Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Ce votăm pe 26 mai

Au trecut 66 de ani de la primăvara în care Iosif Djugașvili se prăbușea în biroul său lovit de damblá. A horcăit în agonie ore în șir fără ca nici cei mai apropiați tovarăși să aibă curajul să-l întrebe de sănătate, întrucât știau bine că un singur cuvânt sau gest greșit îi era de ajuns lui Stalin ca să ordone un pluton pentru execuția oricui, sau, mai simplu, un glonț în ceafă.

Strănepotul călăului de partid și de stat, Iakov Djugașvili, s-a declarat oripilat de rezultatele unui sondaj recent, potrivit căruia 46% dintre ruși consideră justificate atrocitățile lui Stalin „pentru menținerea ordinii în țară”, procentaj record în ultimii ani. Doar 19% au o părere negativă despre dictatura străbunicului său. 

„Minciunile staliniste și sovietice au transformat oamenii în niște monștri din punct de vedere moral și în niște degenerați, care cred cu sinceritate că marile țeluri nu pot fi atinse decât pe calea crimelor comise de autorități ale statului”, a declarat strănepotul Iakov.

În România nu e nevoie de un astfel de sondaj, deoarece avem alegeri peste 5 săptămâni. Se ține și un referendum cu această ocazie, dar întrebarea la care au a răspunde, de fapt, alegătorii nu e cea despre amnistie și grațiere, sau cea cu OUG-urile, pe care le va pune președintele Iohannis. Cu atât mai puțin contează persoanele care apar pe listele partidelor pentru Bruxelles.

Nici măcar: „Să fie sau nu scoasă România din Europa?” nu e cea mai cruntă chestionare a electoratului.

Tot ce se va întâmpla pe 26 mai va fi sub semnul unei singure și cruciale întrebări: „Vreți să trăiți din nou într-o Românie ceaușescoidă?”.

Îți recomandăm

În cazul în care PSD-ALDE vor câștiga detașat alegerile europarlamentare, șansele ca Dragnea să mai fie condamnat de vreo instanță scad spre zero. Șeful PSD va face un pas mare către instaurarea în România a dictaturii sale personale, combinație de verde cu roșu otrăvit.

Nu există scuză sau cale de mijloc pentru nimeni, în primul rând pentru cine are de gând să stea acasă. Cei care au votat majoritar actuala coaliție în 2016 pot să spună că nu știau cu ce program de distrugere a Justiției, de gravă deteriorare a relațiilor cu Uniunea Europeană, de întoarcere a economiei sub controlul sugrumător al statului, de înăbușire violentă a manifestațiilor societății civile vor veni Dragnea și Tăriceanu.

Acum, discursul lui Dragnea și al acoliților săi e clar și răspicat: „PSD este poporul român mai mic. Prin urmare, cine înjură PSD, cine nu e cu noi, cine vorbește bine limba română și vreo limbă străină, cine linge clanța dușmanilor de la Bruxelles, nu e român. Facem liste cu toți neromânii și o să-i judecăm noi, nu neisprăviții de magistrați. Dacă vor să plece din țară, eu, Dragnea, nu sunt Ceaușescu, le dau drumul, călătorie sprâncenată, o să completăm poporul cu vietnamezi”. 

Uitați-vă bine la Dragnea, la câtă ură își mușcă în mustață pentru că e nevoit să meargă la tribunal, să fie huiduit de protestatari, să răspundă la întrebările jurnaliștilor de teren și veți înțelege că, după ce încalecă România, or să dea și muștele în bâlbâială la auzul silabelor sacre ale Numelui Său...

Și nu până la următoarele alegeri... De câți ani sunt jupâni totali Putin, Erdogan, Orban?

E greu să compari Rusia cu România, pe Stalin cu Dragnea. Totuși, ceva din ce spune Iakov Djugașvili am simțit la vederea a doi bătrâni deținuți politici de la Aiud mergând la Cotroceni de braț cu Nicolicea... 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult