G4Media.ro

Producătorii de lapte din întreaga lume sunt în pragul unei crize

sursa foto: Pixabay.com

Producătorii de lapte din întreaga lume sunt în pragul unei crize

Producătorii de lapte din întreaga lume se confruntă cu o criză existenţială în contextul în care au aruncat milioane de litri, au redus producţia şi au vândut vacile mai bătrâne, transmite Bloomberg, preluată de Agerpres.

În replică, guvernele au venit cu stimulente monetare care au oferit un sprijin pe moment, astfel că la bursa de la Chicago cotaţiile futures s-au dublat în ultimele două luni. Însă după ce ajutoarele guvernamentale vor înceta mulţi producători se vor confrunta din nou cu o alegere dificilă: să suporte pierderi sau să închidă ferma?

Chiar dacă restricţiile impuse în perioada pandemiei încep să fie relaxate, o creştere economică mai modestă înseamnă că vor fi diminuate bugetele alocate pentru mesele la restaurant şi chiar şi comenzile pentru livrarea de mâncare la domiciliu. Aceasta este o lovitură pe care industria lactatelor nu va putea să o suporte. Chiar şi cu stimulentele în valoare de miliarde de dolari, şeptelul american ar putea să înregistreze în acest an o contracţie record, susţine National Milk Producers Federation. Scăderi sunt aşteptate şi în Europa şi Australia, alte două regiuni care sunt vitale pentru exporturile globale.

„Oamenii care au stat în casă între trei şi şase luni vor mai comanda o pizza pentru a se uita la un meci de fotbal? Sau îşi vor economisi banii şi vor înceta să mai comande mâncare?”, se întreabă Matt Gould, editor la Dairy & Food Market Analyst Inc. „Nu am văzut încă lumina de la capătul tunelului, şi chiar dacă preţurile au crescut am putea fi într-o situaţie dificilă în următoarele trei până la şase luni”, adaugă Matt Gould.

Lactatele reprezintă una dintre cele mai importante pieţe alimentare mondiale. Potrivit ONU, sectorul este responsabil pentru 14% din schimburile agricole mondiale şi peste 150 de milioane de fermieri au cel puţin un animal care dă lapte. Industria este evaluată la aproximativ 700 miliarde de dolari, dar în prezent este în pragul unei crize. De mai mulţi ani cererea de lapte este în scădere în ţările dezvoltate. Tendinţa s-a accelerat recent în condiţiile în care mai mulţi consumatori s-au orientat spre alternativele din plante.

Atunci când carantina a fost introdusă, sectorul lactatelor a fost unul dintre cele mai grav lovite la nivel mondial. Consumatorii din întreaga lume mănâncă mult mai multă brânză şi unt atunci când iau masa în oraş decât atunci când mănâncă acasă. Pe măsură ce restaurantele s-au închis, fermierii au rămas cu milioane de litri de lapte nevândut pentru care nu au avut altă opţiune decât să îl arunce.

Guvernele au intervenit, astfel că SUA a promis 2,9 miliarde de dolari pentru sectorul lactatelor, Uniunea Europeană a promis 30 de milioane de euro, iar Australia a alocat şi ea fonduri. În replică, la bursa de la Chicago, cotaţiile futures au crescut după ce în aprilie au coborât la cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu.

Recenta revenire a preţurilor şi ajutoarele guvernamentale vor permite unor producători să traverseze această perioadă dificilă, însă nu vor fi suficiente pentru a opri trendul pe termen lung de abandonare a industriei de către fermieri, susţine Peter Vitaliano, economist şef la National Milk Producers Federation, ai cărei membri produc două treimi din laptele din SUA.

Potrivit lui Vitaliano, în 2019 şeptelul de vaci de lapte din SUA s-a redus cu un procent record de 9%. „Mă aştept la o scădere similară în acest an”, a spus Vitaliano.

Comisia Europeană prognozează şi ea că şeptelul de vaci ar putea să scadă cu 0,7% în acest an, după un declin de 1,2% în 2019. De asemenea, aproape 500 de fermieri care produc lapte în Australia au părăsit industria în 2019, iar trendul va continua probabil deoarece costurile de producţie sunt mai mari decât preţul de comercializare

Însă chiar şi cu diminuarea şeptelurilor, lumea se va confrunta cu livrări abundente, potrivit analiştilor de la Rabobank, care prognozează o creştere de 1% a producţiei de lapte în al doilea semestru al acestui an, comparativ cu perioada similară a anului trecut, în principalele regiuni producătoare.

Sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. De ce le-am plânge de milă unora care preferă să arunce producția mai bine decât s-o dea țărilor sărace sau copiilor înfometați de pe mapamond!?

    • S-ar putea să nu iei în considerare costurile de transport ale lactatelor pentru țările sărace.

    • Uite, investește tu bani într-o fermă de producție de lapte și pe urmă donează producția oamenilor săraci.

  2. ar fi super o idee ca UE, sa isi faca mila si de fermieri si procesatorii din UE si de oamenii saraci din lume, sa faca un act de caritate, sa le ia laptele, sa le proceeze, si sa doneze .
    Ar fi un ajutor direct si producatorilor si procesatorilor afectati de covid, si produsele alea ar fi folosite intr-o cauza nobila.

  3. Nu poti sa dai de mila la natiunile sarace ale planetei cu familii de 5 – 6 copii pentru ca atunci vor ‘produce’ cate 12 – 13 copii.

    • Nici de tine nu ii va fi nimănui mila când vei fi bătrân și fără copii in azil și o sa tânjești sa vina cineva sa te întrebe de vorba…

  4. Asta se intampla cand iei laptele cu 0.5 ce-or fi ei si il vinzi de 10 ori mai scump….. LAcomia, bat-o vina…..

  5. Cum spuneau cativa mai sus – de ce in loc sa dea direct subventii catre producatori si ajutoare nerambursabile aiurea in tarile sarace, statelu nu cumpara supraproductia (transformata in forme mai putin perisabile – lapte condesat, praf, branzeturi etc) si o trimit ca ajutoare umanitare in … Siria de ex? e vorba despre folosirea acelorasi bani doar sub o forma muult mai productiva (inclusiv pentru shipping!). unde mai pusi ca se mentin locuri de munca, se mentine consumul si se percep taxe!

  6. Ce-i prea mult strica… Si de-ar fi vorba de aruncat doar lapte. Pt. a tine pretul sus, se arunca tone de alimente cu obraznicie. Pacat de saracele animale, arhiexploatate. Suntem singurul mamifer care consuma lapte dupa ce nu mai are nevoie … si nici macar lapte din specia lui … mai adaugam si ce contine laptele pe langa ‘lapte’ ? Cautati „How not to die”, e 50 de lei …(desi varianta in eng. are 170 de pagini de referinte sa satisfaca orice nesatisfacut, sceptic, incult.