G4Media.ro

Ce urmează dacă nu trece moțiunea PNL? Dar dacă pică guvernul Dăncilă?…

Ce urmează dacă nu trece moțiunea PNL? Dar dacă pică guvernul Dăncilă? Al treilea scenariu neașteptat

Cea mai neagră situație, worst case scenario pentru Klaus Iohnanis și PNL ar fi un eșec la votul de joi, deși există unele voci care cred că supraviețuirea guvernului Dăncilă l-ar putea ajuta în mod paradoxal pe șeful statului.

Ce ar însemna eșecul moțiunii? La prima vedere, un dezastru de imagine, spectacolul neputinței. Klaus Iohannis și Ludovic Orban se fac de râs, mai ales că amândoi au anunțat cu mare precizie căderea guvernului.

Ar fi a treia moțiune ratată și o gură de oxigen dată gratuit premierului Dăncilă la debutul oficial al campaniei pentru prezidențiale, adică exact când avea mai multă nevoie de combustibil.

Cei care cred, totuși, că președintele Iohannis va avea de câștigat dintr-un eșec se bazează pe dorința lui de a intra, în continuare, în turul doi cu Viorica Dăncilă, nu cu liderul USR / PLUS, Dan Barna, de care se teme în mod real.

Însă e greu de măsurat acum în ce mod se va decanta un eventual eșec și dacă supraviețuirea Vioricăi Dăncilă o va trimite automat în turul doi. Neclar în ce mod va profita Dan Barna de eșecul moțiunii și cum va capitaliza dezamăgirea față de neputința și nepriceperea politică a liberilor și a președintelui.

Cert este că eșecul moțiunii nu are cum să rămână fără urmări pentru marii perdanți, PNL și Klaus Iohannis, mai ales dacă supraviețuirea guvernului n-o v-a aduce în cele din urmă pe Viorica Dăncilă față în față cu Klaus Iohannis pentru a-i asigura al doilea mandat fără mari bătăi de cap.

Mai există însă o interpretare potrivit căreia premierul Dăncilă este deja ca și căzut, indiferent de soarta moțiunii. Interpretarea se bazează chiar pe declarația premierului Dăncilă, pe Constituție dar și pe decizia CCR care obligă guvernul să vină în Parlament la reinvestire după ieșirea ALDE din guvern.

Dăncilă a declarat în august că are 45 de zile la dispoziție, numai că acest interval s-a scurs iar premierul tot nu s-a prezentat pentru a cere un nou vot de încredere. Potrivit unor interpretări, termenul curge din 26 august (cum a constatat chiar CCR în ultima decizie) și expiră vineri, 11 octombrie.

În consecința, Dăncilă nu mai are timp să treacă prin procedura parlamentară, miniștri audiați în comisii și apoi vot în plen. Prin urmare, de luni încolo guvernul Dăncilă nu mai poate fi valid.

În această situație, președintelui nu-i rămâne decât să constate că România nu mai are guvern și să numească un premier interimar din actualul cabinet, eventual pe Ana Birchall de la justiție care a transmis toate semnalele că este dispusă să joace corect.

Singura vulnerabilitate în acest scenariu este că în Constituție nu vom găsi termenul de 45 de zile in interiorul căruia Guvernul trebuie să meargă în Parlament în cazul schimbării culorii politice, decât prin exptrapolare de la termenul dat pentru numirea unor noi miniștri. (Vezi articolul 85 din Constituție).

Altfel spus, dacă nu pot trece mai mult de 45 de zile până la numirea unui nou ministru, nici Guvernul în ansamblu nu poate sta peste acest termen pentru a obține votul de încredere în cazul schimbării culorii politice chiar dacă n-are deadline-ul trecut expres în Constituție.

În acest caz, vom avea două interpretări diferite, președintele care va susține că guvernul nu mai funcționează legal începând de luni și guvernul care va zice că nu are termen pentru a merge în Parlament, deși Dăncilă a spus – fără să știm exact de ce – că are la dispoziție 45 de zile pentru a merge în Parlament.

Se va ajunge, așadar, din nou la Curtea Constituțională, singura care poate tranșa disputa juridică.

  • Moise Guran a evocat un scenariu similar, încă din 10 septembrie

Dacă moțiunea trece și cade guvernul Dăncilă, tot jocul politic se mută de joi la Cotroceni la pachet cu întreaga responsabilitate pentru conducerea țării. Or, dorește într-adevăr președintele Iohannis să-și asume responsabilități în luna de campanie electorală?

Dacă guvernul Dăncilă pică totuși la moțiunea de cenzură, nu cred că președintele se va grăbi cu desemnarea noului premier. Cine ar putea fi viitorul șef al Guvernului? Ei, bine, ajunși în această etapă, jocul se deschide larg pentru Klaus Iohannis.

Va dori de la PNL sau de la USR/ PLUS? Le va pune în brațe guvernarea liberalilor sau le va oferi lui Cioloș și Barna ocazia să facă anticipatele pe care le doresc atât de mult? Asta dacă pot, firește.

S-ar putea ca primul nume desemnat pentru funcția de premier să nu reușească să strângă o majoritate și abia a doua propunere să treacă de Parlament, după ce turul doi al alegerilor se va fi încheiat iar noul președinte va fi deja instalat la Cotroceni.

Însă despre toate acestea pe larg, într-o viitoare analiză.

Citește și

Temeri în PSD: Iohannis ar putea numi săptămâna viitoare un nou premier. Motivul? Dăncilă nu a venit în Parlament pentru votul obligatoriu după ieșirea ALDE de la guvernare

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

50 comentarii

  1. Mai conteaza toate aceste detalii? Tara e deja praf si pulbere si 53000 de romani emigreaza in fiecare an.

  2. Prima propunere a lui Iohanis pentru premier sa fie Barna, care nu va primi votul Parlamentului, iar a doua propunere sa fie Orban, care va fi votat cu cate 2 maini in Parlament ca sa nu se dizolve, sa-si vada si el visul cu ochii, dupa care poate sa-si rupa gatul linistit.

  3. Total de acord cu dl Tapalaga. Iohannis are la dispozitie:
    planul A: motiunea trece
    planul B: suspendarea lui Dancila si numirea unui interimar (Ana Birchal, foarte probabil)
    planul C: punerea sub acuzare si suspendarea lui Dancila daca Bogdan Licu accepta sa o faca (mai ales dupa declaratiile inregistrate ieri, absolut iresponsabile, ale Vioricai Dancila.

    Ce urmeaza dupa caderea guvernului? Singurul obiectiv correct pentru toata lumea (si pentru PNL si pentru USR, ba chiar si pentru PSD, desi ei nu realizeaza asta), adica alegerile anticipate.
    Modalitatile de ajungere acolo tin de abilitatile si pobilitatile tactice ale presedintelui actual si ale celui ce veni la Cotroceni dupa alegerile din noiembrie.

    • Mai ales ale celui actual si brav!

    • PSD chiar realizeza cel mai bine ,dar nu o spun inca , doar asa mai pot sa isi asigura procentele ce le mai au ,altfel peste un an nu se mai stie .

  4. Al IV-al scenariu, cel mai plauzibil, presedintele Romaniei pleaca in vacant, obosit, si lasa totul la placul PSD, a nu ALDE. Nu sunt ei cei care au provocat aceste 3 scenarii?

    • Draga Onana, nu e absolut necesar sa fii umorista cu orice chip, nu reusesti sa fii decat umorala. Adica puti

    • Cel mai probabil, la cat il cunosc pe Presedinte, este sa o joace p-aia cu tragerea de timp pana trec alegerile, dupa care nu-l va mai interesa guvernarea.

    • @Oana: total plauzibil, nu m-as mira. Presedintele are deja antecedente. Anul trecut a dat a 3a sansa PSDului in mai putin de 48 de ore ca trebuia sa o scoata pe Doamna Carmen in concediu in Tenerife…

    • l-ai cunoscut in direct sau in reluare.

  5. Vina trecerii sau nontrecerii motiunii de cenzura va afecta in mod unilateral partidul sau partidele in care se vor regasi presupusii nesustinatori . Johannis pierde daca in PNL apar voturi in defavoarea motiunii . Daca apar la USR-PLUS, ALDE , PRO, PMP sau in alta parte, cei ce vor fi aratati cu degetul vor pierde electoral .

    • Adevaratul pericol vine dintr-o singura directie: UDMR. Ei au declarat ca vor vota motiunea, insa nu cu bilele la vedere (nici cu bastonasele, probabil) ci pe „incredere”. trebuie sa fii prea bou ca sa ai incredere tocmai in astia

    • Daca toti ceilalti voteaza la vedere , atunci UDMR voteaza tot la vedere, chiar daca faptic nu fac asta

    • Franklin, adevaratul pericol vine de la criza bugetara, financiara si econmica ce este aproape sa nu loveasca.

    • „Sa ne loveasca”

    • Cine sa ne loveasca ? poate pe-a masii

  6. Interesant că poate intra în joc şi Literatura! Culmea Epocii Dăncilă, tot joi – posibil Nobelul romanului Cărtărescu, pentru 2018 sau 2019, ceea ce ar conduce Ţara spre o finală Iohannis-Barna.

    • Nu exista decit o singura finala JOHANNIS versus JOHANNIS . Inca nu se intelege asta ?

    • Cine, basistul ala care a zis ca isi baga nusce in Regina Angliei? Posibil, dar improbabil, fie si din pricina declaratiei (nu numai a bugetului pe 2019, deja consumat, probabil)

  7. De ce caderea motiunii ar fi un esec pentru Iohannis si PNL?
    Doar ei au lucrat la motiune?Doar ei vor cu adevarat debarcarea
    guvernarii dancila?USR si Barna nu?PMP si Basescu nu? Nu domnule Tapalaga ,ar fi esecul intregii societati.
    Ar insemna ca niste insi din parlament se tin cu disperare de scaunele
    din parlament in ciuda majoritatii cetatenilor acestei tari.

    • Da corect asa este , bine spui , sa nu se mai tina de scaune sa se tina de minere civilizat.

  8. Motiunea din pacate nu va trece pentru ca jegurile care au semnat ( de fapt indivizii au avut de la bun inceput scopul de santaj pentru banii sau functii ) au facut un deal cu mafia securista.Ciuma rosie poate fi doborata numai prin vot MASIV la alegerile locale si parlamentare.Pana atunci trebuie sa mai tinem pumnul in buzunar. Alta varianata ar fi o revolutie in strada cu proteste masive pana ciuma rosie dispare de la guvern, dar din pacate multi romani sant ignoranti ,ori fug din tra.

    • Ceea ce înseamnă tot lașitate,pentru cei care vor sa plece din țară,neimplicare,care mai devreme ori mai târziu,tot se vor reîntoarce în țara,și atunci este posibil că România să fie nu în moarte clinică,ci chiar biologic,soluția este aici,nu afara,trebuie sa te lupți pentru ca să obții ceea ce vrei cu adevărat,atât pentru tine cat și pentru ceilalti,nu un ego limitat și păgubos.Situatia de acum din tara,să îmi fie iertat,dar tot datorită nouă este,pentru că în indolenta noastră,nepăsare,ori interese mărunte și meschine,în luna c sa mergem la vot,am preferat sa stam pe margine,permițând că astfel sa voteze toți zombificatii și interesații perpetuării la conducerea țării a ciumei roșii,având iată,nu un guvern și parlament,ci,o casta de infractori,trădători de țară,care a adus tara cum este acum,adică că un muribund.

    • Trebuie pedepsiti cu totii sa il chemam pe SCARA sa ii bage la cazane .

    • Borza a fost dintotdeauna un impostor. E o mizerie umana. Pacat de cunostintele lui economice pentru ca stau in capul unei persoane imorale si mizerabile!

    • Pe cine cunoaste B in economie , spune cu nume si prenume sa stim si noi

  9. Facem ce facem si ajungem la Curtea Constitutionala… practic deciziile politice se iau la CCR.
    Atunci, hai sa-i lasam/dam dracu’ pe parlamentari si sa facem alegeri NUMAI pentru CCR.
    Parlamentarii pot fi, eventual numiti/selectionati/angajati de CCR ca-consilieri si concediati in ziua cand fac prostii.

  10. Scenariu 4:Daca pica moțiunea iar Dancila considera ca a primit votul de încredere în noua configurație politica!?

  11. motiunea nu trece
    si Ro va avea conducatori buni doar cand rezolvam problema populatiei… PSD nu e acolo printr-un puci..au fost votati.

  12. Ce facem, mai mergem maine la ora 10 la protest in piata Constitutiei daca povestea asta cu motiunea a fost doar o soparla, o farsa?!

  13. Pt Johannis e mai avantajoasa caderea guvernului, decat confruntarea cu dancila in turul 2. Cei care l-au blamat in astia 5 ani pt lentoarea reactiilor sau pt comunicarea saraca i-ar ierta 10 de pacate , daca ulterior ar sti sa exploateze foarte abil aceasta indepartare a viorichii&Co. Si nu stiu cine ar mai putea as ii sufle fotoliul de la Cotroceni in contextul asta!
    Daca motiunea nu trece e clar ca tradarile au fost o cacealma bine regizata, facuta cu scopul de a sugera electoratului ca p$d este la fel de puternic, iar PNL si presedintele nu au capacitatea sa-l doboare.

  14. Clar, la noapte nu mai dorm de grija.
    Iar domn’ Tapalaga mai are un pic si-l ajunge in materie de chibitat pe numitul Guran.

  15. In toate cazurile posibile, Iohannis iese presedinte. Barna e prea imatur(chiar daca o sa-l votez). Dancila e un dovleac de Halloween iar restul sunt total irelevanti. Au facut numai prostii USR in ultimul an, certuri, tampenii, n-au venit cu nimic concret care sa ajunga si-n creierul votantului PSD(daca legile naturii permit). De PNL, ce sa mai zic, jale. Ii bate economia grav, vor sa scoata salariul minim de parca am fi Elvetia.

    Ideal e sa-l dubleze, injumatatind taxa pe munca, dar na, e complicata economia… Si legat de economie… Fiind o materie ce tine de natura umana si interactivitatea sa, poate avea o infinitate de variante corecte in care sa functioneze, doar ca omul tinde sa fie lenes, eventual sa nu miste un deget, deci aici apar toate problemele. (Chiar daca-i harnic, in general, nu pune mana pe-o carte sa se dezvolte sau sa-si schimbe traseul si asta o viata). Hai , sariti, dar pe subiect. Lasati-ma pe mine, sunt un nimeni cu drepturi depline. (Va dau asta in prealabil :

    https://www.informationisbeautiful.net/visualizations/rhetological-fallacies/

    Toata lumea ar trebui mai intai sa invete sa gandeasca si pe urma sa vada ce si cum. (Logica o faci doar intr-a IX-a sau a X-a, perioada in care numai de logica nu-ti arde, si pe urma pa. Si nu stiu cata logica s-a facut inainte de 90′ dar am o idee cata s-a facut dupa …

  16. @Amicu ai dreptate,este un comentariu pur pompieristic,așa îl văd eu,pentru că nu are cum să îl afecteze pe președinte,nici de trece,nici de nu trece moțiunea,după logica lui d.t.,ar trebui,de nu trece,sa ii afectezi și pe Paleologu,Barna,de „suferit”,desigur,va suferi țara,de nu trece,trebuind să suporte supliciul acestei crime(ciume)roșii aprox.un an,până la alegerile parlamentare din toamna viitoare.

  17. Nene TAPALAGĂ ! Prea îți plac… scenariile. Nu le exagera rolul , că nu e OK ! PIERZI ! Din punct de vedere profesional .