Bugetul de stat ar putea fi atacat la Curtea Constituțională a României, în condițiile în care guvernul nu respectă prevederile legii fundamentale, a avertizat sâmbătă liderul deputaților PNL Raluca Turcan, adăugând că PSD se face vinovat de blocajul financiar.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Din nefericire, bugetul a fost transmis într-un cadru neconstituțional. PNL are informații credibile că Guvernul încalcă în mod deliberat Constituția pentru a câștiga timp în privința cheltuielilor pe care trebuie să le acopere”, a declarat, sâmbătă, liderul deputaților PNL Raluca Turcan, la finalul ședinței conducerii Parlamentului în care a fost aprobat calendarul dezbaterii bugetului.

Ea a mai spus că Investițiile primăriilor sunt compromise pe 2019, iar cheltuielile puse în brațe de Guvern anul trecut vor trebui suportate de administrația locală.

În opinia sa, Legea bugetului de stat pentru anul 2019 trebuie să respecte condiții de legalitate și constituționalitate:

Bugetul de stat intră efectiv în dezbatere când Parlamentul:

- Adoptă Legea pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2019. Este legea în baza căreia se construiește întreg bugetul și cuprinde limitele privind: deficitului bugetar, datoria publică, cheltuieli de personal și toți ceilalți parametri bugetari. Este legea de bază pe care se construiește bugetul și ea nu este încă lege.

- Modifică Legea nr.273/2006 privind finanţele publice locale – astfel încât să se poată aloca, în mod LEGAL 100% din impozitul pe venit către administrațiile publice locale. Este o LEGE ORGANICĂ, ce nu se poate modifica decât printr-o altă lege organică. Art. 32 din această lege prevede modalitate în care sunt alocate cotele defalcate din impozitul pe venit. Legea bugetului este o lege ordinară și nu poate să modifice legi cu caracter organic. Vrem să vedem legiferate angajamentele Guvernului față de UAT-uri.

- Pentru că bugetul a venit cu 3 luni mai târziu, este necesar să se facă derogări de la Legea nr.69/2010 a responsabilității fiscal-bugetare. La art.26 din această lege se prevede clar că ”Până la data de 31 iulie a fiecărui an, Ministerul Finanţelor Publice va înainta Guvernului strategia fiscal-bugetară pentru următorii 3 ani ... şi proiectul legii pentru aprobarea limitelor specificate în cadrul fiscal-bugetar .... iar limitele sunt obligatorii pentru următorii 2 ani bugetari.”

În cazul în care aceste condiții nu sunt întrunite, legea poate fi atacată la Curtea Constituțională, a mai atras atenția liderul deputaților PNL, adăugând că PSD este vinovat de blocajul financiar.