G4Media.ro

La judecata votului

La judecata votului

Soarta politică a lui Liviu Dragnea depinde mai mult decât oricând de rezultatul alegerilor și de mesajul pe care scorul PSD-ALDE îl va transmite în sistem. 30 la sută reprezintă un prag psihologic. Orice procent în plus obținut de PSD înseamnă un scor bun sau foarte bun, depinde cât de mult va scoate peste. În acest scenariu, Dragnea nu doar că supraviețuiește ca lider al PSD, dar își consolidează puterea în interiorul partidului. În exterior, pentru întreg sistemul de putere, el va fi adevăratul jupân.

Dacă la un scor bun se adaugă și un eventual eșec al referendumului pentru justiție, Dragnea va spune că publicul a dat un vot de blam statului paralel și a condamnat abuzurile din justiție, refuzând să răspundă la întrebările propuse de președintele Klaus Iohannis. În situația unui scor foarte bun, cu un referendum eșuat, foarte probabil că Dragnea își va anunța în scurt timp candidatura la prezidențiale pentru a încurca și mai rău justiția.

Orice procent sub 30 la sută înseamnă un dezastru cu consecințele de rigoare. Primii care-i vor cere capul vor fi baronii din propriul partid. Un scor foarte slab va declanșa lupta internă pentru putere. Fără candidat la prezidențiale, partidul intră în degringoladă. Dacă la un scor slab al PSD se adaugă succesul referendumului și procente de peste 20% pentru USR și PNL, atunci presiunea pentru demisia lui Dragnea din fruntea partidului crește exponențial, cu fiecare procent în plus luat de opoziție.

Să nu uităm că, în urmă cu doar doi ani și jumătate, PSD câștiga alegerile cu peste 45%. Prin urmare, o cădere la 30 sau sub acest procent într-un interval atât de scurt, fără crize și șocuri economice majore, dimpotrivă, pe fondul creșterii unor salarii în sectorul bugetar, ar fi cu atât mai dramatică pentru partid.

Votul din 26 mai este, prin urmare, crucial. Un eventual succes al PSD înseamnă mai mult decât reconfirmarea liderului său prin votul popular. Întreaga retorică anti-occidentală, suveranistă și naționalistă va fi astfel validată, aprobată de electorat. Va fi, la limită, un vot împotriva Europei. Altfel spus, alegătorii decid la scrutinul de duminică în ce direcție se va îndrepta România pentru ani buni de aici încolo. Nu este doar un vot pro sau anti-Dragnea, ci mai ales pro sau anti UE, pro sau anti justiție.

Liderul PSD a înregistrat deja o mică înfrângere la ultimul termen al procesului său din 20 mai, în dosarul angajărilor fictive. Pesediștii au văzut drept un semn de slăbiciune faptul că avocații lui n-au mai reușit să obțină noi amânări și că judecătorii au anunțat că se vor pronunța pe 27 mai, a doua zi după alegeri. Inclusiv amânările repetate ale CCR pe tema completurilor de trei, contestate de Dragnea în speranța că așa ar putea scăpa de condamnare, le-au arătat pesediștilor că ceva nu merge bine și că marele lider nu reușește să le rezolve chiar pe toate.

Într-un partid de carnasieri, exemplarele din haită simt rapid atunci când masculul alfa sângerează. Așa se explică, de pildă, de ce ce unii primarii PSD au început deja jocul la două capete, promițând voturi și altora. Or, PSD contează mult la fiecare scrutin pe mobilizarea exemplară a primarilor. Orice defecțiune poate costa partidul voturi importante.

Mai sunt apoi sondajele de opinie, mai contradictorii ca niciodată. Unele dau PSD mult peste 30%, altele mult sub acest prag psihologic, chiar puțin peste 20%. Unii analiști consideră că, deși Dragnea și partidul au reușit să exaspereze publicul cu asaltul continuu la justiție și statul de drept, început chiar din prima lună de după câștigarea alegerilor, partidul nu are cum să cadă mai mult de zece procente, date fiind capacitatea mare de mobilizare electorală în teritoriu, un aparat de propagandă bine controlat plus o strategie bazată pe populism fără limite și naționalism agresiv. În plus, căderea n-ar fi de fapt atât de mare dat fiind că partidul lui Victor Ponta, Pro România, ar fi furat cam zece procente, pe fondul dezertărilor din PSD.

Alții cred că, dimpotrivă, s-a ridicat un val contestatar fără precedent în ultimii ani. Cei care văd un PSD prăbușit la alegeri susțin că partidul nu doar că a pierdut susținere în rândurile celor care l-au votat în 2016, dar că scorul slab va fi dat de supra-mobilizarea electoratului anti-PSD. Există, într-adevăr, un nivel de radicalizare sporit, vizibil cu ochiul liber. Liderii PSD nu mai pot merge nicăieri în campanie fără să fie întâmpinați de proteste, huiduieli, de reacții virulente de respingere cu care partidul nu s-a mai întâlnit până azi.

Dragnea își face campanie pe câmp sau filmează emisiuni pe furiș pentru a evita noi momente tensionate cu contestatarii săi pe care i-a întâlnit cam la orice miting organizat în țară. Foarte probabil, tot din cauza radicalizării susținătorilor opoziției, PSD a renunțat la organizarea unui mare miting la București.

Cum se vor comporta judecătorii de la Înalta Curte pe 27 mai, când ar urma să pronunțe sentința în doarul angajărilor fictive? Vor ține sau nu cont de rezultatul alegerilor? Greu de răspuns cu da sau nu. Doar sugestia că ar putea pronunța o decizie politică, și nu bazată strict pe aplicarea legii, este insultătoare pentru orice magistrat. Dar judecătorii sunt și ei oameni, iar CSM-ul, Inspecția Judiciară și Secția Specială au dovedit deja că răspund în parte sau total la comandă politică.

În concluzie, există o singură soluție pentru a scoate țara din impas: vot la referendum și prezență masivă la alegeri. Orice absență ne va costa scump pe toți ceilalți.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

56 comentarii

  1. EU YES la VOT

  2. Vad ca mai multi cetateni (am citit asta cu 30% si in alta parte) ii dau tema lui Dragnea cit sa scoata. Aveti grija, votul e un domeniu la care circiumarul se pricepe! Daca trebuie sa treaca de 30% mobilizeaza si mortii.

  3. Cred ca e bine ca au amanat pe 27, altfel daca-l condamna o gramada de oameni ar fi zis „este, am scapat de Dragnea” si probabil n-am mai fii mers la vot.

    • Totusi, se vede de la o posta ca judecatorii nu vor sa supere pe nimeni pana cand nu au pulsul populatiei, dupa care vor da un verdict conform cu preferintele romanilor. Daca romanii voteaza iar psd astia ar fi in stare sa dea verdict favorabil dragnev, si nu stiu ce fel de justitie mai e si asta.

    • bugetarul roman fata in fata cu inactiunea :)) modelul la bugetari e patentat: sa fie bine ca sa nu fie rau, sa putem dormi linistiti ca salariul intra oricum…

  4. Ce va mai place sa va mintiti singur.
    In 2016 PSD a luat peste 40% acum pPSD+Pro Romania. au tot cam atat. asa ca PSD nu a pierdut mare lucru ba dimpotriva ALDE creste in sondaje fata de 2016.
    Poporul nu a invatat nimic din 2016 atata timp cat voteaza masiv stanga fie ca se numeste PSD sau Pro. romania.
    Va faceti iluzii privind participarea la vot , va fi. tot cam 40% ceea ce comparativ cu 2016 cand a fost 39% este frectie la picior de lemn.
    Cu participare de 60% vorbeam despre altceva acum.

    • e discutabil ce spui tu, in 2016 nici gand de demonstratiile care sunt azi de cate ori apare dragnea. lumea s-a radicalizat, s-a mai trezit, etc. ramane de vazut, evident, cat se duc si la vot. ca altfel e zero barat. dar nu poti nega ca se simte mult mai mult spirit civic. e si firesc.
      misterul meu e cu alde, eu nu stiu pe absolut nimeni sa voteze alde. pot gasi psd-isti care pot sustine cu motive de ce ii voteaza (irelevant ca se inseala sau nu), dar nu si alde. cum dracu au aia asa procent???? ala e un ditamai misterul.

    • Asta o sa vedem, hai la vot ! Eu cred ca s-a mai mobilizat lumea si daca ne uitam la scorurile opozitiei din sondaje, un pnl pe la 25% si usrplus la 16-17% inseamna totusi 42-43% doar pt usr-plus. Sa nu uitam ca in 2016 pnl a luat 20% si usr a luat 9%, deci practic opozitia fara pmp a avut 29%.
      Din ce analize am mai vazut, chiar si la o participare de 30% (!!!) scorurile sunt asa:
      psd – in jur de 30%
      pnl 26-29%
      usr-plus 17-20% (da, aparent votantii usrplus sunt foarte mobilizati).
      alde 7-8%
      proro 6-8%
      udmr 4-5%
      pmp 3-5%
      practic daca adunam scorurile maxime ale „stangii” obtinem asa: 30% + 8% + 8% adica 46% MAXIM la o prezenta de doar 30% !!!
      „Dreapta” are 29% + 20% adica 49% MAXIM la o prezenta de 30%.
      Acum depinde cum e mobilizarea la 30%, oricum de principiu prezenta o sa fie minim 35% deci implicit psd mai scade putin…

    • @andrei
      Astia cu alde sunt unii carora le este rusine sa se afiseze in public ca fiind simpatizanti psd, ei fiind mai spalati, deci nu-ti vor spune niciodata ca voteaza cu ginerica. In fond, de-aia votul este secret.
      Tota asa, in ’90, erau unii care se duceau zi de zi la Universitate, dupa program, ca asa pareau mai emancipati, dar in particular, sperau sa dea iliescu mai repede legea sa-si poata cumpara apartamentul din vila nationalizata in care stateau cu chirie. Cu cine crezi ca au votat? Nu ai de unde sti, evident, dar procentele ne cam vorbesc.

    • stai un pic, ca una e votul secret, si alta sa iti manifesti simpatia. una nu o implica obligatoriu si pe cealalta. dar eu nici simpatizanti nu am gasit. de votat oricum nu stiu cine ce voteaza.

    • „simpatia” cu alde se manifesta doar la vot si, inainte de asta, mai mult in gand. Oamenii astia nu spun prea des ce gandesc. Intre timp te duc cu vraja, fie ca pe ei nu-i intereseaza politica, fie ca asteapta sa vada de ce-s in stare astia noi, ca cu alea, gen ppdd s-au lamurit, da uite ca si asta-i pui de securist samd- cam asta e discursul.

  5. Fata de Romania, PSD-Dragnea este ca o bruta betiva care-si bate nevasta si apoi zice ca asta este semn c-o iubeste. Nevasta are de ales: se desparte de bruta sau ramane cu ea.
    Din pacate unele neveste aleg sa ramana cu bruta. Sper sa nu fie cazul Romaniei.

  6. Reclame, animatie, pariuri, orgolii intre grupari mai tare decat la derby-urile de altadata dintre Dinamo si Steaua.

  7. iesit masiv la vot. asta e tot ce conteaza acum. restul..discutam dupa

    • Mama, mama-soacra, bunica trebuie sa nu iasa la vot ca nu mai au habar sa voteze.
      Vorbesc in nume personal .

    • @RealGogu cel fals
      Ce naște din pisică șoareci mănâncă
      Bine ar fi să stai și tu acasă.
      Un grătar, o bere cu băieții, poate puțină plajă , nu-i departe sezonul estival

  8. Să repetăm esența :

    Există o singură soluție pentru a scoate țara din impas: vot la referendum și prezență masivă la alegeri. Orice absență ne va costa scump pe toți ceilalți.

  9. De aici de la Londra nu se vede nicio sansa ca PSD sa ia peste 30 de procente. Sau ca referendumul pe justitie sa nu treaca. In plus, acel 45% cu care au castigat cei de la PSD niste amarate de alegeri parlamentare e un scor mincinos: 45% au insemnat de fapt 3 – 4 milioane voturi reale, intr-un scrutin marcat de absenteism masiv. Situatia nu e deloc asa pe muchie de cutit cum o prezinta Tapalaga. De fapt, ce s a intamplat ieri la procesul lui Dragnea e oficializarea esecului lui Dragnea si al PSDului. Pe 26 mai il trimitem la inchisoare pe liderul PSD iar pe PSD incepem sa il demantelam oficial si sa il radiem din politica romaneasca

    • Frumos comentariul dumitale, subscriu!

    • Din ’89 alegerile au scop ca populatia sa creada ca-i schimbare. In spatele lui Dragnea, Tariceanu, Iohannis, Basescu si Ciolos sunt aceleasi structuri infractionale organizate ce vor ramane neschimbate indiferent de rezultat.

    • Devla Londra poate asa se vede dar de la Teleorman se vede altfel din pacate si sunt multi din astia ca in Teleorman.

    • Sper sa aveti dreptate, ne încurajăm singuri! Speram sa se iasă la vot in București, Ardeal, Banat, orașele mari, pentru a avea rezultate bune. Speram și ca diaspora sa aiba timp sa voteze, sa aiba posibilitatea sa ajunga la secțiile de votare!

    • In condițiile in care „diaspora” merge la vot PENTRU LISTELE DIN ROMÂNIA!!! SI NU DIN UK sau SP, IT….
      Mergi la vot? In UK?

    • Alegerile europarlamentare au loc in aceeasi saptamana in toate cele 28 de state membre. Ratele de prezenta la urne vor putea fi astfel comparate. Ele vor fi dezbatute pe larg in presa europeana, cetatenii din diverse tari vor afla si isi vor forma opinii.
      „Codasii” vor fi aratati cu degetul, poate li se vor lipi etichete de lenesi sau indolenti…

      Pentru noi, romanii, ar fi un motiv de mandrie, o frumoasa dovada de simt civic daca am aparea undeva in prima jumatate a plutonului – adica sa avem macar 40-45%.

  10. Da-le peste bot, du-te la vot!

    Fiecare dintre cei decisi sa mearga la vot trebuie sa convinga cat mai multi dintre ceilalti sa voteze. Romanii din Diaspora trebuie si ei sa se implice prin participare si convingerea celor de acasa sa voteze.

    Daca vreti sa mergeti in aer liber, treceti inainte pe la sectia de votare. Daca mergeti la nunta, treceti cu alaiul pe la vot.

    #Dragnea#Tariceanu#

  11. De aici de la Segargea (sau ia orice sat/comuna din sud si est) nu se vede nicio sansa ca psd sa ia sub 50%. Oamenii sunt abrutizati si pastrati prosti ca organul lui Terente in borcan. Orice runda de alegeri devine o procesiune religioasa in care primarul scoate toti asistatii, pomanagii si habotnicii la vot cu indemnul: „Nu-i votati pe ailalti ca pierdeti alocatiile si ajutorul social; va sunt taiate si pensiile/salariile de satanistii aia. Doar noi va dam!”
    Demantelarea si radierea din politica a psd-ului se va face abia atunci cand votantii lor vor gandi cu capul si vor iesi din analfabetismul functional profund.

  12. Oameni buni, pentru o viata sanatoasa, evitati mersul altundeva decat la vot. „DA” pentru normalitate.

  13. Eu știu că vrei sa motivezi oamenii să voteze(cei de aici merg, nu are rost), dar, in ce sondaje, mă rog, are PSD”mult peste 30%”? In al lui Pieleanu?! Vreau sa spun că nici în sondajului aluia de la „stiripesurse”, Iosif Buble, parca îl cheama, PSD nu avea mai mult de 31,5%. Cât despre Pieleanu, asta toamna, înaintea referendumului pt „familie” – sondajele lui arătau o prezenta minima de 34-35% la vot. Nu trebuie sa mai reamintim că a fost 22%! Iar sondajele PSD, facute pt ei si date public, au cam aceeași valoare ca o hârtie igienică folosita P.S. Barometrul Academiei Române arata PSD la egalitate cu PNL, undeva pe la 26%.

  14. A fost o eroare că judecătorii au amânat decizia până după alegeri. Indiferent care ar fi fost decizia era o decizie a celor care au datoria să judece. Punct. Așa toate aceste scenarii nu fac altceva decât să șubrezească și mai mult ideea că legea este pentru toți.
    PSD a avut 45% la ultimele alegeri este o marotă rostogolită de toată lumea. În realitate cei care au votat atunci cu PSD a fost o minoritate în raport cu populația României și cu cei cu drept la vot. Îmi pare rău dar atunci a contribuit și d. Cioloș la instalarea actualei puteri.

    • Parerea mea este ca Livache are in sertar o sentinta de minim 7 ani, judecatorii i au dat invoire…pana pe 27 mai 2019

    • O sentință de condamnare înainte de alegeri ar fi agitat spiritele, mobilizând mai mult votanții PSD și demobilizându-i pe cei anti, în timp ce una de achitare – să nu fie! – i-ar fi mobilizat pe votanții anti-PSD. În ambele cazuri, ar fi influențat alegerile, așa că probabil e mai înțelept că au amânat pronunțarea. Sper, totuși, că judecătorii nu se vor lăsa ei influențați de rezultatul alegerilor și vor da sentința în conformitate doar cu legea.

  15. Ascultaţi la nenea că am sfaturi mai bune!
    Anumiţi indivizi în cazul că la alegeri scorul va fi dezastruos nu vor fi luaţi nicăieri aşa că să o facă înainte de alegeri pe dizidentul că dupaia au pus-o că nu îi va mai lua nimeni.
    Nu toată lumea va fi primită în lumea bună după eşec aşa că ascultaţi sfatul meu şi câştigaţi-vă dreptul de a intra în lumea bună astfel veţi fi ignoraţi complet iar când nu ai spate ştiţi ce se întâmplă.
    Oricum dacă crede cineva că va primi ce li s-au promis rugaţi-vă să fiţi mai de folos decât celorlalţi care le-au promis aceleaşi lucru pentru că pentru fiecare promisiune dată de Draggnea există mai mulţi candidaţi. E metoda escrocului de a vinde acelaşi produs la mai mulţi apoi la sfârşit să îi lase să se certe între ei şi desigur că cineva e de vină că nu şi-a primit promisiunea şi nu cel care le-au promis-o.
    PS: nu va mai faceţi griji de alegeri că în orice variantă Dragnea nu va mai fi şeful de trib după alegeri pentru că tribul din care face parte s-au hotărât să îl detroneze dacă nu îl detronează ceilalţi, deja ar fi făcut-o dacă nu erau alegerile. Oricum va ieşi alegerile pentru Dragnea nu mai contează AŞA CĂ NU VĂ SPUNEAM DEGEABA SĂ ÎMI ASCULTAŢI SFATUL CĂ DACĂ DRAGNEA NU VA MAI EXISTA NU VA MAI FI NICI O ÎNŢELEGERE….oare pricepeţi?

  16. ba o cauzam PSd-ului pierderi de 10-20%
    vorbiti cu cei din jurul vostru sa mearga la vot si sa aleaga ce ii dicteaza fiecaruia constiinta
    luni seara aflam daca mergem in Beraria H pt victorie, sau in Piata Victoriei in caz de fraudari.
    Prin urmare, daca mai are cineva un” cartus” de tras, acum e momentul.

  17. La un calcul sumar reiese că, la o prezență la vot de 80%, psd-ul s-ar clasa pe locul 3 cu 15 procente, pe 2 ar fi usr cu 24% iar pe 1 pnl cu 40%.
    Sigur, aici este necesară o implicare masivă în procesul de votare a cetățenilor români de peste prut, a diasporei și a domnului V. Blaga. La o prezență de 110% la urne psd-ul ar avea un europarlamentar.
    Si eu ies la vot!

    • Mai la rece, calculat:
      Diaspora numara, undeva pe la 4-5 milioane de votanti.
      Capacitatea maxima pentru votare in diaspora este de 500 hai 600 de mii.
      De unde atata 80%, cand 25% nu voteaza findca nu sunt in tara. E cam mult pui absenteismul numai pe seama gratarelorsi al lehamitei (generic vorbind), nu ca nu ar avea si asta o parte de vina, dar si pentru o participare de 60% trebuie o mobilizare extraordinara … daca s-ar reusi ar fi un super record.
      Ar fi un semn ca tara nu este parasita, macar de cei care au ramas in ea. Ceilalti, cei din afara carora intr-adevar le pasa, sunt mai putini decat ne amagim sa credem. Nu mi-o luati in nume de rau cei care sunteti totusi, atat de putini, dar va pasa…

  18. Clasa politică trebuie trebuie resetată.
    Îmi doresc ca românii să nu mai rămână indiferenți, cu toții comentăm, dar cand vine vorba sa îți faci datoria civică intr-un stat democrat, uităm.
    O prezența de peste 65% ar clarifica ce nație de popor suntem.
    Hai la VOT !

    • Mergem, bre nea-ndarat! Ieșim cu mic cu mare de prin birturi, carciumioare , alergăm pe ulicioare să o punem de votare.
      Dacă știm cu care…

    • Nu mai fi prost, ca tara geme!

  19. cum se nasc pragurile psihologice? de cand si pana cand ne raportam la acest 30% ? ce, dc ia psd 55%, dragnea are voie sa calareasca pe toata lumea cum vrea el? nu, nu are voie. de la stima de sine scazuta a anumitor persoane la depresia unui popor a fost un pas foarte mic, care am impresia a fost trecut deja. ajunge cu teroarea acestui infractor sfatuit de israelieni.

  20. Sper sa aveti dreptate, ne încurajăm singuri! Speram sa se iasă la vot in București, Ardeal, Banat, orașele mari, pentru a avea rezultate bune. Speram și ca diaspora sa aiba timp sa voteze, sa aiba posibilitatea sa ajunga la secțiile de votare!

  21. Procente neprocente indiferent de rezultat tot la mumu o vor lua sper ca va e clar.

  22. Eu merg la vot si votez cu oameni cinstiti.

    Zeci de ani de hoti la putere au distrus Romania.

    Nu, nu ma intereseaza ce spun postacii PSD-ului aici pe site.

  23. Conjugarea verbului a ieși:
    Pers. întâia singular = EU Yes la vot
    Pers. a doua singular = Tu Yes la vot
    Pers. a treia singular = Ei Yes la vot
    SAMD
    Toti nemernicii or sa-si primească rasplata.

    ACUM ORI NICIODATĂ

  24. Nu mai este mult. Toti YES la vot!

  25. Nu am idee cati vom iesi la vot dar ar fi o buna ocazie sa aratam si noi lumii si Europei care ne priveste atat de compatimitor ca nu suntem totusi o tara de brute, o turma amorfa…
    EU Yes la vot !

  26. Yes iesim la vot dar nu ar strica ca pnl usr pmp sa atraga atentia foarte raspicat ca incercarea de fraudare a alegerilor va avea repercusiuni grave asupra libertatii faptuitorilor. Sunt judete unde va fi o intrecere cine va aduce mai multi la vot:vrancea galati Vaslui

  27. regretabil este ca multi,care-s oameni scoliti(sau,ma rog,au diplome de oameni scoliti)sunt mai atasati de psd decat cei asistati social sau unii dintre pensionari.sa speram ca acestia vor fi intr-un numar mai mic ca data trecuta!