Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Rocky Simona!

    „Opriți asta! E inuman!”, nu m-aș fi putut abține să strig dacă eram pe Rod Laver Arena, cu toate că vedeam mai mult decât meciul de tenis Simona Halep -Lauren Davis, vedeam unul dintre marile filme ale tuturor timpurilor.

Credeam că știu câte ceva despre sportul ăsta, cu rachete, plasă și mingi, dar așa ceva nu mi-am închipuit vreodată că există. Dacă făceam pronosticuri la pariu de-a lungul celor peste 3 ore, ajungeam în sapă de lemn. De nu știu câte ori am crezut că Simona a pierdut. De nu știu câte ori, că a câștigat. Când Davis părea că nu mai e în stare nici să-și arunce mingea la serviciu, învia, incredibil, „din pumni” și expedia niște lovituri de rever cu două mâini, împușcate, plate, ascuțite până la durere, cum n-am văzut decât la uriașe ale tenisului, Serena Williams, Chris Evert, Venus Williams, Sharapova... După ce se strâmba de durere pe margine, în timp ce medicul îi pansa laba piciorului, intra pe teren ca să se arunce, fără ezitare, în contre-pied-uri și șpagate la rupere... Că îmi dădeam eu palme când Lauren mai agăța încă o minge, și încă o minge, și încă o minge ca și câștigătoare ale Simonei, n-ar fi nimic, căci, iarăși de neînchipuit, însuși Darren Cahill și-a dat, la un moment dat, cu pumnii în cap!

Îți recomandăm

Simona a câștigat acest meci, la sfârșitul căruia mărturisea că îi cedaseră toți mușchii, nu-și mai simțea corpul, pentru că a avut excepționala tărie psihică să uite că Lauren Davis e nr. 76 mondial, iar Simona Halep nr. 1.

În setul 2, după o lovitură formidabilă a americancei, Simona a aplaudat-o cu calm și respect. Atunci mi-am dat seama că o consideră egala ei, că nu își spune, cum lesne și fatal se poate întâmpla, „De ce nu pierde fata asta, ce naiba, numărul 76 îndrăznește să se pună cu mine?!”.

Ca tenis, n-a fost cel mai bun meci al Simonei. Însă este vârful psihic și fizic al carierei ei de până acum. Să recuperezi, după 3 ore de joc, de la 0-40, 3 mingi de meci pentru Davis, și nu pe greșeala adversarei, ci câștigând toate punctele cu inițiativă și lovitură decisivă, asta este stofa din care sunt făcute marile campioane! 

Când s-a intrat în a 4-a oră de bătălie sălbatică, meciul a căpătat o tentă sinucigașă pentru ambele jucătoare. Căci, după ce și-au consumat rezervele dincolo de linia roșie, mâncându-și din măduvă, va fi foarte greu să facă față următoarei confruntări. Intersectând, cum spuneam, cinematograful cu tenisul, am văzut o capodoperă thriller-horror, la sfârșitul căreia Simona ar trebui să arate ca Rocky Balboa, tumefiată, plină de sânge, cu un ochi semiînchis, incapabilă să-și mai ridice brațele pentru victorie, dar cu o inimă imensă, pulsând să ne spargă piepturile: „Sunt aproape moartă, dar a fost frumos...”.

Scriu, dar nici acum nu-mi vine să cred că Simo a câștigat. Nu pomenesc numele posibilelor adversare viitoare, căci nu asta contează în primul rând. Important e ce se va întâmpla la noapte și mâine dimineață cu picioarele Simonei, cât de adânci sunt rănile...

Dacă, printr-un miracol, încă unul, Simona reușește să depășească fizic situația, meciul acesta, intrat în istoria mare a tenisului, poate fi o adevărată rachetă propulsoare pentru luptătoarea pe viață și pe moarte din România!...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult