Un nou val de caniculă va lovi Europa. Temperaturile vor ajunge la 40 de grade

Data actualizării: Data publicării:
canicula europa

Un nou val de caniculă ar putea lovi Europa săptămana viitoare. Prognoza meteo arată că va fi afectată mai ales jumătatea de vest a continentului: Franța, Germania, Austria, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Spania și Portugalia.

Meteorologii francezi spun că termometrele ar putea să înceapă să urce din nou peste 35 de grade Celsius, de marți, și că temperaturile vor ajunge din nou la 40 de grade.

Fenomenele meteo extreme s-au înmulțit în ultima vreme. La sfârșitul săptămânii trecute, mai multe țări din Europa au fost devastate de furtuni puternice.

În Grecia, o furtună supercelulară uriașă a afectat zona turistică Halkidiki. Mai mulți turiști, printre care și români, și-au pierdut viața.

Furtunile violente au făcut prăpăd și în Italia. În nord-est, zeci de copaci au fost puși la pământ după ce vântul a suflat cu peste 60 de kilometri pe oră.

De altfel, în ultimele zile, Ministerul de Externe a emis avertizări de călătorie pentru Grecia, Italia și Croația, din cauza fenomenelor meteo extreme.

Climatologii avertizează că astfel de fenomene se vor înmulți, dacă nu se iau măsuri pentru limitarea gazelor cu efect de seră.

„Avem un dereglaj climatic major din cauza încălzirii globale. În Arctica, gheața este sub ceea ce ar trebui să fie pentru perioada asta din an. (...) Încălzirea globală nu înseamnă doar o creștere graduală a temperaturilor, înseamnă modificarea tiparelor transportului de căldură și umiditate. Avem mai multă căldură pentru că gazele cu efect de seră rețin mai multă căldură în sistem. Avem mai multă umiditate pentru că oceanele și mările sunt mai calde și atunci evaporarea e mai intensă. Uraganele au „combustibil” mai mult și atunci lasă precipitații mai mari decât în mod obișnuit”, a spus climatologul Roxana Bojariu la Digi24.

Și ONU a avertizat că în fiecare săptămână are loc un nou dezastru climatic. Majoritatea dintre ele nu atrag foarte multă atenţie din partea actorilor internaţionali, deşi e nevoie de eforturi susţinute pentru a pregăti ţările în curs de dezvoltare pentru impactul profund al încălzirii globale, arată organizația.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri