USR-PLUS și PMP cer BEC prelungirea programului de vot pentru ca Diaspora să poată vota și după ora 21:00

Data actualizării: Data publicării:
eugen-tomac-fb
Foto: facebook.com/tomaceugen/

Președintele PMP Eugen Tomac a declarat că partidul pe care îl conduce a făcut o solicitare către Biroul Electoral Central pentru a se întruni în vederea adoptării unei decizii de prelungire a programului de vot pentru ca toți cetățenii din Diaspora să poată vota, transmite Mediafax. Un mesaj asemănător a venit și din partea Alianței USR-PLUS.

„PMP a transmis o solicitare către BEC prin care cerem ca BEC, de urgență, să se convoace și să adopte următoarea decizie. Ne întâlnim cu un fenomen pe care l-am mai avut la alegeri și anume cozi de sute de metri în fața secțiilor de votare din străinătate, în mod special în fața secțiilor din UE și Republica Moldova. Am solicitat BEC să se întrunească de urgență și să ia decizia de a prelungi programul de vot pentru cetățenii români care votează peste hotare până la ultimul cetățean care își exercită dreptul de vot. În UE există state care au avut, timp de două zile, procesul electoral tocmai pentru a le permite cetățenilor să își exprime votul pentru Parlamentul European. E clar că prezența celor 3,5 milioane de cetățeni români și interesul lor față de aceste alegeri și referendumul cu obectiv în consolidarea statului de drept în România sunt teme de interes major pentru cetățenii români din UE și Republica Moldova”, a afirmat Eugen Tomac, duminică, la sediul PMP.

De asemenea, liderul PMP solicită ministrului de Externe Teodor Meleșcanu să ia toată măsurile necesare pentru ca cetățenii români din străinătate să poată vota fără probleme.

„Precizez că pe lângă solicitarea BEC i-am cerut și ministrului de Externe Teodor Meleșcanu să ia măsurile necesare penru că MAE gestionează alături de BEC procesul electoral peste hotare. Avem deja secții unde au votat mii de cetățeni. Cei mai mulți au votat într-o secție până la orele 13.00 în Republica Moldova, la Chișinău, la ambasada României au votat peste 1.100 de persoane. Sunt în total peste 5.000 de votanți în Municipiul Chișinău. Foarte mulți români au votat la Londra. Sunt cozi infernale la Roma, Hamburg, Praga, în foarte multe secții de vot din Olanda, sunt cozi de peste jumătate de kilometru de cetățeni care așteaptă să își exercite dreptul la vot”, a afirmat Tomac.

„Se impune ca BEC să ia de urgență această decizie de a le permite tuturor cetățenilor cu drept de vot să își exercite votul și după ora 21.00, așa cum era prevăzut până în prezent. E esențial ca cetățenii de peste hotare să aibă această libertate să meargă la vot. Înțeleg că există această politică a PSD de descuraja cetățenii români liberi să-și exprime votul. Semnalul dat de societate ne obligă să reacționăm. MAE împreună cu BEC trebuie să ia de urgență această măsură, pentru că, în caz contrar, ar însemna că le îngrădim un drept fundamental oamenilor care așteaptă 4-5 ore pentru a își exercita dreptul de vot. Este o dovadă că statul român n-a fost pregătiti să le asigure condiții celor 3,5 milioane de cetățeni români de peste hotare să-și poată exercita dreptul la vot. Facem acest apel astăzi când se pot corecta lucrurile prin prelungirea programului de vot. În caz contrar ne vom rezerva dreptul de a acționa în instanță pe cei care au organizat alegerile pentru că e inadmisibil acest lucru”, a conchis Tomac.

Alianța USR-PLUS cere reguli mai relaxate pentru vot

„Cerem autorităților măsuri de urgență pentru asigurarea dreptului fundamental de vot Alianța 2020 constată că situația actuală de desfășurare a procesului electoral impune măsuri urgente! Având în vedere desfășurarea deosebit de îngreunată a votării în întreaga țară și, în mod special, în Diaspora, solicităm ferm autorităților responsabile luarea următoarelor măsuri pentru asigurarea exercitării dreptului fundamental de vot: Dispunerea de către Guvern a extinderii duratei votării până la ora 23.00”, a transmis USR-PLUS într-un comunicat de presă.

„Definirea de către Biroul Electoral Central a noțiunii de “sală unde se votează”, utilizată în cadrul Legii nr. 33/2007, astfel încât să includă întreaga incintă în care se află secția de votare. Astfel, la ora la care votarea va fi declarată închisă, toți cetățenii aflați în incinta secției de votare vor putea vota în continuare. Cerem Biroului Electoral Central să găsească o soluție de urgență pentru suplimentarea buletinelor de vot în toate secțiile unde acestea sunt pe cale de a se epuiza. Considerăm că asigurarea exercitării dreptului fundamental de vot este un motiv suficient pentru adoptarea unor dispoziții de urgență, iar Guvernul României are obligația să ia toate măsurile necesare în acest sens”, mai arată Alianța.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri