Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Copilul care a murit în fosa septică în România și catedrala care arde în Franța

Notre Dame după incendiu

Foto: Guliver/Getty Images

Răul s-a banalizat. Face parte din cotidian, stă cu noi la masă, îl respirăm, ne-a intrat în plămâni. Trăim în concubinaj, se pot spune deja prea puține lucruri în legătură cu acest subiect. Se știe însă că ne impresionează doar catastrofele din apropiere, cele de care ne simțim legați într-un fel sau altul. Cultural sau social. Cele de la mii de kilometri ne lasă rece. Foarte rar se mai văd reacții la tragedia zilnică a celor care încearcă să vină în Europa în bărci de plastic, la epurările etnice din Myanmar sau la comemorarea care a avut loc acum câteva săptămâni în Ruanda, acolo unde în anii '90 au murit aproape un milion de oameni sub gloanțe și săbii în trei luni de zile.

Am văzut aseară texte indignate. „Ne doare mai mult Notre Dame decât copilul care a murit în fosa septică” – am văzut pe multe pagini acest mesaj. Îndreptățit într-un fel. Cultural, simbolistic, mediatic, incendiul catedralei de la Paris este un șoc.

Copilul mort în fosa septică este trecut cu vederea – din păcate suntem cu toții spectatori la fenomenul banalizării – într-o Românie în care orice subiect nu trăiește mai mult de trei zile. Șpăgile din Sănătate, șobolanii din spitale, mizeria din saloane, cearșafurile nespălate, profesorii care bat, urechesc, tund și „educă” elevii cu pumnul, corupția, furtul, zecile de milioane care se scurg în vile și moșii, prin Madagascar și Brazilia, cloaca politică, violurile, crimele pasionale, violența domestică, „vasluizarea” societății în general și-n particular, cozile de zeci de kilometri pe șosele făcute în comunism, clădirile care ne vor strivi în cazul unui cutremur, cazurile de popi homosexuali și pedofili, țățismul, mârlănia, bizonii, nostalgiile pentru un trecut din care parcă nu mai putem ieși – toate aceste lucruri ne-au imunizat și ne-au scurtcircuitat reacțiile în fața tragediilor noastre.

Orice turn care va cădea în viitor, orice avion căzut în mâini teroriste, orice eveniment de pe alt meridian, ne vor impresiona mult mai mult decât crimele, violurile și nedreptățile naționale. Pentru că ale noastre au pătruns deja în bagajul genetic. Dorm cu noi în pat. Le vedem zilnic în piață, la serviciu, la televizor și pe net. WC-ul din curte și corupția au devenit simboluri naționale. Mai avem puțin și ne vom mândri cu ele. Catedrala de la Paris nu arde în fiecare zi. Poate și din acest motiv pozele cu flăcări sunt virale, iar copilul mort în fosă e inexistent.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Valentin check icon
    Povestea asta a ajuns sub altă formă şi prin alte ţări. Se pun pe FB poze cu catedrala şi cu locuri de pe planetă unde sărăcia e lucie. Se bate obrazul celor care donează pentru catedrală. Totuşi, îmi amintesc că în urmă cu câteva săptămâni s-a făcut poza unei găuri negre. Nu mă pot abţine să întreb: cât o fi costat?

    Cică acceleratoarele de particule ne vor spune dacă Universul e ordonat sau neordonat. La ce ne ajută nu se spune. Evident, satisface o curiozitate, dar curiozitatea COSTĂ. Cifre de ţi se ridică părul de pe cap.

    Când e să reclădim o bijuterie a artei gotice strâmbăm din nas, dar acceleratoarele de particule sunt foarte ok, că doar Ştiinţa e noul Dumnezeu.

    Curiozitatea asta nu ţine loc de case şi sisteme de canalizare în locuri ale planetei în care se înregisterază sute de decese. Nu ştiu cum, dar parcă tehnologia s-a adunat doar într-o parte a planetei. În altă parte nu prea putem vorbi de tehnologie.
    • Like 0
  • foarte multi turisti straini vin in Romania si apreciaza felul cum noi Romanii pastram si ducem mai departe traditiile stramosesti cum sunt fel si fel de dansuri si obiceiuri pe care ei ,strainii, NU LE MAI AU. poate ca si WC-ul din curte,lipsa canalizarii in satele noastre,mizeria facuta de NOI pe strazile din localitati si in poienile si padurile unde "ne relaxam" si alte asemenea obiceiuri noi le apreciem ca TRADITIE si ne mandrim cu ele. asa sa fie oare????
    • Like 0
  • check icon
    pesedeu o scos tzara din noroi ca s-o bage in fosa septica. Atata poate, atata sti, atata face!
    • Like 0
  • Asa este.
    • Like 0
  • Valentin check icon
    Dacă ne uităm cu atenţie la ce oferă mass-media, vom vedea că 99,9% sunt ştiri negative. Studiile asupra mass-mediei arăta că realitatea oferită de presă şi televiziune creează o formă de presiune care se alimentează din ea însăşi. Asta nu pentru că ştirile respective n-ar fi adevărate, ci pentru că nu sunt balansate şi cu ştiri pozitive (ex. la 10 ştiri negative - de multe ori aceeaşi ştire repetată de 10 ori - se strecoară şi 2 pozitive). Se creează astfel o dependenţă: pe măsură ce capeţi mai mult, vrei mai mult. Asemenea tir ne pune în alertă constant, şi de multe ori psihicul este nevoit să-şi ia măsuri de apărare devenind opac, insensibil. Problema nu ne atinge doar pe noi, e problema mass-mediei de peste tot.
    • Like 0
  • Cathar check icon
    La naiba...e doar o constructie, piatra pe lemn si invers...nimic nu se compara cu moartea unui om. Moartea copilului in Vaslui este incomparabil o drama cu mult mai mare decat incendiul de la Paris. Cladirea se poate reface si chiar daca nu s-ar mai reface, se compara asta cu moartea unui om si suferinta familiei ?

    Je ne suis pas Notre-Dame...
    • Like 0
  • Un copil, orice copil, este unic, irepetabil, și aparține întregii umanități. Mult mai mult decît orice catedrală!
    • Like 0
  • Articole documentate si la subiect,obiective cu putina tenta politica,desi societatea este atacata de "proprii asa zis conducatori".CTP varf de lance,daca ar fi mai multi asemeni lui,sa se alature strazii efectiv,fiindca alta solutie nu exista la "mineriadele"de azi contra justitie,pt.ca daca justitie nu e nimic nu e.
    • Like 0
  • As fi cu totul de acord cu acest articol, daca nu ar fi personalizat pentru Romania. Aici gandim diferit. Banalizarea raului despre care vorbiti ,nu este caracteristica romanilor , ci a intregii omeniri. Termenul dvs. , "vasluizare" o arata in toata splendoarea ei!
    • Like 2
    • @ Danescu Cristina
      Scriu în românește, doamnă. Pentru publicul nostru. Nu poți folosi „vasluizare” într-un mesaj adresat cititorilor elvețieni. Pe de altă parte este perfect adevărat: banalizarea răului nu se petrece doar în România. Este universală.
      • Like 2
    • @ Paul Gabor
      Eu ma gandeam ca nu se poate folosi "vasluizare" , asa cum nu se poate folosi 'teleormanizare" de exemplu ,( desi ar fi mai argumentat, poate) , pentru ca este un termen izvorat din can-canizare...(Pe care am copiat-o de la vecini mult mai avansati!)
      • Like 2
  • Nu doare pe nimeni, nimic. Si poate ca este firesc. Nu doare decat pe foarte putini ca arde catedrala, mai precis ii arde pe 'conaisseuri' ca sa ma exprim in limba direct pagubitilor. Cati cunosc valoarea ei culturala si simbolica? Bietul copil intrat in rahat la propriu, a fost o biata fiinta dintre milioanele de biete fiinte care, din nenorocire, vor muri de acum inainte. Dumnezeu sa-i odihneasca pe acei nevinovati, si sa-i pedepseasca pe cei din vina carora ei mor in imprejurari infioratoare. Catedrala este unica si irepetabila. Ea apartine intregii umanitati. Nu in cele din urma, fiorul mediatic este cel care infioara mintile 'sensibile'. Maine va fi uitat totul.
    • Like 2
    • @ Valentin Stütz
      check icon
      Un copil, orice copil, este unic, irepetabil, și aparține întregii umanități. Mult mai mult decît orice catedrală!
      • Like 2
    • @
      Eu nu inteleg de ce este nevoie de aceasta comparatie ,care apare peste tot,ddar pe care, sincer,tocmai in acest comentariu nu o gasesc?
      • Like 0
    • @
      Stiu. Asteptam acest comentariu. Am vrut sa sterg, dar nu se poate dupa ce ai apasat pe 'Trimite'. Totusi, sa plangem mai putin si sa facem mai mult. Poate, un inceput ar fi sa mergem la vot, dar sa intelegem foarte bine ce votam. Sa mergem nu ca sa ne mareasca pensiile, ci pentru o TARA mai buna, cu oameni mai buna si mai educati, cu o tara in care oamenii sa sie ca Notre Dame de Paris nu este un 'building' pe care sa-l evaluezi in bani.
      • Like 1
    • @ Valentin Stütz
      Mergem, dar ei sunt mai multi. Cu mult.Si vor merge si ei.
      • Like 1
    • @ Valentin Stütz
      P.s. Dupa ce se apasa Trimite , exista varianta "editeaza", daa doriti schimbari in comentariul dvs.
      • Like 1
    • @ Danescu Cristina
      Nu, ei nu sunt mai mulți, pe bune, sunt doar mai motivați. Asta ar trebui să ne dea de gândit.
      • Like 1
    • @ Romeo C.
      Adica cei care mai gandesc sunt mai multi decat cei saraci cu duhul??? Si asta in Romania? M-ati facut sa zambesc! Motivatia lor sta in stomac. Sau in posetele Chanel ale amantelor. Sau in bolizii copiilor. Sau ( cel mai mult) - si mai trist - in kilu' de faina si ulei din sacosa electorala...Ecce homo! Eu nu cred ca putem sa-i invingem . Dar cred ca merita si trebuie incercat!
      • Like 0
    • @ Danescu Cristina
      check icon
      ”Adica cei care mai gandesc sunt mai multi decat cei saraci cu duhul???”
      Doamnă/domnișoară, eu așa sper!!
      Bănuiesc că e o greșeală în mesajul dvs (și mai e una, aia cu ”bolizii”)..
      Țin mult la limba română însă mi s-a întîmplat și mie să fac greșeli ”groaznice” (adică din cele care schimbă fix pe dos sensul mesajului).
      Dacă vă asumați greșelile, vă propun, (ca formă de penitență, dacă doriți), să folosiți diacriticele în toate mesajale pe care le veți scrie pe viitor în limba română.
      Nu există scuze de genul ”nu am pe tastatură acele litere”. În funcție de sitemul de operare folosit, căutați pe Google cum puteți activa ”tastatura românească” (nu vă speriați, veți putea comuta între multiple stiluluri cu o combinație de taste - de genul Alt+Shift).
      • Like 0
    • @ Danescu Cristina
      Păi haideți să ne numărăm: la parlamentare au votat pentru borfași ceva mai mult de trei milioane, unii din convingere, alții prin convingere, dar între timp cred că numărul ăsta s-a mai micșorat, fie din lehamite, fie pentru că au ales partidul caricatura a fostului premier caricatura, fie pentru că... lumea mai dă și colțu'. Pe de altă parte, românii din străinătate sunt vreo cinci milioane, majoritatea cu drept de vot, iar dinte aceștia, marea majoritate sigur nu electori PSD, deci ar suficienți doar ei pentru a pune în dificultate derbedeii de la putere.
      Dacă ar ieși masiv la vot, bineînțeles. Lăsându-i deoparte pe toți aceștia, trei milioane de o parte și trei de alta, să spunem, românii cu drept de vot sunt vreo 19 milioane, deci restul de 13 ar putea să aleagă și președintele galaxiei, dacă și-ar pune mintea.
      Dacă....
      • Like 1
    • @
      Eu nu cred ac exista vreo societate in care cei care gandesc (bine) sunt mai multi decat cei care nu o fac. Dar la noi, cred ca decalajul este mult mai mare...
      Si eu tin chiar foarte mult la limba mea ( chiar daca sunt din Vaslui ) si cred ca ii patrund tainele in profunzimea ei. Dar, cum mai cred ca oricine poate gresi , astept sa ma luminati, pentru ca eu chiar nu inteleg unde este greseala. Nici cu bolizii.
      In problema diacriticelor...cu toata jena acestei impenitente, voi continua sa nu le folosesc, pentru ca eu lucrez la calculator cu tastatura engleza, si , in mici pauze, mai comentez. Nu-mi este comod sa o schimb ,si nici nu am aceeasi viteza , care-mi permite prezenta in comentarii ,din cand in cand. Dvs., ca autor de articole, intr-adevar, nu va puteti permite asta.
      • Like 0
    • @ Romeo C.
      Astept sa aveti dreptate! Cu nerabdare astept!
      • Like 0
    • @
      Eu inca va astept raspunsul...
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult