Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Planul. Ce a căutat de fapt Tudorel Toader azi la Parchetul General

Tudorel Toader, ministrul Justiției

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

„Vizita” pe care domnul Tudorel Toader a făcut-o de dimineață la Parchetul General are șpilul ei. De ce s-a dus dl. Toader intempestiv la Ministerul Public? Cu cine voia să se întâlnească? De ce a simțit nevoia să anunțe că începe demersurile pentru desemnarea unui nou procuror general, deși mandatul dlui Augustin Lazăr expiră la sfârșitul lunii aprilie? De ce atâta grabă?

Câteva răspunsuri.

  • De ce s-a dus cum s-a dus, fără să se anunțe, fără să sune la ușă? Pentru că pe dl. ministru îl intersează „cooperarea loială între instituții” doar când are de făcut o pâră la vecinul Dorneanu de la Curte. În realitate, dl. Toader vrea să fie știut drept dl. Gâde. Omul cu ievaluarea (pe care o folosește ca pe o lamă de ghilotină) vrea să i se știe de frică. Mic de statură, dl. Toader se vede mare om de stat, în fața căruia se deschide orice ușă. Dar mai e ceva în descinderea pe nepusă masă de azi dimineață. Tudorel Toader a mizat pe efectul de Volgă neagră atunci când a dat buzna la Parchetul general: e vorba de sentimentul că poți fi ridicat oricând, că poți fi băgat jos din dispoziție de sus, că băieții te pot duce la orice oră din zi și din noapte la Secție. Ca orice slujbaș zelos al unui regim autoritar, domnul Toader a bătut la ușa Parchetului cu piciorul.
  • Cu cine voia să se întâlnească? Cu nimeni. Dl. Toader s-a dus la Ministerul public să NU se întâlnească cu procurorul general. Altfel spus, s-a dus acasă la dl. Lazăr doar ca să nu-l bage în seamă. Scopul este clar: să comunice publicului telespectator că actualul procuror general al României este irelevant, este inexistent, este nul. Nu i-a fost de ajuns că l-a dezbrăcat de atribuții, prin ultimul OUG, luându-i posibilitatea de a infirma actele de urmărire penală ale procurorilor din Secția specială, dacă le consideră ca fiind nelegale sau netemeinice. Dl. Toader simțea nevoia să-l și umilească. La fel a făcut binomul Toader-Dorneanu și cu președintele României: printr-o decizie a Curții care a schimbat peste noapte regimul constituțional al României, președintele a devenit un simplu notar care ar trebui să accepte propunerile de procuror general și de șef al DNA dictate de ministrul Justiției.
  • De ce a anunțat că începe procedura pentru desemnarea unui nou procuror general? Pentru că dl. Toader are deja un înlocuitor și arde de nerăbdare să-l instaleze în funcție. Probabil va fi un judecător care a dat soluții bune pentru liderii PSD („har Domnului”, PSD-ul a trimis vreo 3 prezidii de partid prin sălile de judecată), ca dovadă modificarea cu dedicație din OUG care, în disprețul mult clamatului principiu al separării carierelor, va permite unui judecător să fie șeful procurorilor. Numele are mai puțină relevață, câtă vreme profilul este unul de Adina Florea - procurorul care și-a făcut un titlu de glorie din a afirma că nu este „independent”.
  • De ce atâta grabă? Pentru că e pe viață și pe moarte. Pentru că Liviu Dragnea are nevoie de lovitura decisivă care să anuleze Justiția din România, altminteri toată guvernarea PSD din ultimii doi ani nu i-a folosit la nimic. Pentru a rămâne cu libertatea și cu banii, Liviu Dragnea știe că o simplă grațiere sau amnistie nu-i sunt de ajuns. E nevoie de demolarea la ras a Justiției - de la procuratură la completuri de judecată - și înlocuirea ei cu „Justiția noastră”. Celebra Secție este esența gândirii tip Antena3 care-l ghidează pe Liviu Dragnea. Cerbicia cu care Adina Florea se luptă pentru a extrage de la DNA dosarul TelDrum al lui Liviu Dragnea ne arată că Partidul și-a găsit cadrele de nădejde care să servească nouaJustiție, indiferent de cât de nebunești ar fi ordinele pe unitate. De pildă, doamna Florea spune cu gura domniei sale că are la Secție „o anchetă în curs” privindu-i pe prim-vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans și pe comisarul european pe Justiție Vera Jurova. Sigur, dacă punea mâna pe o carte, alta decât cea scrisă de dl. Toader, doamna Florea știa că nu are jurisdicție în acest caz, cei doi oficiali europeni „aparținând” de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, lucru de altfel comunicat și de CE. Dar pe doamna Florea n-o interesează farafastâcurile astea europinești. Dacă tribunalul poporului e un platou de televiziune, dânsa e procuror din popor, pentru popor. „Ancheta în curs” deschisă de Secție împotriva șefilor Europei îmi amintește de condamnarea la moarte a președintelui Statelor Unite decisă într-un tribunal al poporului și comunicată entuziast la televiziunea poporului. Sigur, se întâmpla în Coreea de Nord.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Planul lor tot il vedem de 2 ani incoace, vor sa "calareasca" Justitia si sa atace fundamentele Statului de Drept, astfel incat domnia/aplicarea legii sa fie relativa, in functie de cine domneste (este la putere/butoane). Scrie in Constitutie ca Romania este Stat de Drept si un atac de genul asta la Statul de Drept (constatat nu numai de magistratii din Romania, ci si de institutiile europene) este o problema de siguranta nationala! In consecinta, de ce Presedintele nu convoaca CSAT ca sa ia masurile necesare? Ar putea declara stare de urgenta sau ce stare mai scrie prin Constitutie, ca sa aparam Statul de Drept! Ar putea intr-o astfel stare de urgenta sa impuna consultarea poporului vizavi de situatia grava creata de actuala coalitie de guvernare si sa organizam, in mod democratic, alegeri anticipate in maxim 3 luni. Poporul sa decida prin vot: mai vrea sa fie condus de PSD sau nu? Pentru ca PSD a mintit poporul cu televizorul , nu si-a respectat promisiunile electorale (celebrul plan de guvernare), ceea ce inseamna ca a fraudat increderea celor ce i-au votat. Nu se raspunde penal pentru o astfel de escrocherie? Daca ajungi sa conduci tara pentru ca minti lumea frumos si mult, atunci asta nu mai e democratie ci minciuno-cratie!
    • Like 0
  • Oamenii au 4 emotii fundamentale: frica, iubirea, mania si curiozitatea.
    Frica iti dicteaza actiunile cand esti mic si fara putere. Iubirea iti dicteaza actiunile cand esti mic, mai mare, adolescent si credul, dar cu suport familial. Mania iti dicteaza actiunile cand esti adult, inteligent, cu scoala si ai simtul dreptatii. Curiozitatea iti dicteaza actiunile cand esti inteligent si ai liniste in viata. :)
    Frumusetea pe care o vad eu in Romania este ca a evoluat de la "frica", pe vremea lui Ceausescu, la "manie", in vremea asta... Dar mai are ceva pana la "curiozitate"! :) Cum au Germanii, Englezii, Francezii si Americanii... :)
    • Like 1
    • @ Silviu Pop
      fc check icon
      vreți să vedeți ceva ce încă nu e. ) . îmi doresc și eu, fără explodări ale mămăligii. dar nu, mânia ( sau ați vrut a zice „mania”? :-) ) nu e nici felul întâi nici felul doi nici desert. ospătar! un rând la toată lumea! ...cu vârf!!
      • Like 0
  • Dar ce este interesant este ca fiecare dintre noi poatea sa aibe o emotie pozitiva sau negativa, in orice stadiu. De exemplu, poti ca ai frica cu emotie pozitiva, sa invati ce ai de facut din bataie, sau cu emotie negativa, sa inveti ca trebuie sa urasti. Poti sa fi curios cu emotie negativa, cine cu cine si-a tras-o prin vecini, sau cu emotie pozitiva, ce pot sa fac sa ajut oamenii cu un produs mai bun in software sau in bioinginerie.
    Poti sa inveti ca esti singur (negativ) sau ca esti impreuna cu mai multi (pozitiv).

    Romania trebuie sa invete sa aibe o emotie de "manie" pozitiva, sa se scuture de prostovani sinistrii si pusi pe imbogatit numai pentru ei si familia lor... Daca esti asa de bun, de ce nu te imbogatesti din afacerile tale? De ce iti trebuie taxe din Romania? Taxele Romanilor?!
    Taxele Romanilor sunt "sfinte"! Si trebuie tratate ca atare. Cu responsabilitate si inteligenta. Si cu posibilitatea de a le verifica, cum s-au cheltuit...
    • Like 1
  • fc check icon
    poporul nu protestează, pentru că are alte priorități: ratele, haleala, mașina, întreținerea și ceva bani pentru ceva excursii. care principii? ieșire pe străzi? se dă ceva? că poporul e miop e rău dar vina nu e a vreunuia. e ca-n agatha christie. criminalul ”e” toți.
    • Like 1
    • @ fc
      Delia MC Delia MC check icon
      Poporul stă ca la spectacol, cu telecomanda în mână, uitând că miza e viața proprie (n-o să fie așa de rău...). Când se va muta de la televizor(A3) pe stradă, vom bate din palme frenetic, à la Coreea de Nord, plus două minute de ură față de statul paralel.
      • Like 0
    • @ Delia MC
      fc check icon
      scăparea et salvarea poporului se cheamă „principiu”. cum alegerile zilnice sunt exercitarea votului. în toate domeniile vieții sociale. gradul de corectitudine socială este foarte scăzut. tentația șuntării, tentația șmecheriei, ce hrănesc egoismul, sunt foarte mari și par normalități. normalități care devin, pe zi ce trece, cutume. ăla e momentul când un popor devine populație și se califică la bătaia divină. dacă nu apar schimbări structurale, vom ajunge popor fără țară și vom repeta învârtitul în deșert până ne vom curăța genetic de tarele șmecheriei, disprețului față de autoritatea validată de și prin har, de reflexele sărăciei cleptomane. e rău.
      • Like 0
    • @ fc
      Delia MC Delia MC check icon
      Mă tem că aveți dreptate...
      • Like 0
  • Paul check icon
    Eu sunt de parere ca o societate in ansamblul ei tinde spre echilibru asemenea unei balante. Ceea ce fac alde-pesedistii aflati acum la putere a dezechilibrat profund societatea romaneasca, un brat al balantei ridicandu-se cu mult deasupra celuilalt. Cand procesul de reechilibrare va incepe primul lucru care se va intampla va fi un dezechilibru in cealalta parte. Aceasta ratare eminenta a sistemului de invatamant romanesc numita toader tudorel a creat o serie de parghii care permit unui regim politic sa dicteze asupra justitiei. Cand regimul politic in Romania se va schimba ce ii va opri pe cei care vin dupa sa foloseasca parghiile iesite din negii cu care judeca acest complexat cronic numit toader, ca sa epureze justitia de toate jagardele puse de el in functie si sa creeze in stilul consacrat de el instrumentele necesare eradicarii cu maxima celeritate a coruptiei din Romania spre exemplu prin arestarea in masa a tuturor celor care au contribuit la propasirea regimului mafiot alde-pesede. Si acum vine partea cea mai interesanta, cand acest lucru se va intampla cati oare dintre noi cei care realizam raul profund pe care il cauzeaza societatii noastre actualii guvernanti vor protesta din convingere...?
    • Like 1
    • @ Paul
      Păi nu va mai rămâne nimic... Nu uitați că în eventualitatea unei catastrofe singurii supraviețuitori ar putea fi gândacii de bucătărie
      • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult