Aproape 1600 de localități urmează să primească sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale. Este vorba despre un proiect care a intrat în ședința de Guvern de luni. Din proiectul Ministerului înțelegem că ar fi nevoie de 8,5 miliarde lei, dar Guvernul va da doar 1,4 miliarde lei.

Ministerul Finantelor PubliceFoto: Hotnews

UPDATE: Eugen Teodorovici anunță că Hotărârea a fost adoptată

Lista unităților administrativ-teritoriale și sumele pe care le vor primi

“În urma centralizării machetelor completate și transmise de unitățile administrativ-teritoriale a rezultat un necesar solicitat de acestea în sumă de 8,5 miliarde lei, din care pentru secțiunea de funcționare 4,7 miliarde lei, iar pentru secțiunea de dezvoltare 3,8 miliarde lei. Rezultă că suma totala solicitată de unităţile administrativ-teritoriale este mai mare cu cca. 7 miliarde lei decât suma de 1,469 milioane lei aprobată conform Ordonanța Guvernului nr.12/2019 şi care este posibil de repartizat”, se arată în nota de fundamentare.

Din aceste considerente a fost necesară ajustarea sumelor solicitate astfel încât alocarea să se facă cu încadrare în suma aprobată, respectiv 1,46 miliarde lei.

Astfel, la stabilirea sumelor propuse a se repartiza pe fiecare unitate administrativ-teritorială s-a avut în vedere cu prioritate asigurarea cheltuielilor de funcționare, respectiv:

  • cheltuieli de personal, inclusiv drepturile asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav, indemnizațiile lunare ale persoanelor cu handicap, prevăzute la art. 42 alin. (4) din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și cele aferente sistemului de protecție a copilului și centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap de la nivelul județelor;
  • bunuri și servicii pentru întreținerea unităților de învățământ și pentru cele aferente sistemului de protecție a copilului și centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap de la nivelul județelor;
  • alte naturi de cheltuieli urgente necesare în anul 2019, a căror efectuare nu poate fi amânată.

După ce a anunțat că Hotărârea a fost adoptată, ministrul Finanțelor a dat de înțeles că suma până la 8,5 miliarde lei trebuie asigurată de umătorul Guvern.

"Suma din Ordonanța 12 este de 1,4 miliarde aproximativ. Ceea ce solicită toate comunitățile locale, restul ar fi fost asigurată de noi, Guvernul actual până la finalul acestui an, fără niciun fel de discuție. Mai departe, nu pot să garantez celor care ne urmăresc. Sigur noul Guvern o să vă prezinte o situație și dacă dați criticile la o parte, o să rămână probabil cu o foaie goală fără argumente în acest sens", a spus el.