Filosoful Mihai Şora anunță luni seara pe Facebook că se află „La Girafă”, locul în care obișnuiește să stea când participă la protestele din Piața Victoriei, și se întreabă dacă - în contextul deciziei instanței supreme cu privire la adunările publice - se mai poate manifesta lânga statuia-girafă din faţa Muzeului Antipa sau „este și dumneaei o persoană juridică”.

Mihai SoraFoto: Facebook / Mihai Sora

Mihai Şora a etichetat la postarea sa pe Facebook locația „La Girafă”, lăsând de înțeles că se află în Piața Victoriei, unde este anunțat în această seară un protest față de ordonanța de urgență pe legile justiției adoptată astăzi de Guvern.

În postare, Şora citează din decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), care a stabilit că există „obligația de declarare prealabilă a adunărilor publice, atunci când adunările urmează să se desfășoare în piețe ori pe căile publice [..], situate în imediata vecinătate a sediilor ori imobilelor persoanelor juridice...“, el întrebându-se apoi: „La Girafă avem voie sau este și dumneaei o persoană juridică?”

Instanța supremă a decis, luni, că adunările publice trebuie declarate în prealabil, atunci când urmează să se desfășoare în piețe ori pe căi publice sau în alte locuri din vecinătatea sediilor sau imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat. Decizia e obligatorie.

Un protest împotriva adoptării Ordonanței de Urgență de modificare a legilor justiției a fost anunțat luni seara în Piața Victoriei din București. Un protest similar este program și în Piața Unirii din Cluj.

Guvernul a adoptat OUG de modificare a legilor Justiției în ședința de luni dimineață, una dintre cele mai importante modificări fiind aceea că procurorii care vor să facă parte din DIICOT sau DNA trebuie să aibă 10 ani de vechime în profesie.

"S-a anuntat Ordonanța de Urgență pe Legile Justiției. O Ordonanță care nu face nimic altceva decât să înrautățeascaă situația și independența Justiției, fiind total ignorate recomandările Comisiei de la Veneția", arată inițiatorii protestului de la București, pe pagina de Facebook a evenimentului.

Modificările esențiale aduse de OUG adoptată azi:

- se măreşte vechimea în magistratură pentru poziţiile de procuror general, de prim-adjunct şi de adjunct ai acestuia, pentru funcţiile de conducere de la DNA şi DIICOT - de la 8 la 15 ani;

- procurorii care vor să facă parte din DIICOT sau DNA trebuie să aibă 10 ani vechime în profesie;

- posibilitatea ca magistraţii să se pensioneze la împlinirea a 20 de ani de activitate a fost amânată pentru finalul lui 2019;

- interviurile pentru funcţii de procuror de rang înalt vor fi transmise în direct şi arhivate;

- secţia pentru procurori de la CSM va avea competenţă în detaşarea tuturor procurorilor;

- ministrul Justiţiei va putea sesiza Inspecţia Judiciară pentru a se stabili dacă există indiciile săvârşirii unei abateri disciplinare de către procurori;

- apelurile vor fi judecate în complet de trei judecători din 2020