G4Media.ro

DNA îi dă replica lui Dorneanu, amintindu-i că o dovadă clară a…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

DNA îi dă replica lui Dorneanu, amintindu-i că o dovadă clară a respectării şi aplicării deciziilor CCR de către procurorii anticorupție sunt şi cele 801 de dosare penale închise ca urmare a dezincriminării parțiale a abuzului în serviciu

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a reacționat joi la criticile preșecintelui CCR, Valer Dorneanu, precizând că procurorii DNA, inclusiv procurorul şef al Direcţiei, nu au comentat, contestat sau calificat în vreun fel activitatea Curţii Constituţionale a României şi deciziile acesteia.

„În apariţiile publice, procurorul şef al DNA, la întrebarea unor jurnalişti, a identificat unele cauze care au dus la reducerea activităţii DNA, în ultimii ani. Printre aceste cauze au fost enumerate neocuparea unor posturi de procurori cu funcţii de conducere şi execuţie, plecarea unor procurori din cadrul DNA, ca urmare a creşterii vechimii necesare numirii în funcţia de procuror al DNA de la 6 la 10 ani, scăderea numărului de sesizări din partea instituţiilor statului sau a persoanelor fizice/juridice private, reducerea competenţei materiale a Direcţiei etc.”, informează un comunicat al DNA transmis, joi, AGERPRES.

Potrivit sursei citate, în acelaşi context, în cadrul unui interviu, cu precizarea, în mod expres, a faptului că nu se atacă şi că se respectă deciziile CCR, au fost identificate drept cauză a scăderii numărului de dosare trimise în judecată unele decizii ale CCR, cum ar fi cea care a dus la dezincriminarea parţială a infracţiunii de abuz în serviciu.

„O dovadă clară a respectării şi aplicării deciziilor CCR de către procurorii DNA sunt şi cele 801 soluţii de clasare dispuse în dosare cu prejudicii reclamate de 1.847.112.887 de lei, 3.558.434.206 de euro şi 10.340.800 de dolari. Totodată, precizăm că DNA, procurorul şef al DNA, nu au folosit ca instrument al comunicării publice atacurile la persoană şi nu vor face acest lucru şi asigură cetăţenii că lupta anticorupţie la nivel înalt va continua, în cadrul legal existent”, arată sursa citată.

Preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, a afirmat miercuri, pentru AGERPRES, că Direcţia Naţională Anticorupţie trebuie să aplice legea şi deciziile Curţii Constituţionale, întrebându-se, totodată, dacă „misiunea” şefului DNA, Crin Bologa, este de a-şi mobiliza procurorii sau de a comenta deciziile CCR.

Reacţia lui Valer Dorneanu vine după ce Crin Bologa a afirmat recent că dezincriminarea parţială a abuzului în serviciu, în urma unei decizii a CCR, a făcut ca DNA să dea soluţii de clasare în aproape 800 de dosare cu prejudicii de sute de milioane de euro, cauze care ar fi ajuns la judecată.

Foto: Crin Bologa, procurorul-șef al DNA. Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește integral: Valer Dorneanu îl critică pe șeful DNA și îi transmite că misiunea procurorilor anticorupție este să aplice deciziile Curții Constituționale, nu să le comenteze / Reacția șefului CCR vine după ce DNA a transmis că a trebuit să închidă 800 de dosare penale după dezincriminarea de către Curte a abuzului în serviciu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

20 comentarii

  1. Atenție la texte fiindcă am remarcat lipsa corectorului ex: chiar în subtitlu „a reacționat joi la criticile preșecintelui CCR”

    • Foarte slaba replica DNA.
      Foarte rau ca procurorii nu au curaj sa sanctioneze derapajele CCR.
      Judecatorii corupti de la CCR, aflati in slujba mafiei psd, si-au facut de cap, au dat decizii aberante, nelegale, netemeinice si neconstitutionale, in favoarea infractorilor.
      Procurorii ar fi trebuit sa-i trimita in judecata pe judecatorii corupti de la CCR, pentru abuz in serviciu, pentru depasirea atributiunilor, pentru obstructionarea justitiei si pentru favorizarea infractorilor.
      Pe baza trimiterii in judecata, presedintele trebuia sa-i suspende sau sa-i revoce pe judecatorii corupti de la CCR.
      Cum sa decizi ca presedintele este obligat sa o revoce pe exceptionala Sefa a DNA, pe baza unor acuzatii aberante ale ministrului corupt si las al justitiei, acuzatii demontate integral de Sefa DNA si de CSM ?
      Cum sa decizi ca probele obtinute cu ajutorul Serviciilor Secrete ale tarii trebuie sa fie excluse ?
      Cum sa decizi ca sunt nelegale completurile de 3 si de 5 judecatori de la ICCJ, cand CCR se ocupta doar de constitutionalitate, nu de legalitate ? De legalitate se ocupa tocmai ICCJ.
      Cum sa dezincriminezi abuzul in serviciu ?

  2. Si totusi, cine a centralizat spagile din toate aceste cauze clasate, cine sunt cei care l-au folosit pe Dragnea drept marioneta?

  3. Atentie mare cine va luati de domnii cu justitia, ca acum vine doamna procuror european si ne papa cocoselu la toti!

    • tu esti doar o pussy, nici gand sa ai cocosel. si mai invata limba romana.

  4. Pentru postacii # inainte de a comenta prostii, trebuie sa faceti o diferenta intre prejudicii reclamate, dovedite si achitari.
    Raportarea DNA la prejudicii ca la un fapt cert e discutabil…. Inclusiv prejudiciul in sine nu e cert, ci poate fi rasturnat/modificat/anulat in instanta, nemaivorbind despre posibilitatea ca persoana in cauz sa fie achitata sau dosarul clasat.

  5. Valer Dorneanu ( si cei care il sustin ) , trebuie sa inteleaga , ca este de neacceptat ca un fost procuror al regimului dictatorial Ceauseascu , sa fie presedintele C C R ! Din toate puctele de vedere !

    • cine a dat tara pe mana pesedeului in 2016? votantii absenti

    • @casually
      Si pensionarii cumparati cu mariri de pensii.
      Au fost totusi 7,4 milioane de voturi in 2016 iar maximul la care s-a ajuns pana acum este de 11,2 milioane la prezindentiale tur2 2014, insa la parlametare se poate vota doar in localitatea de domiciliu si nu ne puteam astepta la mai mult de 10 mil de voturi.
      Deci in cel mai favorabil caz, cu 10 milioane de voturi exprimate, PSD are garantat 2,5 milioane de voturi de la pensionari cumparati cu mariri de pensii si bugetari de lux pe munca putina. Practic la urmatoarele alegeri batalia se da intre PNL si USR.
      Sunt sanse ca o parte din bugetarii PSD sa fie coordonati sa puna stampila pe PNL, fiind vorba de vorba de acceeasi grupare si aceeasi politica populista, un transfer de voturi ar putea inseamna o schimbare de forma si o eventuala alianta „USL reloaded” dupa alegeri.
      Singura solutie ar fi sa se voteze masiv USR, inclusiv cei pacaliti de liberali, in asa fel incat sa poata dicta urmatoarea majoritate parlamentara. Daca urmatoarea majoritate parmalentara va fi controlata de PNL in loc de PSD, nu se schimba nimic. Se pare ca asta e directia in care se merge, cu sondajele masluite care plaseaza USR la 10% in loc de minim 20% asa cum ar fi normal intr-o tara care doreste sa schimbe clasa politica.

    • dar un fost procuror al regimului Basescu- Petrov este mai breaz?
      dar un judecator care a condamnat ,,pentru exemplu” este ok?
      dar un judecator care da teapa unei femei care ii facea curatenie in casa este ok?
      dar un jecator care nu respecta dreptul la un proces echitabil este ok?
      dar un profesor care a facut trafic de influenta la un judecator CCR este ok?
      dar un jurist de COMAT presedinte CCR a fost ok?
      etc!

  6. Asa se intampla cand intr-un stat exista o institutie care da hotarari impotriva carora nu ai unde sa te plangi (La CEDO, niciodata nu se va pronunta vreo hotarare impotriva unei hotarari date de CCR pt ca s-ar incalca Constitutia) !

    PS. Iar cand acel stat in stat mai e condus si de catre un politruc basinos si limitat precum Dorneanu, baiu-i si mai mare ! :((

  7. oameni fără prejudecăți 😛 trăiască șeful …negru, albastru, galben, roșu, …etc :)))
    ebs_470_sum_en.pdf
    TNS POLITICAL AND SOCIAL (2017), Special Eurobarometer 470: Corruption
    https://ec.europa.eu/home-affairs/what-we-do/policies/organized-crime-and-human-trafficking/corruption/anti-corruption-report_en
    EUROPEAN COMMISSION (2014), The EU Anti-Corruption Report ( pp. 16-17)

  8. Indiferent , ce si cum se comenteaza , un fapt este cert, ca un nr. mare de dosare, au fost inchise, ca urmare a deciziei CCR de dezincrminare partiala a abuzului in serviciu. In cazul in care ancheta si judecarea acestora ar fi avut loc , probabil ca suma recuperata ar fi fost f. mare. Cred ca seful CCR , se afla in” incompatibilitate” , de varsta, de fosta apartenenta la partide politice ,de faptul ca nu este judecator constitutionalist , face tot felul de comentarii , de parca el este Dumnezeul natiunii,toate acestea impunand luarea unor decizii de restructurare a acestei autoritati politico-juridice. (A se vedea recomandarile D.nei Birchall in aceasta speta). A venit vremea de a se termina odata cu harababura asta , de comedie cu bufoni de trista amintire, ptr. a pune capat acestor jocuri „politice” ale CCR , paguboase ptr.democratia si visteria Romaniei.

  9. „Conu Jorj
    4.6.2020 la ora 2:10 pm
    Valer Dorneanu ( si cei care il sustin ) , trebuie sa inteleaga , ca este de neacceptat ca un fost procuror al regimului dictatorial Ceauseascu , sa fie presedintele C C R ! Din toate puctele de vedere !”

    @Conu Jorj TE EXPRIMI prea elegant pentru jigodia aia de la ccr !

    Ne-am saturat , si ii transmitem doar MU*E dorneanu !!

    Jigodie sovietica !!

  10. @Daniel

    100% deacord !