Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Implicații economice ale dezastrului din politica românească. Să nu ne mirăm dacă nu vom construi niciun metru de autostradă și vom atrage zero fonduri europene

Viorica Dăncilă - Liviu Dragnea

(Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

Ultimul an a fost marcat de instabilitate politică în România. Paradoxal sau mai degrabă planificat, în această perioadă economia a avansat mai repede decât în celelalte țări din UE. Balansând între glumele nesărate și cinismul oficialilor, economia pregătește o factură pe care trebuie să o plătească populația – efectiv, în bani – și eventual, un partid politic la viitoarele alegeri – dar referitor la această ultimă „decontare” am mari îndoieli că va avea loc în realitate...

Că politicienii sunt interesați doar de performanță pe termen scurt, până la următoarele alegeri sau până când își îndeplinesc „mandatul” personal nu mai trebuie să amintim. În cazul nostru, o bună parte dintre politicienii prezenți astăzi în Parlament – din păcate nu doar cei aflați la guvernare, dar ei în special – sunt mânați de un gând: să distrugă legile din domeniul justiției și implicit instituțiile ce verifică respectarea acestora, ca să scape de propriile probleme penale. Ca să poată acționa în liniște, a trebuit să livreze și votanților lor beneficii financiare pe termen scurt – sau măcar promisiunea unor beneficii viitoare.  

În varianta ideală, problemele lor din justiție urmau să fie rezolvate chiar de la începutul guvernării, în ianuarie – februarie 2017; așadar, orice promisiune economică din programul lor fantezist de guvernare putea fi încălcată, uitată sau luată înapoi rapid, după aceea. Nu a fost să fie așa datorită protestelor din stradă; politicienii s-au repliat rapid și au venit cu un plan B. Conform acestuia, aveau nevoie de ceva mai mult timp pentru a trece prin Parlament legile justiției și în continuare, de stabilitate socială „cumpărată” cu măsuri economice populiste. O singură – și mare – problemă: banii din buget nu ajung pentru pomeni electorale, iar dezechilibrele macroeconomice pe care le generează majorările de salarii și pensii necorelate cu creșterea productivității și neînsoțite de venituri bugetare din mediul privat duc direct la creșterea ratei inflației și deprecierea leului, deci la majorarea prețurilor tuturor bunurilor, fie ele din import sau produse în România și indirect, la majorarea dobânzilor bancare. 

Românul obișnuit, votant sau nu al partidelor aflate la guvernare, își va da seama cât de curând de această „răzbunare a cărților de economie”, dar va fi prea târziu, iar prețul plătit va depăși cu mult beneficiile financiare de moment. Politic, prim-ministrul în funcție în acel moment, Mihai Tudose, a acuzat BNR, băncile comerciale și multinaționalele de faptul că încasările bugetare sunt insuficiente pentru a respecta promisiunile electorale, iar veniturile bugetare nu țin pasul cu promisiunile electorale... dar „de vină” sunt doar legile implacabile ale economiei, așa cum sunt ele scrise în cărțile de economie – pentru cine știe să citească, de preferat în limbă engleză! 

Să nu ne mirăm dacă în acest an vom atrage tot către zero fonduri europene (pur și simplu pentru că este nevoie de cofinanțare a proiectelor europene de la bugetul de stat, iar sumele respective nu prea există), dacă nu vom construi (din nou) nici un metru de autostradă, iar investițiile străine private vor rămâne la minime istorice și concentrate către vestul României. Și nici să nu ne mirăm că după creșterea economică record din 2017 va urma o performanță negativă (poate tot record) față de ceilalți membri din UE – în special dacă nu vom mai avea norocul condițiilor economice internaționale extrem de favorabile din 2017. Iar partenerii noștri străini – inclusiv agențiile de rating internaționale – ne vor penaliza pe bună dreptate, pentru că reușim în condițiile cele mai favorabile cu putință (condiții externe la nivelul UE cum nu au mai fost în ultimii 10 ani și majoritate politică confortabilă, cu opoziție adormită, confuză sau complice în interiorul țării) să destabilizăm economia țării la un nivel comparabil cu anul 2008, în marginea prăpastiei crizei financiare. 

Și dacă tot am amintit de investițiile străine private, nu pot să trec peste atitudinea de neînțeles a guvernului României față de prim-ministrul Japoniei și delegația care l-a însoțit la București. Să îl trimiți pe șeful guvernului celei de-a patra economii a lumii să se plimbe precum un cățel prin zăpada din Muzeul Satului pentru că nu are partener de dialog în guvernul României este nu doar o încălcare de neiertat a protocolului, dar chiar o dovadă de iresponsabilitate în relațiile internaționale. Deși, dacă mă gândesc mai bine, poate că a fost efectul unei gândiri strategice a oficialilor noștri: o posibilă întâlnire a premierului Abe cu Mihai Tudose sau Vasilica Dăncilă, după caz, ar fi adus României prejudicii de imagine și mai mari decât impolitețea de a-l „trimite la plimbare”... 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ionel:O ții întruna cu pensia de parcă toată "activitatea" celor trei guverne ratate ar fi fost pensia mărită, iar "statul paralel" tine morțiș să-l impiedice. Ai lăsat impresia că te documentezi când tratezi un subiect. Ești filo psdalde, filo borfași, dar o faci pe documentatul. De ce nu ai pensia 45% din salariu mediu brut pe economie? Pentru că principiul contributivitatii funcționează doar pentru prostime, nu și pentru adevărații paraziți ai societății: parlamentari, unii magistrați, unii polițiști, unele cadre militare- in special cele vechi care nu au participat la nimic, știi bine la cine fac referire și câți alții or mai fi. Și nu doar că împărțim fondul de pensii cu ei, cei ce nu au contribuit cu un leu, dar, culmea obrazniciei, au pretenția de a primi cu mult mai mult decât cei ce i-au întreținut o viață întreaga din munca lor. Sper că te-am lămurit ca să nu o mai ții lângă cu "binefacerile" borfașilor ce conduc țara, azi.
    • Like 1
  • Ionel check icon
    Daca acest domn analist numeste pomeni electorale cresterea pensiilor (nu discut de salarii aici, probabil salariu minim de 670 de lei din era boc/basescu era mai ok !!!), analiza si predictiile lui sunt O - ZERO. Legea spune clar ca punctul de pensie trebuie sa fie 45 % din salariu mediu brut pe economie. Cat este punctul de pensie ? 1000 lei. cat este salariu mediu brut pe economie ? - Salariul mediu brut pentru fundamentarea bugetului asigurarilor de stat pe 2018 este de 4162 lei. Deci, cat ar trebui sa fie puctul de pensie ? - 1873 de lei !!! In opinia lui majorarea punctului de pensie este POMANA ELECTORALA !!!! Atunci cand esti un analist economic bine platit - de oridinul a cateva mii de euro - este usor sa vorbesti de altii !
    • Like 0
    • @ Ionel
      catalin check icon
      Creșterea pensiilor vine din bani împrumutați ,iar aceștia bani sunt deja platÎți de noi prin taxe,creșteri de preturi,etc. Probabil sunteți un nostalgic,doriți sa deveniti iar milionar în lei.
      • Like 1
    • @ catalin
      Ionel check icon
      Esti pe langa. Poate o sa devii tu candva nostalgic, eu nu am inca varsta nostalgicilor. Cresterea pensiilor nu vine din sursele enumerate de tine, iar daca nu ai studii economice sau juridice ar fi bine sa nu te pronunti si sa te documentezi. Eu am vorbit strict pe lege. Daca legea spune ceva ea se aplica nu se discuta.Daca un om munceste 40-45 de ani si ajunge la peste 70 de ani statul trebuie sa ii asigure o pensie/un venit decenta, calculata asa cum spune legea, indiferent ca va mai trai 5 ani sau 20 de ani.
      • Like 0
    • @ Ionel
      Mircea S check icon
      La 4,85 mil salariati si 5,23 mil pensionari, pe cifrele date de dvs, ar iesi pe an 117,6 mld Ron necesari vs 60 mld valoare contributii. Deci vreo 7% din pib deficit doar pe pensii normale. Apoi sa ne mai gandim ca real in privat sunt 3,3 mil salariati cu 3730 ron medie si se duce si mai rau calculul. Pe valoarea curenta a punctului de pensie abia s-a mai redus deficitul de 3% de la fondul de pensii si asta doar prin artificiul minunat al mutarii contributiei. Dar va creste cel al bugetului de stat care il finanteaza. Totusi , poate sunt eu bolovan si nu inteleg gandirea lui nea' tablou in cavou ... Nu mai bine ar lasa pensile in pace , ar investi un minim in infrastructura si educatie si poate se angajaza si cei 3 mil de fantome fiscale si ar creste baza de platitori de cas? Nu de alta dar la urmatoarea recesiune mai pleaca un mil de romani din tara si atunci sa vezi bal
      • Like 2
    • @ Mircea S
      catalin check icon
      Adevărat Mircea,din partea mea ar trebui ca fiecare pensionar sa trăiască decent ,părinți mei au pensie cumulată de 1800 lei care este mica raportată la vechimea în munca ,dar raportata la contriburțile mici care au fost plătite în 38ani respectiv 33ani.Un alt exemplul este ca peste 50% din populație muncește pe salariul minim pe economie,contribuțiile la pilonul 2 de pensii au fost taiate.Probabil ca oameni calificați vor pleca,firmele private nu vor mai veni în România iar cele care aveau intenția se vor reorienta. Fără firme private și fără investițiile reale ale statului bazate pe nevoile societăți ,reîncadrarea în munca a celor care nu muncesc ,mai tem ca deficitul la pilonul 1 va creste pana în punctul în care nu vor mai putea fi plătite. Draga Ionel îmi doresc ca toții romani care sunt acum în campul muncii sa avem parte de pensii decente și sa nu fim captivi la mana politicienilor care promit măriri de pensii nerealiste în comparație cu starea economica a României. Cel mai rău mă sperie lipsa de perspectiva a tari sub aceasta guvernare,în rest încerc sa #Rezist cu cei care gandesc ca mine si cu ceilalti sa încercăm să facem impreuna o Românie mai buna în care sa fim conduși de oameni calificați și integri unde hoții trebuiesc excluși din structurile statului și probabil atunci pensiile tuturor vor fi mai mari.
      • Like 1
    • @ Ionel
      Spune-le celor pe care ii adulezi că legea se aplică nu se discută. Ia vezi, poate secătură de la ministerul muncii tine cont de părerea ta!
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult