Sute de mii de români sunt șomeri. Unii au rămas fără bani de mâncare

Data actualizării: Data publicării:
David a lucrat la o sală de fitness. Concedierea a venit pe neașteptate. În frigiderul lui nu există acum decât un borcan cu ardei iuți
David a lucrat la o sală de fitness. Concedierea a venit pe neașteptate. În frigiderul lui nu există acum decât un borcan cu ardei iuți Foto: captură TV

Pandemia de coronavirus a însemnat pierderea locurilor de muncă pentru sute de mii de români. Zeci de fabrici și-au închis porțile și își roagă angajații să aștepte răbdători finalul perioadei de șomaj tehnic, în care primesc doar trei sferturi din salarii. Specialiștii spun că săptămânile viitoare ar putea aduce un boom al suspendărilor contractelor de muncă. Fără ajutorul celor apropiați și în lipsa unor oferte de angajare, mulţi oameni au ajuns deja să îndure foamea.

David Pop intră în bucătărie și deschide frigiderul: „E plin...plin cu aer! E un borcan de ardei iuți”. Tânărul asigura curățenia unei rețele de săli de fitness din București. De trei săptămâni, el și alți 200 de colegi de-ai săi au rămas fără nicio sursă de venit.

„Am fost anunțați de pe o zi pe alta că se sistează lucrurile, că se închide sala și practic rămânem fără muncă. Nu ar fi fost prima dată când rămân fără muncă, dar fiind situația dată, unde să te miști și ce să faci? Cu facturile sunt în urmă rău, și legat de chirie... pentru că dintr-un salariu de undeva, 2 mii și de lei, ce să pui deoparte? S-a dus! De trei zile... apă și să întinzi mâna nu e ok, dar cred că ajungem acolo cât de curând”, mărturisește bărbatul.

Pe David nu are cine să îl ajute. Este orfan, iar familia preotului care l-a crescut s-a îndepărtat de el îndată după moartea părintelui. Bărbatul spune că a sunat zeci de angajatori, dar nu a primit niciun răspuns.

Florin Bogdan era suplinitor la o școală din Capitală. Preda limba engleză. În urmă cu două săptămâni, profesoara titulară a revenit pe post, iar tânărul a rămas fără job.

„A fost un șoc să mă trezesc pe 26 martie cu o notificare că mi se va desface contractul în perioada asta. Am vorbit cu directorul și am întrebat ce se întâmplă, de ce revine acum și mi-a spus că persoana respectivă revine după un concediu fără plată. Inspectorul școlar de specialitate mi-a spus că în perioada aceasta, fiindcă școlile sunt suspendate, nu există posibilitatea să mă ajute, pentru că nu se știe care este situația cu posturile”, explică Florin.

Tânărul spune că dorește să ofere meditații online, dar nu a găsit familii care să își permită cursuri în această perioadă.

Între timp, 7.000 de angajați ai unei fabrici de cabluri auto din Ploiești au intrat în șomaj tehnic.

„Clienții noștri și-au închis porțile, furnizorii de materie primă și-au închis porțile, atunci noi nu mai aveam cum să ținem deschis. Cam toți salariații fabricii sunt în șomaj tehnic în acest moment. Noi am oprit lucrul la sfârșit de martie. În această perioadă vor fi plătite 75%. Oamenii vor fi afectați și vor pierde 25%, nu vor avea nici tichetele de masă. Dar oamenii sunt optimiști că vom trece peste această perioada grea și pentru companie, și pentru noi”, spune Andrei Bogdan, lider sindical al fabricii.

Liderii sindicali se așteaptă la o înrăutățire a situației după Paște

Liderii de sindicate se așteaptă la o înrăutățire a situației în următoarele săptămâni.

„După sărbătorile pascale numărul persoanelor care vor intra în șomaj tehnic va crește semnificativ, undeva la 1,2 milioane de contracte. Numărul persoanelor care vor rămâne fără un loc de muncă, anticipăm undeva la 345.000 de persoane. Statul nu a avut o reacție certă cu ce se va întâmpla după ce se termină această perioadă. Mă refer strict la Ministerul Muncii, pentru că în afară de șomajul tehnic, alte măsuri concrete nu am văzut”, spune Marin Florian, președintele Federației Sindicatelor Libere din România. 

Sindicatele și patronatele se așteaptă la o perioada dificilă, cu crize, poate chiar proteste, pentru că nimeni nu a prevăzut așa ceva. Ministrul muncii a declarat zilele trecute că aproape un milion de angajați ar putea primi ajutorul pentru șomaj tehnic, dar pragul deja a fost atins.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri