Copil în scaun cu rotile, umilit la Castelul Corvinilor: Nu aveți voie cu cărucior aici

Data publicării:
castelul corvinilor - captura tv - 15 iulie 2015

Părintele unui copil care, temporar, este în scaun cu rotile a trăit experiențe neplăcute la Castelul Corvinilor din Hunedoara, unde o supraveghetoare i-a spus că nu are voie cu căruciorul în interiorul castelului. Conducerea unității spune că femeia a făcut „exces de zel”.

George Măgureanu a povestit, pe Facebook, ce a păţit, în 4 septembrie, când a vizitat Castelul Corvinilor, împreună cu fiul său, imobilizat într-un scaun cu rotile.

„Pe finalul vacanței de vară am decis să bucur copilul meu cel mic cu câteva dintre locurile unice ale acestei țări, nesocotind faptul că temporar este țintuit în scaun rulant. (...) Cu o zi înainte de a ajunge la Castelul Huniazilor, am sunat să întreb în ce măsură am acces cu căruciorul rulant al fiului. Mi s-a răspuns politicos că <foarte puțin, în curtea interioară, la fântană și veți afla legenda fântânii, pentru că sunt scări și nu știu cum veți putea urca>. Nu mi s-a spus nimic despre vreo interdicție sau restricție a accesului cu scaunul cu rotile. Am decis cu cel mic că merită. Drept pentru care am ajuns la Castelul Corvinilor. Ciuciu acces pentru aștia în cărucioare. Ok. Înțeleg că e monument istoric și nu se poate aduce atingere aspectului și arhitecturii. Dar s-au putut pune turnicheți metalici la intrare, pentru scanarea biletelor”, a scris bărbatul pe rețeaua de socializare, potrivit Mediafax.

El povestește că a intrat, împreună cu copilul, în castel și chiar a urcat, fără să fie ajutat de nimeni, căruciorul la primul etaj.

„Intrăm în <Sala Domnițelor>. Aici, în timp ce împingeam și trăgeam la cărucior, o altă doamnă supraveghetoare grăiește autoritar: <nu aveți voie cu cărucior aici în castel!>. Mi-a căzut cerul în cap! Am crezut că face mișto de noi sau că suntem la camera ascunsă. Instantaneu mă repliez si-i replic: <doamnă, aveți grijă ce scoateți pe gură!>. <Domnule, să știți că așa ne-a transmis conducerea și nu este voie cu cărucior!>. Mă uit în ochii ei și-i spun: <aveți grijă ce vorbiți și evitați să mai debitați inepțiile astfel încât să vă vadă și audă copilul ăsta. Este destul de diferit și nu are nevoie de traume suplimentare pentru că-i respingeți accesul!> Am ieșit clocotind", a mai scris George Măgureanu.

Directorul Castelului Corvinilor, Sorin Tincu, spune că regretă incidentul și anunță că vor fi luate măsuri.

„A fost o neînțelegere cu unul dintre supraveghetori. Până la respectiva sală, a Domnițelor, a putut vizita nestingherit castelul, o neînțelegere care a fost lămurită după aproximativ cinci minute de către subsemnatul. Am dispus să fie lăsați să viziteze castelul, avertizându-i totodată că sunt sectoare dificil de vizitat în condițiile respective. Este un incident pe care, cu siguranță, îl regretăm. Supraveghetoarea respectivă, care a dat, din punctul meu de vedere, dovadă de exces de zel, va fi cu siguranță sancționată. Am fost contactat telefonic, am dispus de urgență să fie oamenii lăsați să viziteze castelul, cu avertismentul aferent că sunt zone dificil de vizitat în condițiile în care ești cu cineva imobilizat în cărucior”, a declarat, corespondentului Mediafax, Sorin Tincu.

Bărbatul din București a mai relatat, pe pagina sa de Facebook, că după ce a coborât în curtea interioară a castelului a fost rugat de agentul de pază să nu mai intre cu căruciorul în săli.

„M-a rugat să nu mai intru cu căruciorul în sălile Castelului <pentru că nu e voie!>. A urmat un dialog decent cu acest copil. Am înțeles că cineva l-a trimis, iar el e doar un buzdugan. I-am explicat că nu este niciun semn care să interzică accesul persoanelor cu dizabilități. Că chiar el mi-a permis accesul la turnicheți. Că nu stric nimic cu roțile de cauciuc ale căruciorului. Replica lui a fost limpede: <așa a spus domnul director!> L-am rugat să cheme un factor decident. A început să sune în stânga și-n dreapta. Între timp, eu cu fiu-meu și cu căruciorul blestemat, ne plimbam atent supravegheați de străjerul modern de la firma de pază. Ca niște oameni de stat vegheați de SPP. Doar că pe noi ne pândea să nu facem noi ceva... După vreo 5-10 minute, vine străjerul tinerel și răsuflând ușurat imi spune: <domnul director imi spune că puteți merge unde doriți. Doar să aveți grijă!>", a mai povestit bărbatul pe reţeaua de socializare.

Editor web: Cristina Tudor

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri