Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Imaginea unei revoluții care tocmai și-a turnat fundația: rezistența cetățenilor care construiesc în țara politicienilor care dau din gură

Capsula viitorului

Foto: Facebook Dăruiește Viață

Priviți această imagine. Obiectul din oțel este o capsulă a timpului ce a fost așezată la fundația primului spital din România în care vor fi tratați copiii bolnavi de cancer. În capsulă se găsesec mesajele pe care fondatorii, susținătorii și finanțatorii spitalului de oncologie și radioterapie pediatrică realizat de Asociația Dăruiește viață le transmit generațiilor viitoare.

E cea mai dureroasă palmă pe care societatea, oamenii de afaceri, oamenii simpli - toți cei care fac această țară să se miște - o dau politicienilor perindați pe la putere în ultimii 30 de ani.

Acolo unde liderii trăiesc total decuplați de ceea ce doresc cetățenii se nasc idei și proiecte, se fac șantiere, se toarnă fundațiile unui nou început.

„Știm că nu veți construi voi niciun spital, facem noi unul de la zero, din banii noștri, din donații, din sponsorizări”.

Urmează, probabil, autostrăzi, poduri, școli.

Se naște o întrebare simplă, de bun simț: pentru ce mai e nevoie de inși care răspund la numele de Nicolicea, Iordache, Dragnea, Dăncilă, Teodorovici, Hunor, Tudorel Toader, Firea și alții cocoțați în spinarea noastră, dacă nu sunt în stare să ridice nimic, să construiască nimic, să lase nimic în urma lor?!

De ce-i suportăm noi atunci când apar rânjind la televizor ca să ne transmită că suntem proștii care trebuie să stea supuși, cu ochii plecați? De ce tăcem când ei pretind că nu avem nici măcar dreptul de a protesta?

Cei care vedeți teorii ale conspirației, stat paralel, urmăriri, dosare penale fictive întrebați-vă: ce a construit o majoritate zdrobitoare PSD-ALDE în 2 ani de la preluarea puterii? Răspunsul e simplu: NIMIC.

Doar o stare de tensiune permanentă, de război, de conflict și de ură.

Produsul intern al României a fost în 2017 de 180-185 de miliarde de euro. Bugetul Bucureștiului este în 2018 de peste 1 miliard de euro.

Chiar credeți că România nu are bani de autostrăzi și spitale? (Nu mai vorbim despre fondurile UE pe care această clasă politică și administrativă e prea incompetentă pentru a le atrage).

Credeți că România nu ar avea bani să ridice câte un spital mare și nou, la standarde UE în fiecare oraș?

Credeți că România nu ar putea construi autostrăzile București- Iași/ Suceava, Târgu Mureș-Iași, București-Sibiu, București-Brașov, București- Craiova în 4-5 ani?

Credeți că dacă ar vrea, politicienii ăia care stau în cârca noastră, nu ar putea să aducă WC-urile din curte în școală?

Pentru mine, spitalul Dăruiește Viață este începutul unei revoluții.

Donați prin sms la 8864, puneți și voi o cărămidă la această construcție. E pentru copiii noștri.

Ieri, în fundația spitalului s-a depus o „capsulă a timpului” cu mesajele oamenilor anului 2018 pentru cei din viitor. Dvs. ce le-ați spune despre România de azi generațiilor viitoare ce vor dezgropa aceste mesaje?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sa fim serioși ..in beton....la demolări totul se distruge...si nimic nu se mai stie....mai bine o placa comemorativa....dar deh...modernism... avem o constitutie, sa o aplicam si repspectând legea ne respectăm pe noi...așa vom face mai mult și cei ce dau din gura....și oponentii...ce fac cei de la pnl, cei de la usr....numai instigare....filantropia e buna....când e altruistă...altfel cine știe cărui interese servește..
    • Like 0
  • Tot respectul pentru cei care au organizat actiunea si pentru donatori! Dar aceste eforturi personale nu trebuie sa inlocuiasca statul. Statul (adica ei) trebuie tras la raspundere pentru ca nu isi respecta partea sa de contract social.

    Altfel, ce se iva ntampla este ca munca acestor oameni va fi furata si tot statul (adica ei) o sa se faleasca cu marile realizari. Daca nu facem scandal, lor le convine ca altcineva le face treaba, iar ei pot sa-si vada de afaceri.

    In plus, legile sunt clare - nu poti face medicina fara acordul statului. Sa vedem cine o sa le aprobe functionarea daca nu fac compromisuri cu puterea. SI uite asa o sa o avem pe Firea la TV laudandu-se cu noul spital asa cum s-a laudat si cu performanta Simonei Halep.
    • Like 1
  • Generatiilor viitoare le-as spune:
    1. Omenia sa va fie trasatura de baza.
    2. Schimbarea incepe cu propria persoana.
    3. Doar uniti putem izbandi.
    • Like 0
  • Problema cea mai mare e cine va lucra in spitalul respectiv dupa ce va fi gata ? Toti medicii si asistentele au plecat sau isi fac deja bagajele.
    • Like 0
  • „această clasă politică și administrativă e prea incompetentă pentru a le atrage”
    Incompetentă este cu siguranță, dar în primul rând mi se pare IMPOTENTĂ această clasă politică!

    Problema este una de proastă construcție a sistemului politic numit „democrație”.
    Această „democrație” dă putere oamenilor doar să aleagă oamenii care vor conduce, nu și să-i controleze pe parcurs, și să le dea niște șuturi în fund la prima abatere. Dacă toată clasa politică face de 30 de ani un monstruos blat al incompetenței, furtului și minciunii, atunci spuneți-mi și mie, noi ce putem face?
    Singura soluție este să schimbăm sistemul, și fiecărui ales să-i „lipim” și un supraveghetor (unul căruia îi merge mintea), care să-l urmărească pas cu pas ce face și (mai ales) ce nu face. Să nu mai aibă impresia că este cocoțat undeva de unde poate scuipa în capul tuturor, ci să conștientizeze în fiecare secundă că este un ANGAJAT al nostru, care va zbura din respectiva poziție dacă nu face ce trebuie! Țara aceasta trebuie condusă ca un business privat — businessul privat al fiecăruia dintre noi, votanții.
    • Like 0
  • "Cu o floare nu se face primavara" dar este un inceput, important este sa continuati si la nivel national. Mesajul l-ati dat...deci se poate, mai urmeaza ca si societatea sa percuteze victoria voastra contra statului, desi nu recomand o astfel de apordare anti sistem. Spitalul privat trebuie sa colaboreze cu cel de stat, cum medicina uzuala colaboreaza cu cea alternativa, undeva prin tarile europene. Stiu ca ma amagesc dar nu trebuie privita situatia in reusite particulare contra aparatului birocratic de stat, respectic politicieni.... desi aveti dreptate. Sa nu uitam ca statul roman nu sunt politicienii, ei doar lucreaza acolo in baza unei imputerniciri populare. Bafta si sa auzim cat mai des in Romania ca : " Drumul spre succes este supus mereu constructiei" !
    • Like 1
  • Tot respectul pentru "Daruieste Viata" si oamenii care au ajutat sa se intimple acest proiect si altele asemanatoare.
    Din nefericire aceste initiative nici n-o sa schimbe si nici n-o sa influenteze nimic . Deocamdata nu constituie un pericol pentru gasca de infractori transpartinici . Mai rau aceste flori in desert , cumva legitimeaza prositutia generala in care ne balacim.
    In momentul in care aceste initiative vor deveni un pericol pentru acest eco-system toxic , li se va da la cap rapid si decisiv.
    Daca-mi spuneti si mie cum se va schimba Venezuela , Turcia si alte tari asemenea lor , prin eforturi asemanatoare , o sa va spun sincer ca BATETI cimpii !
    Dictatura odata instaurata , s-a inchis ...
    Singura sansa a acestei tari este ca oamenii sa-si lase copii acasa si sa iasa in strada fara manusi si fara flori ...cit mai este timp , ca suntem in al 12-lea ceas.
    Infractorii astia nu mai au suportul populatiei de nici o culoare politica si credinta !
    Daca nu, o sa platim cu singe pasivitatea de azi si cam asta va trebui sa le explicam copiilor nostri.
    In rest toate aceste initiative foarte frumoase , sunt un fel de bagat capul in nisip precum strutul. Nu suna bine, dar asta este.
    Ca sa realizam prapastia spre care ne indreptam nu trebuie sa fim vizionari ci doar sa citim istorie. Istoria se repeta.
    • Like 1
  • Este gresita afirmatia conform careia politicienii romani nu sunt in stare sa atraga finantarile europene disponibile. Politicienii romani NU vor sa atraga finantari
    europene, pentru ca ele sunt sub un control strict, este foarte greu sau imposibil de furat. Ei prefera si promoveaza parteneriatele public privat care le permit inginerii financiare banoase din bani publici.
    • Like 1
  • Cine-si inchipuie ca politicienii vor avea remuscari sau se vor rusina se inseala amarnic! De 29 de ani exista la toate partidele o cutuma : aparati-va dincolo de culoarea politica si ideologie ca nu se stie niciodata cine vine la guvernare. Sa nu-mi cereti si exemple concrete ca din 89 incoace se tot deruleaza "actiuni" demne de lumea junglei si de evul mediu, nu de Europa. Orice initiativa privata, ca sunt ONG-uri sau societatea civila, ne-a dus pasi multi inainte, spre rezolvarea problemei. Trebuie apreciati si mai ales SUSTINUTI.
    • Like 1
  • Crabu check icon
    Le-as spune si le-as cere lucruri simple, de bun simt:

    Le-as spune sa inchida mall-urile Duminica.
    Le-as spune sa cheltuiasca mai mult pe mancare de calitate.
    Le-as spune sa nu intre in magazin marfaind mancare.
    Le-as spune sa nu vorbeasca, tare, la telefon in public.
    Le-as spune sa nu fumeze in lift.
    Le-as spune sa invete sa foloseasca si e-mailul.
    Le-as spune sa fie toleranti in trafic.
    Le-as spune sa duca emisiunea "D-ale lu' Mitica" in primetime.
    Le-as spune sa asculte interlocutorul pana sfarseste fraza si ideea.
    Le-as spune sa deschida gura numai cand stiu raspunsul..
    Le-as spune sa legalizeze marihuana.
    Le-as spune sa infiinteze procesele cu jurati.
    Le-as spune sa interzica farmaciile.
    Le-as spune sa-l trimita pe Mircea Badea la Exatlon.
    Le-as spune sa interzica formatorii de opinii.
    Le-as spune sa interzica shaorma cu de toate.
    Le-as spune sa desfiinteze reteau de magazine Petru.
    . . . . . . . . . . .

    Aaa, și-n c-o vorba săț-i mai spun:
    Să-l readucă la viață pe George Pruteanu.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult