astfel, baza acestor nori a fost foarte apropiata de sol (500-600 m), in timp ce varful acestora a atins 10.000 - 13.000 m.

Aceasta dezvoltare exploziva a reprezentat un proces la scara locala, de tip supercelular, cu caracter distructiv, a fost monitorizat si gestionat cu ajutorul radarului meteorologic si imaginilor satelitare, in acord cu practicile internationale in domeniul avertizarii fenomenelor convectice severe.

Prin urmare, la ora 15.28, a fost emis primul cod portocaliu, vizand judetul Timis, iar la ora 15.44, a fost emis un cod portocaliu pentru judetul Arad, in ambele avertizari fiind precizat faptul ca viteza maxima a vantului la rafala va depasi 90 km/h, valoare care reprezinta limita superioara a pragului de cod portocaliu pentru intensificari puternice ale vantului, la altitudini sub 800 m.

Pana la miezul noptii, pe masura ce aria manifestarilor de vreme severa s-a deplasat spre nord-est, au fost emise 47 de mesaje pentru fenomene meteorologice periculoase imediate (nowcasting), dintre care 12 cod portocaliu si 35 cod galben.

In data de 17 Septembrie au fost emise avertizari meteorologice de vreme severa imediata (de tip nowcasting) de cod Portocaliu pentru judetele: Timis, Arad, Caras Severin, Hunedoara, Bihor, Alba, Harghita, Mures, Sibiu, Maramures, Cluj, Salaj si Satu Mare.

Conform procedurilor Ordinului nr. 3403/2012 privind fluxul informational operativ pentru transmiterea informarilor/atentionarilor/avertizarilor meteorologice, toate avertizarile/atentionarile meteorologice au fost transmise in flux operational catre: Centrul operativ pentru situatii de urgenta de la Ministerul Mediului, Ministerul Apelor si Padurilor, Ministerul Transporturilor, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, ISU Judetene, Prefecturile judetene, AN Apele Romane si mass media.

Mesajele de atentionare si avertizare emise pe parcursul zilei de 17 septembrie si in prima parte a noptii de duminica spre luni (17 / 18 septembrie 2017) au fost postate in momentul emiterii si pe site-ul Administratiei Nationale de Meteorologie (www.meteoromania.ro).

Totodata, in regim operativ, atentionarile si avertizarile emise de catre Administratia Nationala de Meteorologie sunt afisate in aplicatia INOVAGRIA Meteo, ce ofera utilizatorilor posibilitatea de a cunoaste, in orice moment, avertizari de vreme severa imediata la nivelul localitatii in care se afla sau pentru pentru orice loc din Romania. Aplicatia a devenit operationala din data de 6 Septembrie 2017 si este disponibila pentru descarcare deocamdata pe Google Play Store.