Ce fac bucureștenii cu trotinetele electrice închiriate. Bilanțul unei firme din Capitală

Data actualizării: Data publicării:
trotinete

Fără roți, ghidon și GPS. Așa sunt găsite trotinetele electrice din Capitală. Bilanțul unei firme care închiriază astfel de vehicule arată așa: 50 de trotinete din 500 au fost vandalizate. Cu aceeași situație se confruntă și firmele care închiriază mașini sau biciclete. Sociologii explică: atunci când plătesc pentru închiererea unui lucru, românii au senzația că devin proprietari și nu mai țin cont de nimic.

Gelu Duminică – sociolog: În momentul în care închiriez am senzația că îmi aparține , nu este în folosință, ci este mai degrabă al meu și pot să fac ceea ce vreau cu respectivul obiect, că de aia am plătit.

Cu acest gând in minte, zeci de utlizatori din București distrug trotinetele electrice pe care le închiriază.

-Asta e una din trotinetele găsite de băieți azi noapte. Cineva i-a luat softul, roțile, ghidonul și a lăsat doar cadrul.

-Asta a fost folosită fără aplicație, cineva a smuls cu totul acest furtun de încărcare.

Defecțiunile îi pun pe proprietari la cheltuială

Cosmin Hodor - manager firmă trotinete electrice: O trotinetă e 400 de euro, îi pui și GPS, îi modifici softul, toate astea sunt la 650 de euro. Deci imaginează-ți o pierdere de 50 de trotinete de când ai început din 10 mai până acum.

Când rămân în pană de metode prin care să distugă piesele, oamenii găsesc alte variante.

Unii preferă să le arunce în Lacul Herăstrău, alții în Dâmbovița

Gelu Duminică – sociolog: Nu facem distincția între dreptul de utilizare și dreptul de proprietate. Și atunci nervii, supărarea, ne fac să ne răzbunăm pe obiectul care nu ne aparține.

La o școală din Brăila, s-a trecut la un alt nivel: trotinetele pică din cer.

De surprize au parte și firmele care închiriază mașini în Capitală. La finalul cursei, unii oameni uită să își strângă gunoaiele.

Diana Oțelea - manager firmă închiriere mașini: Cei care folosesc mașina pentru mai multe ore sau pe weekend, descoperim sticle, ambalaje, sandvișuri neconsumate. Înțelegem că noi lucrăm la o educare a populației în a share-ui lucruri.

Pățiți sunt și cei care pun la dispoziție biciclete de închiriat. Unii utilizatori le-au cățărat în copaci sau le-au abandonat în tufele de verdeață.

Doar în 9 luni, 300 din cele 2.000 de biciclete ale unei firme de inchiriere au fost vandalizate.

Editor web: A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri