"Vrem să fim o țară bananieră, cu copii de 11-12 ani cu țigara în colțul gurii, sau vrem să facem ceva pentru ei? E simplu", a declarat luni, la Interviurile HotNews LIVE, Emanuel Ungureanu, deputat USR și inițiatorul proiectului de lege ce prevede ca produsele din tutun să nu mai poată fi expuse în supermarketuri și minimarketuri, iar reclamele la țigări și sponsorizarea de evenimente de către companii producătoare de țigări ar urma să fie interzise. Proiectul de lege nu interzice fumatul și nici vânzarea țigărilor în supermarketuri, ci doar expunerea lor la vedere în magazine,a ținut să sublinieze deputatul, adăugând că scopul principal este combaterea promovării intense a produselor din tutun, în special a celor de "nouă generație", nu doar a țigărilor clasice, ce riscă să "prindă" foarte bine la tineri și adolescenți.

Emanuel UngureanuFoto: Hotnews

Cele mai importante declarații:

  • "Produsele din tutun și cele similare trebuie scoase categoric din zona de vizibilitate din magazine. Până să ajungem ca în Ungaria să avem tutungerii, deocamdată în zona unde se vinde pâine, lapte, carne." - Emanuel Ungureanu
  • Proiectul de lege a venit din partea societății civile, nefiind inițiat de USR, ci asumat de parlamentarii Uniunii, afirmă Emanuel Ungureanu, care mai spune că termenul până la care se strâng semnături pentru depunerea proiectului este joi, 13 iunie: "Au semnat și din PSD câțiva parlamentari, au anunțat că semnează și din PNL și o să dau câteva nume: Alina Gorghiu, Ovidiu Raețchi, domnul Movilă de la PMP, domnul Radu Sebastian de la PSD știu că era interesat."
  • Nu este primul proiect de lege USR pe teme de sănătate publică: USR mai are proiecte privind reducerea aditivilor din alimente (există inclusiv o directivă europeană în acest sens) și reducerea conținutului de zahăr din sucuri, inițiate de senatorul Adrian Wiener, care sunt blocate în acest moment în Parlament. "Tot colegul Adi Wiener a spus că trebuie să introducem în magazine semaforizarea - ăsta este un produs sănătos, este cu culoarea verde, iar ăsta este un produs nesănătos", spune Emanuel Ungureanu.
  • Proiectul privind produsele din tutun a fost în dezbatere "pe vremea când era mult zgomot doar cu Dragnea. Și brusc, socitatea vede ce a însemnat acest personaj toxic, pentru că aceste proiecte pe zona de sănătate publică, pe zona de transplant, pe zona de adicții, și în sfârșit ne uităm mai des în oglindă. Fiecare poate spune celuilalt: 'Oprește-te, nu mai consuma, îți face rău!' "
  • Proiectul de lege va fi depus săptămâna aceasta la Parlament și, potrivit inițiatorului său, își propune să limiteze numărul adolescenților români care se apucă de fumat, în condițiile în care procentul adolescenților fumători a explodat, în ultimii ani, în România.
  • "Sunt și fumători printre inițiatorii legii, nu vrea nimeni să îi închidă într-o cușcă, avem inclusiv în USR, și Tudor (Tudor Pop - n.red.) fumează, și Adi (Adrian Wiener - n.red.) fumează, își asumă acest viciu".
  • "Vrem să fim o țară bananieră, cu copii de 11-12 ani cu țigara în colțul gurii, sau vrem să facem ceva pentru ei? E simplu", este concluzia lui Emanuel Ungureanu.
  • Întrebat ce se întâmplă cu legea care prevede că vânzarea de băuturi alcoolice și țigări către minori este interzisă, dar care nu se respectă în acest moment - băuturile alcoolice se comercializează și sunt promovate în același regim ca și produsele din tutun: "Consumul de alcool este iarăși îngrijorător în rândul adolescenților. Zahărul, la fel. (...) Eu cred că trebuie să numim otrava otravă, chiar dacă în diferite doze fiecare și-o ia - tutun, zahăr sau alcool. (...) Noi suntem într-o secvență a unui complex de factori. Nu cred în coerciție, la fel cum nu cred în ideea de obligativitate, spre exemplu la vaccinare, ci mai degrabă informarea, dacă o faci cu o anumită consecvență, duce în cele din urmă la o obligativitate pe care ți-o asumi. Noi vorbim despre școală, care are un rol determinant în educație și despre familie. Noi, ca societate, nu putem trăi permanent de parcă am fi într-un război de tranșee. Trebuie să vorbim între noi cu mai multa decență, și dacă ai avut un tată alcoolic și poți să îi dai copilului tău altă șansă, fă-o! Putem vorbi despre alcool, putem vorbi despre orice fel de viciu, pe care trebuie să ne asumăm ca societate că nu o sa scăpăm de vicii prin interdicții. Dar acest pachet are și componente educaționale."
  • Ce măsuri se pot lua împotriva magazinelor din imediata apropiere a școlilor, care vând alcool și țigări minorilor, cu toate că legea interzice acest lucru: "În zona de control este responsabilitatea Direcțiilor de Sănătate Publică și a școlilor. La școala unde predau încă se fumează, mă mai duc și le atrag atenția adolescenților. Portarul spune că riscă să intre într-un conflict chiar fizic cu ei, dacă nu sunt lăsați în pace. Este un efort colectiv, de asta eu am invitat colegii din toate partidele să susțină acest efort de țară. "
  • Se teme USR că va pierde voturile fumătorilor, în condițiile în care avem doi ani electorali? Emanuel Ungureanu spune că proiectul de lege merge mai departe, "chiar dacă ne sacrificăm o parte din popularitate. Omul de stat, demnitarul, nu gândește pentru sine, gândește pentru comunitate. Pentru că eu poate pe domeniul transplantului sunt foarte popular, dar pierd anumite voturi din partea unor oameni care iubesc acest viciu. Ce faci? Îți faci calcule de genul: "Dar dacă nu or să mă mai aleagă?" Nu, eu sunt plătit cu 4.500 de euro pe lună, ca parlamentar, ca să produc plus valoare pentru comunitate, chiar dacă comunitatea, poate la început, nu înțelege suficient de bine binele pe care îl fac. Eu încerc să comunic, am comentat până la 4 dimineața pe toate site-urile, am acceptat toate înjurăturile, am făcut tot ce a ținut de mine, și la fel au făcut și colegii mei. Comunicăm extraordinar de mult. Astăzi, Raed Arafat a ieșit și a spus ferm că această inițiativă legislativă este bună și se centrează pe prevenția consumului la adolescenți. Pentru că ținta marketingului sunt adolescenții, să fie foarte clar!"
  • Cea mai mare problemă pe care o are industria tutunului în legătură cu proiectul de lege este interdicția de a face publicitate, spune Emanuel Ungureanu: "Se vede foarte clar, din reacțiile din zona anumitor site-uri, anumitor televiziuni, că problema cea mai mare a industriei tutunului este această interdicție de a face publicitate. Pentru că, îmi spunea cineva: "Bun, și dacă cei cu produse din tutun nu mai vor să sponsorizeze TIFF sau alte evenimente importante? Domnule deputat, dumneavoastră luați banii de cultură!" Bun, dacă sunt chiar atât de interesați de cultură cei din industria tutunului, sau din alte industrii care promovează moartea - alcool etc. - de ce nu o fac fără să vrea promovare? De fapt, ei spun: "Vă dăm acești bani, dar ne lăsați standul cu otravă." Totul este la schimb, cine își imagineză că industria tutunului este interesată de cultură și vrea să o sprijine este naiv."
  • Ce se întâmplă cu ancheta DIICOT în cazul Lucan? "Informațiile sunt din zona publică, toată lumea vede că rechizitoriul nu este gata pe cazul de delapidare, abuz în serviciu și luare de mită. Toată lumea a văzut că de mai bine de un an am depus documente pentru tragerea la răspundere a rețelei de trafic de organe care a traficat organele a 3 români care și-au vândut rinichii la Institutul de Transplant din Cluj. Noi ca societate nu putem construi legi bune cu un sistem de sănătate populat de aceleași canalii care au făcut trafic cu viața și cu moartea. Ani de zile, niște Dumnezei medicali și-au permis să trateze oamenii ca pe niște piese pe care le duci la dezmembrări și, pe bani, iei o piesă și o pui în altă parte. Acești indivizi nu pot, din punctul meu de vedere, să gestioneze sistemul de transplant."
  • Sorina Pintea a fost "forțată să îl readucă pe Victor Zota, un condamnat definitiv, la Agenția de Transplant", spune Emanuel Ungureanu: "Trebuie să ne întrebăm ce resorturi, prin ce influențe, prin ce site-uri de știri, prin ce persoane cu caracter malefic, a putut un ministru al Sănătății (Sorina Pintea - n.red.) să fie determinat să scoată din circuit, temporar, pe acest individ, Victor Zota, care apare și în dosarul Lucan, și apoi să îl reintroducă inspector gradul I la Agenția Națională de Transplant? Prin ce mijloace, cine a făcut aceste lucruri? Domnul Victor Zota a fost condamnat definitiv împreună cu soția sa, care și-a păstrat numele de fată - Roxana Maria Turcu - într-un dosar de trafic cu ovocite. Domnul Zota este inspector gradul I la Agenția Națională de Transplant astăzi, când stăm de vorbă. Nu ascund faptul că toate informațiile, pe care nu le pot spune public, legat de circumstanțele prin care doamna Pintea a fost practic forțată să îl aducă pe domnul Zota la Agenția Națională de Transplant le-am pus pe masa procurorilor. Este al nu știu câtelea denunț pe care l-am făcut în urma unor documente pe care le-am făcut publice când se vorbea doar despre Dragnea."
  • Actorul Alexandru Arșinel, care a fost supus unui transplant de rinichi în anul 2013, la Institutul de Urologie și Transplant Renal din Cluj, condus la acea vreme de medicul Mihai Lucan, a făcut transplant în aceeași zi în care se înscrisese pe lista de așteptare, în Registrul Național de Transplant. Practic, Arșinel a primit codul CUIANT (codul de înregistrare în Registrul Național de Transplant) pe data de 28 august 2013, iar în aceeași zi a făcut transplant de rinichi. Informația a fost dezvăluită de Emanuel Ungureanu luni, la Interviurile HotNews LIVE, și apare într-un document oficial al Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj. Acest lucru s-a întâmplat în contextul în care, în România, mulți pacienți așteaptă ani de zile un transplant, iar unii nu ajung să aibă niciodată această șansă. "În 2013, când conduceam Asociația pentru Solidaritate și Empatie "Delia Grădinaru", de care mă ocup și acum, și am făcut plângere penală împotriva Institutului de Urologie și Transplant Renal din Cluj și împotriva lui Mihai Lucan și a Agenției de Transplant, nu știam că Arșinel nu a stat pe lista de așteptare nici măcar o singură zi. El a primit codul CUIANT în aceeași zi. În mod flagrant s-a încălcat legea pentru ca un VIP, pentru ca o persoană care putea să aducă publicitate profesorului Lucan, să primească un rinichi peste rând", a mărturisit Emanuel Ungureanu.
  • Schimbarea, de către Sorina Pintea, a Ancăi Baculea Mureșan de la conducerea Agenției Naționale de Transplant, la doar 8 luni după ce fusese numită în această funcție tot de către Sorina Pintea, a fost una "abuzivă", afirmă Emanuel Ungureanu: "Legăturile dintre un membru al Comisiei de Sănătate din Parlament și ministră au determinat schimbarea, din punctul meu de vedere abuzivă, a Ancăi Baculea de la conducerea Agenției Naționale de Transplant. Ați auzit motivele, o înșiruire de motive clară, din partea ministrului Sănătății?"
  • Una dintre marile probleme ale sistemului de transplant este lipsa criteriilor de determinare a morții cerebrale. Vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților lucrează la o nouă lege a transplantului, care va readuce "criteriile care au fost scoase în mod abuziv de către o mână pe care DIICOT trebuie să o determine și să intre în pușcărie mulți ani": "Dacă oamenii de bună credință întreabă 'Dar determinarea morții cerebrale se face după criterii internaționale?', eu le spun 'dragii mei, din păcate, încă nu.' Nu avem criterii de declarare a morții cerebrale ca în țările civilizate, acesta este adevărul.
  • Întrebat dacă acest lucru înseamnă că moarte cerebrală se declară la întâmplare, deputatul USR spune că "nu vreau să spun ce implică asta, pentru că nu vreau să induc în populație o stare de neliniște. Am încredere că medicii care determină moartea cerebrală au acces la ghiduri și o fac ca la carte. Dar în lege, criteriile nu sunt. Din acest motiv, în spitale, neurologii au refuzat uneori să semneze acele certificate care confirmau moartea cerebrală."
  • Odată cu noua lege a transplantului, la care se lucrează în acest moment, "reapar criteriile care au fost scoase în mod abuziv de către o mână pe care DIICOT trebuie să o determine și să intre în pușcărie mulți ani - au scos criteriile determinării. Trebuie să înțelegeți că noi în legislație nu am avut criteriile complete de determinare a morții cerebrale, așa cum găsim în ghidurile americane, în legea spaniolă. Este o bucată foarte importantă, care a fost scoasă și din Ordinul 1170/2014, dar și din Legea 95/2006. O mână invizibilă a vrut ca noi să nu avem reguli în această lume. Ori, acea mână invizibilă, eu vreau să o văd cu cătușe. Cine a umblat în această zonă... este o zonă delicată, sensibilă. O persoană care primește o șansă la transplant e conștientă că cineva a murit pentru asta sau cineva și-a dat o parte din corp. Această zonă nu poate fi murdărită cu tranzacții, cu golănii. Este o zonă a liniștii, a sensibilității", a adăugat deputatul USR.

Ce șanse are proiectul de lege privind fumatul să treacă și ce le răspunde inițiatorul său celor care critică legea? Are sau nu România nevoie de o legislație anti-fumat mai dură, în condițiile în care țări precum Irlanda, Franța, Slovenia, Spania, Marea Britanie sau Polonia au adoptat reglementări similare?

De ce foarte puțini dintre românii care au nevoie au șansa unui transplant și ce se întâmplă cu ancheta care îl privește pe medicul Mihai Lucan?

Cum se văd problemele sistemului sanitar din România prin ochii vicepreședintelui Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților și care sunt posibilele soluții?

Vezi răspunsurile lui Emanuel Ungureanu în interviul video realizat în studioul HotNews.ro.

  • Cine este Emanuel Ungureanu: Parlamentar USR, denunțătorul medicului Mihai Lucan și ONG-ist din zona copiilor dependenți de dializă

Emanuel Ungureanu este deputat USR și vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților și este denunțătorul medicului Mihai Lucan în mai multe dosare penale care vizează neregulile de la Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj și din domeniul transplantului. Acuzațiile lui Emanuel Ungureanu la adresa lui Lucan, fost director al institutului, merg de la delapidarea institutului până la trafic de organe.

Emanuel Ungureanu a lucrat ca asistent social în cadrul Institutului de Urologie şi Transplant Renal din Cluj, fiind primul asistent social din România specializat în asistența bolnavilor care suferă de insuficiență renală cronică. În această calitate a dezvoltat programe complexe de susținere a pacientului cu boală cronică renală în Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal, fiind coautor al primului ghid cu recomandări privind îngrijirea rinichiului transplantat. Și-a continuat apoi activitatea în secția de Nefrologie Pediatrică din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii din Cluj-Napoca, până la sfârșitul anului 2004.

În anul 2007, a înființat Asociația pentru Solidaritate și Empatie "Delia Grădinaru", dedicându-se îngrijirii copiilor și tinerilor cu insuficiență renală cronică, dependenți de dializă, unii dintre ei aflați pe listele de așteptare pentru transplant renal.

Citește și: