G4Media.ro

SURSE În decembrie expiră mandatul preşedintelui ANI, Bogdan Stan / Nu are…

SURSE În decembrie expiră mandatul preşedintelui ANI, Bogdan Stan / Nu are cine să pună un nou şef / Consiliul naţional de integritate nu a fost numit de la începutul anului

Mandatul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Integritate, Bogdan Stan, expiră pe 2 decembrie, au declarat pentru G4media.ro surse judiciare. El şi-a început mandatul acum 4 ani, în 2015.

„După data de 2 decembrie, conducerea Agenţiei va fi asigurată de vicepreşedintele instituţiei, Florin Ionel Moise, întrucât nu a fost organizat din timp un concurs pentru selectarea unui nou preşedinte. Nu a avut cine să organizeze concursul întrucât mandatul membrilor Consiliului Naţional de Integritate (CNI) a expirat la sfârşitul anului trecut şi până acum instituţiile statului nu au desemnat noi membri în CNI”, au explicat sursele G4media.ro.

Mandatul fostului CNI a fost pe perioada 2014-2018. Pe 6 decembrie 2018 a avut loc ultima şedinţă a Consiliului. Potrivit site-ului ANI, din CNI fac parte:

„   – un membru desemnat de către fiecare grup parlamentar din      Senat, plus grupul minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor;

  • un reprezentant al Ministerului Justiţiei;
  • un reprezentant al Ministerului Finanţelor Publice;
  • un reprezentant al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România
  • un reprezentant al Asociaţiei Municipiilor din România
  • un reprezentant al Asociaţiei Oraşelor din România
  • un reprezentant al Asociaţiei Comunelor din România
  • un reprezentant al înalţilor funcţionari publici şi un reprezentant al funcţionarilor publici, desemnaţi de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici
  • un reprezentant desemnat de comun acord de asociaţiile magistraţilor, legal constituite;
  • un reprezentant desemnat de organizaţiile societăţii civile legal constituite, cu activitate în domeniul drepturilor omului, juridic sau economico-financiar.”

Atribuţiile CNI sunt următoarele:

propune Senatului numirea şi revocarea din funcţie a preşedintelui şi vicepreşedintelui Agenţiei;

 – aprobă regulamentul de desfăşurare a concursului sau examenului pentru numirea în funcţie a preşedintelui şi vicepreşedintelui Agenţiei, precum şi tematica de concurs şi componenţa comisiilor pentru organizarea concursului sau examenului, elaborarea subiectelor, corectarea lucrărilor şi soluţionarea contestaţiilor, adoptând hotărâri în acest sens;”

ANI este deja motiv de îngrijorare pentru Comisia Europeană. În ultimul raport MCV se arată că ”în ultimii doi ani și jumătate au fost adoptate cinci propuneri legislative de modificare a legilor în materie de integritate. Pe lângă slăbirea anumitor dispoziții și a capacității Agenției Naționale de Integritate (ANI) de a-și continua activitatea, această suită de modificări a contribuit și mai mult la menținerea unui peisaj juridic fragmentat”, se arată în ultimul raport MCV.

Instituții de forță fără șefi plini. ANI nu va fi singura instituție publică din sistemul de forță care nu are șefi plini. Toate marile parchete, DNA, DIICOT, PG, chiar și Secția Specială, au șefi interimari.

Foto: Bogdan Stan (InquamPhotos / Octav Ganea)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Integritate in Romania? Sunteti nebuni.

  2. La treabă!

  3. Iata cat de jos a ajuns nivelul de competenta al institutiilor si asociatiilor mai sus referite in raport.Niciuna din ele nu a sesizat pana acum ca trebuie sa se ia masurile legale care se impun pentru desemnarea in termen a Consiliului de Integritate.Pai ce,au ele nevoie de integritate?Cand e vorba de interesele unora din membrii lor sar ca arsi cu totii, calcand in piciare orice idee de integritate.Senatul face scut sa-l apere pe Tariceanu de raspunderea penala pentru a nu fi cercetat pentru spaga de 800000 USD,cei de la justitie au fost interesati sa mutileze legile justitiei (printre altele infiintand si sectia speciala care s-a dovedit a cerceta magistratii incomozi pentru regimul PSD-ALDE si care este o anomalie a sistemului judiciar ce afecteaza independenta magistratilor prin superputerile care i-au fost conferite si prin modul in care este reglementata functionarea ei),pe reprezentantii edililor de la judete,orase si comune in fund ii doare de integritate caci ei vor cat mai multi bani din bugetul central, fara alte criterii de atribuire decat pilele politice si criteriul apartenentei la partidul aflat la putere iar agentia functionarilor publici nu poate opri tavalugul actelor de decredibilizare a ei,prin modificari ale cadrului legal menite sa justifice ocuparea functiilor publice de pilele clasei politice(fiul lui,sotia lui,amanta lui,nepotul lui).Ce interes au astia sa se constituie in termen legal Consiliul de Integritate,chiar daca e reglementat prin lege?Cat de nesimtiti pot fi!Oare cand ne vom lecui de boala coruptiei si a prostiei?

  4. O institutie decorativa, de ochii lumii, ai MCV a carei legislatie in loc sa fie perfectionata, a fost gripata grav de instrumentele coruptilor si chiar de catre corupti…..

  5. I-am uitat pe cei de la finante care s-au imprumutat pe dobanzi uriase ca sa creasca pensiile si salariile aducatoare de voturi(doamne fereste sa nu explodezedupa vreo criza financiara globala),ci nu investitiile publice si vai pe cei de la drepturile omului unde s-au infiripat ONG-ri tip Cumpanasu care mai trag si ele bani de la buget pentru creatii copy-paste de pe internet, de valoare si utilitate egala cu procentajele insului in discutie la alegerile prezidentiale, depasite doar de alcoolemia unor soferi beti opriti in trafic.Au si astia un rol in constituirea Consiliului de Integritate,nu?Vai de capul nostru!