G4Media.ro

Marii investitori români și străini: Noua lege a pensiilor nu poate fi…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Marii investitori români și străini: Noua lege a pensiilor nu poate fi susținută. Va fi povara copiilor noștri și a copiilor copiilor lor

Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR), o inițiativă care reunește cele mai mari organizații ale investitorilor români și străini, avertizează într-un comunicat de presă că proiectul legii pensiilor este nesustenabil și creează o uriașă povară pentru generațiile viitoare.

Proiectul, realizat de fostul ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu, și trimis de guvern la Parlament, a trecut deja de Senat și este în dezbateri la Parlament. Noile pensii ar urma să intre în plată de la 1 septembrie 2019, și doar pentru anul viitor ar duce la o creștere a bugetului alocat pensiilor cu 8,4 miliarde de lei, potrivit proiectului.

CDR consideră că proiectul noii legi a pensiilor, care aproape dublează cheltuielile publice cu pensiile până în 2021, respectiv le crește cu peste 130% până în 2022, nu este sustenabil. ”Considerăm că toți românii au dreptul la o pensie decentă, însă la fel de important este să existe un echilibru între pensii și investiții orientate spre dezvoltare și viitor: educație de calitate, servicii de sănătate publică adecvate, infrastructura și investiții în cercetare. Doar în acest fel nivelul de trai al românilor are potențial să crească într-un mod sănătos, iar economia țării să se dezvolte pe toate palierele”, arată comunicatul citat.

”Noua lege a pensiilor, povara copiilor noștri și a copiilor copiilor lor”, scrie Coaliția pentru Dezvoltarea României, arătând că ”proiectul de lege, conform căruia se estimează dublarea cheltuielilor României cu pensiile publice în plată este, cu certitudine, o mare provocare, pentru finanțele publice ale țării noastre, nefiind însoțit de măsuri de creștere a veniturilor publice”.

Conform propriilor estimări ale Guvernului, creșterile asumate vor reprezenta pentru România un cost anual suplimentar de 18 miliarde de euro începând din 2022. Astfel, din 2022 și în anii ce vor urma, presupunând chiar și o creștere nominală anuală optimistă de 8% a produsului intern brut pentru perioada 2018 – 2022, noua lege va genera o povară suplimentară de aproximativ 6.6% din PIB estimat pentru 2022, care se adaugă proiecției optimiste de deficit bugetar anual de 3%. Comparând, în 2017 plățile de pensii de stat au reprezentat aproximativ 6.7% din PIB, în timp ce cheltuielile alocate educației au fost de 2.9% din PIB, iar cheltuielile cu sistemul public de sănătate au fost de 4% din PIB.

Coaliția este o inițiativă privată, apolitică, construită ca un acord de colaborare prin participarea colectivă a membrilor săi și reunește 45 de organizații și membri asociați. Membrii CDR contribuie voluntar cu resursele și expertiza necesară formulării unor opinii comune cu privire la politici publice cu impact asupra mediului de afaceri. Coaliția pentru Dezvoltarea României reprezintă peste 54 000 de companii care generează în jur de 1,2 milioane de locuri de muncă și peste 50% din PIB.

Foto: Lia Olguța Vasilescu, fostul ministru al Muncii (InquamPhotos / Octav Ganea)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Care viitor? Viitorul e in strainatate, nu aici, unde cretinii voteaza PSD, iar prostii nu se duc la vot.

  2. DUPA CE SE VOR VEDEA AMNISTIATI SI GRATIATI…. PUN EI SAUA PE SCLAVI

  3. Nu va fi nicio povara pentru ca n-are cum sa iasa o asemenea lege si daca cumva va iesi n-are cum sa fie aplicata o asemenea lege. Deci, fiti fara grija si fara speranta!

  4. tradiceanu a dat lege acum multi ani:6%din PIB pt educatie. nota bene pt asta ,educatia de calitate creeaza valoare adaugata/PIB.s-a intamplat asta?tot timpul nu au fost bani pt ceea ce trebuie facut,pt cele care ‘trebuie refacute’ intotdeauna vor fi bani .am plagiat din ‘manualul de bune practici al usl,cap 1,art1 lit. a’

    • Asta ziceam si eu. Exista precedent de neaplicare legislativa.

  5. Ok Dar sa fie comunicat cât la costat vila ce o are în Brazilia televiziunile de ce ce nu îi pune întrebări sau tine cu acești blestemați dar Sar putea .Ambasadorul Roman din Brazilia de ce tace .Pensiile speciale de ce tot creste si noi cei care avem dreptul la recalculare întoarce spatele corupție totala sau ce aștepta să murim sa nu mai cerem dreptul nostru? Rușine sa le fie.

  6. La cat a furat nici centura neagra n-o mai poate scapa de puscarie.