Invazia căpușelor „mutant” stârnește panică în Siberia, unde spitalele au rămas fără medicamente. Avertismentul autorităților

Data publicării:
Invazie de căpușe mutant în Siberia
FOTO: Profimedia Images

Siberia se confruntă cu o invazie de căpușe, între care și o spiecie nouă, „mutantă”, foarte periculoasă. Spitalele - care sunt deja copleșite de numărul mare de pacienți cu coronavirus - au fost luate cu asalt de oameni mușcați de aceste insecte și au rămas fără vaccinuri și medicamente.

Căpușele mutante atacă - acesta nu este un titlu de tabloid, ci un fapt real”, este anunțul publicat în ziarul Ministerului rus al Apărării, relatează 7News.

Citește și: Povestea femeii care trăiește singură în pădurea siberiană și nu a auzit de coronavirus

Căpușele mutant au fost semnalate în mai multe regiuni din Siberia. Specialiștii spun că prezintă o combinație a celor mai periculoase caracteristici de la cele două specii de căpușe din Rusia - Ixodes persulcatus, căpușa de taiga și Pavlovsky sau căpușa Extremului Orient.

Dr. Nina Tikhunova, de la Institutul de Biologie Chimică și Medicină Fundamentală din Novosibirsk, spune că specia hibrid a invadat de-a dreptul regiunile Novosibirsk și Tomsk. Acest „mutant este capabil să transporte agenți infecțioși asociați ambelor specii”.

Mușcăturile acestor căpușe sunt „foarte neplăcute”, a mai spus dr. Nina Tikhunova.

Experții consideră că vremea caldă ar putea fi de vină pentru creșterea numărului de căpușe. O regiune, Krasnoyarsk, a raportat de 428 de ori mai multe căpușe decât în mod normal, iar autoritățile sunt îngrijorate că ar putea să apară cazuri multe de encefalită și boală Lyme. Medicii din această regiune au anunțat că au primit deja 8.215 de pacienți cu mușcături de căpușă, între care 2.125 copii.

Și spitalele din Novosibirsk se confruntă cu un număr mare de persoane care solicită ajutor medical după ce au suferit mușcături de căpușe. 22 au fost internate, fiind suspectate de encefalită.

În regiunea Sverdlovsk din Urali, 17.242 de persoane au fost mușcate de căpușe, dintre care 4.334 sunt copii.

Creșterea numărului de pacienți îi îngrijorează pe medicii care și-așa sunt copleșiți de criza provocată de coronavirus. Multe spitale spun că nu au stocuri de imunoglobulină pentru a trata bolnavii și au rămas fără vaccin împotriva encefalitei. Noile provizii sunt așteptate abia în iulie, iar oamenii sunt sfătuiți să rămână acasă, în condițiile în care mușcătura de căpușă poate provoca complicații mortale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri