Comisarul european pentru Politică regională, Corina Creţu, critică din nou Guvernul legat de construirea spitalelor regionale, spunând că așteaptă de un an ca acesta să decidă în legătură cu finanțarea alocată pentru spitale. Ea spune că România riscă să piardă banii europeni, în condiţiile în care în patru ani s-a reuşit doar "stabilirea amplasamentelor şi studiile de fezabilitate".

Corina CretuFoto: Guvern

Crețu a declarat, marți, într-o o conferinţă de presă comună cu primarul sectorului 3, Robert Negoiţă, că România riscă să piardă banii europeni pentru proiecte precum spitalele regionale.

"Dacă în patru ani de zile nu s-a reuşit decât stabilirea amplasamentelor şi studiile de fezabilitate, într-adevăr riscă să se piardă banii europeni, pentru că mai urmează licitaţiile, construcţia efectivă, lucruri care sunt greu de crezut că vor fi realizate în acest interval de timp. (...) Regulile europene arată că, dacă până în 2023, 90% din lucrările respective nu sunt făcute se dau toţi banii înapoi, se pierd toţi banii", a explicat Creţu.

Ea a atras atenția că aşteaptă încă din aprilie 2018 răspunsuri la scrisorile pe care le-a trimis Guvernului, cu privire la decizia legată de finanțarea europeană alocată pentru spitale.

"Dacă dânşii doresc să folosească banii pentru actuala perioadă de programare, trebuie să avem o solicitare. Am înţeles dintr-o conferinţă de presă că se doreşte fazarea. Deci folosirea acestor 300 de milioane de euro doar pentru documentaţie şi începerea construcţiei efective de la 1 ianuarie 2021. Aceasta am înţeles din presă, dar noi la Comisia Europeană nu avem nicio solicitare. Dacă se doreşte să se folosească aceşti bani europeni pentru alte obiective, iar ne trebuie o solicitare şi o notificare către Comisia Europeană, pe care nu o avem", a declarat comisarul european, potrivit Agerpres.

Potrivit acesteia, autorităţile române ar trebui să identifice unde nu se cheltuiesc banii şi să se folosească aceste 300 de milioane de euro în alte scopuri.

Corina Creţu a criticat și introducerea în ghidurile de finanţare a unei prevederi de a limita investiţiile la 1,5 milioane de euro.

"Din păcate, din dorinţa de a mulţumi pe toată lumea, s-a creat această nouă prevedere în ghidurile de finanţare, care limitează posibilităţile de a folosi sume mari pentru proiecte mari", a spus Creţu.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, susținea la începutul acestei luni că cele 3 spitale regionale co-finanțate din fonduri europene - Cluj, Iași și Craiova - "se vor construi, indiferent de polemica din jurul lor".

Ea s-a declarat "foarte surprinsă de ce se discută în spațiul public" în legătură cu spitalele regionale și a subliniat că estimarea de cost pentru construcția unui astfel de spital este de 400 de milioane de euro, iar România are alocate, în actualul exercițiu financiar, doar câte 50 de milioane de euro (bani europeni) pentru fiecare spital. "Nu poți utiliza 50 de milioane de euro pentru a finanța un spital care costă 400 de milioane de euro".

În ceea ce privește celelalte 5 spitale regionale promise de PSD în campania electorală din 2016, Sorina Pintea spune că și acestea vor fi construite "din alte surse", inclusiv parteneriate public-private.

CITEȘTE ȘI: Cum explică Pintea, Plumb și Teodorovici de ce construcția celor 8 spitale regionale nu a început în 2017, cum prevedea programul de guvernare al PSD. Pintea: Sunt foarte surprinsă de ce se discută în spațiul public