Prea săraci ca să fie păziţi. Efectul Caracal în localitățile învecinate

Data actualizării: Data publicării:
visina

Drama copilelor răpite în Caracal a dezvelit și sărăcia satelor. Presați de oameni, care cer siguranță, aleșii anunță investiții în securitate comunitară, dar constată că nu-și permit. Localitățile mai înstărite au bătut palma cu Big Brother, pentru monitorizarea ulițelor. În acest timp, polițiștii rămân păsări rare. În România zilelor noastre, de paza oamenilor de la sate se ocupă... câinii.

Petrești, Uliești, Răscăeți, Vișina, Șelaru. Cinci comune din Dâmbovița și vreo douăzeci de mii de suflete răsfirate-n 23 de sate. Polițiști? Vreo duzină și ceva. Îi găsești la secțiile comunale doar ziua, între 8 și 16. Ca mai peste tot în țară, în afara programului, rămân niște nume lipite-n ferestrele posturilor comunale.

-Cine are treabă aici, la Uliești, poate suna și la Poliția Găești. E un număr de fix. Închis! Închis, închis.

La Uliești, dincolo de ușa cu clanță defectă... iese-n evidență vopseaua scorojită de pe poartă și ciobul de geam murdar prins în avizierul gol, de la șosea. Din peisajul anost răsare mesajul unui gospodar pentru potențialii hoți tentați să-i calce bătătura: proprietatea îi e păzită de... pisici. Cu ani în urmă, pentru siguranța nocturnă, sătenii puneau mână de la mână și plăteau paznici.

-Se patrula înainte. Era gardă. Patrula noaptea niște gardiști. Gardiști plătiți. Toată noaptea mergeau pe străzi.

-Gardiști? Adică?

-Oameni. Oameni plătiți.

-Până când a ținut patrula asta sătească?

-Asta de mult a fost. Mergeau prin sat. Mergeau prin sat, noaptea, niște paznici plătiți. Umblau pe toate străzile. Puneam bani la sfat și plăteau paznicii ăia.

Câinii, paznicii comunităţilor rurale

Acum, câinii suplinesc agenții și patrulele sătești de altădată. Îi vezi câini la porți, după garduri, pe ulițe, pe câmpuri.

Românii de la țară par uitați de toate autoritățile. Dacă-n orașe se investesc bani grei în poliții comunitare și dotările aferentă, la sate... sărăcia afectează siguranța și încrederea. La Răscăeți, pe vremuri, sătenii s-au răsculat împotriva comuniștilor și a colectivizării forțate. Astăzi sunt atât de săraci încât nu-și permit nici măcar un polițist comunitar.

Iulian Buibăr - primar Răscăeți: Nu deținem fonduri pentru această cheltuială. Nu ne permitem să angajăm un polițist comunitar.

-Un polițist local cât v-ar costa?

-Un polițist cred că va costa, vorbesc în banii vechi, în jur de 300 și ceva de milioane pe an.

-Dacă ne asigura din bugetul Consiliului Județean puteam să și angajăm.

Aleșii din Răscăeți visează la sate supravegheate video. I-ar costa de trei ori mai mult decât un polițist comunitar. .

Iulian Buibăr - primar Răscăeți: Ne dorim la toate intrările. Și avem patru intrări. Și la toate intersecțiile din comună. Cred că în jur de 60 - 70 de camere ar fi suficiente să putem supraveghea în întregime comuna noastră.

-Aveți bănuții la buget?

-Nu avem. Dar sperăm ca anul viitor să prindem în bugetul local. Sperăm să primim și de la Consiliul Județean. Și situația care s-a întâmplat în țară... cred că o să fie o mare atenție asupra siguranței cetățeanului.

Primarii comunelor vor camere video stradale

Cazul Caracal a cutremurat și comuna vecină... Vișina. Peisajul siguranței e însă aproximativ la fel. Agenții postului de poliție folosesc tot o toaletă săpată-n curte și lucrează tot la program. Nu-s de găsit în zori, când pleacă navetiștii și nici după ce soarele apune, iar ciurdarii își mână vacile spre islaz pe strada centrală.

-Mai bine vă duceți la Petrești.

-La Petrești? Ce-i acolo?

-Postul de poliție.

-Păi aici nu e?

-Aici... când vine, când nu vine.

-Păi și dacă aveți nevoie?

-La Petrești. Dai telefon și...

-Zic... dacă se întâmplă ceva?!

-Doamne ferește.

Ionuț Papa - viceprimar Vișina: Părerea mea e că ar trebui reînființate posturile de poliție. Sunt mult mai eficiente. Era permanență. Nu era șeful de post, era adjunctul. Tot timpul era cineva. Aveai unde să te duci.

Cel mai tânăr viceprimar din țară critică sistemul care a bulversat polițiile comunale. Spune că Vișina e patrulată de polițiști locali, pe timpul nopții. Iar în curând... va fi și monitorizată video.

Ionuț Papa - viceprimar Vișina: Cu poliția de la postul de poliție Vișina am avut o întâlnire, ne-am sfătuit și am căzut de comun acord să luăm o hotărâre de consiliu pentru înființarea camerelor de supraveghere. Toate intrările și ieșirile din localitate vor fi supravegheate video. În jur de 32 de camere. Avem bănuții necesari. În jur de 30.000 de lei.

-Când va fi funcțională? Când estimați?

-Până la sfârșitul anului.

Peste o lună începe școala, se micșorează ziua. Drama Alexandrei a pus pe jar comunitățile rurale. Cetățenii cer să fie în siguranță pe străzi, primăriile improvizează cum pot și arată bugetele secate.

Editor web: Alina Popescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri