”În anul 2015, 64 de persoane au murit în urma unui incendiu izbucnit într-un club din București. Pentru mulți români evenimentul a devenit un simbol a ceea ce nu merge bine în țară: incompetența instituțiilor statului și corupția. Până astăzi, nimeni nu a fost condamnat încă pentru această tragedie”, spune televiziunea germană ARD într-un reportaj (VIDEO, AICI).

Adrian AlbuFoto: ARD

Traducerea reportajului ARD:

”Atunci când nu protestează, Adrian Albu este aici. Îi comemorează pe cei 64 de oameni care au murit în toamna anului 2015, într-un club din București. Pentru că clubul a eludat legislația de protecție împotriva incendiilor, mituind reprezentanți ai instituțiilor statului.

Adrian a reușit să scape în ultima clipă din flăcări. Sora și verișoara lui au murit.

"Când a izbucnit focul, eram în partea din spate a clubului. Ne-am ținut de mână și ne-am îndreptat spre ieșire. Însă acolo se produsese o busculadă, fiindcă toată lumea încerca să iasă afară. Am împins-o pe sora mea în față, dar în zadar: nu a reușit să iasă."

De la incendiul catastrofic din București au trecut aproape trei ani. Pentru Adrian și pentru mulți alți români, acea tragedie a devenit un simbol a tot ce merge prost în România: eșecul instituțiilor statului, corupția. Până acum, nimeni nu a fost condamnat pentru acea catastrofă.

Acum, Adrian este pe drum, se îndreaptă spre Piața Victoriei. Acolo, mii de protestatari cer din nou demisia guvernului, din cauza unor legi care vor îngreuna lupta împotriva corupției.

Adrian este revoltat: alături de câteva zeci de mii de oameni, a fost atacat în această piață, acum trei zile. Cu gaze lacrimogene și iritante, trase de forțele pentru intervenții speciale. Una dintre cele mai brutale operațiuni ale jandarmeriei române, de după 1989.

Adrian s-a aflat printre demonstranți. Și a refuzat să se lase intimidat.

Adrian: "Cum puteți trăi așa, cu dumneavoastră?"

Jandarm: "Eu îmi fac treaba, atât."

Adrian: "Și nu aveți nicio apăsare, nu?"

Jandarm: "Mă trezesc dimineața, mă duc la muncă, îi apăr pe "infractori"."

Adrian: Știți că îi protejați pe cei care m-au ars pe mine în club? Nu vă deranjează, nu-i așa? Gazul cu care ați dat mai devreme a fost aproape la fel de rău ca cel de atunci, din club. A trebuit din nou să mă las jos, ca să pot să respir."

Și astăzi, Adrian este tensionat. Pentru că nimeni nu știe dacă și când ar putea să apară forțele de intervenție, pentru a dispersa protestul.

"Acum strigă "demisia!", pentru că în țara asta a crescut un fel de piramidă a corupției, care continuă să crească, până la vârful Guvernului și până la vârful Parlamentului".

Adrian este convins că sora și verișoara sa au murit din cauza corupției și a proastei funcționări a instituțiilor statului. Și revoltat că, până astăzi, nimeni nu a fost condamnat pentru acel incendiu. Acesta este unul dintre motivele pentru care va continua să protesteze. ”