Modificările adoptate de Parlamentul României la Codul penal și de procedură penală slăbesc eficiența sistemului judiciar penal în privința luptei împotriva corupției, crimelor cu violență și crimei organizate, se arată într-un comunicat transmis vineri de Comisia de la Veneția.

JustitieFoto: AGERPRES

Comisia de la Veneția recomandă autorităților române să facă o reevaluare completă a tuturor amendamentelor aduse ambelor coduri, printr-un proces larg și eficient de consultare publică, pentru a veni cu propuneri legislative solide și coerente, care să beneficieze de un sprijin larg din partea societății românești, să țină cont de standarde de aplicabilitate, și să urmeze recomandările Curții Constituționale, mai precizează comunicatul.

Comisia amintește faptul că pe 12 octombrie CCR a decis că peste 60 de articole din Codul de procedură penală sunt neconstituționale și este așteptată o decizie CCR și în cazul Codului penal.

Comisia de la Veneția a adoptat, cu unele modificări, și opinia preliminară din luna iulie privind legile justiției. Opinia Comisiei critică faptul că aceste legi vor afecta eficiența, calitatea și independența sistemului judiciar.

Citește aici ce recomanda CV în luna iulie în raportul preliminar adoptat pe legile justiției

UPDATE (se adaugă elemente din comunicatul extins din partea Consiliului Europei)

Potrivit comunicatului, în opinia CV se notează faptul că cele două ordonanțe de urgență adoptate recent se referă la o parte dintre problemele ridicate în raportul preliminar din iulie (pe legile justiției). Deși Comisia apreciază drept un pas pozitiv amânarea schemei de pensionare anticipate a magistraților, nu a examinat și alte prevederi din OUG și își păstrează rezervele în acest sens.

Cu privire la amendamentele aduse Codului penal și Codului de procedră penală, opinia subliniază că, deși dezbaterea s-a focusat pe riscul pe care îl presupun pentru lupta împotriva corupției, impactul este mult mai larg. Potrivit Comisiei, reforma ar putea afecta în mod semnificativ sistemul de justiție în sfera penală, calitatea legislației, care conține contradicții ce ar putea duce la incertitudine pe viitor.

Comisia subliniază că ar fi fost necesar un proces mai larg de discuție cu practicienii dreptului și cu societatea, în special ținându-se cont de faptul că modificările au fost criticate de actori precum Înalta Curte de Casație și Justiție, și au divizat societatea și instituțiile.

Din recomandările concrete pe care le face Comisia:

La Codul de procedură penală:

- să reevalueze modificarea per total a acestei legi, pentru a se asigura că reforma nu va avea un impact negativ;

- să modifice substanțial regulile privind comunicarea legate de anchete în curs (art. 4); începerea urmăririi penale (art. 305); limitarea probelor și imposibilitatea folosirii unor anumite tipuri de probe (articolele 139, 143, 153 și 168); dreptul de a fi informat și de a participa la toate acțiunile procurorilor (art. 83 și 92);

- să reconsidere dispozițiile finale și tranzitorii.

La Codul penal:

- Să modifice prevederile privind infracțiunile de corupție, în special mita (art. 290) - opinia subliniază că amendamentul ar descuraja pe cei care au dat mită să coopereze cu procurorii, traficul de influență și cumpărarea de influență (art. 291 și 292), delapidarea (295)și abuzul în serviciu (art. 297);

- Să modifice unele prevederi cu un impact mai general, precum prescripția faptelor (art. 154-155) - potrivit opiniei, există riscul ridicat ca unele cauze complexe să fie prescrise înainte ca procesul să se încheie, mărturia mincinoasă (art. 273) și compromiterea intereselor justiției (art. 277);

- Să amendeze propunerile vizând confiscarea extinsă (art. 112^1) și definiția funcționarului public (art. 175), pedepsele accesorii (art 65) pentru a le aduce în linie cu obligațiile internaționale ale țării.

Comunicatul anunță că textul opiniei va fi publicat luni dupa-amiază.

Citește aici forma legii de modificare a Codului de procedură penală, care așteaptă motivarea deciziei CCR

Vezi ce articole din CPP au fost declarate neconstituționale

Citește aici despre cele mai controversate modificări din Codul de procedură penală

Citește aici forma legii de modificare a Codului penal, care așteaptă o decizie a CCR

Citește aici o SINTEZĂ a celor mai importante modificări

***

Ministrul Justiției Tudorel Toader a spus vineri, despre dezbaterile Comisiei de la Veneția privind legile justiției din România, că acest for a dat un aviz ce ”reține soluționarea temporară a problemei pensionării magistraților, prin amânarea momentului intrării în vigoare a soluției legislative”.

”Se recomandă abrogarea acestei soluții legislative”, adăuga ministrul justiției.

”OUG pentru legile justiției va fi transmisă, în mod formal, către CV pentru emiterea unui aviz”, a mai scris, pe Facebook, Toader.

La rândul său, liderul PNL Ludovic Orban a declarat vineri că au fost adoptate 8 recomandări în privința legilor justiției în opinia Comisiei, și spune despre opinia privind codurile penale că este "devastatoare".

.