Amenzi uriaşe pentru firme, din cauza unei plante care creşte spontan şi poate provoca şoc anafilactic. Măsurile se aplică de azi

Data publicării:
ambrozie

Companiile care au terenuri pe care creşte ambrozie şi care nu au luat măsuri pentru combaterea acestei buruieni riscă amenzi de până la 20.000 de lei începând de azi.

Companiile aflate într-o astfel de situaţia au avut termen până la finalul lunii iunie să ia măsuri. Potrivit legii, între 1 şi 15 iulie are loc prima serie de controale, care se soldează cu avertismente, iar între 15 şi 31 iulie se dau amenzi de până la 20.000 de lei.

Normele metodologice ale Legii 62

Măsurile sunt prevăzute în Legea 62 din 2018 şi în normele de aplicare ale acestui act normativ.

Potrivit legii, în scopul distrugerii buruienii ambrozia și al prevenirii răspândirii acesteia, proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole vor desfășura periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante și apariția primelor inflorescențe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an, lucrări de întreținere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrări și metode specifice. Aceste măsuri se mențin până la sfârșitul perioadei de vegetație a buruienii ambrozia.

Legea arată şi care sunt metodele recomandate pentru prevenirea, combaterea și distrugerea buruienii: cosirea repetată, manual sau mecanic, în funcție de locul și suprafața infestată, distrugerea cu unelte agricole, smulgerea, în cazul unor suprafețe izolate, efectuarea unor arături adânci și discuiri pe terenurile agricole, erbicidarea, după caz.

Primul control în teren se desfăşoară în perioada 1 iulie - 15 iulie a fiecărui an.

În situația în care Comisia de control constată nerespectarea obligaţiilor de către companii, se dau avertismente, ca formă de sancţiune.

Al doilea control are loc în perioada 16-31 iulie a fiecărui an.

„Constituie contravenție nerespectarea prevederilor din avertisment de către proprietarii sau deținătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcții, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole și se sancționează cu amendă de la 750 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice și cu amendă de la 5.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice”, se arată în articolul 3 din Legea 62.

Limitele amenzilor contravenționale prevăzute la alin. (2) se actualizează prin hotărâre a Guvernului.

Ce este abrozia şi unde poate fi întâlnită?

Ambrozia este una dintre cele mai invazive plante existente pe teritoriul ţării noastre, fiind extrem de adaptabilă la condiţiile pedoclimatice.

În România, ambrozia este răspândită în aproape toate zonele (cu excepția zonei dealurilor înalte și a zonei montane), preferând solurile nisipoase, mai puțin fertile, ușor alcaline.

Crește spontan pe terenurile lăsate pârloagă, în principal de-a lungul căilor ferate, a drumurilor, pe marginea apelor curgătoare, a lacurilor, pe marginea pădurilor, în apropierea dărâmăturilor, respectiv pe terenurile lipsite de vegetație și prost întreținute, dar și în grădini și parcuri neîngrijite, pe șantierele de construcții, în zone unde s-a depozitat pământ excavat, în culturile de cereale şi de florea-soarelui, producând pagube semnificative de recoltă.

Când elimină polenul și devine periculoasă pentru sănătatea omului ?

Buruiana ambrozia produce mari cantități de polen începând de la mijlocul lunii iulie până la finalul lunii septembrie. În verile călduroase, polenul este răspândit de vânt la distanțe foarte mari, cu precădere în verile secetoase.

Cum se manifestă alergia la ambrozia ?

Sensibilizarea alergică la polenul de ambrozia se manifestă clinic cel mai frecvent ca rinoconjunctivită și astm, dar pot apărea și simptome cutanate, inclusiv urticarie și angioedem, putându-se ajunge la manifestări similare celor din șocul anafilactic.

Simptomele rinoconjunctivitei alergice sunt: strănut, prurit nazal, obstrucţie nazală, secreţii nazale apoase, prurit ocular, congestie oculară, lăcrimare, iar ale astmului episoade de tuse, dificultate în respiraţie sau wheezing.

Simptomele cutanate includ leziuni de urticarie, care sunt papule pruriginoase, și edem dureros al țesuturilor profunde, care afectează mai frecvent zonele periorală, periorbitală, limba, zona genitală, și extremitățile.

Șocul anafilactic este cea mai severă formă de reacție alergică, cu debut brusc, neașteptat, și tablou clinic deseori dramatic, putând duce la deces prin obstrucția căilor aeriene și colaps vascular ireversibil. Șocul anafilactic reprezintă o urgență medicală.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri