Echipa internațională de anchetatori (JIT) însărcinată cu anchetarea doborârii zborului MH17 deasupra Ucrainei, în 2014, a dezvăluit joi conținutul unor conversații telefonice între suspecți și înalți oficiali ruși, scrie AFP.

Ramasitele avionului MH17Foto: Agerpres/Xinhua

JIT a a publicat noi "convorbiri telefonice înregistrate între liderii (separatiști) ai DNR (autoproclamata republică populară Donetsk) și înalți responsabili ruși".

Aeronava Boeing a companiei Malaysia Airlines, plecată din Amsterdam cu destinația Kuala Lumpur, a fost lovită în zbor de o rachetă deasupra zonei de conflict armat cu separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei. 298 de oameni au murit atunci.

"Analiza recentă a declarațiilor martorilor și a altor informații a dezvăluit că influența Rusiei asupra DNR mergea dincolo de susținerea militară", a declarat un comandant al poliției olandeze, Andy Kraag.

"Indicații ale legăturilor strânse între reprezentanți ai guvernului rus și lideri ai DNR ridică întrebări privind eventuala lor implicare în amplasarea BUK-Telar (sistemul de rachete aeriene de producție rusească) care a provocat distrugerea avionului", a adăugat el.

Apelurile conțin conversații cu lideri ai separatiștilor, printre care Alexander Borodai, „premier” autoproclamat, și Igor Girkin, „ministrul Apărării” DNR. Aceștia au comunicat cu Serghei Aksyonov, liderul Crimeii numit de Moscova, și Vladislav Surkov, înalt responsabil al guvernului rus, potrivit The Moscow Times.

"Sunt în curs să execut ordinele și să protejez interesele singurului stat, Federația Rusiei. Acesta este scopul final", se aude într-una din aceste înregistrări, destinatarul nefiind cunoscut.

Într-o altă convorbire, de la începutul lui iulie 2014, un membru al DNR a declarat unui comandant local că "oameni ajung cu un mandat de la (ministrul rus al Apărării Serghei) Shoigu". Potrivit acestuia, acești oameni "vor expulza liderii de război din unități" și "oamenii Moscovei" vor prelua comanda.

În iulie 2014, Surkov i-a spus lui Borodai că DNR va primi întăriri militare din Rusia.

„Contactele reciproce s-au intensificat în cursul primei jumătăți a lui iulie 2014. Au existat contacte telefonice aproape zilnice între liderii DNR și contactele lor în Federația Rusă”, a precizat JIT.

Mai mulți foști combatanți au declarat pentru JIT că serviciul de securitate rusesc FSB și serviciul de informații militare GRU erau implicate în gestiunea activităților curente ale DNR. "Unul dintre martori a declarat că liderii DNR se deplasau în mod regulat la Moscova pentru a-și consulta contactele din FSB și GRU."

JIT a anunțat în iunie că anchetează pentru crimă trei cetățeni ruși și un ucrainean, al căror proces va începe în martie 2020 în Olanda. Cel mai probabil vor fi judecați în contumacie, în condițiile în care Rusia și Ucraina nu-și transferă în afara granițelor cetățenii anchetați în străinătate.

JIT a anunțat în 2018 că a stabilit că zborul MH17 a fost doborât de o rachetă BUK de concepție sovietică, provenind de la brigada antiaeriană 53 amplasată în Kursk, în sud-vestul Rusiei.