Un protest este anunțat pentru duminică seară, în Piața Victoriei din Capitală, după ce Guvernul a adoptat marți Ordonanța de Urgență care modifică din nou toate cele trei legi ale justiției. Inițiatorii protestului, intitulat "Abrogați și apoi plecați!", spun că este "este inacceptabil ce a făcut ministrul Justitiei, sluga Tudorel Toader", care prin această ordonanță își subordonează justiția.

Protest abrogati OUGFoto: Hotnews

Protestul este programat pentru duminică, de la ora 18.00, iar inițiatorii fac referire la declarațiile filosofului Mihai Șora: "Dacă nici astăzi, după Ordonanța de Urgență, nu vedeți - adică NU VEDEȚI! - spre ce ne îndreptăm, dacă nici astăzi nu înțelegeți – NU ÎNȚELEGEȚI! – ce înseamnă și încotro ne duce subordonarea magistraților de către politicieni, înseamnă că suntem pierduți, ca nație, pentru alte câteva decenii. Noapte bună, România!".

Răspunsul inițiatorilor protestului este: "Noi nu spunem noapte bună! Pentru că noi vedem și știm câtă dreptate are domnul Șora, în mesajul de mai sus. De aceea, noi ne vedem în Piața Victoriei. Ca să-i OPRIM. Și ca să putem spune, din nou, <>".

Un protest este anunțat și pentru miercuri seară, de la ora 17.00, în Piața Victoriei - "Abrogați sau Plecați! Stop OUG!".

Marți seară, mai mulți manifestanți au mers în fata Ministerului Justiției, unde au aruncat cu ketchup pe pereții instituției.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat marți că Guvernul a adoptat două ordonanțe de urgență - una dintre ele vizează desemnarea candidaților României pentru funcția de procuror european, iar cea de a doua modifică toate cele trei legi ale justiției, modificate deja anul trecut de către PSD-ALDE, precum și unele regulamente pentru admiterea la Institutul Național al Magistraturii (INM).

Una dintre cele mai importante modificări este că la funcțiile de conducere din parchete, începând cu funcția de procuror general, pot candida și judecători care au fost procurori, iar avizul nu va mai fi dat de Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), cum se întâmplă acum, ci de către plenul CSM.