Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Anunțul lui Dacian Cioloș, la Cluj: „Începem! Avem partidul nostru politic: PLUS”

Dacian Cioloș, PLUS

photo icon Dacian Cioloș, PLUS

Dacian Cioloș, fost premier al României, a anunțat astăzi, la Cluj, că partidul cu care va candida în alegerile următoare se numește PLUS și a fost înregistrat la Tribunal, în urma unei solicitări făcute de mai mulți simpatizanți.

PLUS înseamnă, potrivit lui Dacian Cioloș, Partidul Libertății, Unității și Solidarității.

Mișcarea România Împreună (MRÎ) devine, astfel, PLUS, printr-un artificiu la care Dacian Cioloș a apelat pentru a-și înregistra partidul la Tribunal. Fostul premier a explicat că a fost nevoit să recurgă la planul B, după ce cererea de înregistrare a MRÎ la Tribunal trena de 8 luni în instanță și alegerile bat la ușă.

„Vă invit să vă înscrieți în acest partid. Acesta este partidul cu care vom schimba România în bine. Începem!” a spus Dacian Cioloș.

El a precizat că mâine va cere „retragerea de la Tribunal a dosarului pentru înregistrarea Partidului România Împreună” și că toți fondatorii noii mișcări politice vor semna adeziunile pentru noul partid PLUS.

Platforma online a partidului este ro.plus

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Numai citind comentariiile pe subiectul asta si realizezi ca nu avem nici o sansa Ciolos or not. Ma uit la Brexit si politicienii britanici, dupa care....Imi amintesc de informarile primite din Germania, cu ani in urma, informari sau T.P.B(technical product bulletin) uri. Asta se intampla intr-un service franchiza al grupului V.A.G in care nemtii instructionau pas cu pas procedurile de aplicat in conditii specifice. Nu de putine ori citind aceste proceduri, ramaneam uluit de simplitatea gandirii si acuratetea descrierii pasilor de urmat. Din pacate, asa ca la noi si pe orice subiect, fiecare avea cate o parere. Urmarea, incepea o vanzoleala browniana, se repeta treaba de cateva ori si de la capat,se purtau discutii asupra interpretarii termenului *behind* and the like,fiecare incerca sa-si acopere poponetul daca se putea, de ce nu, pe spinarea colegului. In final treaba se rezolva autentic romaneste gen Caragiale. Morala, la vremuri noi, se cer oameni noi. si caractere noi. Oamenii noi, se concep, se educa, se formeaza, se incurajeaza takes time.... E mai usor sa visezi cu capul in nori, singular sau in corpore ca o natiune. In plus nu presupune ca tu sa faci ceva concret, astepti sa rezolve treaba un Lazar, o Codruta, poate Iohannis, ori de ce nu, Ciolos. Te apuca jalea vazand lipsa catastrofala de realism printre noi, poporenii lui Tanda. In plus daca scotocim istoria vom observa cu amaraciune, mai toti liderii charismatici si-au unit populatia in jurul unui subiect speculand grijile si nevoile ei. actionand la momentul propice. Si mai rau este ca tipii astia, gen, Napoleon, Lenin, Hitler chiar au avut un vis, un tel, fie el si demonic. Pana si la Ghandi a iesit cumva prost. O schimbare majora la o natiune, presupune o implicare majora, unitate a populatiei in jurul unui subiect vital Da mie ce-mi iese, va spune ceva?, restul, clasa politica mizerabila cum afirma cineva intr-un comentariu este oglinda noastra, fiecare natie are conducatorii pe care ai merita.
    • Like 0
  • Apar oameni pe care - sa speram - ii putem vota !
    Sper sa fie o alternativa la clasa asta politica actuala, mizerabila.
    Este o alternativa la a vota impotriva PSD ! Nu mai este necesar sa ne ducem la vot doar pentru a impiedica PSD-ul sa ajunga iar si iar la putere, dind astfel puterea oricui, numai PSD-ului nu ! Acum ne putem duce la vot - cei care am votat si am fi votat oricum impotriva PSD - sa votam PENTRU cineva, pentru ceva ! Electoratul captiv PNL va vota PNL, ceilalti vor vota USR sau PLUS.
    USR si PLUS NU iau din electoratul PNL, ci directioneaza nehotaritii educati spre o alternativa , sper, onesta, asa cum PNL-ul nu s-a putut infatisa pina acum.
    Cei care votau cu PNL doar din lipsa unei alternative oneste, nu pot fi considerati ca votanti PNL, ci doar anti PSD. Acestora din urma li se adreseaza USR si PLUS.
    Am si o banuiala : cred ca electoratul exclusiv anti PSD este mai numeros decit electoratul captiv PNL. ( iar asta este doar vina PNL! ). Vom vedea.
    Si mai am o frica : Avind in vedere ca avem nevoie de oameni politici onesti si profesionisti AICI IN TARA, mai mult decit in Parlamentul European, sper ca liderii celor doua partide sa NU candideze la alegerile europarlamentare de anul acesta !
    Avem nevoie, e adevarat si de reprezentanti puternici in Europa, insa cea mai mare nevoie o avem aici, la noi acasa ! Iarasi, vom vedea.
    • Like 0
  • Indiferent de Ciolos,Tariceanu si care o mai fi,singurul care poate sa-l invinga pe Iohannis este Raed Arafat(nu stiu daca poate candida la functia de presedinte.Este un bun administrator si faptul ca este musulman constituie un plus pentru Romania deoarece ii vom lasa pe toti cu gura cascata.
    • Like 0
  • Bună mişcare! Felicitări!
    S-ar putea, totuşi, să ies la vot în 2020. Mai studiem...
    ────────────────────
    EDITARE:
    Am văzut că deja au apărut comentariile agresive. Deci Cioloş deranjează. E de bine!
    • Like 1
    • @ Dragoş Anghelache
      Daca nu ai iesit la vot pana acum, nu o vei face nici de acum încolo. Motive si justificări pentru indolența vor exista mereu. Majoritatea voteaza sau nu voteaza din pură inerție. Excepțiile nu au nici o relevanță electorală.
      • Like 0
    • @ Ventidius
      Alien check icon
      En marche e consecința faptului ca toate celelalte partide majore sunt încremenite în proiect.
      • Like 0
    • @ Alien
      Succesul en marche e consecința acestui fapt. Dar acest lucru nu schimba faptul că facaturile de marketing lipsite de orice consistență, simple forme fără fond, nu sunt chemate sa schimbe lucrurile. Doar sa le agraveze.
      • Like 0
  • Alien check icon
    Sa le fie de bine!
    Pentru mine unul dintre criteriile importante ca să-mi câștige încrederea este atitudinea fata de migranții politici. Înțeleg realpolitik și necesitatea pragmatismului, însă dacă fac compromisuri la capitolul asta s-a zis cu suportul meu. Eu vreau un partid care să isi "crească" oameni politici noi și fără legătură cu politica românească de pana acum.
    • Like 2
    • @ Alien
      În cazul asta, s-ar putea sa fii satisfăcut. O țeapă gen "En marche" trebuie să fie alegerea ideală pentru tine.
      • Like 0
  • PLUS,banuiesc ca numele a fost gasit de aceeasi firma de publicitate care foloseste obsesiv cuvinte ca: -Indrazneste!...Indrazneste sa votezi Plus!automat furi voturi de la USR,nu de la PNL cum era prescriptia initial.PLUS este doar o paradigma diabolica a opozitiei din Romania.
    • Like 0
    • @ Muntean Aurelian
      raimond check icon
      Va e frica de moarte de acei 60% care nu au votat. Dupa voi, votantii sunt doar cei 40%, si toate partidele trebuie sa-i fure unul de la altul. Mie mi se pare ca PLUS are o oferta in special pentru nehotarati, nu cauta sa fure de la altii. In fond, nehotaratii sunt mai multi...
      • Like 4
    • @ raimond
      Ha, ha! Sigur ca le e frica de nu mai pot. Aia 60 % nu voteaza decat dacă ii învie Dragnea înainte. Majoritatea lor sunt foști votanți FSN dezamăgiți, care au votat o singură dată, cu Iliescu în `90, speriați că vin moșieri sa le puna botniță. Atunci FSN aduna pana la 70% din votanti, acum PSD se chinuie sa adune 40%. Diferenta de 30% o reprezinta fsn-istii care nu mai voteaza. Sansa opozitiei dupa `95 a fost tocmai prezenta scazuta la vot. Restul sunt plecați din țară de mult si ii doare-n fund de cine conduce aici. Daca ar vota toti, majoritatea ar vota tot cu PSD. Din fericire, nu voteaza nici 1%, si aia care voteaza sunt simpatizanti ai opozitiei.
      Ciolos va lua niste voturi de la PNL si de la USR. Povestea MRU repusă în scenă.
      • Like 0
    • @ raimond
      Rolul lui Ciolos era sa ia voturi de la ALDE.PNL trebuie sa ia voturi de la PSD si USR de la MPR.Insa Ciolos umbla dupa ciubucuri si acum,dupa ce a luat cate procente a putut de la PNL,a venit cu acest nou partid ca sa ia procente si de la USR.Ciolos este si va ramane un ciubucar,parerea mea.
      • Like 0
  • raimond check icon
    Super! Numele partidului e chiar superb.
    Avem in sfarsit alternativa la vot, nu mai incap scuze.
    USR sunt is ei ok, au demonstrat ceva in ultimul timp, nu ca mortii aia in papusoi de penelisti.
    Si va spun ceva: Frica de Ciolos intre ciumetii rosii este maxima. Ciolos si toti oamenii decenti intrand in politica e pericolul de moarte a acestor lepre.
    • Like 7
    • @ raimond
      Ciolos este cumva acel prim ministru al cărui guvern a reusit minunea de a fi numit si de a rezista mai bine de un an la putere fără pic de sprijin din partea PSD, desi acesta avea majoritatea in parlament? Prim ministru dupa guvernarea caruia PSD a avut niste alegeri dezastruos de pline de succes? Si al carui guvern nu a folosit abilitatea de a da ordonanțe de urgență nici pentru a modifica legea alegerilor locale, nici pentru a modifica legea electorală în sensul referendumului pentru cei 300 de parlamentari, nici pentru altceva important, multumindu-se în schimb sa duca o intensă activitate de marketing? Sunt sigur că PSD-iștii sunt terifiati de-a dreptul. E cel mai îngrozitor adversar comod pe care si l-au dorit vreodata. Doar Vadim le-a adus pana acum mai multe beneficii, pentru că le-a asigurat președinția. Dar nu e timpul pierdut sa il întreacă.
      • Like 0
    • @ Ventidius
      esti total pe langa. de ce sa dai OUG pe treburi care se fac in parlament ? sa fii ca PSD ? si in plus, fara sustinere politica, daca dadea OUG pt 300 de parlamentari, motiune de cenzura, pica in 48 de ore, 268 de hoti si-ar fi pierdut ciolanul. Ar fi bine sa-ti folosesti capul pentru a filtra singur informatiile. Nu iei masuri radicale cand esti la guvernare temporar, fara un partid puternic in spate (puternic, adica prezenta in parlament, dar si oameni profesionisti). Ciolos ne-a aratat ca se poate altfel in anul ala. Tu ai impresia ca daca pierde PSD alegerile, USR sau PLUS or sa faca minuni intr-un mandat de 4 ani, la ce au distrus javrele astea din 2012 incoace ? Cred ca multa lume este euforica, ar trebui sa coboram cu picioarele pe pamant, si sa STIM ca , daca PSD pleaca, CINE VINE in loc are un MANDAT extrem de GREU.
      • Like 3
    • @ Ventidius
      Alien check icon
      Tu ai elementele, însă nu le-a legi între ele. PSD-ul nici n-ar fi visat la rezultatele alea la alegeri cu un guvern psd în anul electoral. Un guvern tehnocrat fără nici putere și psd-ul "in the opoziție" a fost cea mai inteligenta manevra de campanie electorala pe care o puteau face, pentru un electorat a cărui memorie e cât a unui parameci. Din păcate Cioloș & co au fost suficient de fraieri ca sa se bage în asta. S-au umplut de spume pe la latrine deși nu candidau la nimic.
      • Like 2
    • @ Ventidius
      Alien check icon
      Tu ai elementele, însă nu le-a legi între ele. PSD-ul nici n-ar fi visat la rezultatele alea la alegeri cu un guvern psd în anul electoral. Un guvern tehnocrat fără nici putere și psd-ul "in the opoziție" a fost cea mai inteligenta manevra de campanie electorala pe care o puteau face, pentru un electorat a cărui memorie e cât a unui parameci. Din păcate Cioloș & co au fost suficient de fraieri ca sa se bage în asta. S-au umplut de spume pe la latrine deși nu candidau la nimic.
      • Like 1
    • @ Radu Andrei Malica
      Inainte de face recomandari altora ar fi bine sa fii capabil sa le aplici chiar tu. Am auzit toate justificarile astea de m-am plictisit. Argumentația ta poate fi acceptată parțial în privința ordonantei privind localele, nu si în privința celor 300 de parlamentari. Acolo situația era diferită, tocmai din cauza referendumului validat. PSD nu are un referendum în spate atunci când da o ordonanță noaptea pentru a evita dezbaterile. Asa cum a spus Curtea Constituțională si comisia de la Veneția, referendumul, chiar consultativ, e obligatoriu pentru toate instituțiile care au instrumentele necesare pentru punerea lui în aplicare. Aceste instituții sunt Parlamentul, care o poate face prin lege si guvernul prin ordonanță de urgență, atunci când parlamentul refuza sa o faca. Parlamentul e vinovat că nu si-a îndeplinit această obligație, dar sa nu fim ipocriți, toate guvernele care au organizat alegeri de la referendum încoace sunt la fel de vinovate de sfidarea voinței populare. Aveau instrumentul pentru a pune în aplicare referendumul, erau obligate să nu permită organizarea inca unui rand de alegeri cu încălcarea acestuia, dar nu au făcut nimic, din motive meschine. Cioloș nu face exceptie. Cu câteva luni înainte de alegeri, o moțiune de cenzura nu ar fi avut nici o relevanță, o lună în plus sau în minus la guvernare ce ar mai fi contat? Avea însă posibilitatea de a arăta că e un prim ministru responsabil si chiar dacă e lipsit de sprijin politic, nu se comporta ca o marionetă a celor care l-au împins în fața. Ciolos nu a făcut decât să profite de o conjunctură, de un moment în care clasa politică avea nevoie de o fantosa cu imagine bună în fruntea guvernului. Dovada ca nu a dezamăgit, ca s-a comportat conform așteptărilor acestei clase politice e tocmai faptul ca PSD dupa ce i-a votat guvernul nu a simțit serios nevoia unei moțiuni de cenzură. Deci a considerat că i-a facut bine treaba. A avut o imagine incomparabil mai bună decât Viorica, dar asta e toata diferenta.
      • Like 0
    • @ Alien
      Eram ironic. Ciolos putea însă sa ii faca sa-si muste mainile de ciuda ca l-au
      Inpins la guvernare, numai sa fi vrut. Nu e decât un politician mediocru care nu si-a depășit condiția de tehnocrat. Nici nu a incercat macar. A lăsat ocaziile sa treaca pe langa el, preocupat doar să nu lase vrabia din mână pentru cioara de pe gard.
      • Like 0
    • @ Alien
      La ce "campanie" a făcut PNL cu Alinuţa-n frunte, cred că PSD a dat banii la evrei degeaba, că tot ar fi ieşit. Poate nu atât de clar, dar ar fi ieşit. Şi nici acum opoziţia nu dă semne că i-ar încurca. S-ar putea însă ca PLUS-ul lui Cioloş să le încurce puţin socotelile. Mă rog, aşa sper.
      • Like 0
    • @ Ventidius
      Ciolos nu are nevoie sa-si depaseasca conditia de tehnocrat.
      Pentru ca a trecut prea mult timp si au ramas Prea Multe lucruri „de facut”, toate cu o Prioritate prea Mare pentru a mai putea fi ignorate. Iar Ciolos stie bine ca nici el si nici acei cativa colegi nu ar putea sa „rezolve”, pe cont propriu, nici macar o parte a prioritatilor, in cativa ani.
      Si, totusi, de ce au ramas atatea lucruri de rezolvat, avand prioritate maxima, in cei aproape 30 de ani de pana acum? N-au stiut ce, cum, cand? N-au stiut sau n-au avut unde sa caute? N-au stiut pe cine sa intrebe? N-au fost ignoranti, dar au fost „prea putini” colegi si nu au reusit sa atribuie sarcinile printr-un management de grup? etc.
      Ciolos e acelasi, tehnocratul, managerul, „atentia” e mereu la oameni.

      Democratic, tema de reformare economica si sociala, mai ales in momentele de instabilitate/fluctuatie, revine tehnocratilor, in timp ce tema de rafinare si mentinere a echilibrului revine diplomatiei. Dar, asta nu inseamna ca politicienii tehnocrati sunt absolviti de necesitatea diplomatiei, dimpotriva. Iar daca tehnocratii nu reusesc sa aduca functionalitatea sistemului in zona de echilibru, inseamna ca nu au „rezolvat” ceea ce, realmente, era „de facut”. Sau ipoteza lor a fost gresita, sau rezolvarea a fost denaturata pentru ca „atentia” nu a ramas la oameni.
      Ideologie simplă, pe înțelesul tuturor colegilor și oamenilor, plan și dezbateri în mass-media, care, chiar dacă „vor rupe fâșu”, scenariul va rămâne un surâs cognitiv, știind că (din când în când) mai și plouă.
      Iar, asta e de Bine ...

      PS: cam cate culori au reusit oamenii sa defineasca pe 24 de biti?
      De pilda, aici, nu e una si (nici) aceeasi culoare ...
      https://www.youtube.com/watch?v=2qzEEISZYbI
      • Like 0
    • @ proSpectral
      Nu stiu de unde ai ajuns la concluzia ciudata că tehnocrații fac lucruri. Ei sunt specialiști, adică experți în a gasi motive pentru care un lucru nu poate fi făcut. Nu au inițiativa, preocuparea lor esențială e evitarea responsabilității. Ei oricum nu își pot asuma asa ceva, nefiind aleși, ci numiti. Rolul lor este doar acela de sfătuitor si executant al celui care deține puterea si e cu adevărat responsabil. În lipsa acestuia, atunci când sunt aleși chiar ei si ar trebui sa-si asume responsabilitatea pentru propriile decizii, paralizează incapabili să iasă din rutina, sunt adevarate catastrofe politice.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult