Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Concert cu câinele și pisica

Câteva gânduri nepieptănate care îmi trec prin țeastă la ceasul inaugural a ceea ce vom putea numi cu justificată mândrie epoca Vasilica Dăncilă.

  • Principala calitate a doamnei Dăncilă este că e femeie. Prima prim-ministru din istoria României.
  • „Fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, spunea Vladimir Ilici Lenin. Corect, la noi statul a fost condus de o calfă de cizmar și de chimista Codoi. Se pune, totuși, întrebarea: o fi gospodină doamna Vasilica?
  • Președintele Iohannis n-avea cum să desemneze pe careva din Opoziție, căci zisa Opoziție n-a fost în stare nici măcar să prezinte un candidat comun. Au putut să se înțeleagă Coreea de Sud cu Coreea de Nord să participe la Olimpiadă sub un singur steag și să facă o echipă de hochei feminin împreună; PNL cu USR și PMP nici măcar n-au încercat.
  • Ar fi putut, în schimb, domnul Iohannis să respingă propunerea Dăncilă, precizând că așteaptă o altă propunere, tot din partea PSD. A făcut asta acum un an, refuzând-o pe Sevil Shhaideh, și pe atunci aritmetica majorității parlamentare, pe care o invocă acum domnul președinte, era și mai relevantă. Iar fostul ministru Shhaideh, deși tot o prelungire a lui Dragnea, era ceva mai competentă în administrație și guvernare decât doamna Dăncilă.
  • Doamna prim-ministru Dăncilă este o vidă. Asta nu c-ar fi o bulă de neant, ci pentru că e o locuitoare din Videle, așa cum subsemnatul sunt bucureștean. Când sunt nearticulate, locuitoarele din Videle se numesc vide, la singular vidă, o vidă. 
  • Imediat după desemnare, doamna Dăncilă a ieșit ca să ne vorbească dimpreună cu domnul Dragnea. Așa s-a întâmplat și cu domnii Grindeanu și Tudose. O fi oare bine și firesc să apară noul premier ca o anexă a șefului de partid? Este vorba de premierul României, nu al PSD. Guvernul nu e partidul, ca pe vremea lui Ceaușescu, deși domnul Dragnea face totul ca să credem asta.
  • Imaginându-mi-o însă pe doamna Dăncilă singură în fața presei, încerc o ușoară senzație de vertij. 
  • Când vor veni întâmplările economico-sociale crâncene pe care le generează inevitabil actele populiste, heirupiste, aiuriste ale guvernelor PSD, când va veni peste noi apocalipsa fiscală și inflația va arde și mai tare, iar leul o să ragă în turbare, doamna Dăncilă le va înfrunta tot cu domnul Dragnea lângă ea, ca în bancul cu câinele și pisica? Nu-l știți? Spectacol fenomenal la circ. O pisică cântă arii din opere, un câine o acompaniază la pian. Întrebat cum face, dresorul dezvăluie secretul: pisica doar mimează, cântă tot câinele, care e ventriloc.
  • Când va fi silită să deschidă gura în engleză, altfel decât mușcând limba aceasta de pe hârtie, cu un accent abaut ză lenghigi care-l face pe vorbitorul de băsic ingliș Băsescu să pară regina Elisabeta a II-a, dacă nu prima, ce-o să facă doamna Dăncilă, îl cheamă pe Dragnea să zică bulșit?
  • Și, în fine, care rușine vi se pare mai mare pentru România, primirea făcută de guvern premierului japonez Shinzo Abe sau numirea doamnei Dăncilă?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult