G4Media.ro

Ultimii cinci ani au fost cei mai calzi din ultimul secol și…

Ultimii cinci ani au fost cei mai calzi din ultimul secol și jumătate. Ultimul deceniu a fost cel mai cald înregistrat vreodată

Ultimii cinci ani au fost cei mai calzi din 1880 până în prezent. NASA și National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) au anunțat: „Deceniul care tocmai s-a încheiat a fost cel mai cald înregistrat vreodată. Sau mai bine zis, fiecare deceniu din anii ’60 a fost clar mai cald decât precedentul”, spune directorul Institutului Goddard pentru Studii Spațiale (GISS) în cadrul NASA, Giss Gavin Schmidt. În detaliu: în comparație cu secolul al XIX-lea, temperatura a crescut cu un grad ca efect al creșterii emisiilor de dioxid de carbon și al altor gaze cu efect de seră produse de activitățile umane în atmosferă, potrivit oamenilor de ştiinţă.

Potrivit celor două agenții, anul 2019 a ocupat locul al doilea după 2016 pentru recordul temperaturilor terestre, confirmând tendința încălzirii pe termen lung a planetei. Iar consecințele grave sunt toate sub ochii noştri: ca și incendiile din Australia sau încălzirea în Regiunea Arctică, care a avut loc de trei ori mai repede decât în restul lumii, din 1970 încoace. Atât de mult, încât clima, pentru prima dată, este în fruntea riscurilor globale, conform „Global Risks Report” al Forumului Economic Mondial, un document care clarifică percepția riscurilor de către 750 de experți și autorități globale.

Iar veştile proaste vin şi în privinţa previziunilor pentru viitor. Secretarul general al Organizaţiei Meteorologice Mondiale (WMO), Petteri Taalas, consideră că „ne îndreptăm spre o ulterioară creştere a temperaturii de la 3 la 5 grade până la sfârşitul secolului. Şi căldura oceanului este la un nivel record”. Printre „victimele” schimbării climatice se află şi agricultura, care „a pierdut peste 14 miliarde de euro în cursul deceniului în ceea ce priveşte producţia agricolă naţională, structuri şi infrastructuri rurale”, după cum explică Coldiretti. Şi adaugă: „Natura excepțională a evenimentelor atmosferice a devenit normă și în Italia, atât de mult încât ne confruntăm cu o tendință clară de tropicalizare. Agricultura este activitatea economică ce experimentează zilnic, mai mult decât oricare alta, consecințele schimbărilor climatice, dar este și sectorul cel mai angajat să le combată”.

Între timp, acordurile internaţionale nu dau asigurări: la Conferinţa ONU despre climă (COP25), care s-a ţinut la Madrid în decembrie 2019, cele 196 de ţări din lume nu au reuşit să ajungă la un acord complex asupra problemelor fundamentale pentru a stopa încălzirea globală. Între timp, Acordul de la Paris din 2015 indica deja necesitatea de a stopa creşterea medie globală a temperaturii cu până la 2 grade, sau mai bine spus 1,5, până la sfârşitul secolului, tocmai pentru a evita fenomene meteo extreme, de la valurile de căldură, la secetă şi inundaţii.

Sursa: Il Fatto Cotidiano / Traducerea: Oana Avram (Rador)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Forumul Economic Mondial. Davos.
    „White cats in the snow”, cum le spunea Bono.