Nemo, pe cale să dispară din nou, de această dată pentru totdeauna. Cum sunt afectaţi peştii-clovn de schimbările climatice

Data publicării:
A nemo clownfish hiding under its host anemone
FOTO: Getty Images

Protagonistul celebrei animaţii blockbuster „Finding Nemo” este pe cale să dispară din nou, dar de data aceasta pentru totdeauna. Peştele clovn este acum pe cale de dispariţie din cauza schimbărilor climatice care i-au afectat capacitatea de a se reproduce, spun cercetătorii, conform The Telegraph.

Cercetătorii au monitorizat peştele clovn, micul peştişor viu-colorat care trăieşte printre anemonele de mare, timp de 10 ani în jurul insulei Kimbe, în Papua Noua Guinee. O echipă de la Centrul pentru Cercetare Ştiinţifică din Franţa, împreună cu alţi cercetători au stabilit că peştii sunt destul de pretenţioşi atunci când vine vorba de alegerea unui partener pentru imperechere.

Având în vedere că şi anemonele şi peştii-clovn au nevoie de corali pentru a supravieţui, iar coralii dispar cu rapidititate din cauza încălzirii accentuate a mării şi poluării, cele două vieţuitoare vor trebui să găsească un mod de a se adapta dispariţiei coralilor destul de repede.

Dar oamenii de ştiinţă spun că acest lucru este aproape imposibil: „Succesul reproductiv al unei populaţii este ceea ce garantează faptul că ea se va adapta, iar peştele-clovn are un ciclu reproductiv foarte specific, dependent de un mediu stabil şi benign”.

Fiecare anemonă este casa unei singure femele de peşte-clovn, unui singur mascul activ sexual şi a mai multor masculi inactivi. Atunci când femela moare, masculul devine femelă, iar cel mai mare dintre masculii inactivi devine activ sexual.

Peştele-clovn nu are variaţia genetică adecvată care să îi permită modificarea obiceiurilor reproductive, mai ales în cazul constrângerilor ecologice”. Panelul interguvernamental asupra schimbărilor climatice a avertizat anul trecut că la o încălzire a planetei cu 1,5 grade, Pământul va pierde 70% din populaţia sa de corali.

La o creştere de două a grade a temperaturilor, ecosistemul coralilor se prăbuşeşte, ceea ce va duce la dispariţia lor ireversibilă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri